alialperakay
Üye
- Tepki
- 17
- İsim
- Alper Akay
- Bisiklet
- Carraro
Geçen gün Tiagra 4700 sol kolum bozuldu. Son birkaç haftadır bi anormallik olduğunun farkındaydım sürekli ayarda bozuluyordu. Geçen gün hem iyi germemeye ve tutmamaya başladı. Bisikletçiye incelemesi için verdim ama hallolmaz ise aynısı çok pahalı. Sizce daha alt seviye sora kol olurmu aynakol için yoksa illa Tiagra mı almalıyım ?
Bir önceki sayfadaki uyumluluk tablosuna bakıldığında, 4700 kol ve artırıcıların sadece kendi aralarında uyumlu olduğunu görüyoruz malesef. Tel çekme oranları farklıİkili kolların hepsi olur, Tiagra şart değil.
Bir önceki sayfadaki uyumluluk tablosuna bakıldığında, 4700 kol ve artırıcıların sadece kendi aralarında uyumlu olduğunu görüyoruz malesef. Tel çekme oranları farklı
Arka aktarıcı için verilen çekme miktarlarının ve aktarma oranlarının ön aktarıcılar için de geçerli olup olmadığı konusunda ben de ısrarla bilgi aradım ama bulamadım maalesef. Tek çözüm hassas olarak sol kolun ne kadar mm çektiğini ölçüp görmek. Ben her iki yol bisikletimde de Tiagra 4600 kollar(10v) ile Sora 3500 ve 3300 ön aktarıcıları (9V-8V) kullanıyorum. Vites geçişlerim çok rahat. Ama burada kollar ve aktarıcılar farklı viteslere rağmen aktarma oranları hepsinde 1.7 olduğu için hiç bir sorun yaşamıyorum.Sadece ön (sol) koldan bahsediyoruz. Arka için zaten her vites sayısı için çekme oranı farklı.
"Bir önceki sayfadaki uyumluluk tablosu" derken bundan bahsediyorsak, (link) (link) ön vites teli çekme oranlarının farklı olduğunun nerede yazdığını bulmama yardımcı olur musunuz ya da iki ön kolun vites teli çekme değerlerini mm olarak yazan bir link ya da ekran görüntüsü verebilir misiniz?
Ben resimde ve verilen linklerdeki tablolarda 2'li yol ön kolları için vites teli çekme değerlerine ya da farklı olduğuna dair bir bilgi göremedim, tıklayınca açılan detaylarda da bu bilgi yok, tablodaki ayrımlar dişli ve min-max diş sayılarına göre verilmiş.
(link) içeriklere göre uyumluluk Shimano'nun bu tablolarında belirtildiği kadar katı değil. Zaten tablo ön kol özelinde değil, tüm sistem genelinde olduğundan diğer bileşenlerdeki çeşit çeşit farklılıktan dolayı seriler birbiriyle fazla uyumsuz görünüyor. Uyumluluk konusunu araştırırken sık sık şu konudaki cevap ve altındaki yorumlardaki mesajlarla karşılaşabiliyor, pratikteki durumun teorik tablolara pek uymadığını ve tartışıldığını görüyoruz: (link)
(Soru soran kişinin Sora aktarma organları ve 105 ön vites değiştiricili bir Trek bisikleti olduğu bir soruyu hatırladım. Açıkçası Trek bunun işe yaradığını düşünüyor ve Shimano'nun teknik özelliklerinde ve uyumluluk önerilerinde muhafazakar olduğu biliniyor.)
Eğer ön kolun kablo çekme değerleri farklıysa, net olarak bir yerde değerler ya da farklı olduğu yazılmışsa ve tabii bir de denenmişse uyumsuzluğundan emin olabiliriz ama ben buna dair bir bilgi bulamadım, kaynak olarak gösterilen ilk sayfadaki tabloda da farklı kollar için çekme değerlerinin ya da fark olduğunun yazdığını göremedim. Değerleri içeren ya da bu farklardan bahseden bir kaynak paylaşabilirseniz çok makbule geçer. Mesela bu içeriğin ön vites kolları için olanı gibi: (link)
Arka aktarıcı için verilen çekme miktarlarının ve aktarma oranlarının ön aktarıcılar için de geçerli olup olmadığı konusunda ben de ısrarla bilgi aradım ama bulamadım maalesef. Tek çözüm hassas olarak sol kolun ne kadar mm çektiğini ölçüp görmek. Ben her iki yol bisikletimde de Tiagra 4600 kollar(10v) ile Sora 3500 ve 3300 ön aktarıcıları (9V-8V) kullanıyorum. Vites geçişlerim çok rahat. Ama burada kollar ve aktarıcılar farklı viteslere rağmen aktarma oranları hepsinde 1.7 olduğu için hiç bir sorun yaşamıyorum.
Bunlara rağmen 4600 yerine aktarma oranı farklı olan 4700'ün ön aktarıcısını kullanma riskini yine de göze almazdım boş yere para vermemek için. Çünkü 4700 ün 1,4 olan aktarma oranı 4600 un 1,7'sine göre yakl. % 17 daha küçük. Eğer bu fark ön aktarıcılar için de geçerliyse, aktarıcı - aynakol uyumunda sorun yaratabilir. Ama bütün farklı vitesler için ön aktarıcıların aktarma oranı sabittir bilgisine ulaşırsak, sorunsuzca her türlü kombinasyonu yapabiliriz.
Ben sadece 4600 sol kolunun çekme miktarını hassas olarak ölçmeye çalışacağım. Bakalım sağ sol farkediyor mu?
Sonucu yazacağım.
Elinizde bir kumpas varsa ve 6800'de vites telleri kadro içinden geçmiyorsa, çekme uzunluğunu ölçebilirsiniz. 4600 ile karşılaştırabiliriz böylece.Teşekkürler.
Bulduğum Shimano içi ya da Shimano-Sram-Campagnolo arasındaki tüm karşılaştırmalar sadece arkayla ilgili olduğu, önden kimse bahsetmediği için önün her zaman aynı olduğunu düşünmeye başladım. MTB grubunda ön viteste tüm serilerden kolları karışık kullanabildiğimden uyumdan eminim ama yol grubunda deneyebilecek/ölçebilecek ortamım yok, sadece 6800 kollar ve 7000 ön/8000 arka attırıcım var.
Elinizde bir kumpas varsa ve 6800'de vites telleri kadro içinden geçmiyorsa, çekme uzunluğunu ölçebilirsiniz. 4600 ile karşılaştırabiliriz böylece.
Tersini yapın daha iyi olur. Telin o kılıfa girişine gelecek şekilde elektrik bandı yapıştırın, sonra tel dışarı doğru hareket edecek şekilde vites değiştirin ve bant ile kılıf giriş noktası arasını ölçün, daha kolay olur. Ama ara trim noktasında kalmasın vites kolu dikkat edin.Kablo içeriden geçiyor. Tel çekiliyken bu kılıfa girdiği yeri işaretleyip serbest bırakınca ne kadar çıktığını ölçsem çok mu kaba bir ölçüm olur?
@Spartiat Olur, tabi mümkün oldukça ince bir iz bırakmak lazım. İnce uçlu cd kalemiyle bir nokta sadece.
Elinizde bir kumpas varsa ve 6800'de vites telleri kadro içinden geçmiyorsa, çekme uzunluğunu ölçebilirsiniz. 4600 ile karşılaştırabiliriz böylece.
Bu durumda 1,3 mm gibi bir fark gözüküyor. Acaba 6800 aynakolun dişliler arası uzaklığı daha dar olduğu için daha kısa bir çekiş mi yapıyor vites kolu ve ön aktarıcının aktarma oranı sabit kalıyor. Yani 4600 ve 6800 ön aktarıcılar aslında aynı aktarma oranına sahip, 6800 de dişliler yakın olduğu için kol daha az çekerek durumu kompanse ediyor belki de. Ayrıca ölçüm hatalarımızı da düşünmeliyiz.Kalemle olmadı, etiket yapıştırdım.
Her seferinde yeniden vites atarak 4.8, 4.9, 4.8, 4.7, 4.8 ölçtüm. (link) süper değil ama.
Bu durumda 1,3 mm gibi bir fark gözüküyor. Acaba 6800 aynakolun dişliler arası uzaklığı daha dar olduğu için daha kısa bir çekiş mi yapıyor vites kolu ve ön aktarıcının aktarma oranı sabit kalıyor. Yani 4600 ve 6800 ön aktarıcılar aslında aynı aktarma oranına sahip, 6800 de dişliler yakın olduğu için kol daha az çekerek durumu kompanse ediyor belki de.
Daha kesin sonuca varmak için farklı modellerde daha fazla ölçüm yapmak gerekir diye düşünüyorum şu anda.
Bir de Sora için aynı ölçümü yapmak çok iyi olurdu mutlaka.
Biliyorsunuz 2li vites kollarında bir ara kademe var, çaprazlığı önlemek için. O nedenle kolu aynı yöne 2 defa tetiklemeniz lazım iki uç noktaya gelmesi için.Yukarıdaki mesaja da ekledim, şu anda benim vitesin atışı sağlıklı görünmüyor, vites 4.8'de atıyor ama tam gergin-tam gevşek arasında 6.1 mm var. Sabah yeniden ayarlayıp tekrar deneyeceğim.