Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Toplumda bisikletlinin dışlanması

@aziz otkur

anlaşılmazlık olmuş sanırım. ben futbolu da destekliyorum ve hatta endüstriyel futboldan uzak semt takımlarını daha çok severim. orada demek istediğim "; bisikleti anlamayan adam ve futbolu anlamayan adamın aynı kafada olduğu.

Scudo
Antalya'da bu garipseme görece fazla değil.47 yaşındayım.Hayatımda bisiklete ilk defa 1(bir) yıl önce bindim.Yani yeni öğrendim.1 yılda şehir içinde 3000 kmye yakın yol yaptım.çevrem az da olsa garipsedi:Geçmişte yaptığım idarecilik ve ağırbaşlılığıma yakıştıramadılar belki.Çevrem ilk defa beni spor kıyafetleriyle, kaskla görüyordu, şaşırdılar.Hiç umursamadım,hatta gurur duydum;spor yaptığım,bisiklet camiasına katıldığım için.Özellikle çocukların hayran bakışlarından çok memnunum zira her girdiğim sokakta caddede onlara iyi bir örnek olduğumu düşünüyorum, ilerde onların da aynı şekilde bisiklet sürmek için can atacaklarını umuyorum.Dışarıda ne kadar çok bisikletli olursa ,Bu sporun yaygınlaşması da o kadar hızlı olacaktır.Saygı da artacaktır
İnsanımız, malum ,kendi gibi yaşamayanı genelde yadırgar ,ayıplar.Bu durum, toplumda bireyselleşmenin olmamasının doğal bir sonucu.Sadece bunda değil bir çok alanda mevcut.
Zamanla aşılacaktır.

Ben köy ortamında yaşıyorum ya gerçektende böyle bir şey olamaz bir bisiklet aldım.Aldığıma Bin pişman ettiler bu kadar olamaz yani.Biri geliyor bu paraya bisikletmi alınır,biri gelir sen manyakmısın ama zamanla alıştım ve şimdi sadece gülüp geçiyorum. :D

@lealtad

İnsanımızı bu hale medya ve gazeteler getiriyor.Gazeteler ve televizyon en çok para nereden geliyorsa ona yönelip diğerlerini görmezden geliyorlar.
Ayrıca federasyonlarda işi bilen kişiler değil de x partisine para yediren,y partisine rant sağlayan ve ya bilmem ne kuruluşuna üye olan kişiler getiriliyor.Bu kişiler işi bildiği için değil parası olduğu için oradalar....:ckskc: Öyle olunca da böyle oluyor işte.... :( :ckskc:

Ne yazıkkı haklılar dostum yani buna içsel tutarlılığa sahiplerde diyebilirsin. Sende ayakta kalabilmek için o delilik suyunu içmelisin.
Bisikletin hakir görülmesinin nedenini ilk olarak içinde bulunduğun toplumun dinamiklerini analiz ederek öğrenebilirsin. Yardımcı olalım.
Güç dürtüsü: Toplumumuz öteden beri tam aksini iddia etsede dibine kadar darvinist bir toplumdur. Darvinin umdelerinden biri de nedir. Güçlü olanın ayakta kalması. Bu ilke toplum tarafından kılcal damarlarına kadar içselleştirilmiştir. Onun için şeytanın bacağını kıranlar içinden geçtikleri durum ne derece namünasip olmuş olsa da feleğin çemberini kırmışlarsa beyefendi hanfendi kabul edilir. Yani aslında bir ahlaki ilke yoktur en geçer akçe güce ulaşabilmektir. Geçmişi karanlık kişilere helal olsun adam işini biliyor denir çoğu kez. Oysaki bisikletin ürettiği güç batı toplumlarında oldukça insani düzeyde olsada bizde sadece 0,025 beygirdir. Gerek olmadığı halde yüzlerce metrekare evlerde oturmanın, jiplere binmenin aslında karşıladığı ihtiyaç tamda budur. Bisiklet bir insanı olduğundan büyük gösterecek bir transformers etkisi yaratmaz.
Geçmiş Günleri Anımsatması: Daha geçen bir arkadaşla bu konuyu konuşuyorduk. Bundan bir 10-15 yıl önce fabrikaların önü bisikletlerle doluydu. Esnaf işyerine bisikletle gider gelirdi. Şimdi mabadı iyi kötü motorlu araç görmüş yurdumun ortalama insanına o bisiklet neleri anımsatır.
Statü Toplumu Olmak: Bu toplumda işine bisikletle gidebilme düşünce yapısına ermiş bir bakan veya bir belediye başkanı her şeyden önce kendi seçmeni tarafından aşağılanır. Vatandaş aç dahi olsa karşısında güçlü bi figür görmek ister. Karının kocasından kayınvalidenin damadından ananın kızından beklentisi budur. Biz hala çocuğumuzun doktor olmasa yaşayamayacağı endişesinden kurtulmuş değiliz. Böyle bir toplumda bisiklet yalnayaklıkla özdeştir. Bir keresinde bisikletin arkasına römork takmış market çıkışında bir mühendis arkadaşla karşılaşmıştım. Arkadaş acıyan gözlerle abi sen böyle değildin eskiden demişti bana. Bak bu insan bir mühendis ortalamanın üzerinde sözüm ona münevver birisi.
Şimdi dostum şu saydıklarımı göz önünde bulundurarak akıntıya kürek çekme cesareti gösterebiliyor san bisiklete devam et derim. Yoksa bırak hakikaten bisiklet iş değil.

Beyni yıkanmış, cahil olan ve cahil kalacak insanlarla muhattap oluyoruz. Adamın elinde xperia z3, kolunda smart watch var bana bisiklete 1500 tl verilir mi diyor. Ki bisiklet için 1500 tl, s-works'lere bakınca hiçbişey:) . Benim bisikletim 2 metrekare kaplıyor senin elindeki 2200tllik alet 20 santimetre kare anca kapliyor. Sen 3 sene sonra yenisini alacaksın ben 3 sene sonra bakım yapıp yoluma devam edicem.

@olympos
Bide en basitinden onun elindeki elektronik alet elinden yere veya suya düşerse gitdi 2200tl,

Ama senin makina yılda en az yakan 25kr luk bi arabaya göre 6000kmde 1500tl'sini amorti ediyor ve kendide ekstradan eline kalıyor

• Beğen
Tepkiler: olympos
Genede smartwatch ima laf ettirmem :) seviyorum onu :)

• Beğen
Tepkiler: olympos
Açıkcası ister '''köy''ister'''şehir'''ister'''kasaba'''Değişen bir şey yok.bir cep telefonuna 1000-3000;tl verir.sen bu paraya bisiklet alınca ''''manyakmısın,hastamısın,ya baba ben bu paraya araba,motor alırım der.....sorsan toplumda elindeki telefon ile statü ve cool olacağını sanan zatı muhteremler anlayamaz!!!! hiç tınlamayın hayatınıza bakın arkadaşın dediği gibi spor yapıyorum ve geziyorum o arkadaşlar belli yaşa gelince ahhhh!!!!belim ahhh!!! kolum ah oram vah buram deyip.kalp ve damar sorunları ile uğraşırken.biz bisikletsever ve kullananlar her zaman sağlıklı ve zinde kalacağız.'''''Bugün allah için ne yaptın''''diye sorulunca rabbimin bana emanet ettiği vücuda çok iyi baktım demenin keyfi ve hikmetide başka olacakdır.

-Buna bu kadar para verene kadar motosiklet,tofaş vs. al
-Sizin hepinizi ezicem.
-Bisiklete bak yolda geziyor
Ben kısaca özetledim İstanbul maltepe inönü caddesinde oturuyorum ve ne zaman caddede sürsem gülsuyü,zümrütevler dolmuşları her zaman bana bağırarak dışlıyorlar bir gün ters bir anıma gelip canlarına ot tıkayacam onu istiyorlar.
ÜLKEMİZDE SPORCUYA VERİLEN DEĞER 0

@emrah9700
Aynen öyle, ama gel de bunları ona anlat :D

Cehalet ve cehaletten gelen cesaret...
Eziklik ve ezikligini baskasini ezerek giderme refleksi...
Kompleksler ve komplekslerini baskasina yukleyerek kurtulma caresizligi...
Toplum baskisi ile kliselesmis kisilik, birey olma ve ozguven yoksunluguna kisilip bunu basarana yuklenme tepkisi...
Basaramadigin her sey icin maddi guc ile baski kurma ve sindirme politikasi...

Uzar gider bu degerlendirmeler. En iyi egitim almis, en yuksek makamlara gelmis, yoneticisinden iscisine her kesimden insan bu kaliplara sıkışıp kalmıştır. Kendi bulundugu toplumun kaliplari ile yogrulmus, yeniliklere ve arastirmaya, empati ve farkli olana saygiya kapali, kendi dogrultusunda olmayana karsidir bu tipler. Ve ne yazik ki cogunlukturlar.

Amator bisiklet kullanicisi bu forum dahilindeki kisilerde bile yasanmistir yakin zamanlara kadar. Yol bisikletcisi MTB ciye, MTB ci yol bisikletcisine, pek cogu "param 500 TL" diyen dusuk butceli bisiklet heveslisine saldirmistir...

Bisiklet kullanicisinin cogunlugu erkek. Bu isi ulasimin bir tik otesine tasiyan erkek adama saldirirlar! Tayt dedigin feminen birseydir sonucta onlara gore. Ter tutmayan forma, nefes alan giyim, ruzgar direncini kiran tensel uyumlu "flap flap" savrulup hiz kesmeyen kumasi anlatamazsin. Cevreciligi gordugu kutuya mavi kapak toplamaktan ve bunu "tekerlekli sandalye aliniyor" zihniyeti ile vicdanini rahatlatmaktan ibaret sanan buyuk bir kitleden bahsediyoruz.

"yak bir sigara"
"cek bir firt - batsin bu dunya vur lan siseyi camdan asfalta"
"kadran 220 hocam vereceksin hakkini yol musait"
"lavuk sari isikta basiyo frene asilican hocam kirmizi yanmadan dagitican kavsagi"
"bak bak bak! 50 km ile gidiyo tilt ediyo adami 2 korna bir makas alacam aklini gor bak simdi"
"haci i-phone 6 baska bisi ya! bak su guzellige... yalniz aksam cagri aticam sen geri ara kontor yok bende"
"ne sporu yaaaa! doktor bile sasti kaldi, tahlilde tum degerler tavan yapmis - nasil bunye sizinki- dedi hasta oldu bana. bize bisi olmaz bos seyler bu ugrastigin"

Yukaridaki gibi tavirlari erkeklik ve marifet sananlarla cevrili degilmisiniz? Aci ama gercek...
Gelen gecen kadinin kizin kalcasina bakip bir kere kendininkine bakmaz "Ulan bende acaba varmi bu d.t? Gecindirebilir, gecinebilir, mutlu edebilir miyim bir esim olsa d.tum yer mi?" demekten acizdir.

Mevki sahibi gelip ego tatmin etse, karsisinda atarlari yalarimlara doner, anilari anlatmaya gelince tavan yapar abartilar! Hakkini bilmez hak aramayi bagirip cagirip cirkeflesip sindirme zannederler.
Kendiyle barisik insan, kendini gelistiren insan, arastiran, farkli olanlara saygi duyan, zaten bisiklete binmeden bile farkli kalan uymaz bu kaliplarin insanlarina...
Bosverin guc parada pulda, cogunlukta degil. Bol bol cene yorariz, biz ezilen oluruz, zaman zaman gercek anlamda eziliriz yollarda :(
Makam konvoylarinin secmenine halkina saygisi yokken yayasini yoldan gecirmezken, bir kisi icin en az 20 araba yollarda teror gibi esip kural tanimadan gecerken, bir tek mevki sahibi bir gun olsun otobuse metroya binmez, yolda yurumezken ve herkes "hakkidir yahu!" diye arka cikarken bu sacmalik ve musriflige, zor bizim beklentilerimizin gerceklesmesi :(
Ama dogru olana kim ne derse desin, dogruyu yapani kim dislarsa dislasin. Zamanla devran donecek degisecek roller! Pedaliniza akliniza tavriniza saglik pedal kardesler :harika:

Anlatamadim aslinda derdimi cok uzun konu yazmak isteyince ufak tefek degindirmelerle pek derli toplu olmadi ama eminim siz anlamissinizdir benden iyi anlatmak istedigimi ;)

Aslında iyi bir turnusol görevi görüyor benim için. Biri bisiklete 1500 tl verdiğimi duyunca ''o kadar para verilir mi yauvvv'' diye tepki verip sözlerine devam ediyorsa arama belli bir mesafe koyuyorum o insanla. He he deyip geçiyorum deyim yerindeyse. ''Kafan dağılır, iyi yapmışsın. Peki 500 tl'lik bisiklet ile senin bisikletin arasındaki fark nedir?'' diye olaya giriş yapanlarla mümkün mertebe bağımı koparmamaya çalışıyorum. Açık görüşlü insanlar toplumumuzda zor bulunuyor malum :)

@Yusuf Yılmazvural

Takmayınca daha çok uyuzlanıyorlar iplemiyor musun bizi ayağına =D İki ucu dikenli değnek ...

• Beğen
Tepkiler: chigrat
Sasirmamak lazim.Ne de olsa Yüce Basbug ATATÜRK'ün actigi medeniyet yolunu degil yobazlik amelelik yolunu secmis bir Ortadogu ülkesiyiz.Dün haberlerde gördüm lanet herifler Samsun'da küçük domuzu kafasina kaldirim tasi ata ata yakaliyor üzerinde poz veriyorlar.Bir kez daha sövdüm bu halka.Ama Trakya'da durum baska tabi Ege'de de :)

Bu tür sıkıntılar herkes için geçerli demekki, Ben takmıyorum cevapda vermiyorum artık hiçbirine gülüp geçiyorum o türlere nedesek boş çünkü beyinler boş , arkadaşlarımın yüzde 90'ı benim gibi üniversite mezunu ve aynı diyalogları kapıcıylada üst düzey görevlerde olup yurtdışı görevlerine veya seminerlerine giden ve oralardaki sporla içi içe geçmiş kültürleri görmüş beğenmiş ama ülkesinde bu yaşam tarzını kendisine ve çevresine yakıştıramayan insanlar. Her zamanda ağızlarda sakızdır erkek adama yakışırmı yav çocuk gibi bisiklete binmek tayt giymek, kaçpara o pisiklet 100 lira veriyimde benim çocuklar parkta oynasın gibi, tek bildikleri ekran başında futbol izlemek ana avrat sövmek belki belki ayda bir halı saha maçı düzenlemek ki birkaçıda halı sahada kalp krizi geçirdi. ben 44 yaşımdayım şükür ne şeker ne tansiyon ne kalp nede herhangi bir rahatsızlığım var istediğimi yiyip içiyorum diyet diye birşey bilmem her girdiğim efor testi 4*4 lük geçer sebebide çocukluğumdan beri bisikletten kopamadığım içindir taaki giant bisikletim 2008 de çalınana kadar, 2011 e kadar ara verdim zaten serbest dalıcıyım, yüzücüyüm, 2011 de tekrar kaldığım yerden devam ettim. Benim yaşam tarzıma bisiklet sevgime değer vermeyen saygısızca eleştirenlerin çoğunluğu kalp damar hastası, şeker hastası yüksek tansiyonla boğuşuyorlar, obezler bir çoğunuda gömdük zaten. Bazı şeyleri insanlarına gözüne gözüne sokmayınca alıştırmak zor ülkemizde.

@aziz otkur
Genelde seviyeli adamlar zaten forumlarda takilanlar hocam.Bazen de sasiriyorum geçen yol dar ve trafik yogundu dedim yavas yavas kaldirimdan gideyim lambalara kadar.Takildim insanlarin pesine iniyorum bir tane çingene tarzinda bi arkadas laf atti insanlar yürüyor yola insene falan.Dedim trafik var 50mt gidicem alt tarafi uzatma fazla falan bastim pedala,arkamdan Hollanda mi lan bura diye bagirdi.Saygi duydum adamdaki genelkültüre :D Dalcaktim adama bir an yumusadim ,sonra geldi adres tarif etti yola iniyorum bak falan dedim devam ettik :)

şimdi öyle bi lafa gireceğimki meteor taşı düşecek bu ülkenin tepesine ,:huhuu:
evet bu ülke derken sakın ha yalnış anlamayın ben bu ülkeyi seviyorum tabiatını dağlarını ,göllerini,ama insanımız eğitilmeye muhtaç
bir söz var idi şöyle idi,,

önemli olan toplumda kendine yer bulmak değil yer almak istediğin toplumu var edeceksin ,

buradan hareketle gençliğimde başlayan bu inanış,bu düşünce biçimi halen devam etmektedir
bunu açalım şimdi,,

bu toplumun kalıplaşmış zihniyetlerine bağlı kalsa idim bisikleti bi kenara atar bende araç alır idim ,yaşamım boyunca araç almadım sadece 87 'de bi adet honda goldwing 1000 cc motorsiklet aldım ama sonra sattım ,çünki beni duvardan kazıyacaklardı,:huhuu:
evet 76 da pejo yol bisikleti tank gibi ağır idi ama gençtik o zamanlar ağırlığını hissetmez idim ,o ağır tank ile eğimleri devirdim ,durmadık meta -pro bianci aldım sonra 2.elden sattım ,sonra explorerdı galba onu aldım ,onuda sattım ,bi adet geroni aldım onuda sattım ,sonra atx gıant 840 aldım onuda sattım ,
ve city bike salcano aldım 28 jant valla o bisiklete lx ayna kol takdım ,millet bana dediki değmez ,daha salcano slx ayna kol takmamış idi sonra 2012 de bi baktıkki salcanolar oldu sana slx ayna kol,
evet o zamanlar salcanonun rublesini xt yaptım ve bi arkadaş bana 28 jant seramiklerini verdi ,bisiklet acaip uçuyordu ,onuda sattım, heybeliadada bi dostuma ,
hala biniyor o bisiklete ,
sonra kafayı kırdım 2008 mart sonu 4750 liralık scott karbonu 4500 liraya aldım ,o sene bu fiata motor var idi ,benim motor ile işim olmaz tabi,
evet scott scale 30 large kadro değişime uğradı 26 jantlar gitti 28 alexrims jantlar geldi ve 700x 32 teker bisiklet hızlandı ,ve fox amortisörü satarak yerine aliminyum yarış çatalı takdım önü v-break fren yaptım arka disk fren olarak kaldı ,karbondan arkada çıkıntı olmadığı için diske mahkum kaldım ,
bu bisiklet 50.000 km yi çoktan geçmiştir.....
ve karbon dayanıyor ,çatlama olurmu bilemem ama önden bi sert vurur isek çat diye gidebilir,evet durmak yok pedallamaya devam tabi,

evet bu topluma bakmadım ben bu toplumun bisiklete bakış tarzı bana hep ilkel geldi halada ilkel geliyor,bu kadar paramı verdin vay enayi diyemiyorlar ama anlıyorsun yüz ifadelerinden.bu ülkenin fakiride zenginide aynı kafada bence ,
bisikleti angarya iş olarak görmekteler, ona bir çocukluk hastalığı olarak bakmaktalar ,bisiklet gerçekten dünyanın şimdiye kadar icat edilmiş en iyi aracıdır
bisiklet insanın ruhuna hitap eder bisiklet terapidir,
bu tayt olayına gelince şahsen yazlık vücudu saran tayt giyerim uzundur ve son derece rahattır ,göçbeyli köyü sakinleri benim tayta artık alıştılar ,çünki oranın demirbaşı oldum ve artık beni tanıdılar ,genemi geldin ağbi diyorlar ve hatta suadiye köyü sakinleri ağbi genemi kartepeye çıkacan diyorlar ,çünki suadiye köyünün sakinlerinin aklı almıyor ta istanbuldan gelip 16 km rampa çıkıp istanbula dönen bu adamın aklından bi zoru var herhalde diyorlardır ,tabi içlerinden ben bunlara bakar isem yaşadığımı asla anlayamam,neden 203 km gitmek ? bunun nedeni adrenalin ve terapidir ,uzun mesafeler bana terapi olarak geri döner,insanların bi hobileri olmadığı için yaşamlarında mutluluğunun ne olduğunu bilemezler ve ıskalarlar yaşamı sabah işe akşam eve,hele hele sevmedikleri bi iş ise mecburiyetten dolayı yapıyorlar ise mutsuz bireylerden oluşmuş bir toplumun çerçevesini aynen görürsünüz her yerde ,,,,
bu ülkenin insanlarının yüzde 90 'ın mutlu olduğunu zannetmiyorum hepsininde içleri kan ağlıyor hepsi dertli ,geçim sıkıntısı stres yaratıyor neden hastaneler dolu ,bide bunun üstüne market kültürü fest food alışkanlığı sigara içki, alın size sağlıksız bir toplum ,ilaca bağlı bir millet zati bitmiştir ,
evet bu yaşıma kadar nazar değmesin diyelim hastane yüzü görmedim ,çek-uptan geçtim böbrekler on numara bağırsak mide kalp hepsinde tam not ,prostat tam not ,astım felan olmadık ,çiğerler sapa sağlam ,yemeye dikkat edilirse iyi neticeler alınacağına inanıyorum bu konuda tek adam tanırım bizim için yazmış o kitabı taş devri diyeti kitabı sayın doktor ahmet aydın

Nasıl ki rakı masasında bi kadehten bişey olmaz diyen ahbabı geri çeviriyorsak aynı şeyi bisiklet konusunda da yapmalıyız sonuçta bunları diyenler sokaktan geçen adamlar değil eş dostlarımız ahbaplarımız zaten o yüzden ağırımıza gidiyor o sözler. Hem yoldan geçen adam söylerse pompayı yer ağzına kısasa kısas kardeş sen benim kıymetlime nasıl laf söylersin ! Laf edecek kadar müsahit bir yerin yiyorsa ben de promosyon olarak pompayı yediririm sana !

Geri