Scudo Sports

Trafikte bisiklet kullanmanın güvenli yolları, tavsiye ve tecrübeler.

Geçen gün ben de kontrolsüz kavşakta uzaktan gelen aracı gördüm, anayola girecek o ben ise zaten anayoldayım ve önümde otobüs vardı, otobüse güvendim o geçer diğer araç da dönmeden önce hızını keser diye otobüsün sağından biraz da hızlanarak 35-40 km hız ile oradan geçerken bir terslik hissettim o anda önümden araç yaklaşık 100 km hız ile vızzz diye abartmıyorum 10 cm bilemedin 20 cm önümden geçiverdi, vallahi Allah korudu yoksa şuanda helvamı yiyordunuz :krktm::krktm:

Scudo
Kayseri trafiği çok yoğun değil. Ancak şoförler çok saygısız. Özellikle de otobüs şoförleri.. Ben de bir o kadar umursamaz biriyim,onların dilinden konuşuyorum :koptum::koptum: Güvenlik önlemlerim tam, dikkatliyim, reflekslerime güveniyorum, atiğim :D:D:D Uzun lafın kısası MAKAS ATMAK SANATTIR :):):cool::cool:

@enes savaş
Aynen bizim burda da öyle

-Nerede olursanız olun(yol,yayayolu,bisikletyolu vs.) gidonu her çevirişinizden önce arkanıza bir bakın ve bunu alışkanlık haline getirin. (Özellikle mazgal çukur veya açılan kapılardan kaçarken.)
-park etmiş araçların yanından geçerken ne yola ne de park halindeki araca yakın olun. Hep tetikte :)
-Trafik ışıklarında işinize geldiğinde yaya işinize geldiğinde araç olmayın :)
-tehlikeli ve kısa yol yerine uzun ama daha güvenli bir güzergah varsa kesinlikle ikinciyi seçin.
-Gece aydınlatma ve stop lambası olmadan sakın çıkmayın.
-Araçların özellikle de Tır kamyon vb büyük araçların ön köşeleri kör noktadır, sizi görmeleri çok zor olur. Kavşaklarda, ışıklarda veya yol ayrımlarında oralarda bulunmayın. Bekleyin veya mümkünse öncesinde geçin. Bu yüzden çok kaza yaşanır.
-Güvenlik şeridi olmayan yollara girmeyin. İstanbul'daki E5 ve Sahilyolu gibi.
-Sakin olun.
-Trafiğe ters yönde gitmeyin!!!

Şimdilik aklıma gelenler böyle :) Kazasız sürüşler

@muratcodek

Ben de tam bunu yazmak için girmiştim, benden çok yaşayacaksınız :D Evet arkadaşlar tır ve kamyonların kesinlikle sağına girmeyin, kesinlikle görmüyorlar...

• Beğen
Tepkiler: muratcodek
bisiklet almadan önce trafikteki saygısızlıktan bende çok çekiniyordum. ama gerçekten şaşırtıcı derecede saygı görüyorum. bu arada istanbul avrupa yakası :)

• Beğen
Tepkiler: Berke
Kimse ben trafikte cok iyi bisiklet kullaniyorum, araçlarla iletisimim super kazaya karismam dememeli. Nerde ne zaman ne olacagi belli olmuyor. Genel olarak trafikte her zaman temkinli olmak zorundayiz. Araclar genellikle bizleri goruyor ama sonucta bisiklet kullaniyoruz ve bir aracin bisiklete dokunmasi bile bizim acimizdan korkunc sonuclara meydan acabiliyor. Tehlikeyi butun sporlar iceriyor ama biz bisiklet kullanicilari olarak daha fazla dikkat etmeliyiz.

• Beğen
Tepkiler: Ömer Ş.
Başlığın hepsini okudum, trafik kuralları konusu özellikle kırmızı ışık bağlamında bayaca tartışılmış. Bir örnek vereyim ben de. Bu aslında araba ile yaşadığım bir olay, altından tren geçen bir köprünün inişinde sola sinyal verip dönüş yapmak için durmak gerekiyor, köprüyü çıkarken fazla hızlanan ve inişte de ben zamanında sinyal verip durmama rağmen belli ki bana çarpmaya doğru gelen bir araca karşı ne yapmak gerekir mesela? Aynada göz göze geldik, o frene asıldı ama kızaklayarak gelmekte, karşı şerit akıyor zaten, sağ şeridi kontrol edip kendini sağa atabiliyorsan ne ala. Şimdi böyle bir durumda kuraldan bahsedebilir miyiz? Bazen trafikteki koşullar neyi gerektiriyorsa onu yapmak gerekebiliyor, bisiklet için bu çok daha böyle bana kalırsa. Zaten mesaj geçmişinde de kuralsızlıktan bahsedilmemiş. Ama istisnai koşullar her zaman var olacaktır.

@mozdemir

Ben de yaklaşık 1 yıldır falan sürücülerle sıkıntı yaşamıyorum özellikle tek şeritli yollarda arkadan araba gelince sağa doğru yanaştığım halde geçmeyip bekleyenler var "Çekil şu yoldan" dercesine korna çalan birini de hiç görmedim henüz. :) Saygı görmek ve göstermek güzel şeyler.

@Berke K.

aynen öyle kardeşim bende 1500 km civarında yol yaptım şiddetli bir korna duymadım. şükürler olsun ufak bir kaza dahi yapmadım :) ve sanmayın tın tın kenardan kaldırımdan falan gidiyorum gerekli olduğunda agresif ve hızlı da kullanıyorum sadece son derece dikkatliyim kendimi ve bisikletimi tanıyorum :) Allah hiçbirimize kaza bela yaşatmasın inşallah.

• Beğen
Tepkiler: Berke
Bir de zaten az olan bisiklet yollarında(ki yukarıda da bahsedilmiş Eskişehir'de bisiklet yolu olan yerlerde bisiklet yolu genişçe olan kaldırımın bir kısmını kapsıyor) bisiklet yolundan yürüyen yayaların yanından hafifçe taciz ederek geçiyorum açıkçası ben :) Geçen gün bir arkadaşımla önlü arkalı gidiyorduk ve ben önde aynı şekilde iki yayanın yanından hafif tacizle geçtim, arkadaşım konuşmalarını duymuş ve tacizim bisiklet yolundan yürüdüklerinin farkına varmalarını sağlamış. Fazla abartmadan yapıldığında bu tip ufak tacizler de farkındalığa yardımcı olabiliyor.

tum yorumlari tek tek okuyamadim ama bugune kadar tecrube ettigim en buyuk durum camlari filmli araba oldu:):) Bir jip dusunun, siz o yola girdiginizden beri yerinde sabit duruyor. yeni park ettigine ve kapisinin acilacagina dair hicbir gozlem yapmadiniz.cunku yaklasik 10 dk.dir orada, isiklari da yeni sonmemis. camlar filmli oldugu icin yanindan gecerken icinde birilerinin olup olmadigini da goremiyorsunuz. tam siz gecerken iceriden kapi en siddetlisinden aciliyor, cunku arabadaki bayanla kavga edilmis. 2-3 sn erken acilmis olsaydi, kapiya girmek iyi ihtimal olurdu. Adam size zırhli metaliyle vurup, sol tarafinizda seyir halindeki trafige ucmaniza sebep oluyor.

demem o ki; araba yeni parketmedi, icindede kimse goremedim demeyin. filmli camlara dikkat

Bazen dolmuş ve sarı taksi şoförlerinin bisikleti görmediğini düşünüyorum.Anlık değil ama bu görme.Nasıl diyeyim.Yok yani,bidiğin yok,sıfır.Beynin görüntüleme merkezine düşmüyor iki tekerlekli bir vasıta ve üzerindeki insan.Bisiklet Körlüğü ismini verdim bu hastalığa,tıp literatürüne geçmesi yakındır.Ben aslında yoğum.

@Ömer Ş.
Ekmek parasi adi altinda her turlu rezilligi yapan bireylerden bahsediyorsunuz. Bisikleti gormemis, cok mu..
Dikkat, karsilikli saygi, kendini ve bisikletini tanimak, yolda olan biteni okuyup kendini guvene almak vs..onemli. Lakin gecen gun izledigim bir videoda ozel halk otobusu muavini sofore yoldaki bisikletlileri ezmesini soyluyordu.
Cok iyimser bir tahminle her 100 tasittan birisini boyle bir mentalitenin surdugunu dusunursek, 1 saatlik sehirici yolculugunda yanimizdan gecen, yandan cikan, henuz parketmis vs.. kac tane arac ile muhatap oldugumuzu da hesaba katarsak ortaya korkunc bir manzara cikiyor aslinda..
Cok uzun sure bisiklet kullanmadim, gencligimde ciddi mesafeler katederdim sehir icinde. Bisiklet hep bir tutkuydu kirmizi pinokyadan beri..
Nihayet gectigimiz sonbahar ortalama bir sehir bisikleti aldim, bu sefer baslayacagim diyorum. Hatta bir haftasonu sahil + minibus yolu kullandim. Cok ozlemisim..
Lakin kafada surekli senaryolar.
E, 40 a az kaldi, yas munasebetiyle vesvese artmis sanki..
Neyse uzattim. Diyecegim odur ki, bir an bile rahatlamayin trafikte. Gozunuzu kirparken bile dusunun.
Cok kirilganiz cunku..

İstanbul Besiktas ortakoy sariyer karakoy civarindaki tecrubelerimi aktarmak isterim surekli buralarda kullaniyorum foruma yeni girdim ilk oncelikle selamlar her yolun kendine gore problemleri yada olumlu yonlari vardir. Besiktasdan ortakoye giden caddede surekli trafik olur ve bol bol otobus gecer yolda baya dardir otomobillere carpmamaya dikkat edin bazilari baya sinirlene biliyor ufak bi kol degmesine bile neyse otobus geldigi zaman dar yolun tamam kapaniyor sizde kucuk bi alanda kaliyorsunuz sol ayaginizi pedalda tutun cevirmeden sag ayaginizi kaldirimdan destek alarak devam edin otobus sonrasi tekrar normal sekilde gidebilirsiniz.o yolda dikkat edin kuslar size supriz yapabiliryorlar bi keresinde gene sikisik trafikte omzuma affeterseniz kus pisledi birden ne oldugunu sasirdim arabaya kolum carpti trafikte allahtan bisey olmadi adamda bisey demedi ortakoy sariyer tarafi zaten rahat mutlaka trafikte tek olmayin bi arkadas her zaman hem kurtarici hem dikkat cekmeniz acisindan iyidir. Motorlara dikkat edin. Dolmabahce yolunda kaldirimdan gitmenizi oneririm genis ve kaldirim kalitesinin iyi oldugu bi kaldirim var ordan gidebilirsiniz cok eglendigim bi kisimdir yol kismini pek sevmem oranin.

• Beğen
Tepkiler: Qonraf
genellikle mahallede kullanırım ben :D

@taner07 Sizin için büyük tecrübe olmuş, kavşaklarda büyük araçların yanındaysanız asla ondan önce karşıya geçmeye çalışmayın. İster bisiklet olsun, ister otomobil. Kırmızı ışıkta durmayan bir araç o anda kavşaktan geçiyor olabilir görmeden kavşağı ortalarsanız kötü sonuçlar doğurabilir.

Ama bakıyorum insanlara, sağında otobüs, yeşil yanınca sağını göremeden basıp direkt çıkıyor kavşaktan. Çok tehlikeli.

Bu vereceğim bilgiler tamamen bana ait ve içerisindeki hatalar içinde şimdiden özür dilerim.
2 aylık trafik tecrübem ile ve yaşım ile şunları söyleyebilirim.

1) Orta şerit veya sol şerite geçme daima sağ şeritten ilerle.
2) Park halindeki araçların yanından geçme zira açılan bir kapı sebebi ile asfaltı öpebilirsin.
3) Bisiklette en küçüğünden de olsa bir ayna bulundur.
4) Gaza gelip de trafikte bisiklet ile akrobatik hareketler yapma.
5) Kaskını seneye de kullanırım der gibi büyük alma kafana tam uyanını al.
6) Kaskını markete giderken bile tak sana uzaylı gibi baksalar bile.
7) Dönüşlerde yola aniden girme aniden çıkan bir araçtan sizi hiçbir şey kurtaramaz,arkanızda gözü yaşlı anne ve baba veya bir eş bırakmak istemezsiniz.
8) Arkadaşlarınız ile trafikte şakalaşmayın gerekmedikçe konuşmayın.
9) Asla kazılmış yollardan veya çukurlardan yüksek hızla geçmeyin.(Tecrübe ile söylüyorum kolun kırılmasının verdiği acı çok kötü bir tecrübedir.)
10)Kedi,köpek gibi hayvanların nasıl olursa kaçar diyerek üstüne sürmeyin.Ya kaçmazsa ?...
11)Her hangi bir sürücü ile diyalog kurmayın.
12)Bisiklet sürerken kapalı yollar hariç kulaklık ile bisiklet sürmeyin.
13)Cep telefonu ile konuşurken bisikleti durdurun.
14)Yol üstünde bir maganda size tükürür veya tekme atarsa uzaklaşın.(Kendinize güveniniz varsa benim içinde vurun bir tanecik)...

Şimdilik bu kadar herkese keyifli sürüşler dilerim.:cool:

Geri