Herkese merhaba, Wiggle üzerinden satın almış olduğum Elite Qubo Fluid Trainer'ı yaklaşık iki haftadır kullanıyorum. Bu konu da diğer pek çok bisiklet konusu gibi doyurucu bilgi bulmanın zor olduğu konulardan bir tanesi olduğu için tecrübelerimi paylaşayım.
Öncelikle cihazı 145 dolar + 28 dolar ağır yük kargo ücreti ödemek sureti ile aldım. Gelmesi tam 7 gün sürdü. Kurması 5dk sürüyor 2 tane vida sıkıyorsunuz sadece. Malzeme kalitesi eh işte özellikle dışının tam plastik olması biraz şaşırttı ilk başta ama sonra plastik kısma bir yük binmediğini farkedince çokta problem olmadığını anladım. Ürün direnci fluid ile sağlıyor yani biz teker hızını artırdıkça uyguladığı direnç artıyor. Bu yüzden yüksek hızlarda sabit kalmak gerçek hayattaki gibi ciddi bir efor istiyor. Başta trainer'ın uyguladığı güç karşısında biraz afalladım baya ağır gibi geldi hatta ilk denememde "Galiba bunu TR pazarında ikinci el satarım" diye bir düşünmedim değil
Hem hiç evde bisiklet binmediğimden hemde daha önce hiç trainer dahi görmediğimden bu iş sarar mı evde sıkılır mıyım gibi düşüncelerim de olduğundan uygun bir şey almaya karar vermiştim. Ürün kalitesiz değil o açıdan pişman olmadım ama evde antrenman yapmak beni sandığımdan daha fazla sardığından belki daha fazla güç uygulamaya dayanıklı bir ürün alabilirmişim.(Bu ürün 550W güce kadar dayanıyor, sonra dönen aksam(drum) kafayı yiyor.)
Gelelim trainer tecrübelerime. Bir kere interval antrenmanları yapmak için mükemmel oluyor trainer ile çalışmak. Dışarda arabalar, virajlar, kedi, köpek falan derken interval antrenmanı yapmayı denememiştim bile. Velodromumuz vardı da biz mi gitmedik
Trainer üstünde gayet stabil ve kontrollü şekilde bu antrenmanları gerçekleştirebiliyoruz. Eğer dummy bir trainer alacaksanız benimki gibi antrenmanlarınızı takip edebilmek için ayrıca bazı sensörlere ihtiyacınız olacak. Bunlar güç, hız, kadans ve nabız sensörleri. Bende güç hariç diğerleri mevcuttu zaten. Ben antrenmanlarımı Zwift üzerinden yapıyorum. Zwift'e bağlanabilmeniz için hız veya güç sensörü şart, diğerleri opsiyonel. Güç sensörü zaten en mükemmeli ancak hız sensörü ile bağlanacaksanız Zwift kullandığınız trainer'ın markasına ve hızınıza bağlı olarak bir güç hesaplıyor bunada Zpower diyor. Zpower kullanan Zwift'çiler hileci hurdacı insan muamelesi görüyor çünkü hile yapmak çok kolay bu durumda(Hız sensörünü blender'ın ucuna takıp döndürmek suretiyle sürekli 1000w güç üretebilirsiniz mesela
). Ben Zwift'in güç hesaplama konusunda fena olmadığını düşünüyorum.Ne kadar iyi hesaplasa da lastik basıncınız bile bu değeri ciddi değiştirebiliyor bunu da hatırlatayım tabi. En azından iş görür değerler çıkarıyor bence. Bu hesaplama kime yeter kime yetmez o kısım ayrı tartışma konusu.
Önden bir FTP testi yapıp, TT Tune Up diye bir antrenman programına başladım ilk haftadan. FTP sonucum 188 çıktı. Biraz hayal kırıklığı yaşamadım değil ama sonra 205'e güncelledi sağolsun
Sonra antrenmanlara başladım. İnterval antrenmanlarını hiç sıkılmadan tamamlıyorum diyebilirim ama yarışları iple çekiyorum. Bir kere yarışmış olmama rağmen limitlerimi görmem açısından falan çok güzel oldu yarış işi. Benim gibi 3-4 aylık bisikletçi bile bu kadar eğlendiyse buradaki babayiğitler kesinlikle Zwift yarışını denemeliler bence.
Son söz olarak içerde bisiklet sürmeyi sanırım Zwift ciddi anlamda keyifli hale getiriyor. Apple cihazlar üzerinden aylık 50 karşılığında abone olunabiliyor. Bir haftalık deneme imkanı da sunuluyor. Deneyin bakın severseniz devam edersiniz. Herkese keyifli sürüşler