Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Ttubr02

TTUBR02'nin başlangıç yeri sizce neresi olsun?

  • Diyarbakır

    Katılım: 34 46,6%
  • Gaziantep

    Katılım: 24 32,9%
  • Şanlıurfa

    Katılım: 15 20,5%

  • Toplam katılım
    73
Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Scudo
@Süper Dede
Mümtaz Ağabey,
Bu Arnavut, bizim Rubelinin akrabası falan olmasın , öve öve bitiremiyor:ssrtcbya: Ortak noktaları da var bizim Rubelide de Arnavut inadı var.
 
@Süper Dede
Mümtaz Ağabey,
Bu Arnavut bizim Rubelinin akrabası falan olmasın , öve öve bitiremiyor:ssrtcbya:
Yok ben ya da ailemle hiç alakası yoktur. Yıllardır aynı yerde dondurma satar. Kendisi iyice yaşlanmıştır (belki rahmetli olmuştur, bir kaç yıldır hiç görmedim) artık.
Sakız gibi, çok güzel dondurması vardı. Umarım hala öyledir.
Babamların gençlik zamanından beri Dinar'da dondurma satar. O yüzden öve öve bitiremiyorum.😅
Dipçe: Reklamlar bu kadardı, şimdi yarışa dönelim. 😉
 
Sevgili ttubr katılımcıları arkadaşlarım : Özellikle kırsal bölgelerde şu sıralarda yaygın olan KKKA kırım kongo kanamalı ateşi hastalığından kendimizi korumamız gerekmektedir. Bununla ilgili tüm ayrıntıları içeren bir yazıyı paylaşıyorum :

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı nedir?


Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır.

KKKA Hastalığı Hangi Yollarla Bulaşır?

  • Virüsü taşıyan özellikle Hyalomma türüne ait kenelerin insan vücuduna tutunması,
  • Virüsü taşıyan kenelerin çıplak el ile ezilmesi,
  • KKKA virüsünü taşıyan hayvanların kan, doku ve diğer vücut sıvıları ile temas edilmesi,
  • KKKA hastalarının kan ve diğer vücut sıvıları ile temas edilmesi ile bulaşır.
KKKA Hastalığı Hayvanlarda Görülür mü?

Hastalık hayvanlarda belirti göstermez. Hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden, hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hayvan sahipleri hayvanlarını kenelere karşı uygun ilaçlarla, doğru yöntemle belirli aralıklarla ilaçlamalı, hayvan barınakları kenelerin yaşamasına imkan vermeyecek şekilde yapılmalı, barınaklardaki çatlaklar ve yarıklar tamir edilerek badana yapılmalıdır. Hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas eden kişiler, kendilerini 14 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler.

KKKA Hastalığı İnsandan İnsana Bulaşır mı?

Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabilir. Bu nedenle hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske v.b.) almalıdır. Kan ve vücut sıvıları ile korunmasız temastan kaçınılmalıdır. Bu şekilde bir temasın olması durumunda, temaslının en az 14 gün süreyle ateş ve diğer belirtiler yönünden takip edilmesi gerekmektedir.

KKKA Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hastalık virüsün alınma şekline bağlı olarak 1-14 gün sürebilen kuluçka döneminden sonra ateş, halsizlik, üşüme, titreme, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı-kusma, ishal, yüzde ve gözlerde kızarıklık, deri döküntüsü gibi şikâyetlerle kendini gösterir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde cilt kanaması, diş eti kanaması, burun kanaması, mide-barsak kanaması, akciğer ve beyin kanamaları görülebilir.

Kimler Risk Altındadır?

  • Hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayan tarım ve hayvancılık ile uğraşan çiftçi ve çobanlar,
  • Kasaplar ve mezbaha çalışanları,
  • Veteriner hekimler,
  • Askerler,
  • Korunmasız olarak kamp ve piknik yapanlar,
  • KKKA hastaları ile temas eden sağlık personeli,
  • Laboratuvar çalışanları
  • Hasta yakınları risk altındadır.
KKKA Hastalığının Tanısı Nasıl Konulur?

KKKA hastalığında erken tanı, ihtiyaç duyulduğunda kan ve kan ürünlerinin sağlanması ve etrafa bulaşın önlenmesi açısından çok önemlidir. Ayırıcı tanının hızla yapılıp hastanın öncelikle KKKA olup olmadığı değerlendirilmelidir. Hastalığın kesin tanısı serum örneğinde PCR ile viral RNA’nın ya da ELISA ile spesifik IgM antikorlarının gösterilmesi ile konulur.

KKKA Hastalığı Öldürücü Müdür?

Yapılan çalışmalarda, KKKA hastalığı nedeniyle ölüm ile ilgili verilerde %40’a kadar çıkan oranlar bildirilmektedir. Türkiye’de görülen vakalarda ölüm yüzdesi %5 civarında bulunmuştur.

KKKA Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Destek tedavisi, tedavinin temelini oluşturur. Bunun yanında hastanın sıvı-elektrolitlerinin ve kan değerlerinin izlenmesi gerekmektedir. Gerekirse taze donmuş plazma ve trombosit süspansiyonu verilebilir.

KKKA Hastalığından Korunmak Için Herhangi Bir Aşı Mevcut Mudur?

Daha önce Bulgaristan’da aşı geliştirildiği ve etkili olduğuna dair bildirimler var ise de, bugün için modern anlamda insanlarda kullanılan bir aşı yoktur. Ancak aşı geliştirme çalışmaları Bakanlığımızın desteği ile ülkemizde devam etmektedir.

Keneler Nasıl Tanınır Ve Nerelerde Bulunur?

KKKA’nın bulaşmasında Hyalomma soyuna ait keneler daha büyük bir yere sahip olmakla birlikte, 30 kene türünün bu hastalığı bulaştırabileceği bildirilmektedir. Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan, küçük oval şekilli, 6-8 bacaklı, uçmayan, sıçramayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklembacaklı hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler. Henüz ergin olmamış Hyalomma soyuna ait keneler, küçük omurgalılardan kan emerken virüsleri alır, gelişme evrelerinde muhafaza ederler. Keneler, insan veya hayvanlardan kan emerken virüsleri de bulaştırırlar. Türlere göre değişmekle beraber kenelerin, küçük kemiricilerden, yaban hayvanlarından evcil memeli hayvanlara ve kuşlara kadar geniş bir konakçı yelpazesi vardır. Küçük omurgalılar ve özellikle yerden beslenen kuşlar, kenelere virüs bulaştıran en önemli konak grubunu oluşturmaktadırlar; keneler, biyolojik evrimlerinin değişik safhalarında bu canlılardan kan emerler. Ülkemiz, kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir.

Kenelerden Korunmak Için Ne Yapılmalıdır?

Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı, mümkünse çizme giyilmeli, ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin, çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dahil) ve kıyafetlerinde kene olup olmadığını kontrol etmelidir.

Vücuda Kene Tutunduğunda Ne Yapılmalıdır?

Vücuduna kene tutunan kişi hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla, keneyi vücuda tutunduğu en yakın yerden uygun bir malzeme (eldiven, bez ya da poşet vs) ile tutarak çıkarmalıdır. Kene çıkarıldıktan sonra tentürdiyot, gibi antiseptik bir solüsyon kene tutunma yerine sürülmelidir. Ancak, kişi, keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Vücuduna kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler.

VÜcuda Tutunan Kene Nasıl Çıkartılır?

Kene vücuda tutunduğu en yakın kısımdan tutulur (çıplak elle dokunmadan) ve tutunduğu yönün aksine sabit bir kuvvetle çekilir. Bunun için ince uçlu pens, eldiven, bez ve poşet gibi çıplak elle teması önleyen malzemeler kullanılır.

Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidecekseniz,

Kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyin, pantolon paçalarını çoraplarınızın içerisine sokun ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler giyinmeyi tercih edin.

Kene Yönünden Riskli Alanlardan Döndüğünüzde,

Kendinizin ve çocuklarınızın vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) ve giysilerinizde kene olup olmadığını kontrol edin.

Vücuda Tutunmuş Keneyi Gördüğünüzde,

Hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla, eldiven, kağıt mendil, bez veya naylon poşet gibi materyal kullanarak, ezmeden, patlatmadan hemen çıkarın. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır. Ancak, keneyi kendiniz çıkaramıyorsanız hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneleri kesinlikle çıplak el ile öldürmeyin ve patlatmayın. Kenelerin üzerine sigara basmayın, kolonya ve gaz yağı gibi maddeler dökmeyin.

Keneyi Vücuttan Çıkardıktan Sonra,

Kene tutunan yeri, su ve sabunla temizleyin. Daha sonra tentürdiyot veya baticon gibi bir antiseptik ile silin. Kendinizi 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izleyin ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edin.

Hayvanlarla Temas Edecekseniz,

Hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas etmeyin. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden, hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler.

Hastalığa Yakalanan Kişiler Ile Temas Edecekseniz,

Gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske v.b.) alın. Hasta kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalığın bulaşabildiğini unutmayın.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastası Ile Temas Ettiyseniz,

Kendinizi 14 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izleyin ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edin.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin ölümle sonuçlanabileceği ve hastalığın hafif şekilde atlatılmasının erken teşhis ve tedavi ile mümkün olabileceği unutulmamalıdır.
 
@Süper Dede abi kene kartı dağıtılıyordu uygun çıkarılması için. Diğer türlü çıkarma tekniklerinin bir çoğu uygun görülmedi. En uygunu en yakın bir sağlık kuruluşundan çıkartma ve gerektiğine operasyonu için destek almak.
Çıkarılma esnasında kenenin hiç parçasının vücutta kalmaması gerekiyor. Ayakları dahil. Belki senin paylaşımın son güncellenmiş halidir. Eyvallah paylaşım için.
Ek olarak kene yumuşak doku bölgelerine yerleşiyor çoğunlukla. Kasık bölgesi, kol altı ve göğüs bölgesi.
Tekrar saolasın paylaşım için abi. :harika:
 
Sevgili ttubr yarışçı arkadaşlarım : Yarışma rotamızın büyük bir bölümünün yüksek sıcaklık koşullarında olması sebebiyle sıcaktan etkilenmemiz durumunda neler yapmalıyız konulu bir yazıyı paylaşıyorum...


Sıcak çarpması belirtileri nelerdir?


Yüksek derece ısı ve nem sonucu vücut ısısının ayarlanamaması sonucu ortaya bazı bozukluklar çıkar. Sıcak çarpmasının belirtileri şunlardır:

  • Adale krampları,
  • Güçsüzlük, yorgunluk,
  • Baş dönmesi,
  • Davranış bozukluğu, sinirlilik,
  • Solgun ve sıcak deri,
  • Bol terleme (daha sonra azalır),
  • Mide krampları, kusma, bulantı,
  • Bilinç kaybı, hayal görme,
  • Hızlı nabız.
Sıcak çarpmasında ilkyardım nasıl olmalıdır?

  • Hasta serin ve havadar bir yere alınır,
  • Giysiler çıkarılır,
  • Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir,
  • Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı ya da soda içirilir.
Sıcak çarpmasında risk grupları var mıdır?

Sıcak çarpması için özel bir risk grubu bulunmamakla beraber, diğer hastalık ya da yaralanmalar için hassas olan kişiler, sıcaktan da diğer kişilere göre daha çok etkilenirler. Bu kişiler;

  • Kalp hastaları,
  • Tansiyon hastaları,
  • Diyabet hastaları,
  • Kanser hastaları,
  • Normal kilosunun çok altında ve çok üzerinde olanlar,
  • Psikolojik ya da psikiyatrik rahatsızlığı olanlar,
  • Böbrek hastaları,
  • 65 yaş üzeri kişiler,
  • 5 yaş altı çocuklar,
  • Hamileler,
  • Sürekli ve bilinçsiz diyet uygulayanlar,
  • Yeterli miktarda su içmeyenler.
Sıcak yaz günlerinde sıcak çarpmasından korunmak için alınması gereken önlemler nelerdir?

  • Özellikle şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır,
  • Mevsim şartlarına uygun, terletmeyen, açık renkli ve hafif giysiler giyilmelidir,
  • Bol miktarda sıvı tüketilmelidir,
  • Vücut temiz tutulmalıdır,
  • Her öğünde yeteri miktarda gıda alınmalıdır,
  • Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanılmamalıdır,
  • Direk güneş ışığında kalınmamalıdır,
  • Kapalı mekanların düzenli aralıklarla havalandırılmasına özen gösterilmelidir.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
@Süper Dede abi çok önemli bir konuya değinmişsin.Sabah 8.40 dan 9.25 kadar işyeri dönüşü yetti sıcaklık için , havalar birden ısındı. Yarışdan ziyade idmanmanlarınızda da dikkatli olmanız gerekiyor. Yarışın temmuzda olacağını düşününce Allah yar ve yardımcınız olsun.
 
Temmuz'un, yarışa kadar olan günlerini dinlenmeyle geçireceğimiz dikkate alındığında antrenman yapacak 18 günümüz kaldı. Bu sayfada katılacak arkadaşım varsa işini sıkı tutsun. Sıcak ve zorlu bir coğrafya bizleri bekliyor.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Sevgili arkadaşlar : Pandemi süreci ile ilgili olarak zorunlu sebeplerden yarışımız 08.08.2020 c.tesi günü start alacaktır. Whatsapp grubunda paylaşımı yapıldı ama belki haberi olmayan olur diye bir de burada paylaşıyorum. 8 ağustos cumartesi sabahı start alacağımız ttubr yarışımızın herkese hayırlı olması dileklerimle. Bu arada yapılacak başvurular ücretsiz olacak, yani yarışa katılım ücretsiz oldu. Evet rekor katılım bekliyor organizatör Birol arkadaşımız. Hadin gari... :D
 
Kadim İstanbul'dan başlayıp kızıl elmamız İstanbul'da biten bir ring çizelim.Katılımı o zaman görün.

Dip not: İzmir'den başlayalım derseniz bizim evin orada müsait bir park var.:harika:Annem limonata bile yapar, hadi yine iyisiniz.:ssrtcbya:Arkamızdan su dökeceğinden yine İzmir'de bitiririz.;)
 
Kadim İstanbul'dan başlayıp kızıl elmamız İstanbul'da biten bir ring çizelim.Katılımı o zaman görün.

Dip not: İzmir'den başlayalım derseniz bizim evin orada müsait bir park var.:harika:Annem limonata bile yapar, hadi yine iyisiniz.:ssrtcbya:Arkamızdan su dökeceğinden yine İzmir'de bitiririz.;)
Anne limonatası varsa komşu şehirden gelirim.

@Süper Dede İnşallah kazasız belasız ve keyifli organizasyon olur. Bizim halk tedbirleri kafasına göre uyguladığı için umarım bir daha ertelemek zorunda kalmazsınız. Acı gerçek eylül ekimde ikinci dalga ilk seferden kuvvetli olarak geleceğine inanıyorum.
 
Sevgili arkadaşlar : Pandemi süreci ile ilgili olarak zorunlu sebeplerden yarışımız 08.08.2020 c.tesi günü start alacaktır. Whatsapp grubunda paylaşımı yapıldı ama belki haberi olmayan olur diye bir de burada paylaşıyorum. 8 ağustos cumartesi sabahı start alacağımız ttubr yarışımızın herkese hayırlı olması dileklerimle. Bu arada yapılacak başvurular ücretsiz olacak, yani yarışa katılım ücretsiz oldu. Evet rekor katılım bekliyor organizatör Birol arkadaşımız. Hadin gari... :D

Güzel bir jest olmuş. Fakat galiba ücretinden ziyade insanlar yıllık izin gibi kendilerinin dışındaki problemlerden mustarip ve o yüzden katılım az gibi görünüyor.

@MakRo siz de hastanede çalışıyordunuz diye hatırlıyorum. Yalnız bulunduğum Trakya bölgesi itibariyle konuşacağım, ikinci dalga çoktan geldi. Hazırda bekletilen katları açmaya başladık, her gün yeni hastalarımız geliyor.
 
@Süper Dede İnşallah kazasız belasız ve keyifli organizasyon olur. Bizim halk tedbirleri kafasına göre uyguladığı için umarım bir daha ertelemek zorunda kalmazsınız. Acı gerçek eylül ekimde ikinci dalga ilk seferden kuvvetli olarak geleceğine inanıyorum.
Bizim halkımızın bir bölümüne anlatmak için ne yazık ki bir levhaya yazıp boynuna asmak gerekiyor. Bizim ülke olarak milli bir parolamız vardır " Bir şey olmaz " Bu parolayı genellikle yapacağımız hatadan hemen önce kullanarak konuya hakim olduğumuzu göstermek adına yaparız ve sonunda da bulaştırırız...Sağlık bakanı ve bir sürü prof. yalvarıyor, sosyal mesafeye dikkat edin ve maske takın diye, millete bakıyorsun, herkes birbirini yalıyor yollarda ve maskeyi de yüzünden başka her yerine takmış...Ne bekliyoruz ki...
 
Evet arkadaşlar yarışımız 08.08.2020 tarihinde yapılacak.
Rekabet ruhunu yaşayabilmemiz için katılımın fazla olması gerekiyor. Ücretsiz katılım bir nebze olsun katılım sayısını artıracaktır.
Daha önce ücret ödeyenlere ücret iadeleri yapılacaktır.
Hayırlı olsun...
 
Evet arkadaşlar yarışımız 08.08.2020 tarihinde yapılacak.
Rekabet ruhunu yaşayabilmemiz için katılımın fazla olması gerekiyor. Ücretsiz katılım bir nebze olsun katılım sayısını artıracaktır.
Daha önce ücret ödeyenlere ücret iadeleri yapılacaktır.
Hayırlı olsun...
Tarih resmen benim için ayarlanmış gibi ama ne yazık ki idmana vakit yok.😕 Asıl sorun bu yıl Türkiye'ye gelebilecek miyim onu bile bilmiyorum? Şu korona çok fena dağıttı insanları.
 
Tarih resmen benim için ayarlanmış gibi ama ne yazık ki idmana vakit yok.😕 Asıl sorun bu yıl Türkiye'ye gelebilecek miyim onu bile bilmiyorum? Şu korona çok fena dağıttı insanları.

Sen de idman yapmadıysan artık.Virüse rağmen konusunu kilitledin ''dönüyorum tutmayın beni'' diye diye.
 
Evet arkadaşlar : Katılımda kesin kayıt sayısının arttığını görmek için sabırsızlanıyorum ama bir hareket yok... :( Bu yarışın varlığını sürdürebilmesi bizler sayesinde olacak. Üç kişiyle beş kişiyle start alınan bir yarış ne kadar uzun ömürlü olabilir ki...:( Kayıt ücretinin olmadığı böyle bir organizasyonun katılım patlaması yapması gerekirken her hangi bir aksiyonun olmaması tuhaf geliyor bana...Bahaneleri rafa kaldırıp mazeretleri de çöpe atalım ve elli gün kala biraz hareketlenelim...Ben bu yaşta start gününün hayaliyle yanıp tutuşurken genç arkadaşlarımdan bir şeyler görmeyince tek kelimeyle üzülüyorum. Zaman yaratın, atın üzerinizdeki ölü toprağını ve pedallayın, bu kadar basit..:):harika:
 
.Ben bu yaşta start gününün hayaliyle yanıp tutuşurken genç arkadaşlarımdan bir şeyler görmeyince tek kelimeyle üzülüyorum. Zaman yaratın, atın üzerinizdeki ölü toprağını ve pedallayın, bu kadar basit..:):harika:
:) Çok söze gerek yok:harika:
 
  • Beğen
Tepkiler: suyunsesi
Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri