Scudo Sports

Tubeless kullananların tecrübelerine ihtiyacım var

Bisikletimin lastiğini TBL çevirdim bu değişikliği yaptığımdan beri olan farklılıkları olumlu yada olumsuz yanlarını yazmak istedim.
Yaklaşık 3 - 4 ay önce değişikliği yaptım.
Hissettiğim iyi yönleri. Lastiğin bir miktar hafiflemesi ilk hızda olumlu bir etki yaptı kalkış sırasında daha çabuk hızlanıyor bisiklet.
İç lastik ortadan kalkınca lastikte bir yumuşama hissi oldu yolun gidona verdiği titreşimden bunu hissettim ufak engebelerde de hissettiriyor ve benim gördüğüm en büyük fark bence bu (105PSI hava basıncı )
Diken raptiye ataç patlakları artık sorun teşkil etmiyor. ( iç lastik maliyeti düşüyor)
Lastikte tamir edilemeyecek bir durum oluşursa sibobu söküp iç lastik takıp devam edebilirsiniz. (Tubeless e çevirmek zor tubeless den dönmek kolay)

Olumsuz yanları
Dış lastikte meydana gelen ve tamir sütünün tamir edemeyeceği kesikler lastik değiştirmenizi gerektiriyor. Bu dış lastiği bir iç lastikle kullanabilirsiniz.
Lastik havası çok daha çabuk iniyor (Eskiden 15 20 günde bir 20 25 PSI inerken şimdi 5 6 günde aynı miktarda iniyor.)
Lastik sabit kalırsa tamamen sönebiliyor. (Sabit kalacaksa 2 3 günde bir hareket ettirmeniz gerekli.
İlk kurulum maliyeti yüksek (Tubeless uyumlu bir lastik ve jantınız varsa bu maliyet bu tarih itibariyle 2500 TL kadar. (Sibop Süt Bant)

Dikkat edilecek kısımlar.
İşi bilen tecrübeli bir serviste yapılmalı.
Janta yapıştıralacak bant sıkı ve dikkatli yapıştırmalı (Jant kaçaklarını önlemesi için)
Tamir sütü asla az konulmamalı (burası ekonomi yapılacak kısım değil )
İyi marka ürün kullanılmalı

Yazacaklarım bu kadar ekleme yapacaklar olursa tecrübelerinizden faydalanmak isterim.

Bir çıkarım yapmak gerekirse her şey yolunda gidiyorsa para harcamaya gerek yok gibi geliyor ama yenilik yapma zamanı gelmiş se ve hazır lastik değitiriyorum yada yani jant aldım diyorsanız yada yarışlara katılma durumuzu varsa olabilir. Bir mühedislik sözü vardır çalışıyorsa DOKANMA :)
 
Scudo
Tubeless biraz şans işi, küçük patlakları kapatması yönünden avantajlı gözüküyor büyük yarıklara gelince üstünüz başınız tubeless sıvısı oluyor ve bu kıyafetlerden çıkmıyor. Yolda büyük yarıkları kapatmak için fitil kullanılabilir ama yarık durumuna göre fitil yolda atabiliyor. İç lastikle kullanılabilir fakat schwalbe pro one ı iç lastik ile kullanmak istediğimde lastiğin kenarlarını oturtmak bayağı zor oluyor yolda başınıza geldiyse imkansıza yakın böyle olunca lastik zıplaya zıplaya varış noktasına ulaşıyorsunuz. Mutlaka pompa ile dolaşın bende büyük yarık oluştuğunda yanımda iki tane co2 tüpü vardı. İkisi de tükendi ve lastiği tekrar şişiremediğimden dolayı araçla alınmak durumunda kaldım. Lastiğinizde yarık oluştu ise iç lastik yamasından ziyade geniş bir yüzeye sahip dış lastik yaması kullanın iç lastik yamaları yarığı kapatmıyor. Tubeless iç lastik maliyetinden kurtarsa da dış lastik yarığı yeni bir lastik almanıza neden oluyor ki bu daha büyük maliyet. Benim bu süreç aldıktan bir ay sonra başıma geldiği için üzücü oldu ama uzun süredir tubeless süren arkadaşlarım da var. Tamamen şans işi. Ben alternatif çözüm olarak TPU ya geçtim. RideNow ile hafif iç lastik az sürtünme direnci mutlu mesut yaşıyoruz.
 
Tubuless iyidir. Ne kadar hafif teker o kadar iyidir.
Ama maliyet değerlendirmesi sürüş miktarına ve şekline göre değişir.
Ben Cont. GP5000 kullanıyorum. 10. çift falandır. Genelde 4000 km'ye kadar patlamıyor. Son set 5300 lerde patladı. Bu lastiğin korumasından çok sürüşümle alakalı. Emniyet şeritli yolda çizgiye yakın yer temizdir, Çizgiden uzaklaştıkça bankete doğru lastik telleri, çam kırıkları ve gider patlatan cisimler çoğalır. Grupta önde sürmek de patlatacak durumlardan kaçınmayı kolaylaştırıyor. Yani benim için lastik zaten ömrünün sonuna geldiğinde patlıyor neredeyse.
Maliyete gelinde 35 euro kullandığım lastik. Kullandığım TPU iç lastikler 5 euro. Tubeless olanını alsam 45 euro. İyi bir sıvı 15 euro. Bu fark çok değil değer fakat büyük bir patlakta forma tayt batıyor ve genelde iz bırakıyor. Bu benim için büyük masraf.
Lastiğini çok patlatanlar için büyük kolaylık ve daha ekonomik denebilir. Özellikle TPU iç lastik kullanıp çok patlatıyorsanız maliyet artıyor.
TPU iç lastik kullanımında hafiflik neredeyse aynı ve sürüş benzer bir hissiyat veriyor. Onun için hafiflikten ziyade patlak ile mücadele için tercih etmek daha mantıklı geliyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Özcan
bazen düşünüyorum da bisikletin en basitini alacaksın.
şimdikinde yok isospeed sorun çıkartır mı diye düşün, tubeless lastiğe sıvı koydur altı ayda bir onu takip et falan. eski salcano ile 20.000 km yaptım. lastik patlarsa değiştir hepsi o kadar.
bu arada sıvı falan da koydurmadım. patlayınca umarım iç lastiği sorunsuz takabilirim. (lastik tubeless ready)
 
vittoria corsa next 700x28 kullanıyorum hookless jantta yolda gidişi çok akıcı 3000km de şuan patlamadı 1 kez sıvı yeniledim , tubeless bakım ve kurulum maliyeti olarak yüksek olsada yol sürücüsü için tercih edilebilir.
 
Ben MTB de kullandım uzun süre. Açıkçası sürekli olarak içindeki sıvının kuruması, tekrar sıvı takviyesi ve içinde biriken katılaşmış sıvıların temizlenmesi bezdirdi. En iyi koşullarda 6 ay kullanıyorsunuz ama bende genelde 6 aydan önce kuruma oluyordu. Çeşitli marka sıvılar denedim. En beğendiğim Schwalbe Doc Blue. Sıvıların maliyetleri zaten çok yüksek. Ucuz sıvı var piyasada ama ne kadar işe yarıyor bilemediğimden hiç denemedim.
Bir sebepten dolayı iç lastik tekrar takmanız gerektiğinde tabii ki takabiliyorsunuz ama taktığınız iç lastiği kısa süre çıkartıp temizlemezseniz üzerine o sıvı yapışıyor ve temizlemek nerdeyse imkansız oluyor, öyle kalıyor, yani iç lastiği maf ediyor.
Tubeless in tabii faydalarını da gördüm ayrı konu da , şu anki düşüncem, o bisikleti sürekli sürekli kullanıyorsan mantıklı ama ara ara kullandığın bir bisiklet ise çok mantıklı değil gibi geliyor bana. Yaptığın yatırıma ve harcadığın masrafa değmiyor gibi geliyor.
 
Sivi tubellesin en onemli noktasi. Kaliteli olmasi lazim. Ben vittorianin sivisini kullaniyorum çok basarili. Tekstilde falanda leke birakmiyor kurusa bile. Biraz pahali ama muadillerine göre. Tubellessi bi kullanan ic lastikli kullanamaz bidaha. Konfor ve yol tutusu gercekten degistiriyor.

Buyuk yarik patlaklardada tavsiyem iç lastige en son care gecmeniz. Alet çantanizdada lastigi jant ile beraber sarabilecek miktarda kevlar bant veya diş lastik yamasi taşimanizida tavsiye ederim. Cunku tubelesste lastik takip sokmek icinde sivida var iken işkence.
 
Merhaba ben de yaklaşık 1 yıl 3.000km'den beri G-one Bite lastikleri tubeless kullanıyorum. Normal şartlarda 6 ayda bir sıvının değişmesi gerekiyor fakat ben neredeyse 1 yıldır sorunsuz olarak kullanıyorum. Kullandığım ilk ay 1 kez büyük yarık(yarık demeyelim, büyük delik de diyebiliriz) tecrübem oldu. Şişirdiğimde sıvı kısa süre sorunu çözebiliyordu fakat sonrasında sakız patlatma sesi gibi bir sesle yine hava kaçırmaya başlıyordu. Bu sorunu aşmak için fitil kullandım. Sorun çözüldü ama lastik patladığında yüksek basınçlı pompa olmadığı için bisikleti pikap ile eve götürebildim.
Küçük delikleri sistem sorunsuz bir şekilde onarıyor.
Stans' marka sıvıyı öneririm. Schwalbe markası da zaten onlara yaptırıyor. O nedenle schwalbe doc blue da aynı diyebliriz.
Yakında sıvı değişimini yapacağım, yaptığımda da fitili çıkartıp büyük deliği içten yama yapmayı planlıyorum.
Artıları olarak küçük patlakların kendiliğinden onarımı, lastiğin bariz hafiflemesi ve sürüşün olumlu yönde hissedilebilir etkilenmesi diyebilirim.
Eksileri İse büyük patlaklarda oksijen tüpü taşımıyorsanız ciddi probleminizin olması ve 6 ayda bir bakım gerektirmesi diyebilirim.
Sevgi, Saygı...
 
yaklaşık 30.000 km dir tubeless kullanıyorum.

stans-pirelli-squirt-vittoria- muc off sıvılarını kullandım. en iyisi muc off bana göre. co2 ile de çalışabiliyor. Diğerleri uyumlu değil. patlak kapaması da çok başarılı. bu süre zarfında uzun bir sürüşte yüksek hızla çukura girip lastiği yarmıştım. iç lastikli setupa geçip devam etmiştim.

sıvı süresinin bir zamanı yok. patlak yaşadıysanız 2 haftada da bitebilir. zaman zaman bakıp kontrol etmek lazım. ben yanımda muc off bam kullanıyorum her ihtimale karşı.
uzun süre hareketsiz kalan lastikte tubless kuruyup lastiğe yapışıyor. Bu lastiğin bir sonrakı takma işleminde montajı zorlaştırıyor.

içende sıvı olup olmadıgını anlamak için sibopu çıkarıp içerisine bir cubuk veya ince alyan sokabilirsiniz.
 
6 ay sonucu lastikte kalanlar biraz daha devam etsem kuruyomus. 50ml sivi koyuyorum 28 lastige. Bence 6 ayda bir degisim yapilmali.
 

Dosyalar

  • 20240704_222545.jpg
    20240704_222545.jpg
    28,9 KB · Okunma: 40
6 ayda bir söküp temizliyor musunuz lastiğin içini? ben siboptan sıvı ekleyip devam ediyorum. bir kere sıvının kapatamadığı bir yarık oldu, söktüm temizledim içten dağ bisikleti yamasıyla kapattım, hala sıkıntısız kullanıyorum. ama janta oturtmak için oto lastikçiye götürmek zorunda kaldım. neyse ki tubeless pompa aldım da evde yapıyorum artık.
 
Sivi tubellesin en onemli noktasi. Kaliteli olmasi lazim. Ben vittorianin sivisini kullaniyorum çok basarili. Tekstilde falanda leke birakmiyor kurusa bile. Biraz pahali ama muadillerine göre. Tubellessi bi kullanan ic lastikli kullanamaz bidaha. Konfor ve yol tutusu gercekten degistiriyor.

Buyuk yarik patlaklardada tavsiyem iç lastige en son care gecmeniz. Alet çantanizdada lastigi jant ile beraber sarabilecek miktarda kevlar bant veya diş lastik yamasi taşimanizida tavsiye ederim. Cunku tubelesste lastik takip sokmek icinde sivida var iken işkence.

Emre bey dış lastik yaması ve kevlar bant olarak ne kullanıyorsunuz? Büyük yarık olursa dışarıdan dış lastik yaması uygulayıp jantla beraber sarıyorsunuz doğru mu? Pansuman yapılmış yaralı görüntüsü yani :) . Güzel çözüme benziyor.
Ben Muck off sıvıdan memnunum. Küçük patlakları hep kapattı şimdiye kadar. Lastiğimde 4-5 mm lik bir yarık var, özellikle lastik inerse ve yeniden şişirirsem tekrar sızdırıyor oradan. Bu deliğe içeriden bir yama yapma niyetim var ama doğru ürünü araştırmam lazım. İç lastik yamasını kendi yapıştırıcısıyla uygularsam tutar mı acaba?
 
  • Beğen
Tepkiler: tasdelen
Emre bey dış lastik yaması ve kevlar bant olarak ne kullanıyorsunuz? Büyük yarık olursa dışarıdan dış lastik yaması uygulayıp jantla beraber sarıyorsunuz doğru mu? Pansuman yapılmış yaralı görüntüsü yani :) . Güzel çözüme benziyor.
Ben Muck off sıvıdan memnunum. Küçük patlakları hep kapattı şimdiye kadar. Lastiğimde 4-5 mm lik bir yarık var, özellikle lastik inerse ve yeniden şişirirsem tekrar sızdırıyor oradan. Bu deliğe içeriden bir yama yapma niyetim var ama doğru ürünü araştırmam lazım. İç lastik yamasını kendi yapıştırıcısıyla uygularsam tutar mı acaba?

yarık aşırı büyük değilse hayat kurtaracak 1-2 tiyo vereyim.

1-japon ( jel olanı daha iyi)
2-oje
yarık yere uygulayın biraz bekleyin ve kullanıma hazır.

onun dışında standart yamalar iş görür. kendi yapışkanlı zaman ile atabiliyor ama.
 
  • Beğen
Tepkiler: bytayyar
Emre bey dış lastik yaması ve kevlar bant olarak ne kullanıyorsunuz? Büyük yarık olursa dışarıdan dış lastik yaması uygulayıp jantla beraber sarıyorsunuz doğru mu? Pansuman yapılmış yaralı görüntüsü yani :) . Güzel çözüme benziyor.
Ben Muck off sıvıdan memnunum. Küçük patlakları hep kapattı şimdiye kadar. Lastiğimde 4-5 mm lik bir yarık var, özellikle lastik inerse ve yeniden şişirirsem tekrar sızdırıyor oradan. Bu deliğe içeriden bir yama yapma niyetim var ama doğru ürünü araştırmam lazım. İç lastik yamasını kendi yapıştırıcısıyla uygularsam tutar mı acaba?
Aynen öyle yama + nalburlarda satilan kevlar banti komple pansuman edin. Yolda birakmaz sizi en azindan. Ic lastik yamasinin ise yarayacagini zannetmiyorum. Daha buyuk ve saglam yama lazim sizin probleminiz icin. Yarik yan yuzeydeyse hic yama bile yapmayin yeni lastige başvurun. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: bytayyar
max 6 ayda bir tubeless sıvısını yenilemeye dikkat edin. bende şubatta sıvı doldurduğum lastiği ağustosta hızlı da inmediğim bir yolda -max 20 km- lastik patladı. tabi içinde iç lastik de olmadığı için hava direkt boşaldı ve yere düştüm. hani lastik patlayınca 2-3 saniye de olsa hissedersin ya tubelesste sıvı da olmadığı için o süreyi bile hissetmeden gidonun kontrolünü kaybettim. buna dikkat etmenizi tavsiye ederim. hele birde daha hızlı bir iniş yaparken lastik patlasaydı, düşünmek bile istemiyorum. her zaman önlem almak iyidir. sonuçta canımızı emanet ediyoruz bisiklete. iyi bakarsak oda bize iyi bakacaktır.
 
Yaklaşık 2 yıldır tubeless lastik kullanıyorum , dün ilk defa lastiğim patladı lastiğin havası ciddi derecede indi , eve geldim hava bastım lastiğin delindiği yerden sıvı çıkmış şuan için lastikte ciddi bir inme yok. Bu lastiği yama yapmalımıyım yoksa devam etmelimiyim?
 
Yaklaşık 2 yıldır tubeless lastik kullanıyorum , dün ilk defa lastiğim patladı lastiğin havası ciddi derecede indi , eve geldim hava bastım lastiğin delindiği yerden sıvı çıkmış şuan için lastikte ciddi bir inme yok. Bu lastiği yama yapmalımıyım yoksa devam etmelimiyim?
sıvı kapatacak kadar ufaksa yama yapmanıza gerek yok bence. atıyorum delik 2 cm uzunluğunda ise yama yapmak gerekebilir. birde şöyle birşey var. (link) diken yada ufak bir delik varsa sıvı zaten orayı kapatır. ama sıvının 5-6 ayda bir yenilenmesi tavsiye ediliyor.
 
sıvı kapatacak kadar ufaksa yama yapmanıza gerek yok bence. atıyorum delik 2 cm uzunluğunda ise yama yapmak gerekebilir. birde şöyle birşey var. (link) diken yada ufak bir delik varsa sıvı zaten orayı kapatır. ama sıvının 5-6 ayda bir yenilenmesi tavsiye ediliyor.
sıvı deliği kapattı , sabah baktım herhangi bir hava kaybı yok lastikte , sıvı takviyesi yapıp devam edeyim ?
 
sıvı deliği kapattı , sabah baktım herhangi bir hava kaybı yok lastikte , sıvı takviyesi yapıp devam edeyim ?
yani çok sıvı akmadıysa sıvı eklemeye bile gerek yok bence. ama dediğim gibi 5-6 ayda bir sıvıyı yenilemeyi unutmayın. sıvı kuruyunca lastik patlarsa iç lastikli gibi hava yavaş yavaş gitmiyor, aniden gidiyor. öyle olunca da direkt yere düşüyorsunuz. bende böyle bir durum yaşamıştım da. allahtan yavaş gidiyordum. ona rağmen direkt yere düşmüştüm.
 
  • Beğen
Tepkiler: altayfun
yani çok sıvı akmadıysa sıvı eklemeye bile gerek yok bence. ama dediğim gibi 5-6 ayda bir sıvıyı yenilemeyi unutmayın. sıvı kuruyunca lastik patlarsa iç lastikli gibi hava yavaş yavaş gitmiyor, aniden gidiyor. öyle olunca da direkt yere düşüyorsunuz. bende böyle bir durum yaşamıştım da. allahtan yavaş gidiyordum. ona rağmen direkt yere düşmüştüm.
hocam 5-6 ay mantıgı her zaman tutmuyor. lastik patladıysa içinden ne kadar sıvı cıktıgını bilemezsiniz. eğer lastik patlamadıysa 2-3 ay içerisinde bi kontrol etmek gerekiyor.

Eğer az sürüyorsanız 2-3 aya kurur zaten. çok sürüyorsanız lastik patlamış ve fark etmemiş olabilirsiniz.

yukarda da yazdım aynısını iletiyorum.

sıvı süresinin bir zamanı yok. patlak yaşadıysanız 2 haftada da bitebilir. zaman zaman bakıp kontrol etmek lazım. ben yanımda muc off bam kullanıyorum her ihtimale karşı.
uzun süre hareketsiz kalan lastikte tubless kuruyup lastiğe yapışıyor. Bu lastiğin bir sonrakı takma işleminde montajı zorlaştırıyor.

içende sıvı olup olmadıgını anlamak için sibopu çıkarıp içerisine bir cubuk veya ince alyan sokabilirsiniz.
 
Geri