Benim de soyleyeceklerim var bu konuda.
Bastan ozet geceyim, ne kadar ekmek o kadar kofte. Olay bu kadar basit fakat bir takim istisnalar var onlari da aciklamaya calisicam.
30 seneden fazla Turkiye'de yasadim. Yazilim muhendisiyim, cok sukur Turkiye'de yasarken de gelirim iyiydi. Turkiye'de yasarken dechatlondan bisiklet, forma vs. aliyordum cunku orasinin fiyatlari makuldu, baska yerden almadan once 3-5 kere durup dusunuyordum deger mi diye. Yurt disina tasindim bisikleti trek, kiyafetleri castelli'den alabiliyorum hic dusunmeden cunku alim gucum artti olay bu kadar basit. Bir de dechatlon fiyatlari yasadigim yerde daha pahali.
Triban 100 forma icin
Turkiye fiyat 99,9₺ (link)
Hollanda fiyati 19.99€ (link)
Turkiye'de dechatlon daha ucuz ( Orada euro uzerinden kazaniyorlar demeyin, alim gucu ayri sey fiyat ayri sey ona da gelicem )
Diger tarafta sunu da dusunuyorum dechatlonda forma 20, tayt da 30 toplamda 50 yapiyor. Dechatlon urunune para verecegime indirimden 70€'ya santini set alirim diyorum (link)
Ama ayni seyi Turkiye'de yapmaya kalksam buyuk ihtimalle Santini'de bu kadar indirim olmayacak, getiren bisikletci uzerine cok saglam bir kar koyacak, euro uzerinden mal aldigi ve kur surekli degistigi icin belki indirim bile yapmayacak, internetten siparis etmeye kalksam kargo, gumruk vergisi belimi bukecek vs. vs.
Mesele fiyatlarda oldugu kadar bisiklet, bisiklet ekipmani/aksesuari saticilarinin tutumlari, rekabet olmamasi, piyasa kosullarina da geliyor.
Ama en buyuk fark alim gucunde bitiyor. Baslangic seviyesi bisiklet aliminyum kadro, tiagra set ( 600-700€ ), orta seviye bisiklet ise carbon frame, 105/ultegra set, disk fren ( 1800-2000 ) akla geliyor cunku adamin kafasindaki baslangic bisikleti seviyesi yarim asgari ucret. Turkiye'de baslangic bisikleti olarak asgari ucretin yarisina triban 100 almak mumkun degil.
Kisaca insanlar ucuza kacmiyor, alim guclerine gore urunler aliyor. Insanlari olmayan maddi gelirleriyle daha iyisini almadiklari icin elestirmek anlamsiz. Kim istemez ki butcesini zorlamadan daha iyi urun kullanmayi.
Bir de istisnalardan bahsettim yukarda. Yilin 10 ayi rezil hava kosullarinda bisiklet kullandigimiz icin kislik kiyafete verilen paraya acimiyorum. Ucuza kacilmamasi gereken tek sey bence kislik kiyafet alirken su/ruzgar gecirmez, nefes alan kiyafetleri tercih etmek. Kislik kiyafette para vermeyeyim, ucuz olsun diyerek aldigim hemen hemen her urunden pisman oldum, aci sekilde bunu tecrube ettim. Sicak iklimde bisiklet kullanan arkadaslara ozeniyorum bu konuda. Saglik konusunda ucuza kacmanin sakincaligi oldugu konu bu olabilir.
Diger bir konu da kaba tabirle isin artislik tarafi. Turk insani olarak ihtiyaca gore degil, odeyebilecegimiz en yuksek fiyata gore tercih yapiyoruz genelde. Arkadaslar Hollanda'dan ornek vermis cok haklilar, ozellikle Amsterdam icin en iyi bisiklet calinmaya degmeyecek bisiklettir. Insanlar bu yuzden ihtiyaclarini gorecek bisikleti tercih eder fazlasini almaz. Hatta 70€'ya bisiklet alip 35€'ya kilit almak cok siradan bir durum. Gunluk kullanim icin devletten vergi iadesi alinmadigi ( onun da belli kosullari var ) surece kimse pahali bisiklet almaz. Ozel ihtiyaclar ve hobi icin ise isler biraz degisiyor o baska konu.