Scudo Sports

Uzun - kısa ayak aktarıcı arasındaki fark?

Arkadaşlar bir ara arka aktarıcıyı değiştirmiştim ama kısa bacak mi uzun bacak mi, kacli rublesi destekler falan bilgim yok. Shimano 105 yazıyor sadece. Merlinden almıştım sipariş geçmişinde faturada Shimano 105 5701 Rear Derailleur -silveril yazıyor. Bunun detaylarını nasıl öğreniriz. Uzun bacak gibi geliyor bana. Alırken dikkat etmiştim bilhassa

8b94f09e48f4a56f499a0beb193fff94.jpg

Scudo
Arkadaşlar merhaba;
Öneri ve fikirlerinize ihtiyacım var. Şu an 7li ruble var 14-28 olan. Burada rampa çok olduğundan 34 olan ruble aldım 14-34. Fakat benim arka aktarıcı ile şöyle bir sıkıntı oldu. Normalde arka aktarıcı 34 e geçiyor. Fakat 34 dişlisi ile arka aktarıcının dişlisi çok yakın oluyor. Ve de giderken tıkır tıkır ediyor. Bir de benim aktarıcı eski tip. Kendinden kulaklı.
Acaba kendinden kulaklı, uzun bacak olan aktarıcı bulabilir miyim?

Ön aynakol=24-34-42
Ruble=14-34
Arka aktarıcı=shimano tourney Rd-Tx35

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Uzun bacak zincir uzunluğu için gerekli, şuan arkayı 34 e takınca (ön en büyük dişlideyken) zincir boyu yeterliyse bacak uzatmaya gerek yok. Extender tarzı birşey işinizi görür sanki...Extender, aktarıcıyı (dolayısıyla üst makarayı) bir miktar aşağı kaydırarak ruble ile arasını açmaya yarıyor..Wolftooth diye aratın, aliexpresste ucuzları da var..

Hakan Bey merhaba;
28 de sıkıntı yok. Ama 34 taktığımda gene sıkıntı yok. Sadece dediğiniz gibi. Sanki aktarıcı dişlisi çok az aşağıda olsa kurtaracak. Arkadaki atar civatası da işe yaramıyor. Extender e bakayım.
Bu arada benim bisikletimde ruble bağlama kulağı yok. Onu da belirteyim.
Teşekkür ederim.
Hakan Bey tekrar merhaba;
Ufak bir parça bisiklet kulağının boyunu bir tık daha aşağıya alıyor sanırsam. Ama dediğim gibi benim bisiklet biraz eski ve de bisiklet kulağı yok. Bendeki aktarıcı kendinden kulaklı. Rd-Tx35 diye internetten kontrol edebilirsiniz.

@varadin Extender zaten direk kadroyada takılabiliyor, aktarıcının deliğine, aktarıcıda extender a..

Resim yüklemek isterdim ama izin vermiyor. Extender i direk olarak bağlayamıyorum çünkü arka göbeğin girdiği yerin formunda bir extender olması gerek.

#Aliexpress TRY 148.11 31%OFF | SUNSHINE Bicycle Freewheel Cassette 11-46T 42T 40T 10 Speed 10s 50t Wide Ratio MTB Mountain Bike Freewheel for Parts m590 m6000
(link)

Bu videoda anlatmak istediğim kombinasyon mevcut..Bir bakın isterseniz..

Hakan Bey izah için teşekkür ederim. Lakin bendeki bisiklette aktarıcı kulağı yok. Ve de bir sürü aktarıcı tipi var. İlk önce bir bisikletime uygun bir kulak seçip. Daha sonra o kombinasyonları yapabilirim.
Rd-Tx35 internetten bakınız. Bendeki bu.
Buna nasıl takabiliriz o parçayı.

@varadin Direk mile takılıyor yani? kadroya değil jant göbeğine mi monte ediliyor? 🤔

images (2).jpeg

Yok direk kadroya ama milden destek alarak. arka teker göbek somununun oraya.

Dediğim sistem sizinkine uymaz anlaşılan..😁..

• Hahaha
Tepkiler: Cemal Ç.
@HakanAydn aktarıcıyı aşağı kaydıran vidanın bir tık uzununu takmak çözüm olabilir belki.

• Beğen
Tepkiler: HakanAydn
Dediğim sistem sizinkine uymaz anlaşılan..😁..
Evet Hakan Bey komple sistem hatta kadro değişmesi gerek sanırsam. O da değmez herhalde şu an var olan bisiklete. Teşekkür ederim yardımlarınız için.👍
@HakanAydn aktarıcıyı aşağı kaydıran vidanın bir tık uzununu takmak çözüm olabilir belki.
Merhaba Mustafa Bey;
O da çözüm olmadı en sona dayandı ve bir tane aktarıcıyı bozdum. Allah'tan komşuda çıkma varmış da şu ankini taktım.

• Beğen
Evet işte aradığım şey bu. Ama komple aktarıcıyı değiştirmek gerek uzun bacak ile olmadı uzatıcı parçayı da takmak gerekli olabilir. 👍

• Beğen
@varadin Uzun bacak eğer zincir kısa gelirse gerekecek..Bacaktan kastınız aktarıcının 2 makarasını tutan muhafaza değil mi? Tourney in o tip seçeneği var mı onada bakmalı..

@varadin Uzun bacak eğer zincir kısa gelirse gerekecek..Bacaktan kastınız aktarıcının 2 makarasını tutan muhafaza değil mi? Tourney in o tip seçeneği var mı onada bakmalı..
Zincirin kısa geleceğini düşünmüyorum. Çünkü ön aynakolu da değiştirmiştim. En ufağı 28 den 24 e çektim.
Uzun bacaktan kastım aktarıcı tipi sgs tipli olan aktarıcıdan bahsediyorum. Uzun bacak neden denmiş bilmiyorum ama onsuz da büyük dişli ruble kullanmayacağımı biliyorum. Okuduğum kadarı ile. Konunun 1. Sayfasında arkadaşlar izah etmişler.
Demek istediğim bekli uzun bacak aktarıcı gerekli gibi. Bir de olmadı. Wolftooth extender(kulak uzatıcı) de ihtiyaç olabilir

Arkadaşlar,
Rubleyi bacak uzunluğuna göre verilen max. dişli sayısının üzerinde de çalışacak hele getirmek için önce denemeniz gereken ayar "B Screw" yani "B Vidası" olarak tanımlanaa vidayı (bu vida arka aktarıcıdaki H ve L ile gösterilen limit ayar vidalarından başka 3. vidadır ve Aktarıcı bacağının geriye doğru gerilmesini sağlar) sağa döndürerek sıkmaktır. Bu vida ile arka aktarıcı geriye doğru gerilmekte ve en büyük dişlinin aktarıcı makaralarına sürtmesini önlemektedir. Bu vidayı dibine kadar sıktığınızda örneğin max ruble dişlisi 32 olarak verilmiş bir aktarıcıyı 34 veya 36 dişli ruble iled bile kullanabiliyorsunuz. Aşağıdaki resimlerde ben uzun bacak Alivio aktarıcıyı 42 dişli ruble ile çalışır hale getirdim ve yakl. 2 yıldır da sorunsuz olarak kullanıyorum. Ancak burada B Vidası'nın boyu yetmediği için 5-6 mm daha uzun bir vida kullandım(o vida metriktir ve piyasadaki aynı çaptakilerle uyumludur) ve vida ucunun dayandığı çentikten kaymaması için ucuna bir somun ekledim. Tabi somunu oraya yerleştirebilmek için kenarlarından da bir miktar eğelemek zorunda kaldım. Sonuçta aktarıcının sanırım 34 olan max dişli sayısını 42'ye kadar uzattım. Üstündeki B Vidası ile en fazla 36 dişli bir rubleyi kullanabilecektim.
Bu işlemleri yapmadan önce aliexpres'ten hanger extenderlar getirtmiş ama taktıktan sonra çok da hoşuma gitmemişti duruşu ve kullanışı. O yüzden olayı B Vidasını sınırının ötesine zorlayarak çözmeyi tercih ettim.
Akla gelen bir soru da yol bisikletinde 11-42 ruble ne arıyor olabilir. Eh, o da bu Datça yollarındaki dedelik hakkımız olsun bari 😁
Herkese sıkı pedallamalar,
H.EkeBVidası02.jpgBVidası03.jpgBVidası04.jpgBVidası04.jpg

@varadin bacak boyu sizin ruble büyüklüğünüzle alakalı. Bacak en büyük kombinasyonda arkaya gidip yere paralel olur, en küçük kombinasyonda da öne gelir en gergin zincir olur..Eğer siz 11x30 kullndığınız bir sisteme 11x40 takarsanız en büyükte değil ama en küçük kombinasyonda bacağın öne daha fazla gelme imkanı kalmaz, çünkü zincirin payı kalmamıştır...

Karışık anlattım belki, ama gözünüzde canlandırın..İşte bu yüzden eklenen her bir yeni diş için yeni baklaya ihtiyaç var...Bu fazla zinzirin en küçükte ve en büyükte saklanabileceği tek yer bacak dediğimiz 2 makaranın arası..10 diş büyüttüysek bir şekilde bunu sisteme dahil edebilmeliyiz, ya da extender taktık mesela aktarıcıyı aşağı alıncada o mesafe kadar extra baklanın zincirde olabilmesi gerek..İşte bu sebeple "uzun bacak gerekir" deniyor. Mekanizmasal bir fark yok..
Sizin yapabileceğiniz şey, araya extender ı takabileceğiniz bir aktarıcı bulmak..Yani
Taktıktan sonra alt deliğe extender (bunun boyu yetiyorsa extender a gerek kalmaz), extender ın alt deliğinede aktarıcıyı takmanız lazım..Zinciriniz kısa gelecek ve evet aktarıcıyı uzun bacaklı GS sececeksiniz...

Geri