Veganlık bir yana, hayvansal proteinlerin sindirimi zordur ve örnek, süt proteini demir eksikliği yapar bağırsakta mikrokanamalara yol açarak. Büyuk proteinler sindirilmez. Bitkisel proteinler daha kolay sindirilir, içinde çok demir falan yoktur, dolayısıyla bağırsağı çok yıpratmaz.
Tabii, veganlara da et yemelerini öneriyoruz çünkü beslenmek şakaya gelmez. Bitkilerde tanin ve fitatlar var, tadı acılaştıran "mineral bağlayıcı" besin karşıtları. Endüstriyel tarımdan çıkmış, gübre almış bitkiler fazla fitat saklıyor, balıktan aldığımız fosforu, etten aldığımız demiri almamıza engel oluyor.
Yağ-protein-şekerden oluşan makrobesinler açısından bitkisel besinler iyi diyebiliriz, mineral-vitamin mikrobesinleri alabilmek için ise hayvansal besinler daha kıymetli. Beslenmede hem makro besinler hem de mikro besinleri beraber almazsak, sağlığımızdan oluyoruz. Nasıl çay, kahve demir almamızı engelliyorsa ve et yemeklerinden sonra içmememiz gerekiyorsa; C vitamini de B12 almamızı engelliyor, etli yemeklerde domates, limon, sirke, turşu yemememiz gerekiyor.
Beslenmeye yaklaşımımıza dikkat edersek aslında hepimizin daha sağlıklı olabileceği sonucu ortaya çıkıyor.