Scudo Sports

Vegan beslenme

EYkspwiVAAMMkx5.jpg
 
Scudo
@can_celik ahahaha üşenmemiş kerevitaş. Yazdıkların okumaya değer mi sanıyorsun. Paylaştığı videolara bak. :koptum: Kendini hakim yargıç olarak tanıtanlara dikkat et sen.
 
Herkese keyifli forumlar 🙋🏻‍♂️, Netflix serisi GameChangers isimli belgeseli izlemenizi öneririm.. Geleneksel anlamda et ve hayvansal besin ile kaliteli protein ve sağlıklı yaşam kazandığımız yerine aslında neler kaybettiğimizi, vegan beslenmenin önemini profesyonel sporcular üzerinden vurgulayan bir belgesel.. 35 yaşında Amerikan pist bisikleti milli takımına giren ve 39 yaşında olimpiyat şampiyonluğu elde etmiş dotsie bausch tan, Mr olimpia in onur başkanı arnald Schwarzenegger den Jackie chan e pek çok ünlü isim de yer almış .. sitelerinde de örnek beslenme programları bulunuyor.. mesela enflamasyon konusunda da, bitkisel beslenmenin ne kadar avantajı olduğu, insan anatomisi in aslında hayvansal değil bitkisel beslenmeye muhtacliginin işlendiği , çok dolu bir içerik...

(link)
İlgili konuda konu dışı yorum yapmak istemedim ama bu veganlıkla ilgili yeni okuduğum bi paylaşım olduğu için yazmak istedim.

Veganlığın bir beslenme rejimi değişikliğinden ziyade bir dünya görüşü bir yaşam tarzı değişikliği olduğunu biliyorum ve kesinlikle saygı duyuyorum. Ama insanın herbivor bi canlı olduğuna dair mesnetsiz iddialarda bulunulmasının çok tehlikeli sonuçları oluyor insanlar için. Pek çok genç rol model aldıkları insanların propgandası neticesinde bu akımlara kapılıyor ama dikkatli olmak lazım. Bu insanların kaliteli gıda maddelerine ulaşma şansı var, sıradan vatandaşın ulaşım sağlayamayacağı şeyler bunlar kolay kolay. Bizim iyi olduğunu düşündüğüm kaynaklardan tedarik ettiğimiz besinler bile sakat.

Bunun yanında maalesef insanın omnivor bi canlı olarak evrimleştiği gibi bi gerçek de söz konusu tabi, üzgünüm ama evrim insanın hayatta kalması için duygu durumuna çok da bakmıyor.
 
Abi sana haklısın da diyemiyorum haksizsin da 😅 bu konu biraz hassas.. Yaş, kilo, genetik özellikler , hedef ya da geçirilen hastalıklar , gibi pek çok etken , beslenme tipini değiştiriyor.. ben de senin gibi yani hepcil beslenme taraftarıyım ama sanki beslenme oranı , bitkilerden / sebzelerden yana daha fazla olacak şekilde olursa daha doğru olur...
 
  • Beğen
Tepkiler: Umur Bora
İnsan ateşi bulup da etçil beslenebildiği için homo sapiens oldu, aksi takdirde bu noktaya gelemezdi. Belirli yaştan sonra vejeteryan vs olmanızda sakınca yok ama çocuklar et yemezse gerizekalı olur.
 
İnsan ateşi bulup da etçil beslenebildiği için homo sapiens oldu, aksi takdirde bu noktaya gelemezdi. Belirli yaştan sonra vejeteryan vs olmanızda sakınca yok ama çocuklar et yemezse gerizekalı olur.
Vegan anne babaların hiç et vermeden büyüttüğü çocuklar gerizekalı falan olmuyor ama... @Umur Bora Elinde bilimsel çalışma varsa göstermesini ister misin beni "bloklamış" da.
 
  • Beğen
Tepkiler: templeos
Vegan anne babaların hiç et vermeden büyüttüğü çocuklar gerizekalı falan olmuyor ama... @Umur Bora Elinde bilimsel çalışma varsa göstermesini ister misin beni "bloklamış" da.
Zannediyorum evrimsel süreçte geldiğimiz noktada hayvansal gıdaları sindirebiliyor olmamızdan dolayı böyle bi yorum yapıyor olabilir, neticede bugün neysek oyuz. Ama ben @mcanerg in savını dayandırdığı kaynakları bilemiyorum tabi.

Bi ekleme yapayım; bilimsel kaynakların vegan veya vejetaryen beslenmenin daha sağlıklı olduğunu iddia ettiğini iddia edenlerin içine düştüğü önemli bir yanılgı olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki, bilim camiası “plan based diet” olan beslenme şeklinin daha sağlıklı olduğu konusunda hemfikir, buna itirazı olan olacağını zannetmiyorum. Sıkıntı da maalesef bu beslenme şeklinin bu şekilde adlandırılmasından ve insanların okumaktan, araştırmaktan mümkün mertebe imtina etmesinden kaynaklanıyor. Açık söyleyeyim ben de “plant based” tanımlamasını duyunca önyargıyla yaklaşıyordum, aksinin daha doğru olduğunu düşündüğüm için uzun süre boyunca plant based beslenmenin faydalı olmadığına dair kaynaklar aradım ama bu arayışım yüzeyseldi. Ne zaman ki bi kaç defa bu kaynakları inceledim o zaman farkettim ki “plant based diet” “plant only diet” anlamına gelmiyor. Aksine, hayvansal gıdaların insanın beslenme rejiminden kesinlikle çıkarılmaması gerektiğini ancak temel besin değerlerini karşılamak için hayvansal gıdaların beslenme rejiminde merkeze alınmaması gerektiğini iddia ediyorlar.

Yani benim ulaştığım sonuç; insan sadece sağlıklı beslenme kaygısıyla veganlığı tercih ediyorsa bilimsel olarak yanlış yapıyor. Daha farklı motivasyonlar varsa tabi orda benim sözüm biter.
 
Geri