Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

WD-40 vs. Gaz yağı

yukarıda bir arkadaş belirtmiş camsilin içine dökerek veya bir beze biraz benzin/mazot dökerek zincirininzi temizleyebilirsiniz. daha sonra tekrar kuru bir bezle güzelce siliniz. ondan sonra zincir tekrar yağlanabilir. (temizlik için wd 40'da kullanılabilir, yada diğer bir arkadaşın kullandığı motor temizleyici)

Scudo
wd-40 pas sökücülüğün yanında metal yüzeydeki sıvıyı metalden uzaklaştırmaya yarar. Yani bisikletini yıkadıktan sonra muhtelif parçalara sıkarak paslanmasını öneleyebilirsin. Gazyağı kuvvetli bir uçucu tabi yağ temizliği için. Bana sorarsan ikiside kullanılmalı. Mesela zift lekesini gazyağı ile çıkarabilirsin, ya da jantlardaki pisliği gazyağı ile temizleyebilirsin, fren kollarının esneme noktalarına, viteslerin hareket noktalarına wd-40 daha iyi. Yani özetle kaba temizlik gazyağı, bakım ve ince temizlik wd-40.

oto sanayiye gidin herşeye wd40 sıkarlar :) ölümden gayrı herşeye faydası var :)

• Beğen
Tepkiler: dufpanla
Bir boya fırçasından bozma sert telli fırçam bir de kıyıya köşeye sokabildiğim küçük fırçam var. Bir kaba 250 ml gaz yağı dolduruyorum, gaz yağı ile zincir, aynakol, vites aktarıcı ve rubleyi bir güzel fırçalıyorum, kiri yağı akıyor. Bu fırçalama işini bir kere vurup geçerek değil de biraz uzun tutarsanız tüm kirli yağlı parçalar püripak oluyor. Sonra bir kovaya suya pril döküp süngerle güzelce köpürtüp bisikleti yukarıdan aşağıya doğru köpürte köpürte yıkıyorum. Lastikleri ve jantları da aynı şekilde... Jant tellerini süngerin sert yeşil sırtıyla tek tek geçerek temizliyorum. Daha önce pasa rastlamadım. Tellere sıçramış ve katılaşmış yağlar kirler bu yolla kolayca çıkıyor. Sonra köpüklü suyun kalanı ve süngerle ilk başta gaz yağıyla kirini akıttığım zincir, aynakol, vites aktarıcı ve rubleyi köpürte köpürte yıkıyorum. Tazyiksiz suyla baştan sona duruladıktan sonra yağlama öncesi tüm bisikleti büyükçe bir bezle, paslanma ihtimali olabilecek ve birazdan yağlanacak parçaları da ayrı bir bezle güzelce kurulayıp yağlama yapıyorum. Benim temizleme rutinim bu.

@Özgür A.
Zincir temizleme secenekleri:
- sicak su ve deterjan
- WD40
- yag cozucu (piyasada onlarca marka ve cesit var)
- mazot

Hangisi kolayiniza ucuzunuza gelirse alin ve kullanin. Sonucta yagli pisligi metalden sokecek hersey olur.
Uygulamada zincir takili veya sokulu olacaksa isiniz kolaylasabilir.
Zincir temizleme aparatiniz varsa daha kolay olur.
Gerekiyorsa firca ile surter ovalarsiniz.

En basiti gidersiniz bir oto yikamaciya onlar 2 dakikada bisikleti piril piril yapar havayla kuruturlar ugrasmazsiniz. 1-2 TL ye yapanlar oluyor. Ama araba yikamaci usulu basincli yikama icinde bir suru pozitif / negatif yorumlar var. Basincli suyu gobekler vb. yagli kalmasi gereken kisimlara, sele borusu, gidon bogazi, suspansiyonlarin piston girisi gibi kisimlara su girmeyecek acilardan tutarsaniz sorun olmaz buyuk ihtimalle. Aksi takdirde bu kisimlara sizarak yagli alanda yag deformasyonu/kaybi, sudan dolayi paslanma/kilitlenme gibi uzun vadede sıkıntı yaratacak sorunlara neden olabilir.

Ben bisikleti ilik deterjanli suyla kopurtur hortumla su tutarim. Asiri camurlu bir surus yaptiysam yikamaciya ugrarim.
Sadece az kirli zincirin yagini yenileyeceksem, Turmepa yag sokucu (organik, cevreci, ucuz, hos kokulu) puskurtur bezle siler sprey yag kullanirim.
Asiri kir toplamissa zincir ve sadece sincir ruble temizleyeceksem, powerlinkten soker, mazota yatirir, dis fircasi ile surterim.

Bol secen icin forumlara youtube vb. yerlere bakabilirsiniz.

Ozenli olmak iyidir. Abartip kafayi kiracak noktaya gelecek kadar ince elemek bazen insani bisikletten sogutabilir :)

• Beğen
Tepkiler: The UGUR
özgür' ün dediği gibi çok da kafaya takmaya gerek yok, alt tarafı zincir...

@chnkrmz Mazot yağı diye bir şey yok, o bildiğiniz mazot yani otomobillerin kamyonların yaktığı dizel yakıt. Her benzincide tonlarca bulunan bir akaryakıt yani.

@Özgür A.

Ruble üzerine ve zincirin tamamına wd40 sıkıp kısa bir süre yağın akmasını bekleyin. Daha sonra sabunlu su ve sünger yardımıyla zinciri yıkayın. Yıkama sonrası zincirinizi uygun bir yağ ile yağlayın. 3 yıldır bu şekilde yapıyorum. Fazla kafa karıştırmaya gerek yok diye düşünüyorum.

@yusufixx Balata temizleyiciden sadece siz behsettiniz. Nedir bu ürün? Örnek var mı?

@Enginkale

nalet olası federaller. benzincilere gittiğimde mazot yağı varmı diye yok diyerek beni hep geri yolladılar. yağ çözücü spreyim bitince bu sefer mazot ver bana diyerek gidicem artık

• Beğen
Tepkiler: EnginK.
@Orhan A

Orhan bey;

(link)

Bu ürün yağlı tüm yüzeyleri temizliyor. Fren kaliperleri, rotorlar, balatalar, pas kalıntıları, her türlü tortu, çamur vs..

Anladım. Teşekkür ederim.

Asperox sarı güç ve eski diş fırçası ile zincir ve dişlileri iyice ovaladıktan sonra hortum ile su tutunca hiç yağ, tortu kalmıyor. Yıkama ve yağlamyı aynı anda yaptığımdan önce asperox ile zincir, ruble ve aynakolu temizler sonrasında hortumla bisiklete su tutup oto şampuanı ile yıkadıktan sonra zinciri yağlarım. Jantlarda da asperoxdan destek alınca ne balata tozu ne de arka jantta yağ lekesi kalıyor ama kadro boyasına zararlı agresif bir kimyasaldır jantların boyası zaten mat diye rahatça kullanıyorum

Asperox sarı güç ve eski diş fırçası ile zincir ve dişlileri iyice ovaladıktan sonra hortum ile su tutunca hiç yağ, tortu kalmıyor. Yıkama ve yağlamyı aynı anda yaptığımdan önce asperox ile zincir, ruble ve aynakolu temizler sonrasında hortumla bisiklete su tutup oto şampuanı ile yıkadıktan sonra zinciri yağlarım. Jantlarda da asperoxdan destek alınca ne balata tozu ne de arka jantta yağ lekesi kalıyor ama kadro boyasına zararlı agresif bir kimyasaldır jantların boyası zaten mat diye rahatça kullanıyorum
Bende asperox sarı güç kullanıyorum zincir temizliği için, poşet ile kadronun belirli yerlerini ve rotoru sarıyorum öyle temizlemeye başlıyorum sonra bulaşık deterjanı ile bir kez daha temizliyorum zincir,ruble,aynakol ve bileşenlerini.

Ayrıca şunu keşif ettim asperox sarı güç yüzeysel pasları yok ediyor.

Gaz yağı kullanan var mı?

• Beğen
Tepkiler: TeamO2.cc
Gaz yağı kullanan var mı?

Ben yakın zamana kadar kullanıyordum. Sonra denemek için Asperox sarı güç aldım. Onu hiç kullanmadan Shimano doküman ve videolarında "sabunlu su" önerilmesi nedeniyle bulaşık deterjanlı suya geçtim. Hiçbir zaman ağır kirli olmadığı için gerçekten de yeterli oluyor. Ağır kirli bir bisikleti temizlemem gerekse yine gazyağı kullanırım diye düşünüyorum.

Geri