Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

WD-40 vs. Gaz yağı

@PuncherZ Gazyağını denemedim ama motorin ve benzinin pas yapması pek mümkün değil, suyla karışmıyolar çünkü. Hatta benzin ve motorin tamamen alamasa da pasın en üst tabakasını çözüyor. Ayrıca, yaptığım karşılaştırmaya göre benzin, gazyağından bile iyi bir çözücü.

Scudo
Motorini bilmiyorum, benzin yüzeysel pasları temizliyor. Niye pas yapsın ki? Bir de zinciri temizledikten sonra yağladığımız için sorun olmayacağını düşünüyorum.

Evet ilk etapta pasları temizliyor fakat uçuculuk oranı yüksek olduğu için de sonrasında oksitlenmeyi artırıyor.

• Beğen
Tepkiler: el Cezeri
@PuncherZ Gazyağını denemedim ama motorin ve benzinin pas yapması pek mümkün değil, suyla karışmıyolar çünkü. Hatta benzin ve motorin tamamen alamasa da pasın en üst tabakasını çözüyor. Ayrıca, yaptığım karşılaştırmaya göre benzin, gazyağından bile iyi bir çözücü.
Hocam bişey soracağım ama lütfen kızmayın. Gazyağını denemedim demişsiniz sonrada yaptığınız karşılaştırmaya göre benzinin gazyağından daha iyi bir çözücü olduğunu belirtmişsiniz. Benim kafam karıştı.:kötü:

Motorini bilmiyorum, benzin yüzeysel pasları temizliyor. Niye pas yapsın ki? Bir de zinciri temizledikten sonra yağladığımız için sorun olmayacağını düşünüyorum.
Benzin ile temizlendikten hemen sonra yağlanirsa sıkıntı olmaz bence de hocam. Benzin yüzeydeki yağı temizliyor, sonra uçup gidiyor. sonra korumasiz bir metal havayla temasta kalıyor. Metal, hava ile temasta uzun süre kalırsa oksitlenme gözle görülür seviyede oluyor(pas). Benzin hiç kullanmadım ama benzinle temizledikten sonra, yağlanan yerler baklanın hareketli aksami olduğu için, zincirin dis kisminda yağ değmeyen kısımlar oksitlenmiyor mu? Benzin kullanan var mı? Ben mazot kullanıyorum. Kendisi de bir yağ olduğu için hem oksitlenmeden korur hem de temizler diye.

Hocam bişey soracağım ama lütfen kızmayın. Gazyağını denemedim demişsiniz sonrada yaptığınız karşılaştırmaya göre benzinin gazyağından daha iyi bir çözücü olduğunu belirtmişsiniz. Benim kafam karıştı.:kötü:
Kızacak bişey yok, okuyunca öyle anlaşılıyor haklısın :) Gazyağıyla temizlediğim şeyi temizledikten sonra gazyağından arındırmayıp üstünde gazyağı kalırsa pas yapıyo mu yapmıyo mu o bakımdan gözlemlemedim.

Ben kendi tecrübe ve gözlemlerim sonrasında aklıma yatanlar doğrultusunda yazıyorum. Bisikletini temiz tutmaya özen gösteren biriyim. Temizlenmemiş zincirin üstüne yağ sürmem zorda kalmadıkça. Ayrıca bisiklet restorasyonu ile de uğraşıyorum. Kullandığım bisikletimde bir haftalık yağı sökerken restorasyon çalışmalarında onlarca yıllık yağ katıntılarını da sökmek durumda kalıyorum. Benzin gerçekten çok iyi yağ söker. Fakat 2000-3000 km kullandığım ultegra zinciri benzinle temizleyip yıkadıktan sonra 10 dakika suyu aksın kurulayayım dediğimde o 10 dakikada sarı sarı paslanmaya başlıyor. Petrol ürünlerinde uçuculuk azaldıkça paslanmada azalıyor. Shimanonun degreesiri kullandım büyük kutu alıp az bir uğraşla tertemiz çıkartıyordu kutu bitti. Ama benim gibi sürekli temiz olsun diyen birisi için pahalı. Decathlon ürünü olanı aldım balata spreyi çıktı resmen. Şimdi Asperox kullanıyorum, daha çok uğraştırıyor ama paslanma olmuyor. Yani tercih meselesi ben benzini fırçayla gezdiririm tertemiz olur diyene de saygı duyarım.

Daha önce bu konuda yazmıştım. Kerosen en zararsız temizleyicidir. Boya, lastik, plastik, kaucuk, deri aksama zarar vermez. Durulama istemez, kuru bir bez ile fazlaligi alsaniz yeter. Sadece fren balata ve diskine değmesin yeterli.

Benzin ve mazotta partikul filtreleri ve karbon atıklar için deterjan katkiları var, yağ cozuculerde asitli katkilar var, bazi yag cozuculer ise yuksek miktarda Solvent iceriyor.

Bu katkıların hepsi lastik, plastik, kaucuk, boyali ve deri aksama zarar verir. Hatta metal aksama bile zaman icinde zarar vermektedir.

Kerosen, eskiler bilirler Japon sobasi yakiti olarakta gecer, piyasada şu anda Gaz yağı diye sattiklarinin çoğu Kerosendir. Güvenle her aksamda kullanabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Esatesat
yıllardır gaz yağı kullanırım. bir numara.

selam herkese.:)

ben de zincir hazneli temizleme aparatı ve mazot kullanıyordum.

geçen hafta yakınımdaki sanayi bölgesindeki nalburlara gittim.
Motosiklet parçaları ve motor yağı satan bir dükkan gazyağı da satıyordu.
Motorcular temizlik için gazyağı kullanır dedi satan esnaf. Bisiklet de aynı neticede.

fiyatı biraz pahalı 50 TL/lt. Ama wd 40 ufacık kutu 40 TL den başlıyor ve püskürtünce istemediğimiz yerlere de gidiyor.

artık gazyağı ve hazneli zincir temizleyici ile devam.
hiçbir benzin istasyonunda gazyağı yok. Sanayi de motorcu esnafını ve gazyağını buldum.:)

Ben de gaz yağı kullanırım ama bugün izlediğim son videosunda Çağrı Terzioglu kullanımını tavsiye etmiyordu.
Bu arada sanırım en pratiği balata spreyi, o da sağlığa zararlı.

• Beğen
Tepkiler: Robert Knepper
Bisiklet zincirindeki kiri ve kalıntıyı temizlemek amacıyla pet şişede benzin aldım sprey şişesine doldurup zincire sıkarak kullanacağım. Bir sitede benzinle zincir temizlendikten sonra zincirin hemen yağlanması gerektiğini yoksa paslanabileceğini okumuştum. Bu bilgi doğru mudur? Zincir benzinle temizlendikten ne kadar süre sonra yağlanmalı?

Bisiklet zincirindeki kiri ve kalıntıyı temizlemek amacıyla pet şişede benzin aldım sprey şişesine doldurup zincire sıkarak kullanacağım. Bir sitede benzinle zincir temizlendikten sonra zincirin hemen yağlanması gerektiğini yoksa paslanabileceğini okumuştum. Bu bilgi doğru mudur? Zincir benzinle temizlendikten ne kadar süre sonra yağlanmalı?
86. Mesaji okuyabilirsiniz @PuncherZ güzel bahsetmiş.

...Bu arada sanırım en pratiği balata spreyi, o da sağlığa zararlı.
Açık havada tatbik edip, solumadıktan sonra bi zararı yok. Ama pahalı bir yöntem.

• Beğen
Tepkiler: Samet M.
Benzin denemedim ama doğru olabilir, geçen gün zincirimi balata spreyi ile temizledim. İnanılmaz kirli ve çamurluydu. Anında tertemiz yaptı. Ancak zincir kaskatı kurudu hemen. Taş gibi oldu. Yaglayinca düzeldi. Hemen yağ vurmasam pas oluşurdu bence. Zincirimide arta kalan motor yağı ile yağlıyorum. Kararıyor ama benim için sorun değil. Yağlama performansını beğeniyorum.

Biraz düşününce en iyisinin benzin olduğu kanaatine vardım çünkü ucuz, litresi 25 lira civarı. Gaz yağı çok daha pahalı.

benzin hep tehlikeli gelir bana. gaz yagida iyi ama mazotda ayni isi yapiyor bence, hem daha guvenli

Geri