Clal
Anka Cyclist
- Tepki
- 849
- İsim
- Celal
- Başlangıç
- 2018—19
- Bisiklet
- Carraro
- Bisiklet türü
- Yol bisikleti
Yayanın yaptığı en fazla dikkatsizlik olarak değerlendirilebilir, sizin yaptığınız ise kurallara uymadığınız için yayaya çarpmak. Aşağıdaki bölüm Karayolları Trafik Yönetmeliğinden:
Çarptığınız yaya, ona göre soldan gelen aracın durmuş olduğunu, sağdan gelenin ise uzakta olduğunu görüp kurallara uygun bir şekilde karşıdan karşıya geçiyor muhtemelen. Siz ise başka araçların kullanmakta olduğu şeridin en sağındaki yarım metre genişliğindeki alandasınız...
Duran araç ile kaldırım arasında gitmek sadece kurallara aykırı değil, oldukça da tehlikelidir. Sadece karşıdan karşıya geçen yayalar yüzünden değil; önünüze kapı açılır, sırtı size dönük yaya kaldırım dolu diye yola çıkar, evcil hayvan atlar, vs...
Kanun ve yönetmelik 1980 lerin başında yazılmış her ne kadar güncelleme ve düzeltmeler yapılsa da motorlu araçlar baz alınarak yapılmış bi kanun haliyle yönetmelik ve yönergeler de kanun güdümünde. Bisiklet yolları yönetmeliği çıkalı 2 3 yıl olmuş işimiz zor. Sağdan gidersek olmuyor zigzak çizsek olmuyor aradan gitmek zaten çok tehlikeli o zaman araçlarla birlikte beklememiz mi gerekiyor trafikte? Evet diyorsak ben bekleyen bisikletli görmedim daha. Arıcık KTK 68. maddede de belirttiğiniz gibi yayanın yola çıkmadan önce (Yaya Geçitleri Hariç) taşıt trafiğini kontrol etmeli sadece önünde duran aracı değil taşıt trafiğini tamamını çünkü kendisine ait olmayan bir yola çıkıyor
bu araç bir motorsiklet olsa ve yaya çarpsa ve bir yaralanma olsa; arkadaşlar asli kusur yaya verilir.
alıntı yapsam da sözlerim @Murat B. e değil genele söylüyorum. Lütfen yanlış anlaşımasın.