Scudo Sports

Yine Tamirci(ler) Rezaleti

Öncelikle orta göbek miline hem aynakol-kadro arasından hem de aynakoldaki delikten bol bil WD-40 basıp öyle çektirme kullanırsan çok rahat sökebilirsin.

Merdiven altını, mahalle bisikletçisini falan geçtim; İstanbul'da yer alan, forumda adı geçtiği zaman akan suları durduran, bu forumda ünlü olan bisikletçilerde bile istemediğim sorunları yaşayabildiğim için jant akort sehpası haricinde her türlü aletim var. Jant akort sehpasını da aile tatilimizi bitirip İstanbul'a döndükten sonra asıl mesleği müteahhitlik olan ama hobi olarak marangozluk yapan bir enişteme rica minnet ve tahtadan yaptırmayı deneyeceğim. Yaşadığım vukuatları buraya tek tek yazabilirim(kronolojik sıralama gözetilmemiştir):

- Fren diskinin yamukluğunu jant akort ayarıyla oynayarak düzelteceklerdi

- Jant telim kırılmıştı ve bir bisikletçiye yaptırmıştım. Daha sonra lastik değişimi gerektiği için tekeri söktüğümde quick release aksının iki tarafında da birer tane olması gereken yaylardan biri yoktu. (Bağdat caddesi üzerinde yer alan ünlü bir bisikletçinin geçtiğimiz aylarda işe aldığı yeni kalfası eskisi kadar iyi çalışmıyor maalesef)

- Sol pedalım gıcırdıyor ve dönmüyordu. 2 tane bisikletçiye gittim, ikisi de pedalın somunuyla azıcık oynadı (bir tanesi para almadı ama helal olsun adamlara), eve yolladı. Eve varana kadar pedal tekrar dönememeye başladı. Sorun: Rulmanlı pedal almam gerekiyor; en ucuzu, en adisi, en plastik olanı 130 ₺ (benim pedallarım da 275 gr. alu alaşımlı ve cr-mo milli XLC marka). Çözüm: Pedalların içini açtım, tüm parçaları mazotla temizleyip hazneleri de tekrar gresledikten sonra bilyaları geri dizdim, pedalı topladım ve biri bilya kapağı diğeri normal 9 mm. somun olan; mili tutan 2 adet vidayı güzelce ayarlayıp pedalı yerine taktım. Mis gibi dönüyor ama hâlâ gıcırdıyor. Pedalın dıştaki parçasını tutan vidanın başı yalama olmuş, aynı boyda vida yoktu biraz daha uzununu aldım. Ucunu taşlatıp pedala takacağım.

- Mezuna kaldığım günlerin birinde 5000 km'yi devirmiş bisikletimin zincirinin değişmesi gerekiyordu. 2-3 bisikletçi hem zinciri hem rubleyi değiştirip kazıklama derdindeydi. Dersaneme yakın olan Bostancı Atek bisiklet sadece zinciri değiştirecekti ve 50 ₺ fiyat verdi. Üstümde para olmadığı için ertesi gün gelip yaptıracaktım. Zincir uzadığı ve vites geçmediği için de yolun bir kısmını bisikleti kaldırımda iterek gittim. İterken de kaldırımda bir teyze benimle bisikletimin durumuyla alakalı konuştu, bisikletçi olan oğlunun numarasını verdi. Numarayı aradım, o da 50 ₺ fiyat verdi. Evime daha yakın olduğu için de o bisikletçi daha çok işime geldi ve orada zincir değişimi yaptırdım. 1 hafta sonra zincirim rubleye biraz alıştığında alıştığında ayar yapmaya söz verdi. 1 hafta sonra dükkana gittiğimde adam dükkanda yoktu, dükkana komşu tekel bayiden öğrendiğim kadarıyla adam önceki akşam çok sağlam içmiş ve hâlâ uyanamamış. Aynı tekel bayisi beni yakın çevrede yer alan adamın babasının bisikletçisine yönlendirdi, adamın babasına durumu aynen anlattım. Babası alt tarafı bir vites ayarı yapacak, onu bile beceremedi ve vitesime "shimano'nun en ucuzu" diye çamur attı üstüne bir de 10 liramı aldı. O gün Özdebir sınav sonuç karnemi ve kitapçığımı almak için Fen bilimleri Kadıköy temel lisesine gidiyordum, giderken bir de yolumun üstündeki Ali ustaya uğrayıp bir de orada vites ayarı parası vererek ayar yaptırdım.

- Bir keresinde bisikletimi yıkarken maşanın sağ bacağındaki yağ contasını kaybettim ama önemsemedim. Bir kaç ay sonra maşa kilit düğmesi önce zor kapanmaya başladı, sonrasında da kırıldı. Bisikletçi bisikletçi gezdim. Hepsi bana komple yeni maşa satacaktı. Doğubank'taki yedek parçacılara hatta Kron marka bisikletimin ana bayisine kadar gidip oradan da elim boş döndüm. Çözüm: Aliexpress'den yeni maşa kilit düğmesi. Conta olarak da sıkıştırılmış alüminyum folyo parçasını deliğe sokup çekiç yardımıyla o deliğe sıkıştırdım. Bisikletçilerin çıkardığı masrafın 1/5'ine maşa işim halloldu.

- Bazı bisikletçiler zincir sökerken cırrcırtlı kadro koruyucu kullanmazlar ve kadronun o bölgesi çizilir. Bazısı kullandığı alet edevatlara dikkat etmezler ve kadronun boyasını çizerler. Veyahut parmaklarında yüzükle çalışırlar. Ben bisikletimin kozmetiği konusunda takıntılıyım. Çizik oluştuğu zaman güzelce rötuşlarım, düzenli olarak yıkarım, kilini, cilasını, pastasını eksik etmem.

Scudo
@Serkan Mıstınoğlu

Bakırköydeki mi hocam ?

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
arkadaşlar aynı rezaletler istanbul anadolu yakasında da yaşanıyor gönlünüz rahat olsun. al birini vur ötekine.

Yol bisikletine geçmeden önce şehir bisikleti kullanırken sık sık gittiğim, tanıdığım (öyle sanmışım) bisikletçim vardı. Zamanında bir çok parça alıp, bir çok iş yaptırmışlığım vardır. Neyse yol bisikletine geçtik, ön vites telini değiştirtmeye götürdüm. Önce çırak teli çıkartamadı, dedi senin tel kablon bozulmuş. İki tane kısa tel kablosunu değiştirdi. Sonra oda benim gibi ön vites ayarını yapamadı. Yaklaşık 45dk oyalanmıştırız orada. Sonra ustası geldi bir iki müdehale ile vitesi ayarladı. Neyse dedim usta, bizim borcumuz nedir diye sordum. Aklımdaki fiyat, şehir bisikletinde 3-5tl tel alıp takıyordu. Buna kaliteli tel taksa 20-30tl maksimum alır diye düşünüyordum. Adam demezmi 75tl ama sen 70 ver yeter diye.:booo: Dedim usta ne yapıyorsun 75 tl ne yapıldı falan dedim. Eveledi geveledi, shimano tel takıldı,yol bisikleti bu diğerleri gibi değik daha zordur vs diye bahane aradı. Keşke baştan fiyatı sorsydın falab demeye başladı. Dedim yapulan işlemler basit, süreyi sizin çırak işi yapamadığı için uzatıldı. Bir tel en iyisi 20tl eder bu kadar işçilik olur my falan dedim. Piyasa böyle, bir çaluşanın günlük masrafı nedir, sigırtası,yemeği, maaşı falan diye lafu geveledi. Lan dedim lanet olsun,60 olsyn karttan çekelim dwdim ve işi kapadım. İkimizde bu fiyatın kazık olduğunu biliyorduk. O sağlam bir müşteri kaybetmiş oldu,bende satıcılara güvenmemem gerektiğini öğrenmiş oldum...

İş yaptırıp yapılan işin kalitesinden memnun kalmayanların serzenişlerini sitemlerini anlarım ama hem iş yaptırıp hem de bedelini kafasından belirleyenler, kafasındaki rakama uymayıp sağda solda lekeleme yapanlardan hiç haz etmiyorum.

Emeğin karşılığını teri döken belirler.Bu işine gelmiyorsa, kafandaki hesapla örtüşmüyorsa eline aleti edevatı alıp işi öğrenecek kendi işini kendin yapacaksın paranda cebinde kalacak arkadaşım. Siz kendinizi biliyorsunuz sözüm de size zaten.

OmerKa tamam dediğinde haklısın da sana denk gelmedi mi basit bisiklete(ucuz olarak değerlendiriyorum) tamir de az para istiyor. Bisiklet kaliteli oldu mu aynı işi yapmasına rağmen daha fazla istiyor. Hatta internet ten aldığın bisikleti toplama da kaliteli ve fiyat olarak yüksek olana daha fazla isteyenini biliyoruz... Emeğin karşılığı olmaz ama abartanlar var

@OmerKa
Maksimum 20TL teli, yalandan veya anlamayarak zamana yayıp 75TL takan kişi size emek değik kazık takmış demekdir. Göz var nizam var, para ağaçta yetişmiyor. Sen adam böyle istemişse vardır bir bildiği diyip vermeye devam edersin, ben emeğin makül karşılığına bakarım, bir usta olmazsa bir diğeri olur. Gerekirse kendim debelenir, yapar bozarım, enayi değiliyiz malesef.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Yeni_kullanıcı
Arkadaşlar, niyetim herhangi bir polemik başlatmak değil ancak bu başlıktaki yorumları okuduğumda ne yazık ki size %100 hak vermem mümkün değil. Siz elinizdeki bisiklete sıradan market bisikleti muamelesi yaparsanız, sırf ucuz diye adını sanını bilmediğiniz tamircilere giderseniz sonuçta kötü tecrübeler yaşayıp buraya yazmak zorunda kalırsınız. Burada suçlu aranacaksa kusura bakmayın ama ben sizi suçlu görüyorum.
Bir arabanız olduğunu varsayın. Onu yetkili servise götürmek istemeseniz bile günlerce işini iyi yapan bir servis ararsınız. Yüzlerce tamirci arasından 1-2 tanesi işini gerçekten hakkıyla yapar ancak ücreti de diğer işbilmez tamircilerden fazladır. Sizin tek kriteriniz tamiratın ucuz olması ise alacağınız hizmetin kalitesi de buna orantılıdır.
Ayrıca bu gibi hizmetlerde, ücreti hizmeti veren belirler. Sizin yapmanız gereken işin başında ne tutacağı konusunda bilgi sahibi olmaktır. Buzdolabının parçası değiştikten sonra, 50 liralık parça değiştirdin 250 lira istiyemezsin diyemezsiniz. Baştan sorarsınız parça bedeli+işçilik ücretini, sonradan sıkıntı çıkmaz. Enayi değiliz kisvesi altında insanların verdiği hizmetten daha az para vermeye çalışmak bence karşı tarafı enayi yerine koymaktan başka birşey değil.
Yani kötü örnekler yaşayanlar için ok ama tamirci her istediğinizi yapmadı diye yada üç liraya 5 liralık hizmet almadınız diye burda gelip insanları kötülemenin bir manası yok. Biraz empati yapıp, acaba burda hatalı ben miyim yada en azından hatanın bir kısmı bende mi diye sorarsanız kendinize belki de herşey biraz daha kolay olacaktır sizin için

Bir iş yaptırılacağı zaman önce fiyatı konuşulmalıdır kural budur çakal esnaflar var tabiki ben her konusu geçtiğinde yazıyorum bu işi öğrenin kendi tamirciniz kendiniz olun diye çok mu zor? Kesinlikle hayır.

Ama bir iş hakkıyla yapılmışsa bedelini teri döken belirler öncesinden sorulur uygunsa yaptırırsın değilse başka alternatiflere yönelirsin mantıken de dinen de bunun yeri ayrı ve özel emekçinin hakkını kendin belirleyemessin evet belirlerim dedin mi işin kalitesi düşer (empati yapınca anlam bulur)

Ülkemizde ciddi bir sanayi açığı var fakat iş değil personel konusunda ve sektörde farketmiyor özellikle avrupa bu konudan çok muzdarip.Yeni yetişen eleman sayısı artık oldukça az yağlı kirli paslı işleri gençlerimiz beğenmiyor artık herkes beyaz yakanın peşinde.

Böyle olunca iş bilen ustalar azaldığı için değerleri de artıyor tabi bir bakıma sende muhtaç oluyorsun bende gidişat bu şekilde.Siz iyi diye bellediğiniz ustaları öldürmeyin istediğini verin ki bu adamlar da kaybolmasın ustayı usta yapan aldığı paranın azlığı yada çokluğu değil ortaya çıkardığı işin kalitesidir önemli olan esas olanda bu değilmidir zaten?

Sayın skynet bana kızmayın mesajımdaki iğneleme de size değildi aslında.Kazıklamak şöyle olur yapılan bir işe bedel ödersiniz ama yapılan işin kalitesi çok kötüdür yada işinizi görmez o şekilde olur.Her sanatkarın beklentisi, emeğinin karşılığı farklıdır keşke siz yaptırmadan önce yapılacak işin fiyatını sorsaydınız.

Bana sitem etmişsiniz açıklayayım anladığım ve elimden gelecek bir iş için asla başka birini aramam kendi işimi kendim görürüm fakat mevzu beni aşan bir iş olmuşsa her zaman yapılacak işin kalitesi ücretinden daha ağır basar. Bunu karşı tarafa hissettirir ve genel olarak yaptırdığım işlerin hemen hemen hepsinden memnun kalırım.

Tabi ki elimden gelen her türlü tamirat işlerini kendim yapmayı yeğlerim, hatta bunları yaptıkça mutlu da olurum. Bisikletin tamir işlerini bir çoğunu zaten kendim yapıyorum. Lakin ne kadar uğraşsam da ön vites telinin gerginlik ayarını bir türlü yapamadım, sitede yardım konusu açtım sonuç çıkmadı. yol bisikleti diğerlerinden biraz farklı ya da tiagra gibi orta ve üst sekmentler farklı ayarlanıyor. Yani, kendi kendime yapamadığım için bisikletçiye götürdüm, diğer yandan herkesin yaşadığı yerde o bisikletin servisi olacak diye de bir şey yok. Kaldı ki burada yok...Fiyat sormadım çünkü aynı işi önceden çok çok düşük bir fiyata diğer bisikletimde yaptırmıştım...Yapılan iş kablodan teli geçirip, uygun gerginlikte sıkıştırmak. Bunu ben yapamadım diye bir fırsata çevirmek, müşteriyi yolmaya çalışmak ne kadar etik oluyor acaba?

Önceden fiyatını konuşmadım, çünkü yabancı bir bisikletçi değildi. Yıllardır alışveriş yaptığım bisikletçiydi, hatta tur bisikleti için aynı şekilde hizmet almaya gitmişliğim çoktur( tel değişimi vs) hiçbirinde böyle kazık bir fiyat çıkmamıştı. Şimdi yola geçtik diye adamın en tepeden fiyat belirlemesi normal mi? Alt tarafı tel değiştirip ön vitesi ayarlamanın bedeli 75TL midir? Tur bisikletinde aynı hizmeti 10-15TL yaparken?Ha istediği fiyattan hizmet veriri buna karışamayız ama bunuda doğrudur demek ne kadar doğru tartışılır..Valla kusura bakmayın, kim ne derse desin bunun adı kazıkçılıktır, bunun adı fırsatçılıktır benim gözümde.
Adama bak, yol bisikleti almış, buna bu kadar parayı veren isteyeceğim her bedeli de öder, ödemelidir görüşü vardır. Zaten bir hizmette veya bir üründe belli bir adın altına girince kafadan kazık fiyatlar konuşmaya başlar.(oyuncu ekipmanı, sporcu eşyası vs)
Burada kızdığım nokta, birazda bisikletçiye karşı yaşadığım hayal kırıklığından kaynaklanıyor OmerKa aslında pek size değil. Bana bu işi yaparım ama fiyatı bu dese, baştan çeker başka bisikletçiye giderdim. Beklemediğim bir fiyat, beklemediğim bir davranıştı...Evet, baştan fiyat konuşmadık orada hatalıyım ama aynı işlemin farklı fiyattaki ürünlerde değişmesi ne kadar doğru dersin?

Yakın bir arkadaşım bisikletçi açtı başlarda gayet normaldik gidiyor bisikleti yaptırıyor neyse hallediyorduk. Sonraları kendi bünyesine bir kaç marka almaya başladı. Yeni yer açtı falan biz yine gitmeye devam ettik. Bir gün yine gittim adam gibi sıramı bekliyorum, tabiri caiz ise daha kıyak müşteriler geldiği için bizim sıra 5 kişini arkasına atıldı. Neden onlardaki bisiklet +10 bin lira bizdeki o zaman 1000 lira. Aynı bankalardaki hesap sahibi müşterilere öncelik yapıldığı gibi. Buna benzer 4-5 vaka daha yaşayınca arkadaşlık devam etti ticaret kısmı bitti. genelde bisikletimi aldığım yere giderdim. Çok zorda olmadıkça evde kendim yaparım. Bir ara yaparım derken daha da bozunca aldığım yere götürdüm. Orada tesadüfen şuanda Trans Türkiye Ultra Bikepacking Race'te olan @Bahri Kaplan ile tanıştım tüm eksikleri vites ayarlarını kendisi yaptı sağ olsun. Küçük bir arıza tanışmamıza fırsat oldu.

Ülkemizde 50 liralık işi 100 liraya yapmaya çalışanda, baştan savma yapanda her tipten insan olduğu gibi layığı ile yapanda var.

Herhalde bu sözde bisiklet tamircileri yüzünden sorun yaşamayan yada kazıklanmayan yoktur ben de çok keriz yerine koyuldum ama artık işi çözdüm bisikletimi yıllık bakım hariç her işini kendim yapıyorum bazen zor oluyor ama bisikletin her parçasının nasıl çalıştığını öğreniyorsunuz yıllık bakıma götürdüğüm yerde şimdilik bir sorun yaşamadım

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Atasözü gibi herkese söylerim bu sözümü: "Tamirciye para vereceğinize, gidin kendinize alet alın. Hem paranız cebinizde kalır hem de el beceriniz gelişir." İnternette her türlü bilgi mevcut. Youtube'da RJ The Bike Guy'ın kanalına abone olun ve şu bisiklet tamircilerine para kazandırmayalım artık.
Tamircilerden çok kazık yedim. En son gittiğim tamirci, bisikletlerimin canına okudu. Hayatımı defalarca tehlikeye soktu. İyi jant dizemiyorum diyen bisiklet tamircisi mi olur? Bu adam dizemiyordu ve başkasına yaptırıyordu. Bir keresinde jantımı bırakmıştım dükkanına. O jant dizen kişi de gelmeyince kendi yapmıştı. Bisiklete bindikten birkaç dakika sonra akort vidaları gevşemeye başladı. Vidaların gevşeme sesini duydum da indim bisikletten. Kaza yapacaktım neredeyse. Vidaları elimle sıktım da anca öyle gittim Erdoğanlar'a. Ahmet abiden anahtar alıp üstünkörü akort yapmıştım. Sonra internetten jant dizmeyi öğrendim. Şimdi 5 buçuk dakikada sıfırdan diziyorum jantı. 4 yıldır bu tamircinin sokağına adım atmıyorum; her türlü bakımı, onarımı kendim yapıyorum ve bütün bisikletlerim hatasız, mükemmel durumdalar. Sakın ama sakın tamirciye gitmeyin. Hiçbir bisiklet tamircisi bisikletlerinize sizin kadar nazik davranmaz. Sakın...

benimde başıma yalova esenköyde geldi. vites ayarının yapılması gerekiyordu bisikletçiye götürdüm adam diyo senin arka aktarıcı bitmiş ben sana yerine 4 kat daha iyisini takim diyor. benim aktarıcı altus serisi adamın bana gösterdiği tourney serisi aktarıcı. tamam benim altus çok iyi değil ama tourney kadar da kötü değil. adama göre tourney altustan 4 kat daha iyimiş. birde ben değiştirim para mara istemem diyor. Böyle zihniyetli insanlar bitiriyor insanın sabrını.

konu farklı macun ıle ılgılı sanayı macun cekıyor guldum oleyle cekılmez bır kıbır bır poz gel kulagına soylıyımde aynı ısı yapan duymasın kıbırlı calımlı gelısı 2 dk surdu bu sekılde yapacan saskın 4 kısını ısı tek bası yaparsın poz kıbır yerle bır senın gıbılerı egtıyoruz 50 senem gectı dedım boynuma sarıldı abı buyuksun bana150bın tl kazandırdın:)))neyse luks motoryat boyama ısı yapıyor yalıkavakta hayırsız aramadı bırda

macunu yapada paratık yontemıde yazarım oto boyacı na atırın 1macun 3 s combı dyo macun alın 822-9408 sentetık tıner boya tabanbasına macunu koyun spatula ıle tınerı boya atım vızkozıtesıne gekene kadar ınceltın .astar zıpara ısı yoksa atın ınce katla halınde atın 400 su zımpara kullanın son kata hazır olur oto akrılık oto boyası atın :)

Son düzenleme:
  • İnanılmaz
  • Beğen
Tepkiler: jestercat ve :DDD
Siz bide gelin Bursa'da Esat ustaya yapin bakalim bu artistlikleri sizi iki dakikada paket etsin :D şaka bi yana benim Esat ustam var Turkiyede akort konusunda o kadar meshur ki heryerden adama tamirlik, bakimlik, akortluk jantlar gelir . Kendi icat ettigi bi alet var onunla dev motor jantlarini dahi kazali kisimlarini onarmaktan tutun, akorduna kadar yapar ve onun akort ettigi jant kolay kolay bozulmaz. Fiyatlarida fena degildir.
Canim ya ♡♡♡♡
Sağdaki Esat abimiz ( şapkaya dikkat :D )
59607221_2205961566153204_656918520688279552_o.jpg

@alicangul29
Valla ben de beş on kere okudum ama anlamadım doğrusu ?
Arkadaş gurbetçi herhalde .

@Yorgun
Ben baktım ki anlaşılacak gibi değil, okumayı bıraktım. :D

Geri