@Kudret Kurtcebe Şimdi burada biri ''Bisiklet antrenmanlarına yeni başladım. Hafatda 7 gün yapacağım. Önerir misiniz?'' deseydi bunun tek bir cevabı var: Hayır. Haftada 7 gün, hele de ne yaptığını bilmeyen biri için yolun sonu bellidir. Gelişememe, aşırı antrenman dediğimiz sürantre durumu, körelme, bezginlik, bıkkınlık...
Ancak arkadaşın durumu farklı. Bugün spor salonlarında kardiyo denen, aslında kısa ve basit çalışmalı bir programı var. Bu programla beraber bisiklet sporu da yapıyor.
@Murat B. beyin de söylediği gibi antrenman şekillenmesinde hacim sıklık ve yoğunluk temel göstergeler. Arkadaşın çalışmalarında gördüğümüz kadarıyla sıklık çok; ancak hacim aynı oranda az. Dolayısıya evet yapılabilir.
Öte yandan arkadaş konuya bilinçli yaklaşmış. Çalışmalarını bilene yazdırmış. Nabız bandı kullanıyor. Kendi yapabileceklerinin farkında ve dahi doktor kontrolü yaptıracak. Kışın aynı şekilde haftada 7 günü içeren bir programım vardı. Ancak iş yoğunluğundan 5-6 gün yapabiliyordum. Çok basit. 1 gün spor salonu, 1 gün bisiklet. Vücutta farklı yerlere yükleme yapıldığı için 7 gün bile gayet mümkün, yorucu değil.
@honeybadger Size de tavsiyem bu yönde olacaktır. Spor maksatlı yaptığınız çalışma yoğunluk *sertlik bakımından az olduğu için, hacim bakımından az olduğu için sıklığı yapılabilir. Antrenman biliminin bir çok özelliği var. Her şeyi buraya sığdırmak mümkün değil. Hele hele bisiklet antrenmanı spor salonundaki programlara hiç benzemez. Sadece patlayıcı kuvvet değil; sürat, çabukluk, denge, kuvvette süreklilik, enerji ekonomisi gibi bir çok yönü var. Oldukça karmaşık. Ancak size bir iki tavsiyem olacak. Sadece spor değil de kuvvetlenme, bazılarının dediği gibi hızlanma bakımından düşünürseniz bu sıklığı bir gün azaltın. İlerki dönemlerde spor salonu günüyle bisiklet gününü ayrıştırmaya başlayın. Göreceksiniz bisikletteki kuvvetiniz artmaya başlayacak. Tabi bisiklet performansı değil de sadece spor için yapıyorsanız buna gerek yok.