Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Yoğun spor yapan birisi hangi tahlilleri yaptırmalı?

Valla sana tavsiyem kalp ve eklemlere dikkat et. Ben yanlış antremandan dolayı üç senedir diz eklem ağrısı çekiyorum. Şakaya gelmez

Kıkırdaklar gitti mi geri gelmiyor.

Tıbbın şu anki seviyesiyle kıkırdak aşınmasının tam çözümü yok. Şu camiide arka safta taburede oturan grup yok mu ? Onların arasında bulursun kendini benim gibi :)
 
  • Beğen
Tepkiler: honeybadger
Scudo
@AtamIslam

kıkırdaktan tanıdığım arkadaşlar hakikaten sıkıntıda ,eğer eğilip kalkarken çatır çutur sesler geliyor ise hemen röntgene.

@AtamIslam


kıkırdak aşınmaları sert eğimlerde dizi zorlamaktır,ayrıca diz ağrıları var ise buda sıvı kaybına işarettir,omuzda varsa ağrı aynen sıvı kaybı...
 
@Kudret Kurtcebe abi çatır çuturla bitse iyi kıkırdak aşınması sonrası kireçlenme. En çok koşucu ve bisikletçilerde var. Bizim eski milli bisikletçi arkadaş dizlerden iğne vurulurduk derdi hiç unutmam. İdman sonrası masaj ve esnetme çok önemli. Yapmadığımız için bu hale düştük. Çekecez bakalım.

Ciddi spor yapanlar doktor kontrolunde eklemler için supplement kullanmalı
 
@Kudret Kurtcebe

Antreman programının nasıl yapılması gerektiği çok karmaşık bir konu. Bahadır Gürel Bey bu konuda uzun yazılar yazıyor, ancak onlar bile konunun küçük bir bölümünü kapsıyor. Gene de kısaca bir şeyler söylemek gerekirse:

Dayanıklığı arttırmak ve vücudu daha verimli çalışmaya zorlamak için antrenman hacminin çok olması gerekiyor. Profesyoneller senede en az 30000km sürüyorlar, öte yandan hızlanmak için de yüksek yoğunlukta (tempoda) çalışmalar gerekiyor. Ancak burada şöyle bir sorun var, bütün antrenmanları yüksek tempoda yaparsak sürantrenman kaçınılmaz.

Bu yüzden genelde tavsiye edilen ve pek çok kişinin uyguladığı, antrenmanların büyük bölümünü (%80 civarını) düşük yoğunlukta, yani yanındaki ile rahatlıkla sohbet edebilecek tempoda yapmak. Yıpratıcı olan yüksek tempo antrenmanları ise mümkünse peş peşe yapmamak, vücuda toparlanması için yeterli zaman tanımak.

Ayrıca sürekli aynı antrenmanları yapmanın da genelde pek faydalı olmadığı kabul ediliyor. Ya yoğunluğu, ya interval uzunluklarını, ya da set sayısını arada bir değiştirmekte fayda var.
 
Hiç abartmayın normal tempoda gidin. Profesyonellere de hiç bakmayın. Onlar onbinlerce insanın arasından elene elene geliyorlar. Genetik artıları var üstünede en baba doktorlar ilaçlar masörler. Olsun o kadar.
 
@Murat B.

çok doğru,kendi namıma dersim şu oldu zati yapıyordum,yaz aylarında 06.00-07.20 arası 30 km tempo yaparken ,ekim aylarında ikinci idman yeri olan (orada 30 Km)göçbeyi-bıçkıdere-göçbeyli arasında çalışmalar non stop devam etti malum kartepe senede 1 kere oluyor 209 km,fakat bu iki idman yer bana yetiyor,50 km non stop serilerinden ise vazgeçtim ora dudullu-göçbeyli etap idi.
 
Masaj ve esnetme çok önemli . Özellikle bisikletçiler it band , quadriceps , hamstring esnetmelerine çok önem vermeli. Ayrıca bilek boyun sırt kaslarını kuvvetli tutmalı. Amatör olduğunuz için bacaklara ağırlık çalıştırmayın. Youtube da "core training" denilen ağırlıksız ama genel kaslara ve iskelete destek olan bu hareketleri haftada iki üç kez kesin yapın. Dinlenmeyi bilin . Amatör sporcu haftada üç dört eksersiz gününü geçmemeli. Muhakkak kontra sporlar yapın. Hep bisiklet hep koşu olmaz. Arada iki kez birer ay ara verin
 
  • Beğen
Tepkiler: tırıvırı.
@AtamIslam

bu da doğru ,kendi namıma amatör performansçı olmak bence en iyisi.
 
Kalça kaslarını unuttum . Hip strengthening diye girin youtube da güzel eksersizler var.

Kontra spor olarak yüzme en iyisidir .
 
  • Beğen
Tepkiler: tırıvırı.
@Kudret Kurtcebe
Kudret hocam neredeyse her gün işe gitmeye çalışıyorum. Ortalama 15km sürüyorum. Çok yüksek tempoda değil ama %90 pedaldayım bazen yüksek kadans bazen düşük. Spor geçmişim yok denecek kadar az. Geçen seneden beri yüzüyordum ramazan arası verdim.

@AtamIslam

Dediğiniz gibi kıkırdk gittimi bitik vaziyetteyiz. Bu sebeple dizlerimi de gösterecem sıkıntı var mı diye. Dediğim hiit antremanı söylediğiniz butun esneme germe hareketlerini iceriyor. Program adı :insanity
 
  • Beğen
Tepkiler: AtamIslam
@honeybadger valla benim şimdiki aklım olsa altı ayda bir ; tempoya göre üç ayda bir eklem kontrolüne ortopediye giderdim. Hem de özele . Mr ve röntgen baktırırdım. Vereceğin para toplasan senede 500 tl olsun. Sonradan alacağın eklem ilaçlarının kutusu 200 tlden başlıyor. Faydası da şüpheli

Hiit dediğin high intensity training değil mi ? Temel antreman düzeyini tamamladan nasıl hiit yapacan ? Hiit dediğin kısa yüksek tempolu tekrarlı interval. 10-20-30 sn çok yüksek tempo on tekrar mesela .

Onun için önce temel antreman sonra sub maksimal antremanları tamamlaman lazım ki maksimal antreman yapasın. 3-5-10 dk örneğin 2-3 tekrar gibi

Nihat bilgin'in antreman bilgisi kitabını tavsiye ederim. Spor yapan herkes okumalı
 
Bu yazilanlari okuduktan sonra yararli oldugu icin yaptigim spordan tirsmaya basladim haftada 100 km cok degildir umarim
 
  • Beğen
Tepkiler: honeybadger
Genel bir chekap yaptırabilirsiniz.Vücudunuzun heryerine bakılmış olur.
 
@Kudret Kurtcebe Şimdi burada biri ''Bisiklet antrenmanlarına yeni başladım. Hafatda 7 gün yapacağım. Önerir misiniz?'' deseydi bunun tek bir cevabı var: Hayır. Haftada 7 gün, hele de ne yaptığını bilmeyen biri için yolun sonu bellidir. Gelişememe, aşırı antrenman dediğimiz sürantre durumu, körelme, bezginlik, bıkkınlık...

Ancak arkadaşın durumu farklı. Bugün spor salonlarında kardiyo denen, aslında kısa ve basit çalışmalı bir programı var. Bu programla beraber bisiklet sporu da yapıyor. @Murat B. beyin de söylediği gibi antrenman şekillenmesinde hacim sıklık ve yoğunluk temel göstergeler. Arkadaşın çalışmalarında gördüğümüz kadarıyla sıklık çok; ancak hacim aynı oranda az. Dolayısıya evet yapılabilir.

Öte yandan arkadaş konuya bilinçli yaklaşmış. Çalışmalarını bilene yazdırmış. Nabız bandı kullanıyor. Kendi yapabileceklerinin farkında ve dahi doktor kontrolü yaptıracak. Kışın aynı şekilde haftada 7 günü içeren bir programım vardı. Ancak iş yoğunluğundan 5-6 gün yapabiliyordum. Çok basit. 1 gün spor salonu, 1 gün bisiklet. Vücutta farklı yerlere yükleme yapıldığı için 7 gün bile gayet mümkün, yorucu değil.:harika:

@honeybadger Size de tavsiyem bu yönde olacaktır. Spor maksatlı yaptığınız çalışma yoğunluk *sertlik bakımından az olduğu için, hacim bakımından az olduğu için sıklığı yapılabilir. Antrenman biliminin bir çok özelliği var. Her şeyi buraya sığdırmak mümkün değil. Hele hele bisiklet antrenmanı spor salonundaki programlara hiç benzemez. Sadece patlayıcı kuvvet değil; sürat, çabukluk, denge, kuvvette süreklilik, enerji ekonomisi gibi bir çok yönü var. Oldukça karmaşık. Ancak size bir iki tavsiyem olacak. Sadece spor değil de kuvvetlenme, bazılarının dediği gibi hızlanma bakımından düşünürseniz bu sıklığı bir gün azaltın. İlerki dönemlerde spor salonu günüyle bisiklet gününü ayrıştırmaya başlayın. Göreceksiniz bisikletteki kuvvetiniz artmaya başlayacak. Tabi bisiklet performansı değil de sadece spor için yapıyorsanız buna gerek yok.
 
@honeybadger
Dostum 7 gün dpor yspıyorsun. Herhangi bir supplement kullanıyormusun
Creatin, preworkout l carnitin vb
Bu takfiyeler kişiye göre değişmek ile birlikte bazı bünyelerde karaciğer ve böbrek enzimlerinde artışlara özellikle yağ yakıcılar ise kalp ritminin farklılaşmasına neden olabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: AtamIslam
@AtamIslam

@AtamIslam dediğiniz gibi her türlü masrafı önceden yapmalı sağlık sorunlarına sebebiyet verilmemeli. Ben genel itibariyle bu kontrolleri sık sık yaptıran biriyim hatta arkadaslarım yeri gelir dalga geçerler takılıyorum diye. Yüzme sayesinde vucudumda rahatlama mevcuttu, bisiklette girince bel agrıları gibi agrılar geçti. Ailevi olarak biraz sıkıntılı bir süreçten geçiyorum biraz spora verdim kendimi. Anladığım kadarıyla spor hekimi, kardiyoloji ardından diğer doktorlar olacak şekilde ufak bi check up olacak. İlginize çok tesekkur ederim geçmiş olsun ayrıca.

@MehmetAliB.
Galiba dediğiniz gibi oluyor sıklık fazla ama alıştım bu duruma sürekli nabız kontrolunde devam ediyorum. Bütün ısınma, gevseme hareketlerini aksatmadan devam ediyorum. Artık yorulmuyorum dahi. Dediğiniz gibi 1 gün daha azaltılabilir spor miktarı.

@Deniz A
Hocam supplement olarak vitamin alıyorum. Onun haricinde kas kütlemi korumak için protein miktarı 1.5gr/kg olarak alıyorum. Antreman sonrası muhakkak karbonhidrat+protein yüklemesi yapıyorum ama karbonhidratı doğal sekerden gelecek şekilde alıyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: AtamIslam
Naçizane tecrübelerimi paylaşayım.

Performans bisikletçiliği yaparken en çok zorladığımız yerler kalp-damar-kas-eklem ve kemiklerdir. Bu nedenle yılda bir defa kardiyoloji ve fizyoterapi randevusu almak gerekir. Bunun yanı sıra bazı kan tahlillerine de ihtiyaç var.

Diğer bir konu sürantre olmamak ama kondüsyonu düzenli arttırmak. Bu nasıl olacak? En iyi yöntem TSS (Training Stress Score) ölçeklendirmesi kullanarak form, kondüsyon, yorgunluk takibi yapmanız. Bununla ilgili detaylı yazılarım var.

Bir diğer konu ise kalp kasının kalınlaşması ve zararı konusu. Ben aynı zamanda hipertansiyon hastasıyım ve düzenli ilaç alıyorum. Son dört yıldır bu konuda bulabildiğim tüm kaynakları okudum desem yalan olmaz. 2013 yılında Acıbadem Sporcu Sağlığı Merkezine gittim. Spor alanında uzman bir kardiyologtan randevu almıştım. Kalp ameliyatı olduğum ve hipertansiyon hastası olduğum için durumumu değerlendirmesini istemiştim. Garmin'deki bir yıllık antrenman kayıtlarımı da yanımda götürdüm. Rutin kalp kontrollerinden sonra bir gün boyunca benim antrenman kayıtlarımı inceledi, nabız değerlerimi gördü. İlk yaptığı yorum kalp çeperlerimde kalınlaşma olduğundan şiddetli antrenman yapmamam gerektiğini söyledi. Çok hassas bir noktadaydım. Ya onun dediği gibi hayatımı sürekli düşük tempolu gezilerle geçirecek ya da daha fazla bilgi sahibi olacaktım. Sonra 1-2 ay kadar düşük tempolu sürüşlere önem verdim. Bu arada dünyada bu iş nasıl oluyor diye araştırdım. Kalp ameliyatı olmuş, hipertansiyon hastası ama aynı zamanda koşu, bisiklet, triatlon yarışlarına katılanları inceledim (Ironheart Connect çok ünlüdür). Aşağıdaki özet durumla karşılaştım. Kardiyologlar bunu daha iyi açıklarlar ama çok açık bir gerçeği vurguluyor. En büyük risk grubu kalınlaşmayla birlikte kalp hacminin büyümemesi yani orantısızlıkla ilgili. Bu konuda çok sayıda makale var. Bazıları birbiriyle çelişiyor. Aslında düzenli spor kalp hacmini genişleteceğinden kalbe olumlu katkı sağlıyor.

upload_2016-6-29_22-44-14.png


(link)
 
@Kudret Kurtcebe Kudret Bey merhaba! Gürsel Bey'e ve foruma uzun zamandır uğramadığımdan yazınızı okurken "bu kimmiş " diye sordum kendime, sonra da gördüm siz olduğunuzu. her şey yolunda umarım. Profi olmadıktan sonra bence de haftada 3 defa yeterli. Sadece yürüyüş yapılacaksa tabiki her gün yapılır sorun olmaz 20-30dk.


Herkes dizine mesniküsüne iyi baksın;

bir heves uğruna menisküsünüzü yırtmayın benim gibi! Ameliyat oldum malum Ekim 2015'te.

Bisiklet sporunu da 35 yaş üstü için onaylamıyorum. Yürüyüş yürüyüş yürüyüş.
Temiz ev bahçenizde size ait havuzunuz varsa tabiki yüzmek önemli ; ancak milyon bakterinin olduğu umuma açık havuzlarda yüzmem ben.

Herkes kendi inandığı yolda devam etsin:) Kimseyi buradan etkileme gibi bir amacım yok.
 
Himmm simdi o kadar bisikleti topla sonra sat. Kudret abi artik siz de birakin su bisikleti. Malum 35 yasini coktan astik.

Baris bey,adasim. Bu sekilde bir ifade kullanmaniz cok yanlis olmus. Hersey herkes icin gecerli olamaz bu konuda yani 35 yas ustu icin birakin bisiklet sporunu onaylamamayi, tavsiye etmiyorum bile demeniz cok cok yanlis bir ifade olurdu.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
@SOZUAK merhaba Barış Bey, yazımdaki ifadelerim sadece bana ait görüşlerimden ibarettir. Kimseye sataşma, hakaret etme, küçük görme gibi bir duygu barındırmamaktadır.

Yazımın son iki satırını da lütfen tekrar okuyunuz.

Kendi fikrimi belirtiyorum.

Başına gelince bazı durumlar, insan katı kurallar koyabiliyor kendine, çektiklerinden sonra özellikle. Dolayısıyla A kişisi için yanlış olan B kişisi için doğru olabiliyor. Kimi doktor önerirken kimisi onaylamayabiliyor mesela.

Sonuç itibarıyla herkesin görüşüne saygı duymak gerekir; ben kendi fikrimi yazmaya çalıştım.

Önceki yazımda olduğu gibi, tekrar not düşeyim:

Herkes kendi inandığı yolda devam etsin.

Kimseyi buradan etkileme gibi bir amacım yok.

Mutlu haftalar
Sağlıklı günler
 
Geri