@Anonim yoğurdu yoğurt yapıp paketlemek gibi birşey malesef söz konusu değil. Yoğurdu plastik kaplara koyup sonra üstüne jelatin kapatmak da mümkün değil. Sütü mayalıyorlar, zaten herşey formüllerle yapılıyor ve plastik kaplara sütü pompalıyorlar, eğer kaymaklı yoğurt ise üzerine süt yağı ilave edip paket kapanıyor içindeki vıcık süt. Kapanıp dizilip depolara gidiyor ertesi gün veya ne kadar süre lazımsa açılıp kontrol ediliyor. Mayalı sütün üzerine peçete koysalar muhtemelen dibe çökerdi diye düşünüyorum. Ben şahsen hazır yoğurdun çok da zararlı olduğunu düşünmüyorum ama mümkünse evde yapmak her zaman daha iyidir.
Hazır tatlı süt tatlısı bile olsa içine glikoz şurubu girdiğine emin olun, seviyorsanız evde kendiniz yapın süt tatlılarını yapmak çok kolaydır. Beyaz şekerden yapılmış tatlı glikozdan yapılmış olanından çok daha az zarar verir bence. Ben kilo verme uğraşı içinde olsam da canım çekince tatlı da yiyorum ama el yapımı yiyorum.
Kaşarı bildik markalardan alın ya da güvendiğiniz kendi yapan biri varsa süthane vs çok daha iyi olabilir. Kaşarın son kullanma tarihi olmaz kaşar zamanla küflenir, küfünü keser kalanını yine yersin ama eğer günlerce beklemiş hala küflenmiyorsa bir düşünmek lazım aynı markayı almak için.
Ben 2000-2002 arası gıda okudum. 2008 de süt ürünleri fabrikasında çalıştım. ama üretim teknolojileri çok değişmiş olabilir. Üretimi görmeyeli yıllar oldu. Ancak en güvenerek tüketeceğim ürün eski kaşar, taze kaşar yiyeceksem paketli tekerlek gibi olanlar. Dilimli taze kaşar tüketmem üçgen peynir krem peynir türevlerini mümkünse asla yemem. Tost yapacağım zaman normal taze kaşar alırım patates soyma aletlerieni bilirsiniz. Onunla ince dilimler yaparım bir kaba koyarım onu tüketirim. Rengi koyu içine boya girmiş tost kaşarı diye satılan şeyleri almam.
Ama yine de çok kasmamak lazım aslında abartmadıktan sonra bunlar bizi öldürmez. Mesela 125 kg başladığım zayıflama ve bisiklet serüvenimde 115.1 oldum. 115 in altına inince kendime ödül olarak koca bir paket yeşil doritos yanında da kola alıp akşam film izleyip bisiklete binmicem o gün. Gıda okudum cipsin ne rezalet bir ürün olduğunu biliyorum. Ancak 10 kg verdiğimde kendime ödülüm paketi nerdeyse 700 kalori olan cips olacak çünkü seviyorum ve 6 haftadır bisiklete biniyorum ve ağzıma koymadım. Neler neler yiyorken yoğurdun kaymağına çok da şaapmamak lazım sanki.
Sanayii bölgesinin ortasından dere geçiyor, dereden gelen su berrak bile değil, ama sanayii bölgesinin yanında tarlalarda o suyla ıspanak yetişiyor, kimbilir fabrikalardan suya neler akıyor. Biz de pazardan taze aldık diye kendimizi kandırıp sağlıklı sebze yediğimizi zannediyoruz. En sağlıklı sandığımız şeyler bile sağlıksız aslında. Açıkçası çok düşünmek istemiyorum bu konuları yoksa paranoyak oluruz.
Bu arada işyerinde hep birşey çıkıyor kalkıyorum masadan, ne yazdığımı da şaşırdım baya kopuk karışık bişey oldu sanırım, idare ediverin.