Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Yoğurdun kaymağı zararlı mı?

Yıllar önce yerel zincir marketlerin birisinde boza alırken üretim tarihinin bir hafta geleceğe ait olduğunu görünce dumur olmuştum. Atıyorum bugün 16 Ekim 2019 ama üretim tarihi 22 Ekim 2019 idi. Son tüketim tarihi de buna bağlı olarak daha ilerisiydi. Reyon görevlisine hesap sorduğumda, yanlışlık olmuş demek ki, ben tedarikçiyle konuşurum, demişti.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hami Bulut
Scudo
Yıllar önce yerel zincir marketlerin birisinde boza alırken üretim tarihinin bir hafta geleceğe ait olduğunu görünce dumur olmuştum. Atıyorum bugün 16 Ekim 2019 ama üretim tarihi 22 Ekim 2019 idi. Son tüketim tarihi de buna bağlı olarak daha ilerisiydi. Reyon görevlisine hesap sorduğumda, yanlışlık olmuş demek ki, ben tedarikçiyle konuşurum, demişti.
Öyle deme abi. Adamlar ileri görüşlü, vizyon sahibi bir firmaymış.
 
@Anonim yoğurdu yoğurt yapıp paketlemek gibi birşey malesef söz konusu değil. Yoğurdu plastik kaplara koyup sonra üstüne jelatin kapatmak da mümkün değil. Sütü mayalıyorlar, zaten herşey formüllerle yapılıyor ve plastik kaplara sütü pompalıyorlar, eğer kaymaklı yoğurt ise üzerine süt yağı ilave edip paket kapanıyor içindeki vıcık süt. Kapanıp dizilip depolara gidiyor ertesi gün veya ne kadar süre lazımsa açılıp kontrol ediliyor. Mayalı sütün üzerine peçete koysalar muhtemelen dibe çökerdi diye düşünüyorum. Ben şahsen hazır yoğurdun çok da zararlı olduğunu düşünmüyorum ama mümkünse evde yapmak her zaman daha iyidir.

Hazır tatlı süt tatlısı bile olsa içine glikoz şurubu girdiğine emin olun, seviyorsanız evde kendiniz yapın süt tatlılarını yapmak çok kolaydır. Beyaz şekerden yapılmış tatlı glikozdan yapılmış olanından çok daha az zarar verir bence. Ben kilo verme uğraşı içinde olsam da canım çekince tatlı da yiyorum ama el yapımı yiyorum.

Kaşarı bildik markalardan alın ya da güvendiğiniz kendi yapan biri varsa süthane vs çok daha iyi olabilir. Kaşarın son kullanma tarihi olmaz kaşar zamanla küflenir, küfünü keser kalanını yine yersin ama eğer günlerce beklemiş hala küflenmiyorsa bir düşünmek lazım aynı markayı almak için.

Ben 2000-2002 arası gıda okudum. 2008 de süt ürünleri fabrikasında çalıştım. ama üretim teknolojileri çok değişmiş olabilir. Üretimi görmeyeli yıllar oldu. Ancak en güvenerek tüketeceğim ürün eski kaşar, taze kaşar yiyeceksem paketli tekerlek gibi olanlar. Dilimli taze kaşar tüketmem üçgen peynir krem peynir türevlerini mümkünse asla yemem. Tost yapacağım zaman normal taze kaşar alırım patates soyma aletlerieni bilirsiniz. Onunla ince dilimler yaparım bir kaba koyarım onu tüketirim. Rengi koyu içine boya girmiş tost kaşarı diye satılan şeyleri almam.

Ama yine de çok kasmamak lazım aslında abartmadıktan sonra bunlar bizi öldürmez. Mesela 125 kg başladığım zayıflama ve bisiklet serüvenimde 115.1 oldum. 115 in altına inince kendime ödül olarak koca bir paket yeşil doritos yanında da kola alıp akşam film izleyip bisiklete binmicem o gün. Gıda okudum cipsin ne rezalet bir ürün olduğunu biliyorum. Ancak 10 kg verdiğimde kendime ödülüm paketi nerdeyse 700 kalori olan cips olacak çünkü seviyorum ve 6 haftadır bisiklete biniyorum ve ağzıma koymadım. Neler neler yiyorken yoğurdun kaymağına çok da şaapmamak lazım sanki.

Sanayii bölgesinin ortasından dere geçiyor, dereden gelen su berrak bile değil, ama sanayii bölgesinin yanında tarlalarda o suyla ıspanak yetişiyor, kimbilir fabrikalardan suya neler akıyor. Biz de pazardan taze aldık diye kendimizi kandırıp sağlıklı sebze yediğimizi zannediyoruz. En sağlıklı sandığımız şeyler bile sağlıksız aslında. Açıkçası çok düşünmek istemiyorum bu konuları yoksa paranoyak oluruz.

Bu arada işyerinde hep birşey çıkıyor kalkıyorum masadan, ne yazdığımı da şaşırdım baya kopuk karışık bişey oldu sanırım, idare ediverin.
 
Ben krem peynir hastasıyım. Bugün krem peynir neden bu kadar kötülendi anlamadım.
 
valla o uzman bunu yüzüme karşı söylese yüzüne tükürürüm
 
Yıllar önce yerel zincir marketlerin birisinde boza alırken üretim tarihinin bir hafta geleceğe ait olduğunu görünce dumur olmuştum. Atıyorum bugün 16 Ekim 2019 ama üretim tarihi 22 Ekim 2019 idi. Son tüketim tarihi de buna bağlı olarak daha ilerisiydi. Reyon görevlisine hesap sorduğumda, yanlışlık olmuş demek ki, ben tedarikçiyle konuşurum, demişti.

Bozanın üretimini bilmiyorum, ancak bazı ürünlerde bu böyledir. Misal marketten peynir alıyorsunuz üzerinde 10 gün öncenin tarihi var, ama pakette 9 ay olgunlaştırılmıştır yazıyor. 9 ay olgunlaşmış peynir nasıl olur da 10 gün önce üretilir, bu ambalajlama tarihidir. Veya turşu aylarca salamurada yatıyor ama paketlendiği tarih vuruluyor. Ayran mesela yarının tarihi vurularak paketlenir çünkü ayran sütten yapılır içine az maya koyulur. Pakette mayalanıp ayrana dönüşür, yoğurttan yapılmaz. Bozanın da belki ambalajda mayalanma vs süresi mevcutsa eğer yanlışlıkla erken sevkedilmiş olabilir.

Ben krem peynir hastasıyım. Bugün krem peynir neden bu kadar kötülendi anlamadım.

Markette rafta tarihi geçen ürünler, veya rafta küflenmiş peynirler, küfleri kesilir ayıklanır ısıtılıp eritilir içine bolca bi tozlar bişeyler katılır eritme peynirine dönüşür. Sütten temiz temiz yapıldığını duymadım belki yapan varsa onu bulup yemek lazım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Özcan
Yayılan hayvanın sütüyle yapılan yoğurdun kaymağı sarımtırak olur. Beyaz kaymak olmaz. Sağlıklısı yayılan hayvandan yapılan yoğurt ve kaymağıdır.
 
Valideler, süt alıyorlar. Sütü tedarik edenler, sağım saati gelin, gecikirseniz kesilmesin diye içine çamaşır sodası atıyoruz. Ona göre diye bizi uyarmışlardı. Endüstriyel süt süt değildir diyen de emekli odtü mezunu bir abimiz vardı.

Üretici burada işine felsefe de katmış..

Bir ben var ki benden öte, benden ziyade ....
 
  • Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege ve mazot
Marketlerde satılan yoğurt, meyveli yoğurt, sütlü tatlı vb plastik kaplarda satılan, folyo ile kapanmış yada kapanmamış ve basit bir kapakla satışa sunulan hemen hemen tüm gıda ürünlerinin üzerine sorbatlar spreylenir ki hava ile temas eden bu üst yüzeylerde bir bozulma yaşanmasın. Hassasiyeti olanlar hazır yoğurdun kaymağını sıyırabilir.
 
Yıllar önce yerel zincir marketlerin birisinde boza alırken üretim tarihinin bir hafta geleceğe ait olduğunu görünce dumur olmuştum. Atıyorum bugün 16 Ekim 2019 ama üretim tarihi 22 Ekim 2019 idi. Son tüketim tarihi de buna bağlı olarak daha ilerisiydi. Reyon görevlisine hesap sorduğumda, yanlışlık olmuş demek ki, ben tedarikçiyle konuşurum, demişti.
Adamlar zaman makinesini bulmuş olabilir. Zamanda yolculuk yapıp paralel evrende üretim yapıyor olabilir. Orada maliyetler daha düşük olabilir. Hemen şey yapmamak lazım.
 
Süt ürünleri konusu, dezenformasyona fazlasıyla açık ve müsait bir konudur.. Yukarıda diğer arkadaşların yazdıklarını okudum ve yalnızca güldüm. Nasılsa inanmayacağınız ve ne yazarsam yazayım bildiğini okuyacağınızı düşündüğüm için bilgi paylaşmayacağım.
Bence yazmayın hocam sonra vegan başlığına döner..
 
yoğurdun kaymağına laf ederler ama kutu kolayı bir yudumda içerler :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
@Kuzey Ege Krem peynir için söylenilenler doğru mu peki? satılmayan, küflenmiş, geri dönen peynirlerin ayıklanıp işlem görmesi sonucu mu yapılıyor?
 
...Kaşarın son kullanma tarihi olmaz kaşar zamanla küflenir, küfünü keser kalanını yine yersin...
Merhaba, şu detaya takıldım. Tüm ürünler için geçerli midir? Küfün, görünmese bile bir şekilde ilerlemiş olabileceğini, bu nedenle küflenen yiyeceğin tamamen atılması gerektiğini duymuştum. Bu arada ben de küflü kısmı atar, geri kalanını yerim :D
 
Bana en komik gelen de spor salonlarında ve internette vücuduna "steroid" basan ve gorile dönüşen adamların, herkese o zararlı yemeyin, şu zararlı içmeyin diye nasihat vermeye çalışması. Lan sen vücuduna testosteron basıp kaslarını anormal boyutlara şişirirken iyi (ki bu bahsettiğim kimyasallar, sığırlar daha fazla et versin diye üretilen hayvancılık ilaçları), ama milletin yediği yoğurda, süte gelince tu kaka. Eğer insan kılığında bir goril size beslenme nasihatı veriyorsa kesinlikle gülün geçin. Dinlemeyin bile. O adamların hiç birisi "natürel/doğal" değil. O steroidi bıraktıkları anda balon gibi söner hepsi.

Ha kas yapacağım diye protein tozlarına, kreatinlere, glutamin, karnitin, vs. bilumum adını ilk defa duyduğunuz sözüm ona "saplement" (supplement)'lere para vermek de abesle iştigaldir. Bu ürünleri üreten firmalar ve reklamını yapan bu "goriller" sadece işin ticari boyutunda bulunurlar. Bunu bir nevi saadet zinciri olarak düşünebilirsiniz. Bu goriller bu ürünleri ağızlarına bile koymazlar. Sadece reklam yapmak için size bunları şeyklerinin içinde her gün içiyormuş gibi gösterirler.

İçinde bulunduğumuz çağ gösteriş çağı. Artık en çok kas, en az yağ kimde varsa o para ediyor. Bunu kısmen de olsa anlıyorum. Ama artık şu "natürel" yalanından bi sıyrılmamızı lazım. Adam olmuş bir goril, kadının adem elması çıkmış, resmen erkek vücudu var, omuzların birisi Kadıköyde öteki Bakırköyde, çıkmış hala "ben natürelim, bu vücudu çalışarak elde ettim"..... İnsanlar her şeye inanmaya hazırlar malesef.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hami Bulut
@Kuzey Ege Krem peynir için söylenilenler doğru mu peki? satılmayan, küflenmiş, geri dönen peynirlerin ayıklanıp işlem görmesi sonucu mu yapılıyor?
evet doğru.. ancak bu sizi korkutmasın, çünkü yalnızca geri dönüştürülebilir olan iadelerden yapılıyor. aşırı küflü veya yenmeyecek olanları dönüştürmeye çalışmıyorlar, direkt imha ediyorlar zaten. birtakım zararsız kimyasallar ve ısıl işlemler ile oluyor bu operasyon.
ayrıca şunu da belirtmekte fayda var, süt ürünlerinin yeşil küfü sanıldığı gibi zararlı değildir. hatta kaymaklı yoğurdun üzerinde oluşmuş olan yeşil küflerin özellikle tüketilmesi bile önerilir. yeşil küf, zararlı bakteriler ile beslenir, bir nevi antibiotiktir.

süt ürünlerinde kırmızı küf görülmediği sürece korkulacak birşey yok. ama bir üründe kırmızı küf görürseniz arkanıza bakmadan kaçın. kırmızı küf salmonella kaynaklıdır, yani vücuda girdiği gibi ahirete ışınlanma garantili..
 
Geri