Scudo Sports

Yokuş yukarı niye çıkamıyorum?

Scudo
@ÇaNakkaLeRuHu
Tabiki ben size 80-90 atsın kalbin demiyorum senin atım hızın neyse o hızın 80-90 nında Çalış diyorum. Kalp atım hızının düşük olması iyi dir ama senin kaslarının durumu nedir. Yani performans kalp atışının neresinde pik yapıyor bu önemli. Mesela bir halterci ağırlık kaldırırken kalp atış hızı tv izleyen normal insanın ki gibi 60 olur ve performansı pik olur. Koşarken bacaklar farklı noktalarda çalışır ve sonuçta koşarken bacaklar bazı konumlarda iken dinlenebilir ama bisiklette daha sabit bir kuvvet çıkışı ile belirli kaslar çalışır ve o kas bitince gücünde biter bu yüzden spd pedal bacakların belirli kaslarını üretmen gereken Watt ı yayar. Videoda olan yokuş iyi bir performans ile çıkmak için min 150 Watt çok iyi bir kondüsyon ile 250-300 watt ile bitmesi gerekir arkadaşlar 200 Watt üretiyorsa ve sen 150 Watt üretiyorsan sonuç senin videoda gösterdiğin performans olur. Yani ortada bir Watt açığı var bu sadece performans düşüklüğünden kaynaklanacak diye bir şey yok belki bu wattın daha fazlasını üretiyorsunuz ama bir şekilde yanlış bir şey ile kaybediyor yada yararlanamıyorsunuz. Bir gece önce içtiğin süt bile etkiler.
 
@ÇaNakkaLeRuHu Kondisyonunuzdan ve bisikletinizden bu kadar eminseniz benim aklıma sele yüksekliği veya başka bir yanlış ayar ihtimali geliyor. 3 sene önce yeni bir bisiklet aldığımda, eski bisikletimin sele yüksekliğini ölçerek yenisine uygulamıştım. Fakat yanlış uygulamışım ve 2 cm civarı yüksek olmuş sele ayarı. Sonucunda, düzlükte problemsiz giderken, rampaya gelince zank diye kalıyordum. Sonradan çözdük olayı. Ayarlarınızı , özellikle sele yüksekliği ve fore-aft (ileri-geri) parametrelerini kontrol edin ve hepsinin doğru olduğunu düşünüyorsanız ve hala yokuş çıkamıyorsanız, muhtemelen bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz ve bir fitting uygulaması sorununuzu çözebilir. Zira; eğim %10 dahi olsa 4 km. hızla yokuş çıkmak pek normal değil. Gücünüzü bisiklete efektif olarak aktaramıyor olabilirsiniz.
 
yazılanları okudum kabaca, öncesinde de spor yapmışsınız sanırım bisiklete başlamadan önce. lakin her spor farklı kas grubunu etkiler. vücut geliştirmede mesela kaldırdığınız ağırlığı 20 derece daha dar tutun farklı bölgeyi etkiler. bu sebep ile iyi antremanlı olan sürekli koşan birisi hayatında hiç koşmamış bir bisiklet sürücüsü kadar performans vermeyebilir.

kondüsyon biraz genel bir tabir. bende yıllardır spor yaptım 2 senedir bisikletle haşır-neşirim ama ilk zamanlar benim de geride kaldığım oluyordu. tabi değişken çok etken var ama genel olarak bakıldığında sürüş kondüsyonunuz az diyebilirim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
@ÇaNakkaLeRuHu Selam, sony kamera ve kamera için indirilmesi gereken program ile yapılıyor değil mi sizin uygulamanız? Yani kullandığınız program ile elimdeki herhangi bir videoyu kullanabilir miyim? Aslında asıl merak ettiğim örn: strava ile yaptığım bir sürüşteki verileri aynı sürüşe ait herhangi bir kamera ile çektiğim videoya ekleyebiliyor muyum?
 
@Kerem Özbayrak

öncelikle benim açıklamasını yaptığım bölüm sony kameraya ait. orda da mesajlarda bahsettiğimiz üzere başka bir kamera ile çektiğin gps datalı verileri o creator programı ile birleştirebilmen için gps data veri uzantılarının eşleşmesi gerekiyor ki bu da çoğu zaman ticari amaçlar dahilinde mümkün olmuyor. Örn. ben sony kameram ile çektiğim gps datalı görüntü verilerini garmın vırb edit programı ile düzenleyemedim. Uzantıları dönüştürmek gerekiyor ki bu da özel yazılım konusu. Yani sonuç kendi kameranın kendi creator programı öyle düşün...

@Berk Karaca

Sele, pedal yüksekliği ayarlarını ilk aldığım esnada standart veriler dahilinde yapmıştık tabiki. Benim kafama takılan orta düzey bir bisikletim olmasına rağmen herkezin uyguladığı verileri uygulayarak yaptığım tırmanışta emeklemem... Bisikletten soğudum.

@Zekeriya Çab

çok profesyonel bir anlatım olmuş kardeşim tebrikler. spd pedal bahsini değerlendireceğim. Ayrıca o an yokuş yukarı çıkan kas grubunu bitirdiğim gerçeğini fikrini de beğendim. Lakin aynı yerleri gezmemize ve aynı parkurda dolaşmamıza rağmen onlarda o kas grupları hala çalışıyorken bende çalışmaması da bir diğer konu. Ve dediğim gibi videoyu tam alıcı gözle sonuna kadar izlerseniz arkadaşlara uzun süre devam eden eğimi biraz daha az olan bir yolda açık ara fark attığımı ve yetişmeleri için beklediğimi farkedersiniz. Sonuçta biz orada arkadaşlar ile yarışa çıkmadık. Sadece eksiklerimi bulmaya çalışıyorum. Değerlendirmeleriniz için teşekkürler.
 
Bisiklete başlamadan önce 10 yıl boyunca düzenli koştum. 1999-2010 arasında. Belgrad antrenman alanımdı. 4 yıl Avrasya 15 km koşusuna katıldım. Birkaç kez Nike koşusuna katıldım. 2011'de bisiklet aldığım zaman kendime çok güveniyordum. Çünkü bacaklarımı gören bisiklet üstadı Atilla Atay "senden iyi yokuşçu olur demişti". Ancak kazın ayağı öyle değilmiş. 2011 yılında bisikletle yokuşlar benim için işkenceydi. Ancak dört yıl boyunca düzenli bisiklet sürerek çok geliştim. Bisikletle oluşan kaslar 5 yıl önceki koşu kaslarımdan çok çok farklı, bizzat yaşayarak öğrendim. Koşunun aerobik kapasite dışında bisiklete hiç faydası yok, sakın aldanmayın.

Kilo yokuşlarda sorundur sorun olmasına ama son sözü sizin gücünüz söyler. Üç hafta önce Kartepe'ye çıktık. Cüneyt de geldi. Cüneyt 95 kiloluk bir adam. Bisikleti de 7.5 kg. Aynakol 53-39, ruble 12-25. Kartepe'yi çıktı. Oradaki eğimi gidenler bilir. Bulursam Strava'dan Kartepe kaydını paylaşırım.
 
@Bahadır Gürel

İşte bu forumların nihayi amacının ortaya çıkışı. Farklı tecrübeler edinmiş farklı kişilerin görüşlerini ve tecrübelerini paylaşmaları oluyor. Demekki yokuş çıkabilmek için sürekli yokuş antremanı yapmamız gerektiğini de sizin tecrübelerinizden öğrenmiş oluyoruz. Teşekkürler.
 
Şimdi çözümden bahsediyorum ..

Kardeşim öncelikle hiç canını sıkma, doğru yoldasın..

Sıradan otlar, bir ayda yetişir. Gül yetiştirmek istersen bir yıl bekleyeceksin..! (Hz. Mevlana)


Senin videonu izleyince bu söz geldi aklıma direk :)

Bir sürü neden sıralayabilirim, başımdan geçen biri sürü olayda anlatabilirim ama emin ol bunlardan hiç biri senin derdine tam olarak derman olmaz..

Yapman gereken tek şey düzenli olarak bisiklet sürmeye devam etmek..

Emin ol her şey kendiliğinden yoluna girecektir..

Hatta büyük ihtimal sorun nerede çıkacaktır biliyor musun, şu kısmı kesinlikle doğru yapıyorum dediğin kısımda :))

İnsanoğlu her şeyi modelleyerek öğrenir, çevrendeki kişileri gözlemlemek seni en kısa yoldan çözüme ulaştıracaktır..

Bisikleti hayatına adapte etmen dileği ile, sağlıcakla kal
 
  • Beğen
Tepkiler: Feyyaz Baydar
@vebag

Bir yıl pedalla diyorsun yani :) Ama ben olayın benim pedallayamamamda olmadığı fikrini hala savunuyorum. Düzde, hafif eğimli uzun devam eden yolda, yokuş aşağı her türlü yedim elemanları. Ama iş yüksek eğimli bir yokuş a geldiğinde çarklar tersine dönüyor niyeyse..
 
@Bahadır Gürel

Uzun zamandır hafta içi ögle tatilinde 1-2 saat crossfit yapıyoruz, içinde düşük tempo 30/45 dakika süreli koşuda var, genel olarak nefes/kondüsyon kazanmak dışında, koşunun bisiklete ekstra getirisi yok gibi, hatta pro bisiklet sporcusuna tempolu koşuyu tavsiye etmem (kişisel fikir).

Eski/emekli triatlet olarak ekleme:
Yüzdükten sonra bisiklete binilmez, bisiklete bindikten sonra koşulmaz :)
(Galiba bu cümleyi Eurosport'dan Sarper Gürsal'dan duydum... gibi hatırlıyorum)
 
@ÇaNakkaLeRuHu diğerlerinde spd varsa onların bitmemesi normal. 4 ay önce yarışta yanlış organizasyondan dolayı yarışçılardan 1i spd takıyor diğerleri normal pedal ile yarışa başladılar ve spd takan hiç favori olmamasına rağmen hatta diğer yarışmacılardan en az 10 kg ağır olmasına rağmen 1,5 tur taktı. Spd böyle bir şey ilk günden farkedersiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
Bu basligin "rampa performansimi nasil arttiririm" yerine "yokus yukari neden cikamiyorum" seklinde acilmis olmasi bile rampayi cikamayanin bakis acisini yeterince ozetliyor kanimca :)
 
@ÇaNakkaLeRuHu onlarda yoksa geriye pek bir şey kalmadı ama şöle bir şey vardır yokuş çıkarken arkadan trafik gelmiyorsa yolda Z çizersin yani yolu biraz dik olarak karşıdan karşıya geçersin bu bir anlık ta olsa bisiklet düz yolda gidiyor gibi olur ve yokuşun kinetik etkisi azalır basamak çıkar gibi.

Bu taktiği yaptılarsa spd kadar olmasada farkeder.
 
tekniğiniz kötü.

bol bol bisiklet sürmeli ve bol bol yokuş çıkmalısınız. zamanla doğru tekniği yakalarsınız.
 
Son ihtimal doğuştan yani genetik sebepler. Sürekli Kenya'lıların maratoncu olması gibi o boy ve kiloda yüzlerce sporcu var ama Kenyalı başarısı gösteremiyorlar.
 
27km de 400m inis, 1500m tirmanis, kabaca zorlu sayilir mi? Kondisyonuma guvendigimden felab degil hatta biraz kilolu bile sayilirim(178cm, 87kg) ama ben inanilmaz zorlandim hatta tamamlayamadim yolun yarisindan sonra butun yokusla yurudum desem yalan olmaz. Biraz biraz gelistigimi hissediyorun ama bir daha o yolu cikacagimi sanmiyorum. Inerken super :) frene basa basa indigim halde 55dakkada inmisim.
 
Geri