Scudo Sports

Yokuş yukarı niye çıkamıyorum?

Scudo
@kronik

27km mesafede 1500 metre tırmanış?
Bahsi geçen yer neresi?

@ÇaNakkaLeRuHu Demek istediğim baba değil Mitokondrial DNA ile ilgili olan genetik etmenler yani babanız, dedeniz vs. vs. giderek eskiden beri gelen genlerin aktarımının sizde ne kadar baskın olup olmadığı ile ilgili demek istiyorum. Karışık bir konu aslında üstünde biyolojik tez yazılır.

@Bahadır Gürel

Bisiklette oluşan kaslar sadece bacak ile sınırlı kalmıyor. Bizzat yaşayarak öğrendiğimiz bir tecrübe var Bahadır abi, eniştem şu an 55 yaşlarında gençliğinde Türkiye yol yarışlarında derece almış bir bisikletçi idi. Yakın zamanlarda kalp krizi geçirdi hemde üst üste kaç kez. Açık kalp ameliyatı oldu. Stend takıldı velhasıl doktorların dediği şu idi o bisiklet sporunu yapmasa idin şu an yaşamıyordun. Çünkü bisiklet sporu ile birlikte kalpte çalışmayan bir damar açılıyormuş ve adeta yedek bir damar vazifesi görüyor imiş. O yüzden çok yararlı bir spor.

@Bahadır Gürel

Bisiklette oluşan kaslar sadece bacak ile sınırlı kalmıyor. Bizzat yaşayarak öğrendiğimiz bir tecrübe var Bahadır abi, eniştem şu an 55 yaşlarında gençliğinde Türkiye yol yarışlarında derece almış bir bisikletçi idi. Yakın zamanlarda kalp krizi geçirdi hemde üst üste kaç kez. Açık kalp ameliyatı oldu. Stend takıldı velhasıl doktorların dediği şu idi o bisiklet sporunu yapmasa idin şu an yaşamıyordun. Çünkü bisiklet sporu ile birlikte kalpte çalışmayan bir damar açılıyormuş ve adeta yedek bir damar vazifesi görüyor imiş. O yüzden çok yararlı bir spor.

abi ağırlığı bahane etme bence 20 kg 21 vitesli bisan ihlas bisikletle 4 km %7 %8 eğimlere tek seferde tırmanıyordum ben kondisyon eksikliği bence bir süre sonra beden alışıyor zaten birde benim gibi sigara içiyorsanız çok farkettiriyor

@ATALAY16
sigara mı o da ne ? Hiç ikisi bir arada olacak işmi ? Fatih kardeşim bırak o mereti. Kendin için en iyi şeyi yapmış olursun inan.

Ağırlık senin yaşlarda banada komaz dı da işte ne yaparsın yaş ilerliyor. Bence ilerleyen yaşlarda ağırlık bayağı önemli bir faktör haline geliyor.

@ÇaNakkaLeRuHu aynen abi yaş faktörünü unutmuşum kusura bakma :) yine de maşallahın var senin yaşında ben nasıl olurum allah bilir :)

@ÇaNakkaLeRuHu

Bilmez olur muyum :) Kalbimdeki 3 ana damar tıkanmıştı. Ocak 2012'de açık kalp ameliyatı oldum, ek damarlar takıldı. İşin özü şu: Bisiklet kaslara giden kılcal damar ağını zenginleştiriyor, bu da oksijeni, yani yakıt kaynağını her noktaya taşıyabiliyor. Ayrıca kalp kasları güçlenip bir atımda daha fazl kan pompayalabiliyor. Kalbin yoğun şekilde çalışmaya alışmasının bir avantajı var. Hastane kayıtlarında hastalık ne olursa olsun ölüm kalp yetmezliğiyle geliyor. Kanser de olsa, şeker de olsa son aşamada kalp vücudun bu hastalıkla savaş sürecini kaldıramıyor. Kalbini güçlendirirsen ağır hastalıkları daha kolay atlatma şansın artıyor.

55 yaşındaki bisikletçi kim merak ettim? Benzer durumdayız demektir, halen bisiklete devam ediyor mu? Bu arada stent için açık kalp ameliyatına gerek yok, kasık veya omuzdaki ana damardan yerleştirilir, 15-20 dk.lık bir işlem.

@Bahadır Gürel Yazdıklarınız gerçekten ilginç geldi. Malum, kalp sağlığı için her zaman spor ve özellikle cardio/aerobik çalışmalar önerirler. Siz de 10 yıl boyunca düzenli koşmuş, sonrasında da bisiklete başlamışsınız. Bu kadar aktif olmanıza rağmen kalp damarlarınızın erken yaşta tıkanmış olması ve ciddi bir ameliyat geçirmeniz garip değil mi? Bu konuda doktorların yorumları ne oldu, paylaşabilir misiniz?

Yokuş işi biraz da psikolojik aslında. Motivasyonunuz, moraliniz, bisiklete binmeden önce ısınmış olmanız, rampa başından itibaren doğru kadansı ayarlamış olmanız... Hepsi etken. Benim görüşüme göre de %10 bisiklet faktörü. Bu yıl Çanakkale 100. Yıl Saygı Turu'nda 25-30 kg ön arka bagaj yüklü Fuji Touring'le 57. Alay rampasını tırmandım. Ancak kısa bir süre sonra Ankara'daki Taymek rampası bitmemişti benim için. Yokuş çıkma meselesini hafife almamak gerek. Ayrıca yol bisikletleriyle rampa tırmanmak oranları nedeniyle daha zordur.

yokuşları çapraz çıkmayı deneyebilirsiniz çok daha rahat

En önemli faktör (tek faktör değil) bence psikolojik etmenler. Sohbet ederken çıktığım ve pekde zorlanmadığım yokuşları, tek başımayken ve yokuş geldi işte diye yokuşa başladıysam zorlanıyorum

@Bahadır Gürel

Bahadır abi eniştem oluyor kendisi. Şu an o bisiklet sporunu bırak yeni yeni dışarı çıkmaya başladı merdiven çıkmaya felan. Diyorum da bisiklet sporu yapmamış olsa idi ( Bu bir sebeptir tabi Haşa ALLAH(C.C.)'ın takdirini göz ardı ettiğimizi kimse düşünmesin !.) şimdi hayatta değil idi..

@Bahadır Gürel
Bu arada sizede büyük geçmiş olsun. Hala spor yapabilmeniz çok iyi.

@SEL PER
aynen kafa olarak hazır olmanın çok etkisi oluyor.

Çoğu kişinin bahsettiği gibi o anki psikoloji ve kondisyon çok etkili oluyor ama o gün gördüğüm performansını düşünecek olursak bun ikisi sana engel olmaz :) bence bisikletinin çekiş siteminde bi sorun var ona odaklanmalısın

@Hayrettin
Bende öyle düşünüyorum da bazı arkadaşları ikna edemedik :)

@Hayrettin
Üzerimdeki yükün o anda çok etkisi olmuş olabilirmi yegen ?

@Ali Burak T.
Biz rahat çıkmak istemiyoruz ki ezmek istiyoruz yokuşları :)

@kronik
Kaleye tırmandınmı hiç biraz araştırma yapıyorum sizin oralarla ilgili de bayağı güzel yerlermiş. Gerçi yurdumun her yeri güzel.

Geri