Scudo Sports

Yokuşlar hangisiyle kolay veya hızlı çıkılır? dağ, şehir, yol, katlanır.

Scudo
Eşimle kendimize yeni bir bisiklet düşündüğümüz için bu konuyu açmıştım. Zira ikinci bisikletimiz haftalardır jant bekleyip duruyor. jantta öyle az bulunan türden bişey değil. v fren şehir-tur bisikleti jantı. Koca Türkiye'de bulabilirsen bul. Eleştiri yapılacaksa tam eleştiri yapılacak mesele...

Ama konu o değil. Konu yokuş çıkmak. Bendeniz biraz sigara içerim. Bu yüzden midir nedir yokuşları bazen sevmiyorum.:) Şükür çıkamadığım olmadı şimdiye kadar. Öte yandan hakkaten merak da ediyorum yokuşları hangi bisiklet kolay çıkar diye. Merak edilecek bişey değil mi Allah'ınızı severseniz? Hangi bisiklet yokuşları hızlı çıkar? Eğlenceli ve bir o kadar da faydalı bir konu.

Kendimce araştırma yaptım ve net bir sonuca ulaşamadım. internette bir dağ bisikleti sporcusu (ki kendisi bisiklet mağazası da işletiyor) mtb'nin daha kolay çıkacağını yazmış, bir yabancı kaynak yol bisikletinin bu konuda çok avantajlı olduğunu söylüyor, bisikletin duayeni gustosu ağababası felsefecisi Heinz Stücke katlanır bisikletle yokuş çıkmanın zor olduğunu söylüyor vs.. Aklım yol bisiklet dese de bir türlü net bir bilgiye ulaşamadım.

Sonra bu konuyu açtım. çok azı alakasız olsa da bir çok değerli arkadaştan bilgiler aldım. hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kimi yokuşu ruh ve azim çıkar dedi, kimi kondüsyon dedi. bunlarda kesinlikle haklılar. aksini kim iddia ederki? :rolleyes: Çok az kişi mtb derken büyük bir kısım arkadaş yol bisikletinin daha hızlı çıkacağını söylüyor. En değerli yorumlamayı Derya Keçeli Bey'den özel yazışmamız sonucu aldım. kendisine ayrıca teşekkür ediyorum. Yazılanlardan herkes kendine göre bişey çıkarabilir. Ben bişey söylemeyeceğim.
Gözünü seveyim internet denen özgürlüğün, bilgi paylaşımı yapılan forumların.
https://www.bisikletforum.com/photo/my-images/19/kapak319.jpg/
konu isterseniz kapanabilir
 
Amaç hızlı çıkmak mı yoksa terlemeden yavaş çıkmak mı ? Yol bisikleti hızlı çıkarır ama terletir, efor sarf ettirir, eğer şehir içi ulaşım amaçlıysa ,dişli oranlarına bakarsak dağ bisikleti ile en iyi çıkarız çünkü ön dişliler oldukça küçük, arka dişliler de oldukça büyüktür.
 
Keşke bu konuyu bisiklet almadan önce okusaydım. Hemen hergun 2-3 km yokuş çıkıyorum. Şimdiki aklım olsa ince tekerli 26 inç, hafif, dişli oranları daha uygun, düz maşa bir bisiklet alırdım. Yokuşa alıştım ama başka performanslarda mümkün oldukça bisikletten inmek istemem. Ben 28 inç aldım. 700c yi ince lastik sandım. Halbuki 38cyi dikkate almam gerekiyormuş.
 
29 inç kullanıyorum. 2.25 lastik genişliği var. Deseninde koca koca dişleri var. Birde zırhlı. Bende çıkıyorum, 26 jant kullanan arkadaşta çıkıyor. Sonuç olarak o yokuşlar bir şekilde çıkılıyor :D Ama kolaylık yönünden yorum yapamayacağım. Çünkü 29 la başladım hiç yokuş çıkmadım 26 ile.
 
Az eğimli düzgün yolda yol bisikleti bence yokuşu en hızlı çıkanı.Lakin eğim arttıkça ikili aynakolu olan bir yol bisikletiniz var ise çok güzel imanı gevretiyorsunuz :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Yusuf !!WOW!!
Merhaba Arkadaşlar ;

Konu tamda benim aradığım gibi bir konu hangi konu altına yazsam diye düşünürken burada yokuşlar ile ilgili konuyu görünce buraya yazma gereği hissettim eski bir bisiklet sevdalısı olarak ( ilk bisikletim araklandı) uzun zamandır bu sevdamdan ayrıyım şimdi tekrar kavuşmak için araştırma yaparken bu site ile karşılaştım baya bir yardımcı oldu bende işe bisikletle gidip gelmek isteyenler kulübünden olmak için bisiklet bakmaktayım ev ümraniyede iş ise yeni köyde evden anadolu hisarına oradan da motorla karşıya geçiyorum ancak evle anadolu hisarı arası uzun yokuşlar var genelde hafif eğimler ile dolu arada hafifte olsa eğimler artmakta totalde 15 km mesafe mevcut bu yokuşlar sabah giderken sorun olmaz pedal çevirmeden bile yolun %80 i gidilir ancak akşam dönüşte 3-4 km gibi bir yokuşu çıkmam gerekecek uzun süredir kondisyonsuz olduğum için baya zorlanacağımı biliyorum sitede paylaşımlarınız sayesinde çoğu soruma yanıt buldum az çok nasıl bir bisiklet bakmam gerektiğine karar verdim gibi şimdi sorum sedona 410 mı yoksa b'twin triban 500 fb fitnes bisikletimi alsam bilemedim ( yol bisikleti istiyorum ancak o yokuşlarda kalacağımdan emin gibiyim onlarla kondisyon arttıktan sonra alacağım birtane tabi=) ) desteklerinizi rica ederim yani kısacası şehir mi fitness mı almalıyım ilerde değişeceğim için fazla pahalı birşey bakmıyorum başka önerileriniz varsa tabi beklerim bana uygun yol bisikleti bilen varsa değerlendirebilirim bütçeyi 2000 e çıkartabilirim birz uzun oldu affola bu arada yazmamışım boy 1.75 kilo düz hesap 100
 
@Soner Sarihan

evet ben dağ bisikletiyle normal bir yokuşu aynakol dişlisi ikide arka ruble ise beşte iken çıkıyorum
 
düzenli olarak kullandığım güzergahı baz alarak konuşuyorum. şehir bisikleti ile güzergahın en zor bölümü olan sefaköy rampasını defalarca çıktım. yol bisikleti alalı birkaç ay oldu ve artık şehir bisikleti ile o yokuşu çıkmak hiç içimden gelmiyor. eğer düzenli olarak bisiklet kullanan bir kişiyseniz ve belli bir kondisyonunuz varsa yokuş için yol bisikleti en iyisidir. diğer yandan benim aynakol dişli oranlarım yüksek (53/39), daha düşük dişli oranları olan yol bisikleti ile çok daha rahat çıkılır.
 
16 haziran 2015 'de aldığım gıant 'ı önceden araştırdım ,bana eğimde esnemeyecek kadro lazım idi,nitekim dünyada 3 'üncü sırada olan gıant tcr 2012 modelinde karar kıldım,kişinin performansının yanında ,kadronun eğimlerde esnememeside önemli,ayrıca 200 km 'lik etaplarda jantın en kalite olanı adamı az yoranı ve hafif olanı akışkanlığı ultra olanı makbüldür.
 
Kondisyonlu iseniz ve bisikletiniz hafif:genel ağırlık + taşınan yük (bagaj,heybe çanta,içindekiler vs.) durumlarına bağlı olarak değişmekle beraber.
Dış lastik çapı,kalınlığı ve yolun durumuna göre (ıslak,kuru,asfalt,diğer) etkenlerine ve hava durumuna (rüzgar,yağış vs.) bağlıdır diye düşünüyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Soner Sarihan
Tırmanışlarda ağırlık merkezinin önde olması da önemlidir ki bu nedenle ayağa kalkılır.Yol bisikletlerinde arka tekerin kadroya yani tekerlerin birbirine yakın olması diğer bisikletlere göre ağırlık merkezinin daha önde olabilmesine imkan tanır.
 
Mtb ile kolaydır ancak dişli oranları küçük olduğu için yavaş çıkılır.Yol bisikletinde ise hızlı çıkılır bunun nedeni ruble oranlarının büyük olmasıdır.Ancak bu oranlar çevirmek zordur.Kısacası iki bisiklet birbirlerinin tam tersidir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kazuya
Bu başlıktaki 4 bisiklet çeşidini de kullandım. Ruble oranlarını falan bir kenara bırakırsam ;

MTB-Şehir-Yol-Katlanır olarak sıralayabilirim sanırım.
 
Geri