Yol bisikleti önerisi isteyip cevap verilmediği için sitem ediyorsunuz.Elbette burası forum ve sorularınızın yanıtlarını bulabilmek için burada olmanız da gayet normal.Sorulara yanıt verilmemesinin temel nedeni artık gına getiren benzer sorular.Bisiklet seçimi,yol bisikleti tavsiyesi ve benzer sorularla açılan yüzlerce konu var ve bu konular çok da güncel.Öncelikle bu konuları iyice okumanızı tavsiye ederim.Konuları okuduktan sonra sorunuzu daha da somutlaştırarak sorduğunuzda konunun ilgilileri muhakkak yanıt verecektir.
Bununla birlikte yol bisikleti seçimiyle ilgili görüşlerimi de kısaca paylaşayım.
Öncelikle yol bisikleti,bisiklete binen için hem teknik hem beceri,hem de performans anlamında bir takım farklılıklar içerir.Gerek kadro yapısı,gerekse vites sistemi,yol bisikletinin en baz modelinin bile "Performans" odaklı olmasını sağlar.
ortalama 700x23-25 mm lastiklerin yerdeki izi 10 mm'dir.Yani topu topu 10 mm üzerinde 20 ila yerine göre 80-100 km hızlara çıkılan,fiziğe yer çekimine,sürtünmeye karşı direnen,tamamen dengeli ve disiplinli bir ruh haliyle üzerine çıkılması gereken muhteşem bir mekanik araçtır yol bisikleti.
Yol bisikleti,sürücüsüyle kendisi arasında büyük bir uyum olan İngiliz atı gibidir.Sahtesi olmaz,ucuzu olmaz.Sınırlarını da sınıfını da fiyatı değil,üzerine binme arzusu belirler."Şu kadar param var yol bisikleti arıyorum" dan daha ziyade,belirli bir bisiklet tecrübesi ve onunla ne yapmak istediğinize ilişkin bir planınızın olması gerekir.Unutmayınız,pek çok arkadaşımız,görünüşüne vurulup bir yol bisikleti alıp,haftası ya da senesi dolmadan vazgeçiyor.
Her zaman başlangıç seviyesinde bisiklet bulmak ya da toplamak mümkündür.Bunun için "Sıfır olsun" ruh halinden çıkılmalıdır.Bakarak,görerek,bilerek alınan iyi bir ikinci el,parlaklığına ve şatafatına aldanılarak alınan sıfır bir bisikletten daha üstün olabilir.
Kendi adıma bu güne kadar sadece bir kez ambalajında bisiklet aldım,onu da bir yıl sonra sattım.Kullanmaktan keyif aldığım tüm bisikletler 2. eldi.
Sıfırını 4-5000 tl ye alacağınız bir bisikletin 2010-11 modelini neredeyse yarı fiyatına alabilecekken,bu fiyata uzakdoğu'da üretilen ve ne idüğü belirsiz markaların bisikletlerini almak bana pek doğru gelmiyor.
Bisiklet dendi mi akla gelen markalar Pinarello,Colnago,De rosa,Trek,Scott,Cannondale,Specialized vs.
Bunların dışında,hala hand made üretim yapan çok özel markalar da var.Sadece kadrolarının bile binlerce dolarla ifade edildiği markalar:Uzatmayalım.
Şimdilerde şehir bisikletine biniyorum ve bindiğim bisiklet 9 kilo cıvarı ve görüyorum ki sağda solda,bir çok yol bisikleti (Çoğu yerli firmaların uzakdoğuda üretilen modelleri)benim bisikletimden bile ağır.
Sakın ha,sadece ağırlık ya da hafifliğin yol bisikleti için olmazsa olmazı olduğunu sanmayın.Uzun yıllar önce yitirdiğim 82 model Peugeot'um (11 kilo falandı) hala rüyama girer.Ancak şunu da kabul edelim.Süper teknoloji çağındayız ve yol bisikletleri artık 6-7 kilolarla anılıyor.Daha hafifleri de var ve malum UCİ 6.50 nin altına izin vermiyor.Yani verse,firmalar 4-4,5 kiloluk bisikletlerle yarışacaklar.(Cannondale nin böyle 4.5 kiloluk bir bisikleti vardı yanılmıyorsam)
Demem o ki,artık yol bisikletine binenler en azından 7-7.5 kiloluk bisiklete binmenin keyfini yaşamayı hak ediyorlar.(Binin ve görün;anlatılmaz yaşanır)
Geçen hafta bir kadro boyu ile ilgili konuşma içinde 54 mü 56 mı konusunda fikirlerimizi paylaşırken.Madone 5.9'u olan kardeşimiz:"Abi bir de sen şu 56'ya binsene,boyun da uzun uzaktan görünüşe bir bakalım" dedi.Tamam,dedim.Ben,benim emektar katırdan alışkınım.Öyle başlangıçta 200-250 watt vermeden hızlanmaz.Mrs Madone'ye de öyle basınca,o beş metre gitti,ben pedala bastığım yerde kaldım.
İşin şakası bu,düşmedim elbette ama hafif bisiklet farkı bu kadar mı olur?
Olur arkadaşlar,olmuşu var.
Sene olmuş 2013,2014'e de az kaldı.Açık açık yazıyorum arkadaşlar.İlla yol bisikleti diye 9-10 kiloluk garip bisikletlere binmeyin de almayın da.
Yol bisikleti için donanımın alt sınırı 105'tir sram ve campagnolo'da bir karşılıkları var mı bilmem,varsa odur.
Jant seti Shimano rs 10 başlangıç,Ultegra ise orta seviye için ideal.tabi bunun Mavic'i var,dt swiss'i var
Elbette Sora ve tiagra vites sistemi kullanan arkadaşlar var ancak açıkçası o setlere güvenip de yola çıkmam.
Ee,abi ne oldu bizim 2000 liraya yol bisikleti tavsiyesi? derseniz cevabım şu:
2000 liran varsa 4000 liran da olur.Sabret.Sabredin;yaşınız çok genç.Yılmadan,bıkmadan usanmadan iyi bir bisiklet için çalışın çabalayın ve biriktirin.4-5000 lirayı çıkarabilecek hale geldiğinizde bu forum dahil,Dünyanın dört bir yanında,bulabileceğiniz iyi bir bisiklet olacaktır.
ali arkadaşımız Specialized tarmac'ı satıyor.Kaçırılır mı o bisiklet 5700 lira
Eskişehirden bir arkadaşımız Mrs Madone 3.1 satıyor kaçar mı
Bir başka arkadaşımız scott s 10 bu bisikletler kaçar mı.
20 li otuzlu yaşlarda olsam bakmam gözünün yaşına.Bir daha gelmeyecek yaşam.Kıyın paranıza alın.İşte size tavsiye.Bir daha gelmeyeceksiniz dünyaya.
Söyleyeceklerim bu kadardır.