[Merhaba Gökhan bey,bende uzun yıllar sonra sadece ulaşım icin kullanırım diye cruriser tipi bir bisiklet aldım ve tahminimden de fazla keyif aldım bisiklete binmekten ama zamanla kondisyonum arttıgını gordukce ve yanımdan hızla gecip giden yol bisikletlerini görünce benimde kanıma girdi bir yol bisikleti almak ama şehir içinde zor olur ve sürekli eğilerek kullanamam diye fitness denen ve yol bisikletine en yakın kullanımı olabileceğini düşündüğüm(forumdaki uzun araştırmalarım sonucu) specialized sirrus almaya doğru evrildim.Açıkçası hayatımda hiç yol bisikleti kullanmadım ve çevremde sorup tavsiye alabileceğim yada bisikletini alıp deneme sürüşü yapabilecğim bir tanıdığımda yok,o yüzden forumda sizin gibi tecrübeli arkadaşların tavsiyelerine ve cesaretlendirmelerine biraz ihtiyacım var gibi.Şimdi ben specialized sirrus u çok beğendim ama yol bisikletinide birtürlü aklımdan çıkartamıyorum,hem estetik olarak hemde görünüm olarak inanılmaz aklımı çeliyorlar birde ilerde sirrus da beni kesmez de satıp birdaha yol bisikleti almak yerine şimdiden direk yol bisikletinemi yönelmeliyim acaba,açıkçası bu durum bana kafayı yedirecek,günlerdir forumu didik didik ediyorum ve konuyla alakalı başlıkları ilgiyle takip ediyorum.Bu arada yol bisikleti olarakta aklımda ve bütçemin yetebileceği ölçüde yine specialized in allez modeli var(specialized in modellerini ve tasarımlarını çok beğeniyorum).Lütfen şu kararsızlığımı giderecek bir kaç şey söyleyinde bende artık bir karar verme aşamasına geleyim.Şimdiden teşekkürler.=Gökhan Toros;1180205]Forumda yol bisikleti ile ilgili verilen saçma sapan bilgiler gerçekten rahatsız etmeye başladı beni. Eminim yol bisikleti kullanan bütün arkadaşlar da böyle düşünüyorlardır. Bu nedenle bu başlığı açmak istedim.
Size gözüme takılan bazı yanlışları aktarayım.
İlk olarak lastikler ince olduğu için insanlar mazgallara, tramvay raylarına vs. takılır çok rahat sanıyor. Hayır arkadaşlar öyle bişey yok. Siz yola bakmak yerine etrafınıza bakarsanız mazgala da girersiniz, kamyona da. Şimdiye kadar onlarca kez tramvay yolunda bisiklet sürdüm. Ben hiç raylara girmedim fakat raya girip düştüğünü gördüğüm herkes MTB kullanıyordu.
Lastik çok patlar deniliyor. Hayır efendim patlamaz. Siz yeter ki düzgün lastik basıncında, çok aşınmamış lastik kullanın. Yol bisikletimle yaptığım 1000lerce km yolda şimdiye kadar 2 kere lastik patlattım. 2sinde de cam kesti lastiğimi. Fakat bu süre zarfında sürekli arkadaşlarımın tur veya MTB bisikletlerinin lastiği patladı. Ben de diyorum ki MTB lastiği çok kolay patlıyor.
Rahat değildir deniliyor yol bisikletleri. Bence de MTB rahat değildir. Evimde 3 adet bisiklet var, isteyen açtığım başıklardan görebilir modellerini. MTB kullanmayı kesinlikle sevmiyorum. Bana çok rahatsız geliyor.
Yol bisikletleri çok hassastır, her yolda gidemez deniliyor. Yol bisikleti hassas değildir. Şimdiye kadar yol bisikletimde sadece bir kere jantım eğrildi, onda da olması gerekenden çok düşük bir lastik basıncıyla kullanıyordum bisikletimi. Benim hatamdı kısacası. Onun dışında sürekli MTB sorun yaşattı bana. Frenleri ayrı, vitesleri ayrı bir sorun.
Şehir içinde yol bisikleti kullanılmaz diyorlar. Benim kullandığım yol bisikletinin en geniş yeri, yani gidonu 42cm. Omuzlarımla aynı genişlikte. Fakat MTB, barendlerle vs. 60cm gibi bir genişliğe geliyor. Fazladan 20cm ile trafikte bisiklet kullanın bakalım.
Ve bisiklet seçimi yapmaya çalışan arkadaşlar, sağdan soldan duyduğunuz bilgilerle yol bisikleti almaktan vazgeçmeyin. Yol bisikleti kullanan birini bulun, ona sorun soracaklarınız.