Fizik bilenler demişsiniz ama yazıyı okuyunca bende ne Türkçe ne de fizik kaldı. Dayanamadım yazdım. Yazım kurallarıyla değil fizik kısmıyla ilgileneceğim. Lise fiziğiyle bile anlaşılabilecek bir konu. Yüksekten bırakılan bir cismin yere düşme süresi ağırlığıyla veya özkütlesiyle alakalı değildir. Ağırlık, bir nesnenin yer çekimi etkisine karşı koymasıdır ve yer çekimi tarafından etkilenen tüm nesneler aynı ivmeyle düşerler, yani ağırlıkları düşme hızını etkilemez. Dolayısıyla, ağırlık arttıkça bir nesnenin hızlanması beklenmez.
Formülize edersek kinetik enerji Ek=1/2mv^2, potansiyel enerji ise Ep=mgh. Düşme sırasında potansiyel enerji kinetik enerjiye dönüşecektir, yani mgh=1/2mv^2 olacaktır. Sonuç olarak ise gh=1/2v^2. Yani kütle ile bir ilgisi yoktur. (g=yer çekimi ivmesi, h=cismin yüksekliği, m=kütle, v=hız)
Burada işin içine hava direnci giriyor. (Fh=KSV^2, K=Cismin ve akışkanın özelliklerine bağlı olan sabit, S=Cismin hareket doğrultusuna dik olan en büyük kesit alanı, v=hız)
K'yı bisiklet üzerinde değiştiremiyoruz, ancak kesit alanını küçülterek S'yi değiştirebiliyoruz.
Bisikletlerin daha aerodinamik olması, peletonda arka arkaya gidip rüzgardan kaçmaya çalışmaları ve resimde de görüldüğü gibi olabildiğince yüzey alanını daraltmaya çalışmaları, tamamıyla hava direncini azaltmak içindir.
302875 dosyayı görüntüle
Alıntıdır:
Etrafımıza baktığımızda, büyük kütleli cisimlerin yere daha hızlı düştüklerini düşünürüz. Bu, gerçekten de çoğu zaman böyledir; çünkü gözlemlerimizi çoğu zaman içinde hava bulunan, dolayısıyla hava sürtünmesi bulunan ortamlarda yapmaktayız. Bu da, fiziksel süreçlerin gerçek ve çıplak doğasını görmemize engel olabiliyor. Çünkü hava sürtünmesi de sıradan bir fiziksel kuvvet olsa da, etkisini ilk etapta fark edemediğimiz için, aslen varlığından haberdar olduğumuz kütleçekiminin doğasına yönelik algılarımız gerçekten sapmış oluyor. Eğer hava sürtünmesini de gündelik olarak rahatlıkla deneyimleyebilseydik, kütleçekimi üzerindeki etkisini daha iyi ayırt edebilir ve kütleçekiminin doğasını daha iyi anlayabilirdik.
Havanın olduğu ortamlarda serbest bırakılan cisimler üzerine 3 kuvvet etki eder:
- Hava Direnci: Bu kuvvet, havanın içinde hareket eden cisimlerin, hava sürtünmesi nedeniyle deneyimlediği kuvvettir. Yere doğru hareket eden cisimler üzerine bu kuvvet, yerin aksi yönde etki eder. Bu kuvvetin etkileriyle ilgili bir yazımızı (link)
- Kaldırma Kuvveti: Tıpkı suyun içinde yüzerken olduğu gibi, havanın da bir kaldırma kuvveti vardır. Ancak bu kuvvet öylesine küçüktür ki, çoğu durumda görmezden gelinebilir.
- Kütleçekimi: Cisimlerin birbirlerine doğru hareket etmeye meyilli olmasına neden olan kuvvettir. Ancak (link) da anlattığımız gibi, kütleçekimi Newton'a göre bir kuvvet iken, Einstein'a göre sadece hayali bir kuvvettir. Her halükarda bu etki, çoğu cisim için yukarıdaki her iki kuvvetten de daha kuvvetlidir.
(Yazının hepsini burada paylaşmıyorum link olarak bırakacağım)
Bowling topu ve kuş tüyüne gelirsek, yukarıda zaten açıkladım, ancak güzel bir video da mevcut. Yani ağırlık ve özkütlesiyle herhangi bir ilişkisi yok.
(link)
Merak edenler için yukarıda alıntıladığım yazının tamamı:
(link)