Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Yüksek nabızda uzun sürüş sonrası kalp kası yıkımı

@Ozan_ozaN
Şu linkte yazıyor hatta güzel açıklamalarda mevcut

(link)
 
  • Muhteşem
Tepkiler: Ozan_ozaN
Scudo
Yol Bisikletine binenlerde klasik kendini "Demiradam" sanma kafalari basliyor, strava kayitlari aciliyor, cilginlar gibi segment-kom kovalamalar vs derken birde bakmisiz ki artik siz siz olmaktan cikmissiniz.
Bu durumu Gora filminde cok guzel ozetleyen bir sahne vardi.
Hic aklimdan çıkmaz ;
_"Nasil tak diye burdayım, anında ...bilgi ,deneyim, azim
_ TAMAMDA NİYE ORDASIN? :D

iyide nedir bu orta yaş bunalımlari arkadaslar ? Kime ve nereye koşuyorsunuz.
Kafaniza gore gezin tozun. Sporunuzu yapın.. kimseye birsey ispatlamak zorunda degilsiniz

 
Düzenli olarak 8 saat uyku uyumuş olsaydınız nabız bu kadar yükselmezdi. Enerji içeceği,kahve vb şeyler ritminizi aşırı şekilde tetiklemiş. Geçmiş olsun hocam.
 
Bisiklete bineceksin zaten ritmin yükselecek üstüne kafein alacaksın. Tabi ki kalp sıkıntıya girecek. 5 saat uyku mu ? Kusura bakmayın bisiklet sevdam uykumdan önemli değil
 
Allah karınıza kızınıza bağışlamış sizi dikkatli olun .. Bende hızlı sürücüyümdür ama hadi 50 11 oran hadi yarış da degil
1 e 2 oranında giderim ne kendime eziyet çektirrim nede kaplumbaga tarzı tın tın gitmem aralıgı tutturum yani..
İyi pedellamalar
 
frknltngl, yayınladığınız mesajı Uzm.Dr.Deniz AYTEKİN ile paylaşıp yorumlamasını istedim. Cevabını aynen paylaşıyorum. Kendisine ulaşmak için instagram hesabı: (link)

"Yazilanlari okudum, dogal olarak oykude kopukluklar var. Ama genel hatlari ile sunlar soylenebilir:
İlk olarak sınırlarımızı bilmek ve ona gore egzersiz yapmak dogru, vücuttan gelen sinyalleri dinlemek onemli, bu egzersizde yanlış birseyler oldugu açık, vücut alarm vermis. En temel veri yok: sıcaklık. Anlatilan tablo sicak çarpmasına benziyor, uzun egzersizlerde yani maraton, granfondo, ironman ..vb en sık doktora basvuru sebebi budur, tablo ona cok benziyor, vucut merkez ısısının cok artmasi ve sıvı eksikligi sonucu olusur, arkadaşımızın kahve ve cay ve powerade icmesi yanlış degil, ancak kahve ve çay başına 300 cc ilave su almasi gerek, ayni sey şekerli icecekler icin de gecerlidir, 4 saatlik bir egzersiz icin icilen 1,5 lt su zaten cok az, antrenman öncesinde 500 cc ve saat basina en az 500 cc almasi lazim, kahve cay powerade derken zaten en az 1 lt daha icmeliydi, bilinenin aksine kafein kısa etkilidir bu kadar uzun etkisi sürmez."
 
@Ruhullah.Grbz
Uyku ile elbette alakası vardır ancak direk olarak uyku süresine bağlamak mantıksız. 10 senedir hafta içi günde maksimum 5 saat uyuyorum hafta sonu 7-8 saat kadar ve bugüne kadar az uyudum diye nabzım yükselmedi. Bence arkadaşın durumuna etki eden uyku süresinden başka farklı etkenler mecvut.
 
Son düzenleme:
@tahaakkus ilgine çok teşekkür ederim. Sıcakla aram iyidir çok rahatsız olmam ama çok üşürüm. Bu yüzden o gün fazla kat giymiştim. Hatta birlikte sürdüğümüz arkadaşım çıkar onları ben sıcaklıyorum seni görünce demişti. Bu durumu önemsemediğim için yazıma bile eklememiştim. Buraya yazılan tüm bilgiler çok önemli ve değerli benim için ama bu bilgi ayrıca şaşırttı ve vay be dedirtti. Tekrar teşekkür ederim. Başlığı okuyan arkadaşlarımız bu hatayı da yapmasınlar ?

@Bigpatron tüm etkenler için yaklaşık 10 gün sonra detaylı muayene olacağım. Gelişme ve sonuçları buradan aktaracağım :harika:
 
  • Beğen
Tepkiler: seko35.50
Her insan vücudunda aynı tepkiyi vermeyebilir. Kimi insan az uyuduğu için dediğim şey geçerli hocam.
 
  • Beğen
Tepkiler: frknltngl
İlave olarak GCN’in yeni videosunda bir kardiyolog ile konuşuyorlar. Dinledim ve çok yararlı video. Burada 2 tane ana hata var. 1. si birden bire dinlenme moduna geçip tansiyon düşüşü ve 2. si tabii ki de az sıvı içmek. GCN in yeni videosunu anlarsanız çok şey var.
 
Geçmiş olsun. Yaşadığınız acı tecrübeyi okuyunca ben de kendi adıma korktum doğrusu.
Ve beslenme, antrenman konusunda çok bilgisiz olduğunu farkettim.
HATA dediğiniz davranışların doğrusunu en iyi şekilde öğrenmek isterim.
 
  • Beğen
Tepkiler: frknltngl
@Muhammet Ertop özellikle bu forumda ve google da çokça nitelikli bilgi var. Bol bol okumaya başladım. Tezatlıklar da okuyorum. En doğrusu genel doğrular içinde, kişilerin kendi doğrularını bulması diye düşünüyorum :harika:
 
Başka bir başlıkta paylaşmıştım ama çok benzer bir olay olduğu için burada da paylaşayım belki bir arkadaşımıza faydası olur:

"Spor yaparken protein tozu kullanmak konusu hep kafamı kurcalamıştır. İyi midir kötümü dür zararlı mıdır.... Firmaların reklam kampanyalarına bakacak olursak kesin kullanmamız lazım çünkü yediğimiz gıdalarla spor yaparken vücudumuzun gereken proteini karşılama şansı yok.
Yakın zamanda karşılaştığım iki örnekten bahsedeceğim. İkisi de iyi sporcu olan arkadaşlarım. İkisi de protein tozunun faydalarından sürekli bahseder ve bana da sürekli olarak önerirlerdi. Ben de bu öneriler doğrultusunda kısa bir dönem için kullandım.
İlki en en son görüşmemizde protein tozuna lanet ediyordu. Çünkü işinde çalışırken "bir an her şey yok olmaya başladı sanki elektrikler kesilmiş gibi oluyordu sonra yine tekrar normalde dönüyordum" diyordu, gittiği doktorlar bu sıkıntıyı aldığı protein tozlarının çizgili kas kitlesini artırırken kalp kasını da büyütmüş olduğunu kalbin büyümesi ile nabzının iyice yavaşlamış olmasına bağlamışlar ve protein tozu içtiği günlere lanet ediyordu.
İkincisi ise yakın zamanda diğer arkadaşımda gelişti, spor sonrası hafif bir göğüs ağrısı hissiyle gittiği doktor treponin seviyesine bakmış yüksek olması nedeniyle kalp krizi geçiriyor olduğuna karar vermişler takipte iyice yükselmesi nedeniyle acilen ambulansla sevkedilmiş. İlginç olan şey ise bu olaylar olurken hiçbir sıkıntı yaşamıyordum ve ağrım da geçmişti diyor o da sonuçta bunu da kendisi protein tozlarına bağlamıştı ve tövbe etti protein tozu içmeye.
................................................................ "
 
Son düzenleme:
evt uzun ve eforlu surusler sonra bi cok kez bende yattiim. carpintilar oldu!. hatta uykudan bi anda nefessiz firladigimda cok defa olmustur. çok fena!! sonra dan anladim ki biraz ayakta kalmakta fayda var en az 3 saat. o surede kaybedilen degerleri sivi takviyeleri ve hafif yiyecekler ile geri kazanilmali.
 
140 km sonra aynısı başına gelmişti hastanede actim gözünü istifra ile başlayıp tansiyon düşünce acile kalp ritmi tavan.
Son oldu artik herşey kontrollü 50 den sonra daha dikkat. Bu konuda nekadar cok bilgi ve deneyim paylaşılırsa bence harika olur selamlar
 
Arkadaşlar olaydan 15 gün sonra, dün kardiyoloji bölümünde Ekg, Eforlu Ekg, Kalp Ultrasonu, Detaylı kan testi yaptırdım. Hiç bir problem çıkmadı. Sonuç böyle olunca @tahaakkus arkadaşımızın gönderisi daha da önem kazandı.
@tahaakkus

Sonuç olarak hiç bir probleminiz olmasa da, spor ihmale, bilimsizliğe, yanlış beslenmeye, gaza gelmeye gelmiyor. Benim çıkardığım dersler bunlar oldu.
Herkese sağlıklı, uzun, mutlu sürüşler ?
 
Bir defasında düz yoldaki ortalama hızımı 10 lara düşürecek kadar sınırlarımı zorladığımı hatırlıyorum. Hedef kilometreyi doldurmama 10 kilometre falan kala artık bisiklet sürebilecek enerjim yoktu, yokuşta 4-5 kilometre hızlara kadar düşüyordum.

Söyleyeceğim şeye geleyim, sporun da cahillikle yapılanı iyi değil. 200+ kilometre yapıyorsanız iyi bir beslenme zorunluluk haline geliyor artık, o sürüşten sonra tam kendime gelmem bir haftayı bulmuştu. Duvara toslama denilen olayı denemek oldukça riskli, en iyi ihtimalle yolda bayılıp düşersiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Şenol U.
Sporun her türlüsü bilinçle yapılmalı. Profesyonel destek ekibi olan pro sürücüler değilseniz , şartları çok zorlamayın derim. Gelişim gerekli bi şey elbette ama bir önceki durumdan efor artırımını küçük küçük yapmak gerekir.
50km bisiklet sürünce "yaparım" diyip haftasına 100km yapmamalı. Önce 70km lerde vücudu zorlamadan alıştırmalı sonra kademe kademe yükseltmeli .
Bir de sıvı ve beslenme çok önemli. Sürüş esnasında her 10dk da bir-iki yudum (su ve/veya izotonikli su) , çok acıkmadan da takviye besinleei almalı. Vücudu tüketmeyin, devamlı besleyin.

Ez cümle ; ayağınızı yorganınıza göre uzatmakta fayda var.
 
Bisikletten düşüp 2 hafta yoğun bakımda kalınca artık ne verdilerse, birden kendimi çok iyi hissetmiştim, kendime gelmiştim. Çıkıcam ben buradan demeye başlamıştım. Vücut stres hallerindeyken, strese yanıt hormonu desteğine ihtiyaç duyabiliyor, buna aşırı egzersiz de dahil. Kendimizi yorarak adrenal kriz yaşatmanın anlamı yok, spor sadece bir heyecan olmamalı; vücut yapımdan yıkıma geçmemeli, istirahat süresi uzamamalı diye düşünüyorum. Ağırlık da çalışmalıyız, patlayıcı egzersiz de yapmalıyız. Bisikletçiyiz diye kardiyoya sınırlı kalmamalıyız, sonra güç kaybetmekten muzdarip olabiliriz, tastamam bir sporcu olmak yerine.
Ergolog.com'daki bir makalede aşırı egzersizden idrarda kortizol kaybı olduğunu okuduğumu hayal meyal hatırlıyorum. Böbrek üstü bezlerimize iyi bakalım, yataktan zımba gibi kalkabilmek kadar güzel bir his yok bu hayatta.
 
Geri