Yanlış anlaşılmalara sebebiyet verilsin istemem fakat bir ürünün gönderimi hediye dahi olsa ona gümrük vergisi ödemeyeceksiniz anlamı olmaz.
Ürün bedelsiz, hediye, garanti kapsamında vs. olarak gönderilse dahi gümrük için bir tutar belirtilmelidir ki vergilendirilsin.
Okan bey beni yanlis anladiniz, ben neden gümrük vergisi aliyorlar demek istemedim, sadece hediye vs olsada vergi aliniyor demek istedim ve bunu da tüm foruma bilgi olsun diye buraya yazdim.
Yalniz söyle bir sey var, ben 50€ yazdim evet ama nedeni ise almanyada 50€ ya kadar hediye paketlelerine vergi vs yok (bu gönderi sadece sahislar arasinda olmasi lazim, online shop veya herhangi magza hediye yazarsa olmuyor) ondan türkiyeyide ayni sandim ve 50€ olarak belirledim.
Almanyada gümrük memuru süpelendigi her paketi aciyor ve acmadigi paketleride teslim ederken actiriyor. Eger mesela paketin icinden 50€ degilde 3000-4000€ luk bir sey ciksa ozaman afedersiniz adami oyuyorlar.
Benim gönderdigim jant seti kullanilmis oldugu icin 50€ yazinca inandirici olabilir dedim. Bugüne kadar onlarca paket gönderdim bu parca olsun, jant seti vs olsun arkadaslar hic bir ücret vermeden aldilar. Bir defa kücük zarfin icinde bir jonta gönderdim ona mesela pul vergisi vs diye bazi ücretler aldilar. 14TL bir sey di ozaman.
Ürünün bedeli neydi? Şahıs tarafından gönderilen ürünlerde fatura vs istenmiyor mu acaba?
Neye göre vergilendirilecek peki? Ortada fatura veya herhangi bir bedeli belirten resmi bir evrak yok.
Ben kisisel oldugum icin ürünün bedeli icin fatura isteyemezler, onun yerine üzerine yazdigim ücret var ve böyle bir durumda asagida da arkadaslarin yazdiklari gibi memurun insafina kalmis bir sey.
Eger paketi acinca jant setinin 50€ olmayacagini düsünürse ayni jant setini internet üzeri ikinci elde arastirir ve tüm ilanlarin ortalama fiyatini belirler ve ona göre vergi alir.
50 Euro olarak fiyat belirtilmiş. Vergilendirme de buna göre yapılmış. Şahıs tarafından gönderilse dahi fatura olmak zorunda.
Sahis bir fatura kesemez ama dediginiz gibi belirledigim 50€ ya göre vergilendiriliyor. Tabiki memur o 50€ yu yerse.
Yurtdışından gönderirlerde kişiselde olsa invoice doldurmak zorundasın, invoice bir nevi fatura zaten, orada ürün bedelini gönderen yazıyor
Evet, cok net kisa ve öz bir aciklama olmus.
Benim soruma tam olarak cevap verilmemiş aslında tam olarak sormak istediğim şey şu:
Ürünün bedeli 200 euro olsun. Bana arkadaşım bunu alıp gönderse ve gönderirken de 50 euro olduğunu belirtse bana gelirken ürünün gerçek fiyatına bakıyor mu gümrük yoksa paketin üzerinde yazan fiyatı mı esas alıyorlar?
Bunu cevabi cok basit, yukarida da aciklamistim. Arkadasin alip göndere bilir ve üzerine 30€ da yazabilir. Yukarida da dedigim gibi eger memur 30€ yu yerse sadece 30€ dan vergilenir ama yemese ve killanirsa ürünün fiyatini arastiri ve fiyati neyse ona göre vergilendirir. Tabiki ürün yeni olursa onu %90 arastirir cünkü yeni ürünü 10 saniyede bulur ve fiyatini ögrenir.