Z kuşağı iyidir
Sorun kuşaklarda değil aile, kültür, eğitim ve maddiyatta.Sınıflarsak ben X, eşim Y (kromozom gibi oldu 🙃 ), 2 çocugumuzda Z kuşak (15 ve 11 yaş).
Benim cocukluk arkadaş çevrem X kuşaktan toplasan bisiklete duzenli binen 2 kişi (1 tanesi benim). Sonradan tanıştıklarım ayrı.
Eşimin arkadaş çevresi Z kuşağı benim bildigim bisiklete binen yok!
Demek ki sorun kuşakta değil!
3-5 sokak roportajina bakın, ulkeye şöyle bir göz gezdirin, X ve Y kuşağının pekte matah olmadigini maalesef goruyorsunuz...
Z kuşağında da iyisi var, kötüsü var, kendini geliştireni var, cahili var, sporcusu var, var oglu var!
Genel olarak fiziksel tembel olduklari bir gercek olsada oldukca zekiler. Şehirde olan 10-16 yas araligi için guvenli takılacak alan, bizim zamanımızın mahalle kulturu yok. Genel olarak spor alanı yok. Ailelerde para yok. Dogal olarak evdeki internet, edinebildikleri telefon/tablet/bilgisayar en buyuk tutkuları ve eglenceleri. Hadi git arkadaslarinla takıl deseniz cebine gunde guclukle koyacaginiz 10 TL ye bir tost alamıyor.
Cocuklara 4-5 yaşında boylarina göre bisiklet alıp aşılamaya başladım. İkisiylede 5-10 km mini turlara cıktım. Buyuk olan ile bisiklet gruplarinda 20-30 km turlara gittim. Sonra pandemi girdi. Yaş büyüdü. Şimdi bilgisayarın başından kaldiramıyoruz. Ben koşardım, bisiklete binerdim, dalmaya ve yuzmeye giderdim, balığa cikardim. Hadi cocuklar diyorsun eskiden dalmayı seven, baliga gelen, benimle bisiklete binen cocuk yerinden kıpırdamıyor. Kucuk kardes halen faal olma cabasinda ama buyudukce onun durumu ne olur bilinmez. Tek iyi tarafı oturdugumuz yer musait oldugu icin okula gidip gelmek icin bile olsa hala bisiklet kullanıyor olmaları.
En azından bilgisayarda sadece oyun oynamıyorlar. Kitap okuyorlar, politik gundemi benden guzel takip ediyorlar, özel ilgi alanları var. Telefondan yabancı dil uygulamaları ile kendilerini geliştiriyorlar. Ama çoğunlukla oyun oynamak hoşlarına gidiyor.
Biz okul çağındayken arkadaşlarımızın izleyip konuştuğu populer dizileri begenmesekte grupta olup konuşabilmek icin izlerdik. Onların cevreside boyle. Populer olup cevrede yer edinmek icin oyun oynuyorlar.
Z deyip, etiketler takıp geçiştirmek kolay. Sonucta siz temel verirsiniz, her birey kendi hayatını kurar. Kendi ''mukemmel !?!'' hayatımızın koltugundan bakmak ve ''harika'' hale gelmesinde katkıda bulundugumuz gunumuz Turkiyesi'ne yetistirdigimiz Z kuşagına bu kadar kolay yuklenmek biraz ayıp oluyor. Örnek olmaya çalışıp yollarini bulmalarina izin vermeliyiz.