Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Zincir temizliği

Zincirdeki yağı - pası sökmek için birçok yöntemi denedim. Würth Balata Spreyi ile WD-40 içlerinden en iyi fayda gördüğüm ikili oldu. Fakat Würth'ün kutusu bir temizlik için anca yetiyor. 400'lük WD-40 ise rahat 4-5 kere kullanılabiliyor. Fiyat olarak ta ikisi arasında çok bir fark yok.

Sorum hem aynakol için hemde ruble için direk olarak WD-40 sıkmanın bir mahzuru var mı?
 
Son düzenleme:
Scudo
@e7_
Bir videoda, sprey temizlik ürünlerinin rubleye sıkıldığında göbeklerdeki grese ulaşıp yağın yapısını bozabileceği söyleniyordu.Jant ile ruble arasına bir karton veya bez ya da gazete sabitleyip sıkmak sıkıntı olmaz heralde.
 
  • Beğen
Tepkiler: e7_
herkes şunu kullan bunu kullan diyor harbiden ucuz yoldan ve iyice temizleyebileceğimiz bir çözüm yok mu wd 40 bile dünyanın parası olmuş
 
@Desert Fox
Açıkçası ilk başlarda bisikletçiden temizlik için yaptığı karışımı alıyordum, litresi de 10 TL bir şeydi. Ama çok fazla uğraş gerektiriyordu fırça vs. ile. Pratik olması ve o sıvıya göre zincirin sonrasında daha temiz gözükmesi dolayısıyla WD-40 ı tercih ediyorum.

Şuan Hepsiburada'da 400 ml si 350 ml fiyatına düşmüş. 4-5 kullanım rahat götürdüğü için de 5 TL'ye falan denk geliyor bir iş o kadar da olsun :)

(link)
 
Gaz yağı ile temizleyin.Yıllardır kullanırım hiç bir sorun yaşamadım.Boyayı da besliyor gaz yağı müthiş bir icat.
 
Arkadaşlar bende bir öneride bulunayım mazot ve benzinle zincir temizliği yapmayın içeriğindeki setan ve parafin zincir baklalarının içlerinde bulunan dikkatli baktığımızda gözüken ince metalin çabuk aşınmasına yol açar buda zincirde sarkma yapar ayna dişlileri ve rublemizde sarkmadan dolayı erken eskime yapacaktır.
Gaz yağında bu setan ve parafin çok düşük orandadır temizlikte kullanılır. Evinizdeki cif yağ çöz ve bulaşık deterjanı da kullanmayın onlardada kostik ve bileşenleri ağır orandadır zincir üzerindeki kılcal çizikleri büyütüp çabuk aşınmasına yol açacaktır sıvı el sabunu kullanılabilir oranları uygundur ama en iyisi araba şampuanlarıdır ama onların bir litrelik veya küçük paketlerini tercih edin.
Şimdi gelelim uygulamaya temiz ve pamuklanma yapmayan veya çabuk parçalanma yapmayan bir bezi avuç içine sığacak şekilde kesin ve gaz yağını beze dökün zincirin iç dış ve yanlarını temizleyin sonrada ön dişlilerini ve rubleyi bez kirlendikce yeni bez kesebilirsiniz ve aktarıcı makaralarını temizleyin ön aktarıcının iç yüzeyini temizlemekte faydalıdır temiz bir bezlede gaz yağını bu temizlediğimiz noktalara sürerek fazlalığı aldırın küçük bir kovada bir yemek kaşığı kadar araba şampuanı koyun yarım litre su ilave edip ince telli küçük fırçayla bütün gazyağı uyguladığımız yerleri temizleyin ve temiz suyla durulayın sonrasında kuru bir bezle temizleyip kurulayın şimdi en kritik yere geldik eğer hemen zincir yağını sürerseniz gaz yağı benzin ve mazot gibi uçuculuğu fazla değildir kalıntısı eser miktarda dahi kaldıysa zincir yağımızın viskotesini bozacaktır ve yağ çok incelecek buda yağın akıp gitmesine yol açacak o yüzden birgün sonra uygulamak çok daha mantıklı olur zincir yağını da bir şırıngaya çekip her baklaya bir yada iki damla olarak ama zincirin iç yüzeyine uygulayın elinize de çok az sürüp makara ve aktarıcıların yayına da sürülebilir.
Yazı uzun gelebilir ama bu işi yapmak en fazla 30-40 dakika sürer.
Hepinize keyifli pedallamalar...
 
zinciri ve dişlileri tanzikli suyla yıkabilirsin. ben yaptım bir şey olmadı deneyebilirsin.
 
Hiç bişey kullanmayın...Zincirin kendisini kullanın yani hakkını verin...35 senelik sektör tecrübem ve sadece kendi topladığım bisikletlere binip limitleri zorladığım pratiklerimle sabittir ki 7 senedir zincirlerime hiç bi şey kullanmadım tık yok...zaten bakım yaparak kaç yüzyıl kullanmayı düşünüyon ki???Hep rampa asılsan bile 2 sene gider...yetmiyor mu???
 
  • Hahaha
  • Üzgün
Tepkiler: e7_ ve yunus42
@ali tekintüre

@ali tekintüre
Çamaşırları yıkamayın, banyo yapmayın. Kaç Y.Y yaşayacaksın yada kıyafetleri kaç Y.Y kullanacaksın zaten değil mi :naslyany:
 
Mazot en iyi çözüm
 
gazyağı (parafin) mükemmeldir fakat eskisi gibi kolay bulunmuyor. Gaz lambası, gemici feneri veya kandil yağı olarak bulunuyor ekseriyetle. Koçtaş gibi yapı marketlere bakılabilir. 5 lt 1 sene rahat yetiyor bana. Diger ticari degreaser tarzı ürünleri hap yap para kap olarak görüyorum. WD40 ise bence en kötü ürün, püskürtüldügünde bir temizlik sağlasa da tozu toprağı mıknatıs gibi çekiyor birkaç günde. Kendisi aslen yağ değil su itici yapışkan bir ürün. Zaten ismi de Water Disperse gibi bir kisaltma ile konulmuş diye biliyorum. Makine yağının yerine geçebilecek bir ürün değil WD40 bence. Balata spreylerini arabamda frenlerde kullanıyorum fakat hiç bisiklete sıkmadım aşırı derecede uçucu bir karışım içinde muhtemelen hexan var. Yani saatçi benzini. Çok mantıklı gelmiyor bisiklete kullanmak. Sadece kendi fikrim ve tecrübelerimdir.
 
(link)

Kickstarterda 300k dolar yatırım alan zincir temizleme projesi. Makul gözüküyor.
 
Normal bir sürüş sonrası yalnızca kuru bir bez ile güzelce temizliyorum. 2-3 temizlikte bir de her baklya 1 damla olacak şekilde yağlıyorum, bu şekilde fazla toz toplamıyor zaten. Eğer detaylı temizlik yapacak isem, yada yağmurlu havada uzun bir sürüş yapmış isem, quick link bağlantıyı ip yardımı ile söküp 500 ml pet şişe içine balata temizleme spreyi doldurup (mazot, benzin, gaz yağı vs de olabilir ancak balata temizleyici çok ucucu olduğundan uzun süre kötü bir koku bırakmıyor diğerleri gibi) 3-5 dakika çalkalıyorum. Daha sonra bir de sabunlu su ile aynı işlemi tekrarlayıp iyice kuruttuktan sonra yağlamaya geçiyorum.
 
Hiç bişey kullanmayın...Zincirin kendisini kullanın yani hakkını verin...35 senelik sektör tecrübem ve sadece kendi topladığım bisikletlere binip limitleri zorladığım pratiklerimle sabittir ki 7 senedir zincirlerime hiç bi şey kullanmadım tık yok...zaten bakım yaparak kaç yüzyıl kullanmayı düşünüyon ki???Hep rampa asılsan bile 2 sene gider...yetmiyor mu???
"demir/çelik çıplak durmayı sevmez" diye bir laf duymuştum bir malzeme mühendisinden. demir nefes aldıkça, yani havayla temas ettikçe korozyon oluşur, korozyon da yüzeyin mikron mertebe kabarması demektir. çelik dönemlerinde sele borusunun sıkışıp kalması da bu sebeptendir mesela. iki yüzey (kadronun boruyla temas eden kısmı ve boru) kabararak sele borusunu inanılmaz bir kuvvetle sıkıştırır. bisiklet zinciri de çelikten yapılıyor yani demir esaslı bir malzeme. o sebeple, en azından sürülmediği zaman, zincirin hava ile temasını kesmek gerekiyor.

böyle bir şeyi nasıl dersiniz anlamak güç. sıfır bir zinciri tamamen kurulayıp bisiklete takalım ve her gün 1 saat kullanılsın... korozyondan dolayı 1 sene sonra çok daha sürtünmeli bir şekilde çalışacaktır. neden ekstra sürtünme kuvvetleri yaratıp bunu bacaklarımdan ödeyeyim?
 
@kumulus Gaz yağını bilindik internet sitelerinden sipariş verebilirsiniz.

Zincir temizlenirken zincir temizleme aparatlarını faydalı buluyorum. Uygulama sürecini kısaca anlatmak isterim. İki temel parçadan oluşan bu aletin arasına zincir yerleştirildikten sonra işaretli yere kadar gaz yağı doldurulur. Zincir iyice temizlenene kadar aparat sabit tutulurak pedal ters yöne çevirilir. Daha sonra aynı işlem sabunlu su ile tekrar edilir. Ardından zincir kuru bir bez ile kurulanır. Artık zinciriniz yağlama aşaması için hazır hale geldi.
 
normalde yol bisikletinde eğer kuru iklimde sürüyorsan önce zincirin üzerindeki eski pis yağı ve rubledekini bir bezle temizle. her baklaya 1 damla gelecek şekilde sadece zincire gres yağını damlat. shimano gres yağı 40 tl falan nette. dry lube. rubleye yağ falan damlatılmaz sakın haa. zinciri çevir vitesleri değiştir hepsine yağ geçer zaten. normalde 1 yağlama 500 km gider diye okumuştum forumlarda.
 
2014 yılından beri tur bisikletçiliğiyle uğraşıyorum. O dönemden beri fazlaca kirlenmiş zincirin temizliğini aynı usulde yapıyorum ve hiçbir sorun yaşamıyorum. Ağzı genişçe bir çamaşır yumuşatıcı şişesi ya da normal bir şişenin içine bir miktar gaz yağı döküp zinciri içine atıyorum. Kapağını kapatıp bir iki dakika sıkıca çalkalıyorum. Ne bakla aralarında ne zincir üzerinde hiçbir kir, yağ birikintisi kalmıyor. Şişeden yepyeni ve yağlanmaya hazır bir zincir çıkıyor. Fırça ya da bezden daha iyi sonuç verdiğini düşünüyorum.
 
Arkadaşlar benim ruble, arka attırıcı ve zincir bu şekilde. Temizlik gerekiyor gibi (özellikle attırıcı üzerinde yağ kalıp oluşturmuş görüldüğü gibi) ama elimde sadece zincir yağı var. Mazot benzin veya diğer temizleme ürünü almaya fırsatım olmadı.

Hazır evdeyken temizlemek istiyorum. Acaba diş fırçası ile buraları olduğu kadar temizleyip üzerine zincir yağı sürsem olur mu yoksa yasak sonrasını mı bekleyeyim ne dersiniz?

227536 dosyayı görüntüle
227537 dosyayı görüntüle
227538 dosyayı görüntüle
 
arkadaşlar yeni 2
el bisiklet aldım ve stand da pedalı çevirip tekeri boşta döndürünce freehubdan biraz tıkırtılı gurultulu ses geldiğini farkettim.. yağsız kalmış rulman hissi var...göbekte boşluk yok..dönüşünde sıkıntı yok ama çok rahat dönmüyor sanki..sökmeden yapılabilecek bir bakım var mı, ya da bisikletçiye mi temizleteyim?
 
  • Beğen
Tepkiler: necmeddin
Geri