Scudo Sports

Zincir Yağı kafa karışıklığı.

Merhaba,

Çok farklı markaların yağlarını tecrübe etmekle birlikte. Farklı koşullar ve uzun kullanımlar da, zincir yağı olarak ''Motorex Zincir Yağı Dry Power'' öneririm. Islak, kuru, tozlu ortamlar da Motorex daha iyidir. Tabi her kullanıcı kendi kullandığı ürünü önerecektir. Seçim yapman zor olacak 🙂
Shimano'nun yağı değil mi o zaten? ismi değişti diye biliyorum.

• Beğen
Tepkiler: mhmtp
Scudo
Shimano'nun yağı değil mi o zaten? ismi değişti diye biliyorum.
İsim değişikliği değil, sadece ortaklık. Motorex ürünlerini Ocak 2021 itibari ile Shimano çatısı altında satacak. Motorex yine aynı.

İlgili duyuru ya (link) ulaşabilirsin.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin ve mhmtp
Uzun bir süredir muc-off yağlarını kullanıyorum. Bir süre seramik versiyonunu kullandım çok başarılı yağ bence. Kısa aralıklarla yağlama yapılması gerektiğine katılıyorum ama @Adil ÜNALDI 'nın yorumuna katılmıyorum. Toz toplamıyor ,temiz kalabilen zinciri karartmayan bir yağ. Sökmesi biraz zor olabiliyor o konuda hak veriyorum. Muc-off ürünlerini en iyi Muc-off degreaser çıkartıyor. Son zamanlarda seramik olmayan düz versiyonunu kullanıyorum kısa aralıklarla temizleyip yağlama yapmak bence bu işin püf noktası.
Muc Off ürünlerini satabilme adına sanki yağı geliştirmemişte. Daha zor nasıl çıkar ve sadece benim formülüm ile nasıl çıkara çalışmış gibi. Bu da haliyle ek maliyet. Kafaları karıştırmaktan başka bir işe yaramıyor. Yada bilmediğimiz bir faydası var.

• Beğen
Tepkiler: gunerokn
Yağın zincir üzerinden zor temizlenebilmesinin sebebi yağın seramik özelliğinden dolayıdır.
Yağı sürüp uyguladın, bu sefer de temizlemek için fazladan gaz yağı vs. kullanman gerekiyor.
Ee bu temizleme hadisesi de ilave bir maliyet.

• Beğen
Tepkiler: CeCeKa ve mhmtp
Yapmayın etmeyin böyle "bisiklete özel ürün" diye sunulan şeylere bu kadar para dökmeyin. 120ml si 10 dolar... O paraya 10 litre motor yağı alınır.

Muc Off ürünlerini satabilme adına sanki yağı geliştirmemişte. Daha zor nasıl çıkar ve sadece benim formülüm ile nasıl çıkara çalışmış gibi. Bu da haliyle ek maliyet. Kafaları karıştırmaktan başka bir işe yaramıyor. Yada bilmediğimiz bir faydası var.

Evet biraz öyle gibi duruyor , seramik yerine normal dry versiyonunu kullanırsanız su ve bulaşık deterjanı ile kolayca temizlenebiliyor. Sadece biraz daha sık aralıklarla yağlamak gerekiyor seramik versiyonuna göre.

• Beğen
Ben dere tepe kullandığım için kışın sürekli bu ürünü.Yazın dere geçeceksem o zamanda bu ürünü kullanıyorum.

713NuomyvqL.jpg

Yapmayın etmeyin böyle "bisiklete özel ürün" diye sunulan şeylere bu kadar para dökmeyin. 120ml si 10 dolar... O paraya 10 litre motor yağı alınır.
Ben de bisiklete başladım başlayalı motor yağı sürüyorum. Yaz mevsiminde 400 500 km de bir yenilediğim de olmuştur. Bisiklete özel ürünleri de deneyip mukayese etmek istiyorum. Bence motor yağı da iyi bir alternatif.

• Beğen
Ucuzunu ve gerçekten sürtünmeyi önleyeni bulursam alırım. Bu şartlarda zor.

@mhmtp Zinciri kaplayan her madeni yağ, paslanmayı durduracağından dolayı paslanmaya bağlı oluşacak sürtünmeyi azaltır. Gösterdiğin ürünlerin 120ml'si 9-10 dolar olmasına rağmen "ucuzunu bulursam motor yağı" alırım demişsin onu anlamadım? Google'da üstünkörü bir bakınmayla 16 litrelik tenekede 30 numara yağı 300tl'ye gördüm. O paraya bu "bisiklet zincirine özel yağ"dan ancak çeyrek litre alabiliyorsun. Şunu da söyliyim, bu "özel" yağları daha az temizlik gerektirir umuduyla alıyosanız öyle bişey de yok. Yoldan gelen toz, toprak, çamur, ne çeşit olursa olsun yağa yapışır ve zincirin sürtünmeli çalışmasına sebep olur. Yani zincir temizliğini azaltmanın bir yolu yok.

@M.İhsan 400km de bir yapmak çok az. Zincirin üstündeki yağ çamur gibi oluyordur.

@mhmtp Zinciri kaplayan her madeni yağ, paslanmayı durduracağından dolayı paslanmaya bağlı oluşacak sürtünmeyi azaltır. Gösterdiğin ürünlerin 120ml'si 9-10 dolar olmasına rağmen "ucuzunu bulursam motor yağı" alırım demişsin onu anlamadım? Google'da üstünkörü bir bakınmayla 16 litrelik tenekede 30 numara yağı 300tl'ye gördüm. O paraya bu "bisiklet zincirine özel yağ"dan ancak çeyrek litre alabiliyorsun. Şunu da söyliyim, bu "özel" yağları daha az temizlik gerektirir umuduyla alıyosanız öyle bişey de yok. Yoldan gelen toz, toprak, çamur, ne çeşit olursa olsun yağa yapışır ve zincirin sürtünmeli çalışmasına sebep olur. Yani zincir temizliğini azaltmanın bir yolu yok.

@M.İhsan 400km de bir yapmak çok az. Zincirin üstündeki yağ çamur gibi oluyordur.
Haliyle kirleniyordu fakat çok çamur gibi olduğunu hatırlamıyorum. Kuru asfaltta tozsuz ortamda olunca bu kilometreleri görebiliyordu. Ayrıca zinciri yağlamadan önce ve sonra bisikletin hissiyatında ciddi farklar oluyor. Resmen sıfır bisiklete biniyormuş gibi :)

• Beğen
orta göbek alırken farkettim galiba şuan en ucuz burada sepette %20 indirimli. almayacaktım aslında ucuz görünce yedekte dursun

(link)

• Beğen
Can Arkadaşım, hiç nefesini tüketme!

Kapitalizm budur, para eden şey ürünün kalitesi veya uygunluğu değil, markadır. Rafinerinin en ucuz yağ ürünlerini alır, minicik bir kutuya basar ve satarlar. Çünkü bisiklet ağır yük altında çalışan bir makina veya motor değildir. Ne sürersen sür, ne dökersen dök farketmez, ürününde en adi malzemeyi bile kullansa o markayı mahcup etmez.

Önemli olan tüketiciyi verdiği paranın karşılığına inandırmaktır. Bu da her inanç gibi kutsaldır, değiştirilemez.

Evimize aldığımız binlerce liralık bisikletlerimizi ağır sanayide devasa dişlilerde, zincirlerde, motorlarda kullanılan greslerle ve yağlarla allayıp pullayacak değiliz herhalde. Duvarımıza astığımız bisikletimizin odamızı Mahmet Usta'nın torna atölyesi gibi kokutması mı iyi, yoksa XLube'un yaydığı hoş esans kokusu mu? Birilerinin tam sentetik motor yağına sevdiği after shave'inden birkaç damla damlatıp zincirini yağladığını duydum. Nefis körletme gibi bir şey yani.

Zincirin yağsiz kalmasın, tekerine taş değmesin...
H.Eke

Son düzenleme:
O kadar kafa patlatmaya gerek yok. Tüketim kültürü bisiklete henüz bu denli bulaşmamışken senelerce bunu kullandık, dağları tepeleri aştık, gezdik tozduk, hiçbir zararını da görmedik.
IMG_20220224_003956.jpg

O kadar kafa patlatmaya gerek yok. Tüketim kültürü bisiklete henüz bu denli bulaşmamışken senelerce bunu kullandık, dağları tepeleri aştık, gezdik tozduk, hiçbir zararını da görmedik.
283371 dosyayı görüntüle
Lafı ağzımdan aldın tamda bunun için kullanılırdı,bende diyecektim ki en kısa sürede zinciri temizleyip makine yağıyla bu yağlama işini test edeceğim,bakalım hakkaten yağ yağdır bu herifler bizi süslü laflarla kekliyormu,yoksa hakkaten ''mühendislik ve arge çalışmalarıyla öyle zincir yağı üretmiş ki adamlar helal olsun be'' mi diyeceğim:ckkmk:

Lafı ağzımdan aldın tamda bunun için kullanılırdı,bende diyecektim ki en kısa sürede zinciri temizleyip makine yağıyla bu yağlama işini test edeceğim,bakalım hakkaten yağ yağdır bu herifler bizi süslü laflarla kekliyormu,yoksa hakkaten ''mühendislik ve arge çalışmalarıyla öyle zincir yağı üretmiş ki adamlar helal olsun be'' mi diyeceğim:ckkmk:
Hocam, 1991 yilindan beri yol bisikleti kullaniyorum ve o yillarda bu tarz urunler yoktu turkiyede. Hatta turkiyeyi birak, bence dunyanin hicbir yerinde yoktu. Zira o yillarda kullandigim bisikletin grupseti shimano degildi ve shimano sanirim boyle yaygin degildi.
O yillarda zincirimiz uzamazdi, ruble degisimine ihtiyac duymazdik, bisiklet ekipmanlari tas gibiydi. Yani ben 1991de alip 2005e kadar kullandigim bisiklette ne zincir degistirdim, ne de ruble. Gobegim pressfit idi ve temizleyip gresleyip devam ediyordum. 15 yila yakin hemen hemen her gun kullandim bisikleti ve de hor kullandim. Ama bakimini hep yaptim.

Shimanonun hayatimiza bu denli girmesiyle birlikte ruble asinmasi, zincir uzamasi gibi kavramlar da hayatimiza girdi. Belki bu degisen teknolojiye uyumludur bu yeni nesil yaglar. O kadar teknik bilgim yok. Bilemiyorum ama eskiden her seyin cok daha saglam oldugunu soyleyebilirim.

@Kuzey Ege Piyasadaki şişirme ürünlerin varlığına katılıyorum ama, 14 senede uzamayacak bir zincir ve o zincirin oyamayacağı sertlikte yapraklara sahip bir ruble ben hiç görmedim duymadım. Pressfit dediğiniz de Thompson tipi orta göbek sanırım.

Kapitalizm burada bir seçenek sunuyor. Piyasaya rekabet getiriyor. Böylece ürünün ucuzuna ve kalitelisine ulaşım imkanı doğuyor.
Geriye sadece bireyin gönüllülük esası ile o ürünü tercih etmesi kalıyor.
Dilerseniz tam anlamıyla sosyalist bir ülkede yaşayıp sadece devletin üretiyor olduğu tek bir yağ çeşidini kullanabilirsiniz.

Konu çok dağılmadan bilindiği üzere motor yağları da (aslında biz ona dişli yağı diyelim) viskozitesine (akışkanlığına) göre kendi içinde numara alır.
Viskozitesi düşük bir dişli yağını tercih ederseniz zincirin üzerinde çok fazla tutunmayacaktır. Özellikle yaz mevsiminde hızlı bir şekilde atılacaktır.
Dişli yağı kullanacak olsam 90 numara yerine 120 numara kullanmayı tercih ederdim. Ayrıca dişli yağlarının temizliği de çok basittir.

Son olarak yanlış biliyorsam düzeltin lütfen, bisiklet zincirlerinde bakla aralarında oring (conta) olmuyor diye biliyorum.
Bu yüzden hangi yağı kullanırsak kullanalım eninde sonunda birbirine yakın sürelerde zincire aynı işlemi uygulayacağız.

• Beğen
Valla ben sırf daha az temizleme umuduyla alıyorum :D 200-300 km de bir temizlik yapmak sıkıcı. Temızlemesen ses yapıyor. Hatta 1-2 defa yağ sürmeden kullandım ben mazotladıktan sonra

• Hahaha
Şimdi o kadar da acımasız olmayalım. Düz mantık ile eskiden kara düzen fren vardı şimdi ABS, eskiden sarhoş adam, kalp krizi geçiren, bayılan kaza yapıyordu şimdi otomatik pilot var. Her ürün gelişiyor yağlarda olduğu gibi. Paylaştığım videoyu lütfen izleyin bildik bir sürü marka var ama sürtünme olsun tutunma olsun toz tutma olsun bir değil demek ki bir çalışma var.

Ha ben demiyorum ki bu kadar parayı hak ediyor. Orası nasıl desemm........

• Beğen
Tepkiler: arda45 ve gunerokn
Geri