Ben zincir yağı meselesinden sıkılmış biri olarak, artık wax kullanmaya başladım ve ilk uygulamayı yaptım. Kısaca anlatmaya çalışayım.
Bisikleti sportif amaçla kullanıyorum. Bu sebeple vitesinin, aktarma organlarının sıkıntısız ve akıcı çalışması benim için önemli. Sadece kuru havada ve asfalt zeminde kullanmama rağmen yağını, temizliğini aksatmam. Kısaca temiz kullanmayı severim.
Fakat bu yağlama işi bana hep zahmetli gelmiştir. Üstündeki eski yağı sök, bunu neyle yapacağın konusunda bin bir tane farklı doğru olsun, sonra yağlama kısmına geç, burada da çeşit çeşit ürün olsun ve hepsi farklı şeyler vaad etsin.. Al birini dene, olmadı başka bir şey dene.. Hatta arada zinciri sök detaylı temizle falan.. Gerçekten artık sıkıcı olmuştu benim için. Ayrıca en iyi yağın dahi illaki toz kir toplayacağını düşünüyorum.
Bu sebeple wax tabir edilen ve yağdan tamamen farklı bir uygulama olan "mumlama" yöntemine geçtim.
Bunun için kullandığım ürün chsinreactions.com ya da wiggle gibi sitelerde bulabileceğiniz "Squirt Wax" marka ürünü kullandım. Fakat genel olarak çoğu ürün aynı şekilde kullanılıyor.
İlk uygulamayı tamamen temiz bir zincir üzerine yapıyorsunuz. Bunun için zinciri yağdan tamamen arındırmanız lazım. Ben en iyi yağ sökücünün gaz yağı olduğunu düşünüyorum. O yüzden çıkardığım zinciri gaz yağı dolu pet şişe içinde biraz çalkalayıp, diş fırçası ile ovaladım. sonra yeni bir pet şişede tekrar gaz yağı içinde beklettim. Bu aşamadan sonra da ılık suda yağ çözücü pril ile güzelce fırçaladım yıkadım. Böylece gaz yağından da kurtulup zincirle baş başa kalıyorsunuz
. Kurutma işini asarak yapmanın zararlı olacağını ve paslanma başlatacağını düşündüğüm için zinciri önce sildim sonra da saç kurutma makinası ile kuruttum.
Buraya kadar çok zahmetli gelebilir ama bunu ilk uygulama için zincir hazırlığı olarak düşünün.
Zinciri bisiklete taktıktan sonra yapılması gereken şey, her bakla birleşimine 1 damla wax sürmek. Sonra 5 dk. kadar bekleyip, 1 damla daha damlatıyorsunuz. Hepsi bu.
Temizliği ise pek mesele değil. Zinciri fırçalamanız, eski wax'dan kurtulmanız için yeterki. Zincir yenisine hazır hale geliyor. Benim aldığım ürün kuru havalar için çok iyi geri bildirimler almış fakat ıslak ortamda biraz şüpheli. Üretici, yol ve kullanım şartlarına bağlı olarak 6 saatlik kullanımda, sürüş sonrası uygulama yapın tavsiyesi veriyor. Böylece diğer sürüşe hazır hale geliyor.
Yani yağ sökmek, tekrar yağlamak yok. Zincir durumuna göre, arada fırçala ve sür. Zincir sökmeye falan gerek yok.
Ben yağdan arındırdığım zinciri takıp şöyle bir pedalları çevirince gürül gürül zincir sesi geldi tabii.. Sonra waxladım ve tekrar çevirdim. Açıkçası ses azalmış olsa da hâlâ yetersiz yağlanmış zincirden gelen ses geliyordu. Fakat bu wax olayında şöyle bir şey var, uygulama yapıldıktan sonra biraz zaman geçmesi gerekiyor. Zaten üretici de bunu tavsiye ediyor, waxlayacaksan bunu sürüş başında yapma diyor.
Ben perşembe günü uygulama yaptım ama şu an bisikletim başka yerde ve seyahat yasağı olduğu için gidip tekrar bakamadım. Ama kullanım kolaylığı ve vites ile zinciri daha koruduğu ileri sürüldüğü için nasıl olacak merakla denemeyi bekliyorum.