@Turan BabacanFuji Touring'i ben de çok beğeniyorum. Ancak bazı temel modifikasyonlar yapardım.
1) 32 tel olan arka jantı 36 tel jant ile değiştirirdim. (Elimden gelse 40 telli jant alırdım ama, istediğim göbekten vites hublar en fazla 36 delikli.)
2) Arka göbek ve vites sistemini komple değiştirerek, 36 delikli 8 vites Shimano Alfine-500 veya Shimano Nexus-8 göbekten vites (+ zincir gergi kolu) takardım. Öndeki üçlü aynakolu olduğu gibi bırakırdım. Fuji'nin aynakolunda (26/38/48) min-max arasında 22 diş fark olduğundan, gergi kolunun da bu kapasitede olması lazım (biraz aramak gerekebilir).
3) Bisikletten çıkan arka vites sistemini, jantı ve göbeği sıfır vaziyette satardım.
Neden böyle yapardım, bunu ayrıca detaylı açıklarım, çünkü etraflıca inceleyince uzun tutabilir. Ama kesinlikle böyle *yapmaya çalışırdım*. Ancak burada potansiyel bir sıkıntı var.
Geçen ay Gökova Bisiklet Turunda Bisiklet Gezgini'nden Rahman beyle tanıştım, bu konularda biraz lafladık. Rahman bey diyor ki, Rohloff hub ile üçlü aynakol mümkün değilmiş, çünkü Rohloff hub zincirin tam ekseninde (sıfır çaprazda) olmasını şart koşuyormuş. Rohloff hub takarken, aynakol ile arka dişliyi tam hizalamak için özel emek harcıyorlarmış, ve en ufak bir merkezleme hatasında sistem hata veriyormuş.
Bu demektir ki, Rohloff hub ile üçlü aynakol ihtimal dışı. Ben zaten 1000 € verip Rohloff hub almam, dolayısıyla bu durum çok da sıkıntı değil. Ayrıca Rohloff hub, 14 vites ve %526 vites aralığıyla üçlü aynakola pek lüzum bırakmıyor zaten. Ama fiyatı yasaklayıcı nitelikte. Rohloff'un onda biri fiyata, 8 vites ve %307 vites aralıklı Shimano Alfine-500 (olmazsa Nexus-8) kullanırdım ben. %307 vites aralığı demek üçlü aynakol ihtiyacı demek. Aslında benim şimdiki tur bisikletimin ön+arka toplam vites aralığı %343 olup, yetersiz olsa da turu çıkartıyor. Yani %307 hub vites + tek yaprak aynakol kötü ama, çok da kötü değil.
Öte yandan Rohloff'daki hassasiyet Shimano hublar için de geçerliyse, işte o zaman benim "8 vites hub + 3'lü aynakol" hayalim suya düşer. Alfine veya Nexus'ta da, Rohloff'taki gibi "tam hizasında zincir" şartı var mı, yok mu, bunu araştırmak lazım.