Scudo Sports

2018 krizi bireysel acil eylem planı

MossoM

Daimi Üye
Tepki
452
İsim
Cihan D.
Bisiklet
Mosso
Merhaba arkadaşlar evet kriz yok biliyoruz sorun yok bu konuda. Bizde öyle şey olmaz en fazla teğet geçer de biz yine de vaziyetimizi alalım.

Günlük yaşam ve bisiklet olmak üzere; hanehalkı olarak krizden en az zararla çıkabilmek adına neler yapabiliriz bu başlık altında tartışalım istiyorum. (Bisiklet çok işimize yarayabilir ileride)

Olası The walking dead senaryolarını da hesaba katabilirsiniz. Gerektiğinde savunma, saldırı, beslenme, barınma gibi hayati konularda da yapılması gerekenleri, alınması gereken önlemleri sıralayalım hep beraber.

Not: Yüksek hayal gücü içerebilir.

Scudo
Şahsen daha da yapacak bir şeyim yok. Ne sigaram ne alkolüm var, ne dışarı çıktığımda çok para harcayan biriyim. Sadece bisiklete para harcıyorum onu da elimden geldiği kadar 2. El yapıyorum. Yapmadığım tek şey sabah akşam makarna yemek :acpsnr:

Olası TWD halinde ilk ihtiyaç duyacağımız şey şehir hayatında elimize almadığımız bıçak olcak (link)

• Beğen
Tepkiler: MakRo ve Rocketman
Kriz dönemine ilişkin: Gereksiz hiçbir harcama yapmayın, evde bitkisel yaşam formunda tehlikenin geçmesini bekleyin.
Olası The Walking Dead senaryosuna ilişkin ise: Her türlü bireysel silahlanın... :)

Ucuzken çadır alıp kenara atın, kira ödeyecek para bulamazsak başımızı sokacak bir delik olsun

Bu arada evde şarap, bira, rakı gibi bilimum alkollü içkiler üretmeyi başardık tad konusunda tekel geriden geliyor, sıra benzine geldi ona da bir formül bulursak dünyanın en zengin adamı oluruz beyler, o zaman çadıra gerek kalmaz :p

Ekonomik kriz ile olası the walkind dead senaryosunu nasıl birbirine bağladınız ilginç geldi bana ama tabi her türlü apokaliptik senaryo için mutlaka bir acil durum çantanız olması lazım, işler sıkıya bindiğinde hızla mobilize olmak adına. Ateşli silah tabi ki avantaj ama iyi bir balta ve bushcraft bıçağı da olmazsa olmazlar arasında hem savunma hem de barınma vs birçok ihtiyaç için. Geniş spektrumlu antibiyotik, dayanıklı ipler, kalorisi ve diğer besin öğeleri yüksek ve uzun süre bozulmadan dayanacak yiyecek gibi daha birçok ihtiyacın da çantada bulunması gerekli.

Araba yok... Ok
Sigara, içki yok... Ok
Dışarıda yemek yemek, kafelerde starbaks gloryacinzlerde sürtmek yok... Ok
İşe gidiş gelişler tabanway, bisiklet ve toplu ulaşım combo... Ok
İndirimlerden stoklanmış 3 aylık zeytin tozşeker sıvıyağ ve tuvalet kağıdı stoğu... Ok

Çok korkulacak bir durum yok...

@chanik chang
Bir andan sonra ordaki zombiler zombileşen komşularımız olabilir. İstanbul şu an bile bir twd seti gibi zaten ordan bağladım. İşin ilginç yani dizide bile benzin varda bizde o olmayabilir. Bisiklet iyi ama savunmasız biraz.

• Beğen
Tepkiler: chanik chang
- Çok gerekmedikçe harcama yapma
- Yürü yada bisikletle git gideceğin yere
- Öğün sayısını 2'ye düşür.
- Kredi kartlarını iptal et. Paran varsa nakit al.
- Alışverişini pazardan akşam saatlerinde yap. ( 5 demet ıspanağı 2 demet fiyatına almışlığım vardır:) )

Aklıma şimdilik bunlar geldi.

Geniş spektrumlu antibiyotiği hangi yaralanma türünde kaç mg ve tekrar almalız bilen aydınlatabilir mı? Sağlık önemli:) Bu arada antibiyotik nasıl stoklanır o da önemli eczane vermez şu ara

D smartı iptal ettim müşteri temsilcisi 19 Tl ye indi yeni başlayana 80 Tl beyfendüü diyor. Tv dahili uydulu ayarladım denemek için mis gibiymiş meğer gerekli tüm tvler hd olmuş zaten uyduda. Sıra interneti iptal etmekte onun sözleşmesi de iki aya bitiyor.

@parathoner
evet pazar konusunu hafife almayın, marketlerde giydiriyorlar ve aylık olarak yekünde önemli miktar ediyor. Pazardan daha kaliteli ve daha ucuza alınıyor. Kuruyemişi de toptancıdan alabilirsiniz. Ev eşyaları için istoça gidin baya fark ediyor. Onun dışında sigara yeni telefon tv vs.. iptal. Artık daha da ne yapalım..

haa fakat besinde sağlıkda eğitimde ucuza kaçmayın...

@MossoM inanın bana olası bir kaza-yaralanma sonucu sepsis nedeni ile ölmektense fazla doz antibiyotik alma riskini göze alırsınız.

• Beğen
Tepkiler: MossoM
@chanik chang
Yok ben fazla dozdan korktuğumdan değil bir sonraki kazada, hastalıkta lazım olur diye :(

Ben de bisiklet versiyonunu yazayım, iş antibiyotik stoklamaya kadar gitmiş :acpsnr:

-Yama seti edinin, her patlağa iç lastik değiştirme devri yok artık.
-Çok uzun bir tura çıkılacaksa yarılarak patlama ihtimaline karşı (yamanın fayda etmeyeceği) 1 adet içlastik alın yanınıza.
-Sürüş sonrası artık dişli ve zincir temizliğine daha çok önem verin, ne kadar temiz (çamursuz ve kumsuz) olursa o kadar yavaş aşınır zincir ve dişli.
-Sık sık bisiklet yıkamayı unutun. Senede 2 kez yıkanacak: Sezon başı ve sezon sonu
-Fazla kirlenmemesi ve yıkamak zorunda kalmamamız için sürüş sonrası ıslak mendille kabasını alın(Mendili tasarruflu kullanın! Aynı mendille önce kadroyu, ardından lastikleri silin!)
-Artık lastik kontrolünü de sıklaştırın, lastiğinize hemen şimdi, yakından ve dikkatli baktığınızda saplanıp kalmış, ufak cam parçaları görecelsiniz. Bunları dikkatlice kürdanla çıkarın, yoksa ilk tümsek veya çukurda o cam daha da derine inerek iç lastiğe ulaşıp patlatacak.
-Mutlaka ayaklı pompa edinin, lastik basıncını haftalık tazeleyin. Yetersiz hava=daha kolay lastik patlağı
-Toz devri, bar devri kapandı. Yaşasın tuz-şeker-limon karışmlı ev yapımı izotonik içecek! Yaşasın en ucuz yer fıstıklı nugalı bar!
-Lastiklerinizi yarılana kadar kullanın
-Kadronuzu 10 yıl kullanmayı hedefleyin. Çizilmelere karşı dc-fix şeffaf yapışkanlı folyo ile bir an önce kaplayın, kadronuz 10 yıl sonra bile yeni gibi kalsın!
-Kadronuzu senede 1 kez belco oto cilası ile cilalayın, eskimesin (Mat kadrolar hariç)
-Bisiklet giyimi ve ekipmanında ikinci ele yönelin
-Kask meselesini abartmayın, 50 liralık kask da kafanızı aynı ölçüde koruyor, yeter ki markası belli olsun, aliexpress olmasın.
-Yemek yemek zorunda kalacağınız uzun sürüşlerde, yanınıza ev yapımı sandviç, kek, kuruyemiş (kuruyemiş dediysek ucuz kuruyemiş! Leblebi ve yer fıstığı!) alın
-Bisikletinizi satmayı düşünüyorsanız iki sefer düşünün, seneye bu zamanlar bisikletiniz şimdiki değerinden en az %30 daha değerli olacak!
-Bisiklet hafifletmeye yönelik fantezik upgradeler artık mazide kaldı. Verebileceğiniz maksimum kiloyu verip, bereket versin deyin.
-Daha aero ekipmanmış, daha aero bisikletmiş, beni daha hızlı yaparmış, bunları unutun. En baba ekipman terfisi (jant) sizi %3-%5 hızlandıracaksa, bisiklet üzerinde daha iyi eğilip %7-%10 hızlanın!
-Fren pabuçlarınıza iyi bakın! Yağışlı havada çıkarken iki kere düşünün. Bir çift iyi fren pabucu olmuş 100 lira. Pabuçları ve jant fren yüzeyini sık sık silip temizleyin. Buralara birikip, yapışan kum ve toz taneleri aşınmayı hızlandırır! Montajın doğru yapılması ve kaliperin doğru ayarlanması da önemli, pabuçlar dengeli basmalı, yoksa bir tarafı aşınırken diğer tarafı janta değmez bile! Ve pabucunuz ömrümün %50’sini tamamlamadan çöp olur.
-Bisikleti yıkadıktan sonra bisiklet üzerindeki her vidayı kurulayın. Alyan giren çukurlarda su kalıyor ve buralar paslanıyor. Kulak çubuğu kullanabilirsiniz. Vidaları yenilemeye kalksanız 10 dolardan fazla ediyor, iyi düşünün!
-Jant akordu ve göbek bakımına kadar, olabildiğince kendiniz öğrenmeye çalışın. Sadece aynakol sökme anahtarı biraz fazla pahalı ve az ihtiyacınız oluyor, bence almayın, bisikletçiye 10 lira verin halletsin, anahtar 40-50 lira çünkü

Geri