Kimseyi hedef almamıştım. Lütfen üstünüze alınmayın, ben size zaten hak veriyorum. Şöyle açıklayayım:
5. Devlet benim işverenim ben de çalışanı. Hizmetim karşılığında işverenim bana maaş ödüyor. Devlet ve benim aramda özel bir sözleşme var. Devlet bana emeğim karşılığında ödediği maaş üzerinden "acımasız vergi yükünü" bana da uyguluyor.
Bence bizim vergi sistemimiz daha çok bireyin üzerine binecek şekilde dizayn edilmiş. Maaş bordrosunda, işçi ve işveren kesintileri ayrı ayrı yazılır ama en altta toplam kesinti olarak tekrar yazılır, yani o çalışanın kesintisidir esasında. İşçiden kesilen vergileri küçük göstermek için yapılan bir kelime oyunudur. Batı ülkelerinde ise bunlar doğrudan tek kalemde yazılır ve herkes kendi vergisini bilir.
4. İşte maalesef haklı olduğunuz yer burası. Ben bile açık açık söylüyorum, özel sektörde çalışıyor olsaydım daha fazla çalışırdım ama 3 kat daha fazla maaş alırdım. Ben bunu kasıtlı yapmıyorum, bana yüklenen görev bu. Şöyle ki, öğretmen dersine girdiği sürece, hemşire/doktor hastaya baktığı sürece, polis nöbete gittiği sürece, vs sıkıntı yok.
3. Herhangi bir kastım yoktu, genel olarak söyledim.
1. Evet.... Bir devlet dairesinde bir veznedar-kasiyer-memur düşün. O adam belki günde sadece 1 iş yapacak ama orada birinin oturması gerekiyor, çünkü öyle bir pozisyon var, verimsiz bir sistem. Bu adam maaş alıyor ve yasalar gereği bu adamı sen oradan çıkartamıyorsun. Bölüm kapanınca yeniden görevlendirme ile başka yere gönderiliyor, vs. Diğer yanda da, özel sektörde, günde sadece 4-5 müşteri ile ilgilenen bir işletmenin kasasında duran birini yada telefona bakan bir sekreter düşün, asgari ücreti geçtim, saatine 10 lira bile vermiyorlar ama patron villada yaşayıp BMW ile geziyor. Burada iki birey de zamanını full-time olarak işverenine veriyor ama birisi rahat diğeri köle. Ben burada bireyin haklarını sonuna kadar savunurum.
Para nereye harcanmıyor ki derken, örneğin gelen giden belediye başkanı kaldırım yaptırır. Özel sektöre teşvikler verilir, patron bir sürü para kaldırır ve kendisine sıfır Mercedes alır, vs.... Bunların yanında yan gelip yatan memurun aldığı para çerez parası kalır.