Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

3D tasarım

Ne çok tasarımcı varmış ne güzel... space claim deneyin derim, rhinonun yanına iyi gider.

Scudo
Kuzenim Bursadaki bir demir çelik firmasında çalışıyor, kontrol bölümünde. Bu firma ünlü lüks İtalyan otomotiv firmalarına da parça yapıyor, diğer otomotiv devlerine de. Muhabbet arasında catia kullanıldığını söylemişti.

Amaç sadece bisiklet çizmekse hemen hemen bütün programlarda yapılabilir. Fakat ortada bir imalat durumu varsa cad-cam uyumlu yazılımların kullanılması sonrasında birçok arayüz programının kullanılmasının önüne geçeceği için kolaylık sağlayacaktır. Bisiklet firmalarına gelecek olursak Catia, Proengineer ya da Unigraphics programlarından birini kullanıyorlardır diye düşünüyorum... Eğer tube kadro çalışılacaksa solidworks yeterlidir, ama hydroformed kadro çalışılacaksa catia'da surface(yüzey) çalışmak daha kolay olduğu için catia daha avantajlı olacaktır.

@Mustafa_Temizel
Hocam cimatron daha çok kalıpçılık cad-cam'i için uygun değil mi ?

@Erdi Buyuran
Hocam 3dmax bu işin biraz daha görsel tarafında. Mekanik anlamda diğer programların gerisinde kalıyor.

Amatör de dahil tüm ilgililer için rattleCAD adında bir ücretli paket program var. Program sayesinde bisikletin genel 2D hatlarını kusursuz şekilde ortaya çıkarabiliyorsunuz. Sanırım programın 3D modülü de var. Bu da linki: (link) (Kırık versiyonu varsa bana da haber verin :D )

Onun dışında genel ben 3D uğraşayım, bisikletin tüm ıvır zıvırına hakim olup bisiklet profesörü olayım diyorsanız yukarıda arkadaşların yazdığı mühendislik paket programları (Solid Works, Catia, Unigraphics, Creo vb.) fazlasıyla yeterli olacaktır.

Edit: BikeCAD adında şöyle bir program da var, size şablonlar üzerinden hızlıca bir tasarım yapmanıza olanak sağlıyor: (link)

Arkadaşlar yeni bir MTB tasarımı yapıyorum Solid Works üzerinden :) Şu an geliştirme aşamasında ama bana çok heyecan verdiğinden dayanamadım sizinle de buradan ilk görünümleri paylaşmak istedim. Takribi biraz zaman sonra bitecek, bittiğinde de full görselleri buradan sizinle paylaşacağım. Katkı vermek isteyenlerin her türlü yorumuna açığım ! :) (Bittiğinde biraz render ve photoshop ile gerçek bir üretimden ayırt edilemeyecek umuyorum :) ) @Cemal Ç. @Mekerce @Muhammed Emir @necmeddin

Cotyoran MTB.JPG

Arkadaşlar yeni bir MTB tasarımı yapıyorum Solid Works üzerinden :) Şu an geliştirme aşamasında ama bana çok heyecan verdiğinden dayanamadım sizinle de buradan ilk görünümleri paylaşmak istedim. Takribi biraz zaman sonra bitecek, bittiğinde de full görselleri buradan sizinle paylaşacağım. Katkı vermek isteyenlerin her türlü yorumuna açığım ! :) (Bittiğinde biraz render ve photoshop ile gerçek bir üretimden ayırt edilemeyecek umuyorum :) ) @Cemal Ç. @Mekerce @Muhammed Emir @necmeddin

259821 dosyayı görüntüle
Elinize sağlık boş zamanlarda veya iş olarak mı yapıyorsunuz bilmiyorum ama her iki şekilde de bu tip teknik çizimler ile uğraşmak bence güzel bir şey. Madem böyle bir şeyler yapabiliyorsunuz. Bisiklet kullanıcılarının aradığı ama piyasada çok bulunmayan ekstra malzemelerin çizimi ve yapabiliyorsanız üretimi ile bütçenize de katkı sağlayabilirsiniz. En basit örnek olarak bikepacking turculuğun vazgeçilmezlerinden anything cage vs tasarlayıp yapabilirsin. Bende 3D çizim yapan sitelerde 1-2 tane buldum onu bastırmayı düşünüyorum.

Birde ek öneri olarak tam alt boru ile orta göbeğin birleştiği yer eşit değil gibi duruyor belki düzenleme daha düzenleme yapacaksındır.

Dosyalar

• 111111111.JPG
    111111111.JPG
    3,1 KB · Okunma: 22
  • 12312.JPG
    12312.JPG
    10,5 KB · Okunma: 22
Katkı vermek isteyenlerin her türlü yorumuna açığım ! :)
Aklıma şu geldi
Alın borusunu yok et alt ve üst boru alın borusunun orada yatay biçimde kaynak yapılarak birleştirilmesi
Uzun zamandı aklımda ki bir fikirdi (acaba aklıma nasıl geldi:naslyany:)kadrolardaki esnemeyi azatacağı fikrindeyim

Elinize sağlık boş zamanlarda veya iş olarak mı yapıyorsunuz bilmiyorum ama her iki şekilde de bu tip teknik çizimler ile uğraşmak bence güzel bir şey. Madem böyle bir şeyler yapabiliyorsunuz. Bisiklet kullanıcılarının aradığı ama piyasada çok bulunmayan ekstra malzemelerin çizimi ve yapabiliyorsanız üretimi ile bütçenize de katkı sağlayabilirsiniz. En basit örnek olarak bikepacking turculuğun vazgeçilmezlerinden anything cage vs tasarlayıp yapabilirsin. Bende 3D çizim yapan sitelerde 1-2 tane buldum onu bastırmayı düşünüyorum.

Birde ek öneri olarak tam alt boru ile orta göbeğin birleştiği yer eşit değil gibi duruyor belki düzenleme daha düzenleme yapacaksındır.

Merhabalar, görüşleriniz için teşekkür ederim. Bu işi şu an hobi olarak yapıyorum ama daha önce mesleğimden dolayı (Makine müh.) 3D printed parçalar üzerine çalıştım. Ticari olarak bu işi yapmıyorum ama ileride düşünebilirim. Alt borunun göbekle birleştiği yer tasarımsal olarak öyle yaptım, şu an değistirmek istesem baya bir iş çıkar, bilenler bilir SolidWorks'te bir değişiklikte çok parametrenin değişmesi gerekiyor. Muhtemelen kadro böyle olacak ana hatlarıyla :) Değiştirebilirim, tekrar bakacağım..

• Beğen
Tepkiler: necmeddin ve MakRo

Bu arada pedal kısmı dediğiniz gibi gerilimler altında çalışan bir göbeğe sahip olduğu için alt kolu oraya uzatarak tasarımı şu şekilde revize ettim (Biraz zaman alsa da bu kısım önemliydi tasarım rijitliği açısından) Yeni kadro;

1617045259112.png

Sanırım böyle daha iyi oldu hem de standart dışına çıkmamış olduk :)

@Cotyoran52 alın borusu bisikletin en ön kısmındaki boru maşanın hemen üstündeki
259851 dosyayı görüntüle

Ha tamam, oradaki tasarım normal bir MTB direksiyonuna göre yaptım yani içinden bildiğiniz silindirik direksiyon mili geçecek, dış yüzey tasarımı da alt ve üst koldan geldiği için loft dizaynını ona göre yaptım ve en uçta birleştirdim, tamamen estetik...

• Beğen
Tepkiler: necmeddin

259821 dosyayı görüntüle
Mesajı yeni farkettim. Arkadaşlar yorumlarını esirgememişler sağolsunlar. İlk çalışmandaki kadroya maşa eklersen resimi daha net görebiliriz.

Bu arada pedal kısmı dediğiniz gibi gerilimler altında çalışan bir göbeğe sahip olduğu için alt kolu oraya uzatarak tasarımı şu şekilde revize ettim (Biraz zaman alsa da bu kısım önemliydi tasarım rijitliği açısından) Yeni kadro;

259850 dosyayı görüntüle

Sanırım böyle daha iyi oldu hem de standart dışına çıkmamış olduk :)
İkinci resimde kadroyu net olarak görebiliyoruz. Kadro üst tube mi diyorlardı ben boru deyim anla işte üst boru çok hafif dış bombeli duruyor. Alt tube çok tatlı olmuş. Her halükarda çok güzel iş çıkarmışsın. İnşallah bir gün kendi kadronu yaparsın. Allah genç beyinlerimize bu gücü versin. Bizimle paylaştın sağolasın , varolasın. 😍
Son günlerin favorisi bir grawel kadrosu da bekleriz artık.:harika:

Mesajı yeni farkettim. Arkadaşlar yorumlarını esirgememişler sağolsunlar. İlk çalışmandaki kadroya maşa eklersen resimi daha net görebiliriz.

İkinci resimde kadroyu net olarak görebiliyoruz. Kadro üst tube mi diyorlardı ben boru deyim anla işte üst boru çok hafif dış bombeli duruyor. Alt tube çok tatlı olmuş. Her halükarda çok güzel iş çıkarmışsın. İnşallah bir gün kendi kadronu yaparsın. Allah genç beyinlerimize bu gücü versin. Bizimle paylaştın sağolasın , varolasın. 😍
Son günlerin favorisi bir grawel kadrosu da bekleriz artık.:harika:

Tabi abim ne demek, aşama aşama güzel gelişmeleri buraya ekleyeceğim. Özellikle muhabbetim olan MTB'ci dostları etiketledim ki gönderi daha büyük kitleye ulaşsın, üzerinde tartışalım istedim :)

• Beğen
Tepkiler: necmeddin

259821 dosyayı görüntüle
Bu tasarımın altında yatan fikir nedir?

• Beğen
Tepkiler: Cotyoran52
Bu tasarımın altında yatan fikir nedir?

Tamamen koronada evde kalmaktan abi yapacak birşey bulamadım, zaten uzun zamandır planlıyordum, başladım yani abi. Özel bir sebebi yok, kendi tasarım bisikletimi sanal da olsa yapmak istedim. :)

Tamamen koronada evde kalmaktan abi yapacak birşey bulamadım, zaten uzun zamandır planlıyordum, başladım yani abi. Özel bir sebebi yok, kendi tasarım bisikletimi sanal da olsa yapmak istedim. :)
İnşallah gerçeğini yapmak ta nasip olur 😊

Kaba bir süspansiyon ve maşa tasarımı da ortaya çıkıyor :) ; (Merak etmeyin renkler böyle olmayacak hala kaba tasarım aşamasındayız :) )

1617130588950.png

Canavar ortaya çıkıyor;

1617130989908.png

Hala kadroda falan bile değişecek yerler var, sele, gidon hidrolik disk fren, vites montajı gibi konular var... :) Fakat her gün bir parça çıkarmaya çalışıyorum iş ve yüksek lisanstan boş vakitler kalınca

@Cotyoran52 çalışmanız için tebrikler, ortaya çıkan kadro yapısı ile düz maşa ve ince teker ile yol bisikleti olmaya da aday bir kadro görüyorum sanki:harika:

Statik hesap ve yük dağılımını da bilgisayar üzerinden hesaplayabilecek misiniz?

Geri