Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

3D tasarım

Selam. Yapı mekaniği (kompozit ve metal malzemeler) ve optimazyon çalışan geliştirme mühendisiyim. Solidi oldukça kullanmaktayım. 11 sene bisiklet sporu ile mazim spor olarak düşünürsek. Solid ve catia de denemelerim var haliyle. Analizlerini yine taslak hazırlarsam solid bazen yeterli olabiliyor ayrıntılı analiz için ansys kullanırım. Size soracağım bu kadar tasarımda hazır olarak aldıklarınız haricinde toplam ne kadar zaman yatırım yaptınız?

Scudo
@Cotyoran52 biliyorum gidonda değişiklik yapacağını söyledin , fakat dayanamıyorum :koptum: . Şu gidonu yayla tarzı yapıp , az daha genişletme imkanımız varmı. Kron xc lerdeki zozo gidon gibi durmuş. Maşa üstündeki çağla yeşili görünümü etkiliyor. Maşanın beyaz renk olması görüntüyü bozuyor. Tamam dedin ,renk olayını halledeceğim diye. E biz böyle işlere alışkın olmayınca sabırsızlanıyoruz.
:)

@Cotyoran52 biliyorum gidonda değişiklik yapacağını söyledin , fakat dayanamıyorum :koptum: . Şu gidonu yayla tarzı yapıp , az daha genişletme imkanımız varmı. Kron xc lerdeki zozo gidon gibi durmuş. Maşa üstündeki çağla yeşili görünümü etkiliyor. Maşanın beyaz renk olması görüntüyü bozuyor. Tamam dedin ,renk olayını halledeceğim diye. E biz böyle işlere alışkın olmayınca sabırsızlanıyoruz.
:)

Selamlar abim. Yeni gidona başladım bile. Enve marka yayla gibi bir MTB gidon modeli tasarlıyorum, ölçülerini buldum. O gidon temsiliydi, nasıl duruyor diye bakmak için. Şu anki renkler tamamen temsili abi, çizim yaparken zıt renkler kullanılıyor ayırt etmek için :) Sen merak etme dehşet cengiz bir bisiklet çıkacak :)
Selam. Yapı mekaniği (kompozit ve metal malzemeler) ve optimazyon çalışan geliştirme mühendisiyim. Solidi oldukça kullanmaktayım. 11 sene bisiklet sporu ile mazim spor olarak düşünürsek. Solid ve catia de denemelerim var haliyle. Analizlerini yine taslak hazırlarsam solid bazen yeterli olabiliyor ayrıntılı analiz için ansys kullanırım. Size soracağım bu kadar tasarımda hazır olarak aldıklarınız haricinde toplam ne kadar zaman yatırım yaptınız?

Merhabalar.. Hazır parçalar genelde bisiklette standart diyebileceğim parçalar; vites kolu, fren kolu, arka aktarıcı, ruble, aynakol vb. bu parçalar için sadece montaj için modifikasyonlar yapıyorum, tekrar alt montajlama yapıyorum (Direkt step olarak alayım, kullanayım olayı maalesef montajda çok hatalar doğuruyor. Bu yüzden standart parçalarda bile alt montaj yapmalısınız.) ve görünümlerini düzeltiyorum kendime göre Grabcad sitesinden indirip. Taktir edersiniz standart parçaları çizmek çok ciddi zaman alıyor ayrıntılarından dolayı ve gereksiz de. Şu haliyle bile her komponenti hakkıyla montajlamak en az 1 saat alıyor. Kadro, lastik-jant, maşalar, gidon, pedal, fren diski vb. kısımlarını ben yaptım ve iş ve yüksek lisanstan kalan zamanlarda 2-3 hafta süre zarfında bu noktaya geldim. En çok montaj ve çizim hataları uğraştırıyor, modeli cizmek belki de en kolayı. Bu sebeple parçaların çoğu zaman tüm mekanizmalarını çizmek yerine komponentleri sadece dış görünümlerini önemseyerek çiziyorum ki Solid Works aşırı şişmesin zira laptopun gücü kısıtlı, maksat renderde iyi bir bisiklet çıkması zaten. Yoksa kilit mandalının en ufak iç detayına kadar inilip çizilmesi de mümkün ama montaj açılmaz ve süreler çok uzar. :D

Son düzenleme:
Sayın @Cotyoran52 beni konuya etiketlemişsiniz ama özür dileyerek gözden kaçırdığımı, yorumsuz bıraktığımı belirtirim. En azından bir kutlarım derdim ama bu kadar uğraştığınızı görüpte üretmeyi düşünmüyorum yazmanıza üzüldüm açıkçası.
Bence kendi yaptığınız (yaptırdığınız), eşsiz bir bisiklete binerdiniz.

Sayın @Cotyoran52 beni konuya etiketlemişsiniz ama özür dileyerek gözden kaçırdığımı, yorumsuz bıraktığımı belirtirim. En azından bir kutlarım derdim ama bu kadar uğraştığınızı görüpte üretmeyi düşünmüyorum yazmanıza üzüldüm açıkçası.
Bence kendi yaptığınız (yaptırdığınız), eşsiz bir bisiklete binerdiniz.

Merhabalar Cemal hocam, sizin forumda sıkı bir MTB'ci olduğunuzu biliyorum o yüzden tanıdığım dağ severleri posta etiketledim. Üretmeyi düşünmüyorum çünkü üretim bambaşka bir alan ve çoğu zaman çizimlerde yer alan detaylarının çoğunu yapamıyorsunuz fiziki imkanlardan dolayı. Ayrıca özel bir kadro ürettirip kullanmak seri üretim fabrikasyon olmadığı için pahalıya mal olabilir. Buradaki tasarımın amacı kafamdaki görünümü güzel olan, fotojenik o bisikleti ortaya çıkarabilmek. Üretme gibi bir amacım olsaydı zaten sadece kadroya odaklanır imalat hedefine uygun, döküm kalıbı rahatça çıkarılabilen bir çizim oluştururdum çünkü kalan komponentler standart ve özel üretime girmek de gereksiz. Sektörün içinde bizzat bulunduğum için üretim kısmının apayrı bir dünya olduğunu gördüğümden şimdilik sadece bunula yetiniyorum :D Yoksa yapılmak istenirse bambodan bile kadro yapan tasarımcılar var, neden olmasın. :)

Estağfurullah, öyle demeyelim.😅 Yazdığım gibi yalnız sürüyorum ben. Bildiklerim bana zor yeter.😄

Yo yo öyle deme Cemal hocam her dağ gönderisinin altında görüyorum yorumlarını, fotoğraflarını bu alana tutkunuz bariz, her halükarda bu sebeple yorumunuzu almak istedim tasarıma yönelik, beğendiyseniz ne mutlu.. Ayrıca B'twin ST540'ın ve Ghost Lector'un bazı yönlerini referans aldım bu tasarımda, B'twin dağ bisikletleri her zaman hoşuma gitmiştir. :)

Yeni gelişmeler;

Yeni "yayla" gibi ( :D ) gidon "Enve M9 Carbon" modeli referans alınarak baştan tasarlandı.

genel.JPG

Gidon açısı ayarlanabilir bir hüviyete kavuşturuldu;

ayarlanabilir gidon.JPG

Hidrolik fren kolları eklendi (Sram Code RSC);

Fren Takımı.JPG

Gidona vites ayar kolu eklendi (Sram X01 DH);

vites.JPG

Sonraki hedefler:
-Zincir montajı
-Kablolama
-Marka ve logo yerleşimi
-Ufak tefek montaj aparatları
-CAD final renklendirmesi (Render renklendirmesi değil :) )
(Allah sonraki hedef "render" demeyi nasip etsin zira öldüm, çok zaman alıcı ama bir o kadar da keyifli bir süreç :) )

(Hayır arkadaşlar SRAM sponsor olmadı :D bisiklete en uygun standart parçalar olarak bunlar oldu. Shimano olsa onu alırdım :) )

@Cotyoran52 vites sistemi biraz garip olmuş 12 vitesli sram XO1 eagle aktarıcı shimano xt krankset(galiba xt ydi) 9lu sram ruble 7vitesli sram XO1 DH
Gidon çok güzel olmuş

@Cotyoran52 vites sistemi biraz garip olmuş 12 vitesli sram XO1 eagle aktarıcı shimano xt krankset(galiba xt ydi) 9lu sram ruble 7vitesli sram XO1 DH

Gerçek performans ölçeklerine takılmayın, üretme gibi hedefimiz zaten yok :D Üzerindeki yazıyı değiştirirsiniz alın size uyumlu aktarıcılar :D Bulabildiğim uygun standart modeller bunlardı. Çok irdelediğinizde fren diskinde bile birçok hata görebilirsiniz. Burada maksat görünüm olarak güzel bir model çıkarmak.. Çok absürt şeyler çıkarsa değiştiririz zaten :)

Gerçek performans ölçeklerine takılmayın, üretme gibi hedefimiz zaten yok :D Üzerindeki yazıyı değiştirirsiniz alın size uyumlu aktarıcılar :D Bulabildiğim uygun standart modeller bunlardı. Çok irdelediğinizde fren diskinde bile birçok hata görebilirsiniz. Burada maksat görünüm olarak güzel bir model çıkarmak.. Çok absürt şeyler çıkarsa değiştiririz zaten :)
O iş hiç belli olmaz. Bir bakmışın el emeği göz nuru ile güzel bir çalışma çıkmış. Sonrasında Yürü Kulum demiş ve çalışman yollara düşmüş. En güzelini hayal etmek lazım.
İlerde çocukların yolda gördüklerinde "aaa bu babamın tasarımı bisiklet değil mi?" dememeleri için bir neden yok. Son halini almış tasarımının tablosunu çıkarıp duvara astığın zaman dahi bu iş olmuştur.
Gidonun son hali güzel olmuş. Eline sağlık. :harika:

O iş hiç belli olmaz. Bir bakmışın el emeği göz nuru ile güzel bir çalışma çıkmış. Sonrasında Yürü Kulum demiş ve çalışman yollara düşmüş. En güzelini hayal etmek lazım.
İlerde çocukların yolda gördüklerinde "aaa bu babamın tasarımı bisiklet değil mi?" dememeleri için bir neden yok. Son halini almış tasarımının tablosunu çıkarıp duvara astığın zaman dahi bu iş olmuştur.
Gidonun son hali güzel olmuş. Eline sağlık. :harika:

Bitince baskı alıp asacağım abi :) Üretme kısmı şimdilik yok bakalım... Gidonu en çok sen istemiştin abi, yorumunu merak ediyordum, teşekkürler... :)

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Yeni gelişmeler;

Hiç yan görünüm bir resim atmamışım onu farkettim :) ;

genel 1.JPG

Perspektif;

genel 2.JPG

Sonunda zincir eklendi; (Pedal ve tekerle uyumlu senkronize hareket bile verdim ama bilgisayarı çok kastığı için yine görünüm olarak devam ediyoruz :D )

zincir.JPG

Yeni sportif pedallar eklendi; (Bir önceki eski model pedala göre hayli güzel hava kattı :) );

pedal.JPG

Bisikletin muhtelif yerlerine "quick release" mandallarından eklendi (Jant göbekleri ve sele);

mandal.JPG

Kablolama ve render öncesi son renkler :) (Siyah ve fosfor yeşili güzel bir hava kattı :) )

-Lastikler Michelin DH22 (En iyi MTB lastiklerinden)
-Maşa Rockshox
-Lastik dişleri ve lastik yanak kalınlığı tamamen değiştirildi

1618260915832.png

Yan görünüm;

1618262264748.png

Param olsa da ben alsaaaam :) ;

1618262517852.png

Made by Cotyoran Bicycle Inc. ;

1618262856446.png
@necmeddin abi şimdi renkler nasıl ? :D

Son düzenleme:
Kablolama ve render öncesi son renkler :) (Siyah ve fosfor yeşili güzel bir hava kattı :) )

-Lastikler Michelin DH22 (En iyi MTB lastiklerinden)
-Maşa Rockshox
-Lastik dişleri ve lastik yanak kalınlığı tamamen değiştirildi

260984 dosyayı görüntüle

Yan görünüm;

260985 dosyayı görüntüle

Param olsa da ben alsaaaam :) ;

260987 dosyayı görüntüle

Made by Cotyoran Bicycle Inc. ;

260993 dosyayı görüntüle
Bu neeee, fenerbahçe gibi olmuş. Renk körü mü oldum ne oldum. Haydi bordoyu koymadın, maviyi koysaydın bari. Oda olmadı bordomavi olsaydı barii. :koptum:

Bu neeee, fenerbahçe gibi olmuş. Renk körü mü oldum ne oldum. Haydi bordoyu koymadın, maviyi koysaydın bari. Oda olmadı bordomavi olsaydı barii. :koptum:

Bir tane de sana eve yolluyorum abi dediğin renkleri yapıp :D :D

@Cotyoran52 çok güzel olmuş, ekrandan çıkacak kadar gerçek duruyor :harika:👏

Ben de adresimi yazıyorum bu arada:koptum:

@Cotyoran52Tasarımı NFT'ye çevirip satabilirsiniz :harika: Belki bir fabrika görüp üretmek ister :ssrtcbya: (Patentli olmuş olur hem)

Yok o seviye birşey değil :) Sadece can sıkıntısından yaptığım bir çalışma ama beklediğimden güzel oldu yalan yok :D

Geri