Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

40 litre diye satılan Semçanta heybenin 28 litre çıkması

fark buymuş kardeşim

Solda 40 litre olarak satılan yerli çanta, sağda Decathlon'un 40 litrelik çantası (2x20 lt). Özet geçeyim, Vaude, Ortlieb, Decathlon gibi ciddi firmalar çanta ölçüsünü çarpıp çıkan sonucu kapasite bilgisi olarak paylaşıyor. Yani sağda gördüğün çantanın üreticisi 40 litre olduğunu iddia etmiş. Soldaki çantanın üreticisi ise kum testi yaparak 40 litre olduğunu iddia etmiş. Bir abi de "kum suyu çeker, biraz da su koysaydınız 50 litreye tamamlardınız" diye çok güzel dokundurmuş.

IMG-20210328-WA0012.jpg

• Beğen
Tepkiler: Ali Eren
Scudo
@undefined
son bir özet geçelim. litre bir hacim ölçü birimidir ve 1000 santimetre küp etmektedir. 10*10*10 ya da 2*10*50 fantezinize kalmış. iç ölçüleri bu şekilde olan herhangi bir esnemeyen sabit hacimli kap 1 litre ölçüsündedir. suyun molekülleri arası boşluk çok azdır o yüzden binde 1 bile hata vermez. aynı şekilde deniz kumu da pek hata vermez. çakıl taşı az biraz hata verir. pinpin topu koyarsan küre şeklinden dolayı arada çok boşluk kalır çok hata verir. pinpon topunun hacmi de suya batırılarak ölçülebilir lise fiziği kaldırma kuvveti. yoğunluk bambaşka bir şey tabii ki hiç lafının geçmesine gerek yoktu bu başlıkta. aynı hacim kaplayan saf maddeler farklı kütlede olabilir atom ağırlıkları farklı olacağından dolayı. yani aynı hacimdeki kaptaki kütle farklılığını etkiyen faktörler atomik ağırlık var atomların ne kadar sıkışık-gevşek olduğu. semçanta amatör bir girişim olduğu için hesap bile yapmamış aslında çantayı üretirken. teknik olarak 20 litre alıyor ama tepiştirmek sıkıştırmak gerekli tabi. büyük markalar hesap yaparken çantanın içine net olarak koyulabilecek miktarı hesaplamışlar. semçanta hesaplamamış ama yaptıkları deney gösteriyor ki teorik olarak alabileceği max hacim 20 litre ceplerle falan 21-22 hadi. mantık bu şekilde olsa çantalar elastik üretilirdi pompayla şişişir şişir büyüt doldur. pratikte semçanta yanlış teoride doğru ama kötü niyetli olduklarını düşünmüyorum. hem hacim hem cm ölçüleri veriliyorsa satılırken karar tamamen alıcının.

Yukarıdaki fotoğraf her şeyi anlatıyor. Vaude, Ortlieb, Decathlon örneklerinde de gördük, adamlar ölçüyü çarpmış, çıkan sonucu hacim olarak paylaşmış. Bunlar şu kadar kum sığıyor deyip hiçbir heybe üreticisinin ortaya koymadığı bir hesap yapmış.

45 numara ayakkabı giyiyorsun, bir yerden ayakkabı alıyorsun ayağın sığmıyor. Diyorlar ki biz kum testi yaptık kardeş, bizde hesap böyle. E o zaman standartlar neden var? Hiçbir heybe üreticisinin kullanmadığı bir yöntem kullanmak yanıltıcı değildir de nedir?

Listeyi tekrar paylaşayım

Semçanta Baykuş
29x12x40 cm = 13,9 litre (firma kum testiyle 13.9 litre çantanın 20 litre olduğunu iddia ediyor)

Btwin 500
58x12x35 cm = 24 litre (firma kum testi yapmamış, 24 litre olduğu halde 20 litre olduğunu bildiriyor)

Vaude Aqua
31x17x30 cm= 15,8 litre (firma kum testi yapmamış, 15.8 litre olduğu halde 14 litre olduğunu bildiriyor)

Decathlon ve Vaude bırakın kum testi gibi abuk bir yöntemle hacim arttırmayı, adamlar bilakis hacim düşürmüş. Yani kağıt üzerindeki rakamlar birinde 24 litreden 20 litreye düşmüş, diğerinde 15.8 litreden 14 litreye düşmüş. Bizim firma 13,9 litreyi düşürmek bir yana, içine kum doldurup 20 litre diye gazlıyor.

Hacim, kütle, yoğunluk izahatına girmeyi düşünmüyorum zira yukarıda gayet net açıklandığı için tekrara düşer lakin tek bir şey söylemeden geçemeyeceğim: Çantayı tıka basa kumla dolduran arkadaşlar, cisimlerin yoğunluğunu hesaba katmıyor ya da işlerine gelmiyor. "Biz 20 litrelik kum sığdırdık mı, sığrdırdık; konu kapandı." havasındalar. Aynı çantaya turda kullanacağınız malzemelerin belki 3/2'si ancak sığar. Esneme payına kafa yorulacağına keşke "İnsanlar bu çantada kum taşımayacak, biraz da yoğunluğu düşünelim." falan denilseydi.

Kendi sitelerinde 40 lt diye satılan çantaların hacminin 35 lt olarak güncellenmesi bu tartışmanın başarıya ulaştığının göstergesi. "Biz hacmini kanıtladık ama üreticilerin standart olarak kabul ettiği bir hesaplama yöntemi varmış, hemen güncelleyelim de başımız ağrımasın." diye mi düşünüldü? Eğer öyleyse 50 lt diye satılan çantaların da hacmi 42 çıkıyor, hatırlatmış olayım. :) Şu güncelleme olayı deyim yerindeyse tam kendi ayağına sıkmak olmuş. Bir yanda video çekerek çantanın 20x2 (hatta daha fazla) litre olduğunu ispat etmeye çalışacak, diğer yanda bu çanta 35 lt diyerek açıklama güncellenecek. Sırf şu mevzudan bile tüketici haklı bulunur.

Tüm bu şovdan sonra "Artık olan oldu, çantayı alan almış, geri çağıramayız, hediye-hediye çeki veremeyiz." gibi bir açıklama da bekliyorum ben. Çünkü onların hesabı doğru, bunca insanınki yanlış.

Son olarak konunun başından beri ısrarla, bu çantanın bisiklet çantası olduğu, dolayısıyla içinde tur malzemelerinin taşınacağı gerçeğine gözlerini kapayanların hiçbiri bu markayı tercih etmeyeceğini söylemiş. Çünkü evdeki hesap çarşıya uymadı. :)

@Atasoy
Keşke ilk "üçkağıtçı" dan sonra dağıtsaydın.😁😆 Herkes "amaaan banane" diyemiyor işte dostum, yapı. Birgün gıyabımda böyle bir platformda biri bana üçkağıtçı dese kesinlikle yasal yola başvururum.
Tura çıkan bir bisikletçi Çantasına kum mu dolduruyor da bu çanta 20 litre taşıyor diyorsunuz kaldı ki doldurdu o kadar yükle o tur ne kadar sürer çantalar o kadar ağırlığa ne kadar dayanır sürüş güvenliğinden hiç bahsetmiyorum bile
Not: Bu arada benim için çantanın bedelinin bir önemi yok önemli olan ölçülerin satıcının beyan ettiği ile tutmaması

Kardeşim, verdiğin örnekteki çanta bir sırt çantası. Bisiklet heybelerinde ise dışı neyse içi o. Kullanılan kumaşın kalınlığı 1 santim bile yoktur. Çok saçma bir kıyaslama olmuş. Yeter artık, bırakın bu durumu anlaşılır kılma çabasını.

Mesajımda gayet güzel, anlaşılır biçimde anlattım. Sem Çanta'nın ölçüsünü Vaude, Decathlon ve Ortlieb çantalarla kıyasladım. Dördü de heybe üreten firmalar. 3 tane dünya devinin ölçüsü ortada. Hacim ölçerken kullandıkları sistem meydanda. Ölçüyü çarpmışlar, elde edilen sonucu paylaşmışlar. Yok kumaş esner, yok içine kum koyarsak böyle olur yok. Yukarıda bir ağabey güzel demiş "içine 5 litre su katın kum suyu emer, oldu mu sana 50 litre"

Ölçü=Hacim. Millet de buna göre alıp almamaya karar veriyor. Daha neyin lamı cimi yapılıyor, anlamıyorum.

Bizimkiler "kum doldurma metodu" uydurmuş, yok çanta esnermiş, genişlermiş... Dünya devlerinin 20 litre dediğine 30, 30 dediğine 50 diyorlar. Yani 3 tane dev firma keriz, yerli firma mı akıllı. Bu durum benim başıma gelse ortalığı yıkardım, maruz kalanlar gene efendi adamlarmış.

Burada gündem oluşturmaya, farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Saygın firmalardan örnekler vermişiz. Yapmayın, etmeyin, yarın siz de bir haksızlıkla karşılaşırsınız, gelir derdinizi anlatırsınız.
Yazılanları okumadığınızı düşünmekteyim sadece kendi düşüncenize yakın olan taraftan tutmaktasınız konuyu gelin başka taraftan bakalım. Şöyle düşünün çantanın "iç ölçüleri" verilmiş gönderdiğim linkte; siz diyemezsiniz ki bisiklet çantasının içi dışı bir biz iç hacmi hesaplıyoruz iç ölçüleri kullanmamız gerek, sadece iç ölçüleri konuşmaktayız şu an, yani iç ölçüler verilmiş fakat hacim beklenenden daha düşük. Nasıl anlatmamı istiyorsunuz bilemiyorum fakat iç ölçüleri çarpıyoruz ve verilen hacim sonucuna ulaşamıyoruz, sizin için bir anlam ifade etmekte midir? Sadece iç ölçüleri verilmiş bir 40 Litre olarak satılan çantanın ölçüleri sizin yönteminizle hesaplandığı zaman 21.69 Litre çıktığını görüyoruz. Buradan ulaşmak istediğimiz sonuç ölçüm yönteminin sizin basit matematik diye tanımladığınız yöntemden daha karmaşık olduğudur. Ölçüler Çarpımı ≠ Çanta Hacmi. Sonuç olarak "Shimoda" firması da bizi kandırıyor mu diyeceğiz?

Vaude çanta dikdörtgen bile değil böyle bir hesabı yapamayız baştan, kısa kenara göre kabaca hesap yapınca tam hacmi veriyorsa ölçüleri uzun kenara göre hesaplayıp da hacmin çok üstünde çıkarabiliriz?
Semçanta doğrudur veya dünya markaları yanlıştır demiyorum, bakın sadece ölçüm yönteminizi sorguluyorum burada.

(link)
  • Dimensions: 37 x 33 x 19 cm
Bu çantanın dikdörtgen olmadığının ama ölçülerin dikdörtgenmiş gibi kabul edilip verildiğinde de hem fikiriz değil mi? Ya da alt kısa kenarı mı üst uzun kenarını mı hesaplayacağız?
Vaude firmasına söylenecek bir şey yok ortada yine, ölçüm yönteminin bu olmadığını göstermeye çalışmaktayım.

Ekran görüntüsü 2021-04-03 105358.jpg
bu da 2x20 lt decathlon. çok ta farklı görünmüyor semçantadan ebat olarak. ölçüleri hep kutu olarak düşünüyorsunuz. Verdiğiniz örneklerin hepsi rollbag tarzı üstten kıvırmalı çantalar. o markalardaki ölçüler dış ölçülerdir ve kıvırıp bağladıktan sonra kalan bağlantılar da ölçünün içinde. Alt üst genişlikleri farklı hepsinin bunu hesaba katmıyorsunuz. adamlar sedece ön gözüne 2-3 lt kum koydular.
decathlon yazmış heryerine pinpon topu dolduruyoruz ne kadar top aldıysa o kadar diye. bu insanlar da aynısını yapsalardı bu sefer de pinpon topu taşımayacaz ki biz yazacaktınız burada. ama decathlon olunca iş değişiyor.

@hidromek
Bu "üçkağıtçı" lafında -ki ilk sen bahşettin- cidden ve hala ısrarcımısın? 🤔

Konu kapandı arkadaşlar...Çantalar 40 lt alabiliyor, başlık buna istinaden açılmıştı. Artık başka kaliteli marka alırsınız, ya da bunu alıp içine piknik tüpü sığdırmaya çalışır, yanına karpuzu koyamayınca hayal kırıklığı yaşarsınız, o sizin bileceğiniz iş. 🙂..Yani ispatlanmış şeyin daha neyini irdeliyorsunuz böyle pes...Kimse bu çantalar en büyük çanta demedi, kimse bunlar rockstar da demedi. Yerli üretim uygun fiyatlı iş görme amaçlı heybeler. İsteyen dilediğini alır. Bir dahada bilip bilmeden insanların gıyabında bu tip hakaretlerde bulunmayın, tavsiyem. Kimi yasal yola başvurur kimi ters adamdır başka yollara gider. Hakaret her ne kadar güvenli hissettiğiniz uzaktan, gizliden, rehavet içinde yapılsada yinede hakarettir. Karşılığı vardır..

Rahatlayın, sakinleşin ve başka topiğe devam edin. Çıkışlar yandan..🤣😂

@hidromek
Bu "üçkağıtçı" lafında -ki ilk sen bahşettin- cidden ve hala ısrarcımısın? 🤔

Konu kapandı arkadaşlar...Çantalar 40 lt alabiliyor, başlık buna istinaden açılmıştı. Artık başka kaliteli marka alırsınız, ya da bunu alıp içine piknik tüpü sığdırmaya çalışır, yanına karpuzu koyamayınca hayal kırıklığı yaşarsınız, o sizin bileceğiniz iş. 🙂..Yani ispatlanmış şeyin daha neyini irdeliyorsunuz böyle pes...Kimse bu çantalar en büyük çanta demedi, kimse bunlar rockstar da demedi. Yerli üretim uygun fiyatlı iş görme amaçlı heybeler. İsteyen dilediğini alır. Bir dahada bilip bilmeden insanların gıyabında bu tip hakaretlerde bulunmayın, tavsiyem. Kimi yasal yola başvurur kimi ters adamdır başka yollara gider. Hakaret her ne kadar güvenli hissettiğiniz uzaktan, gizliden, rehavet içinde yapılsada yinede hakarettir. Karşılığı vardır..

Rahatlayın, sakinleşin ve başka topiğe devam edin. Çıkışlar yandan..🤣😂
Sen kendini çok mu akıllı sanıyorsun tura çıkan bisikletçi yanınada kum mu taşır yoksa ihtiyacı olan malzemeyi mi dolayısıyla taşıyacağı malzemenin boyutuna göre çanta seçimini yapar sen üreticiyi eleştireceğine onları koruyorsun üretici o çantalara kum koyup mu taşıyormuş birşey yanlışsa yanlıştır yanlışa doğru demenin hiçbir anlamı yoktur.

@hidromek
Neyse enazından hakareti bıraktın..

Kum konusuna gelince hacim hesabı için su gibi sıvılar en makbulü iken kum gibi sıkışabilen nesnelerde kullanılabilir. Yukarı dönüp okursan aslında baya bilgi birikti... Bir arkadaş yabancı kaynakların linkinide paylaştı hemde 3-4 ayrı yerde. Onlarada bakabilirsin. Kum burada sadece test malzemesi, suda olabilir ki taa başta dediğim gibi "eğer bir kap 1 lt kum alıyorsa 1lt den fazla su alır"...Yani pinpon topu olmaz mesela, portakal olmaz. Boşlukları tam doldurmalı... O yüzden su dolduramayacağı için kum kullanıyor. Su doldurabilse 50 olurdu..Tura su dolu çıkmak adına değil sırf litre testi için. Bu durumun yoğunlukla kütleyle alakalı değil. Sadece hacimden dem vuruyoruz...

Başka deyişle litre (hacim hesabı) nın kuralı bu. Bir kabın hacmini içine koyduğun şey değiştirmez. Atıyorum aynı kaba tek futbol topu koyunca 3 lt alır 1000 bilye koyunca 5 lt..Böyle bir ölçüm, test yok. Yani bahsedilen şey hacimse testi akışkanla yaparsın, bu senin turcu olmandan taşıyacağın malzemelerin şekillerinden bağımsız. Hacim hacimdir ister top koy ister bilye..

Yukarıları okursan faydalanacaksın emin ol. 👍
Yoo, ben matematiği çok severim. Mesleğimdir de ayrıca. Yapılan hesap ortada.
Hırsız ve üçkağıtçı işletmeciden de doğal olarak hazzetmem. Fakat maalesef ki, yurdum işletmecilerinin yüzde doksanı böyle. 😔
Ama vizyon ve zihniyet kısır olunca oluyor işte!

🙂

@hidromek
Neyse enazından hakareti bıraktın..

Kum konusuna gelince hacim hesabı için su gibi sıvılar en makbulü iken kum gibi sıkışabilen nesnelerde kullanılabilir. Yukarı dönüp okursan aslında baya bilgi birikti... Bir arkadaş yabancı kaynakların linkinide paylaştı hemde 3-4 ayrı yerde. Onlarada bakabilirsin. Kum burada sadece test malzemesi, suda olabilir ki taa başta dediğim gibi "eğer bir kap 1 lt kum alıyorsa 1lt den fazla su alır"...Yani pinpon topu olmaz mesela, portakal olmaz. Boşlukları tam doldurmalı... O yüzden su dolduramayacağı için kum kullanıyor. Su doldurabilse 50 olurdu..Tura su dolu çıkmak adına değil sırf litre testi için. Bu durumun yoğunlukla kütleyle alakalı değil. Sadece hacimden dem vuruyoruz...

Başka deyişle litre (hacim hesabı) nın kuralı bu. Bir kabın hacmini içine koyduğun şey değiştirmez. Atıyorum aynı kaba tek futbol topu koyunca 3 lt alır 1000 bilye koyunca 5 lt..Böyle bir ölçüm, test yok. Yani bahsedilen şey hacimse testi akışkanla yaparsın, bu senin turcu olmandan taşıyacağın malzemelerin şekillerinden bağımsız. Hacim hacimdir ister top koy ister bilye..

Yukarıları okursan faydalanacaksın emin ol. 👍

🙂
Hala yanlış noktadasın üreticinin verdiği ölçülere göre ürünün hacmi yaklaşık 14 litre ve bunu 20 litre diye pazarlayıp satıyor bir müşteri bunu şikayet ettiğinde ama bu çanta 20 litre kum alıyor deniyorsa bu iyi niyetli bir davranış değil ve sen bu davranışı savunuyorsun üreticinin bu davranışını herhangi bir avrupa ülkesinde yaptığını varsay sence sonucu ne olur

Bir çantanın maliyeti ne kadar olabilir ya!? Değer miydi bu kadar tantanaya? Ama vizyon ve zihniyet kısır olunca oluyor işte!
bence değer bu tantanaya. bir iddia var ve suçlanan iddia yı çürüttü ama hala ben doğruyum diye diretiyor insanlar. biraz da hak hukuk meselesi bu.
@HakanAydn pinpon topu da olur portakal da olur litre hesabında. 100 topu neye koyarsanız koyun ayni hacmi verecektir. aradaki boşluklar da hacimden sayılır. ama topun tek hacmini alıp 100 le çarparsanız o yanlış olur işte. decathlon da pinpon topuyla yapıyor. çok yakın yaklaşık sonuç alabilirsiniz.

bence değer bu tantanaya. bir iddia var ve suçlanan iddia yı çürüttü ama hala ben doğruyum diye diretiyor insanlar. biraz da hak hukuk meselesi bu.
@HakanAydn pinpon topu da olur portakal da olur litre hesabında. 100 topu neye koyarsanız koyun ayni hacmi verecektir. aradaki boşluklar da hacimden sayılır. ama topun tek hacmini alıp 100 le çarparsanız o yanlış olur işte. decathlon da pinpon topuyla yapıyor. çok yakın yaklaşık sonuç alabilirsiniz.
Şair orada üreticiye seslenmiş. 😆

• Beğen
Tepkiler: _Madmexx _
Öncelikle firmaya cevap verdiği ve ilgilendiği için teşekkür etmek lazım. Ama sadece bir hata olabilir düzeltelim deselerdi daha makul olacaktı. Sitelerinde de düzeltme yapmışlar zaten. Demek ki kendileri de 40 lt işinin yanlış olduğunu düşünmüş. Beni rahatsız edense böyle bir firmanın bisiklet çantası gibi bir konuya kum metodu ıle ispat çabasına girmesi. Çünkü videoda plastik kapta gevşek şekilde yerleşmiş kumun çantaya sıkıştırılarak tepiştirilerek konulması hiç bilimsel bir yöntem olmamış (ne kadar hacim kazandırmıştır onlara bilemiyorum ama hoş değil). Bunun yerine su doldursalardı hem çantanın su geçirmediğini de görmüş olurduk. Son olarak diğer yabancı çantalarda da birçok şikayetler oluyor olacak. Ben kendi çantamı istediğim ölçülerde kendim yaptırdım çok kolay zevkli ve problemsiz tavsiye ederim

Başka deyişle litre (hacim hesabı) nın kuralı bu. Bir kabın hacmini içine koyduğun şey değiştirmez.
Bu dediğiniz doğru olsaydı, şişirmekle (içine hava koymakla) balon büyümezdi.

20 litre kum, 50 kilogram falan yapar. O kadar ağırlık ile çantanın 20 litreye genişliyor olması ile çantanın 20 litre olması aynı şey değil benim gözümde. Çanta 50 kilo taşıyacak kadar sağlam olsa bile, hiç kimse bisiklet çantasında 50 kilo taşımayacak.

Nasıl yorumlar hayretle okudum, matematik bilen, mesleği matematik olan veya İngilizce arama yapıp da doğru sonuçlara ulaşamayanlar :)

Konunun matematik kısmındaki ilgililerinden şu başlığı incelemelerini rica edeceğim: (link)
Yani bu bir dünya problemi, şişirilmiş ifadesini burada da görebilirsiniz, wikideki yazarın/yazarların; Semçanta ile bir bağlantısı olduğunu düşünmemekteyim :)

Başka bir çanta üreticisinin bu konuya getirmek istediği açıklık: (link)

Yine başka bir üreticinin açıklaması şu şekilde: (link).
İlgililer What about a polythene bag? kısmına gelebilir ve ihtiyaç duyarlarsa google çeviri de yardımcı olabilir, hatta tartışılan konuya bir açıklama da getirebilir belki bu link. Semçanta ile bağlantısı olduğunu düşünmemekteyim linkteki üreticinin fakat onlar da aynı fikirdeler, tabii yine de siz bilirsiniz.
Bakın arkadaş burada pek çok link paylaşmış..Sorduğunuz soruların hepsi var burada..Ama okumanız gerekli...Okursanız cevaplar bu linklerde, zira ben yoruldum...🙂..

• Beğen
Tepkiler: Taygun Kon
Ekşisözlük'te bile bu konu için aynı yorum yazılmıştı çantanın 40 litre olmadığı hususu. Burada sahtekarlık olmadığını düşünüyorum ama güzel hesaplanıp güzelce açıklanmalıydı. Daha sorumlu davranmalıydı firma. mağduriyetini bir şekilde gidermesi lazım. Mesela ben selealtı bikepacking çantasını almayı düşünüyorum aynı firmanın. 17 litre hacmi olduğu belirtiliyor ama güvenip alamıyorum şahsen. Firma bu şekilde en çok zararı kendisine verdi.

Geri