Öncelikle aklınızdaki en büyük sorunun cevabı basit aslında: 20 günlük ya da 3 haftalık bir Grand Tour düzenleyecek tecrübe, kültür, izleyici, altyapı vb. bisikletin temelini oluşturan olgularımız eksik ya da yok. Hali hazırda 3 haftalık düzenlenen 3 büyük tur varken Belçika, Hollanda gibi bisiklet kültürünün üst düzey olduğu ülkeler bile böyle bir işe kalkışmıyorlar. Neden? Çünkü onlar bisiklet yarışı kültürlerini farklı bir alanda geliştirmişler; Tek günlük bahar klasikleri. Sanırım bu durum daha çok kültürle alakalı. Biz ne zamanki ülkemizde bisiklet kültürünü ve sporunu futbol kadar önemser ve benimsersek o zaman 3 haftalık bir büyük tur düzenleme yetisine sahip oluruz, muhtemelen bu da belki 80. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turuna denk gelir belki daha sonrası. Bu tamamen bizim bu kültürü ne kadar sürede oluşturacağımız ile ilgili.
İkinci bir konu ise yarışın sürekli aynı güzergahtan geçmesi, evet eleştirinizde haklısınız; Türkiye'de doğal güzellik olarak gösterilebilecek çok fazla yer var. Fakat yine bir üstteki paragraftaki tecrübe, kültür ve izleyici olguları cevap olarak karşımıza çıkıyor. Tabiki bu yarışın getirdiği reklam ve tanıtım avantajını kullanmalıyız ama bir yarışı yarış yapan en büyük etkenin seyirci olduğu kanısındayım. Heleki böyle sınırsız ve geniş bir coğrafyaya bir günde yayılabilen bir spor için. Bu durumu göz önünde bulundurunca yarış organizatörlerinin ve sponsorların güzergahı bahsettiğim izleyici potansiyeli yüksek yerlerden geçirmeleri daha olası ve anlaşılabilir. Ne zamanki az önce bahsettiğim bisiklet kültürü ülkemizin geneline yayılır, o zaman biz Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turunu Karadeniz'de de, Ankara'da da, Türkiye'nin dört bir yanında görebiliriz.
Bu iş tamamen kültür ile alakalı; biz işleri doğru yaptığımız sürece, bakın ne fazlası ne de azı sadece doğru yapmamız yeterli olacaktır, bu kültür yavaş yavaş gelişecektir. Tabi bu kültür Cumhurbaşkanının etap galibine ödül verip, sporcuları kürsüde tutup miting konuşması yapmasıyla oluşmaz. Bisiklet kültürü ne gerektiriyorsa onu yapalım yeter, örnek alacağımız çok ülke var bu konuda bir eksiklik hissetmeyeceğimize eminim.
Lojistik,transferler,konaklama yol durumu çok önemli, fransa turunda bile.7 gün boyunca ordan oraya taşımak çok zordur yarışı,genelde birbirine ulama etaplar yapılır en rahatı böyle.Uzak etapları birbirine bağlamak çok zor.
Kıta takımı sayısının çok fazla artmasını beklemeyin. Cumhurbaşkanlığı Turu, artık World Tour yarışı olduğu için Torku gibi "Continental" takımlar katılamıyor, WT takımları dışında sadece Pro Continental takımlar katılabililiyor. Onlardan da toplam 22 tane var ve 4'ü Amerika kıtasının takımları.
Peletonun kalabalıklaşmasının kaza riskini arttırdığı yıllardır konuşuluyor, önümüzdeki sene büyük turlarda takımlar 9'ar değil 8'er kişi olacak. Bu bağlamda 70-80 kişilik bir yarış ilginç bir deney de olabilir.
@sargonnas
Takvimde 6 günlük yeri bile zor bulmuş bir yarışın 20 günlük yer bulma şansı nedir sizce?
Bisiklet turunun ilk günü 10 Ekim Salı günümü yani? Hafta içi? Startı bari pazar günü yapsalardı da çalışanların tatili dolayısı ile güzel bir katılım olsaydı.
cavendishin,greipelin tercihlediği takvimden ne duruma geldik.En önemlisi de takimimizin olmamasi.Fenerbahce amatör branşlara para yatırıyor.Keşke bisiklet branşına da girse veya diğer kulupler.
18 world tour takımından 4'ü (bora hansgrohe, astana, trek segafredo, emirates) katılacakmış. 7 pro. conti. ve türkiye milli talımı katılacak.
böyle giderse 2019 yılında world tour olmama ihtimali var.
10dan az pro-conti.gelirse tur seneye takvimden kaldirilabilirmis.Takimlarin takvimlerinde yaris olmamasina ragmen ulkede yasanmis teror olaylari,askeri kalkisma,binlerce kisinin teror faaliyetinden gozaltina alinmasi,hatta ve hatta malum kisinin referandum sonuclariyla tum yetkileri ustunde toplamasina kadar deginerej gelmeme karari almislar.
En cok uzuldugum noktalardan biri de Lotto Soudal menajerinin gecen yil verdigi roportajda uatte yazdigim olaylardan sonra seneye(yani bu sene) katilmayacaklarini belirtmis.Boylece Turun en onemli ismi olan Andrei Greipel'i de goremeyecegiz
Son zamanlarda ulkem adina hep utanc duyardim ama cyclingnews in haberini okurken ki utandigim kadar,baska hicbir zaman utanmamistim
@kobalamin yanlis bilgi vermeyelim lutfen! kural: world tour yarislarinda 2 sene ustuste 10 world tour takimindan az katilim olursa statusu dusuruluyor (2HC).
(yazi cok fazlasiyla siyasi icerikli. fransa da olaganustu hal var da tour de france nasil yapildi? turkiyedeki olaganustu hal'i bahane etmek absurd ve sacma. avrupanin her yerinde bombalar patliyorken.)
bisiklet federasyonu en az 10 takimdan soz aldiklarini acikladi. o gun gelince gorecegiz.
18 wt takımınından 4 ünü çağırabilmemizi geçtim WT yarışlarından çağırsalarda gitsek diyen 20 pro conti takımından bile sadece 8 ini cezbedebilmişiz. 13 takım 8 erden 104 sporcu. Varmı takvimde (2hc dahil) bu kadar az sayı? Başarımızı(!) kutluyorum. Vardır bunda da bir Rant. Yoksa göz göre göre bu kadar başarısız bir organizasyon üst üste iki sene bu ihaleyi alamazdı.
Gayet de Avrupalı sayılıyoruz. Türkiye Turu, WT takvimine alınmadan önce Avrupa Turu kapsamındaydı. Futbol takımlarımız UEFA'nın organizasyonlarında yer alıyor, daha 10 gün önce Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın finali İstanbul'da oynandı...
Sporcular da sporu yönetenler de politikanın dışında olmak isterler, çünkü politikaya bulaşmak onlara birşey kazandırmaz ama çok şey kaybettirebilir.
(link) :
ZHANDOS BIZHIGITOV / KAZ - 1991
DMITRIY GRUZDEV / KAZ - 1986
JESPER HANSEN / DEN - 1990
RICCARDO MINALI / ITA - 1995
RUSLAN TLEUBAYEV / KAZ - 1987
ANDREY ZEITS / KAZ - 1986
NIKITA STALNOV / KAZ - 1991
SERGEI CHERNETCKII / RUS - 1990
(link) :
SHANE ARCHBOLD / NZL - 1989
SAM BENNETT / IRL - 1990
SILVIO HERKLOTZ / GER - 1994
LEOPOLD KÖNIG / CZE - 1987
GREGOR MÜHLBERGER / AUT - 1994
MATTEO PELUCCHI / ITA - 1989
ALEKSEJS SARAMOTINS / LVA - 1982
MICHAEL SCHWARZMANN / GER - 1991
(link) :
EUGENIO ALAFACI / ITA - 1990
FUMIYUKI BEPPU / JPN - 1983
MARCO COLEDAN / ITA - 1988
JARLISON PANTANO / COL - 1988
KIEL REIJNEN / USA - 1986
EDWARD THEUNS / BEL - 1991
RUBEN GUERREIRO / POR - 1994
BOY VAN POPPEL / NED - 1988
(link) :
JOHN DARWIN ATAPUMA HURTADO / COL - 1988
SIMONE CONSONNI / ITA - 1994
FILIPPO GANNA / ITA - 1996
MARKO KUMP / SLO - 1988
VEGARD STAKE LAENGEN / NOR - 1989
EDWARD RAVASI / ITA - 1994
DIEGO ULUSSI / ITA - 1989
FEDERICO ZURLO / ITA - 1994
astanadan jesper hansen
boradan sam bennett
bae den atapuma
bunlar kulak aşiyanlığım olan isimler sadece. Yani ismini okurken beni yarış heyecanına sokacak bir isim göremiyorum. Zaten bir beklentim yoktu da hani son atakta bi süpriz olur mu diye hevesliydim. Sendenmişsin gibi kendi yağımızda kavrulacağımız bir sene geçirelim bakalım.