Arkadaşlar merhaba,
1 senede Fold 2 ile 1700 km yaptım. Size tecrübelerimi aktarmak isterim. Özellikle yeni alacaklar ve pil hakkında kafası karışanlar için açıklayıcı olacaktır. Anlatımım geçen seneki büyük pil seçeneği olan 10.5'luk pil üzerinden olacak. 80 kiloyum bu arada.
Öncelikle pil konusu çok değişken pili etkileyen faktörleri özetleyecek olursam, kilo, trafik, eğim, gaz kullanımı gibi çok fazla faktör var.
Tek şarjla minimum 35 km. Maksimum 120 km yaptım. İkisi de aynı bisiklet. Yani ben alacağım hep 80 km gideceğim diye bir şey yok. Tamamen kullanım alışkanlığınızla ilgili. Ben yaptığım testleri aşamalarıyla anlatacağım.
1- Full El Gazı Kullanımı:
Sırf denemek için hep el gazı ve full 5. seviye pedal desteği kullandım. Yani 0 efor diyebilirsiniz. 35 km'de bitti. Böyle bir kullanım senaryosu bence yok. Nihayetinde bu bir bisiklet ve pedal çevirmekte gerekiyor. Yine yorulmayayım minimum eforla çevireyim dersenizde en kötü 50 görürsünüz. Bu esnada hiç yorulmazsınız. Gücün çoğunu motordan alırsınız. Yalandan pedal çevirmiş olursunuz. Ama yalandan çevirdiğiniz pedal bile motora yardımcı olacak ve menzili uzatacaktır. El gazıyla kullanırsanız motor bisiklet ve sizin ağırlığınızı tek başına çekmek zorunda ve maksimum performansı vermek zorunda. Bu durumda motor için zor olacağından pili yoracaktır.
Bu arada el gazıyla maksimum hız almak gibi bir durum yok. Sizi 25'e çıkarıyor ama bunu sadece motor yapıyor. Eğer pedal desteğiyle 5. seviyede kullanırsanız çok daha hızlı ve keyifli kullanırsınız. Yani hız yapıcam arada rüzgarı hissedicem derseniz el gazı değil pedal desteği. Bisiklet dururken 5. destek seviyesinde pedalla çok hızlı şekilde 25'e ulaşıyor.
El gazını özetlemek gerekirse pilin en büyük düşmanı. El gazı trafikte ve yokuşlarda çok işinize yarayacak. Örneğin; 8. viteste önünüze yaya çıktı ve aniden durdunuz. Pedalı çevirip desteği almak sizi zorlayabilir. Pedal desteği yarım pedalda devreye giriyor. Ama vites yüksekse özellikle eğim varsa o yarım pedal dönmüyor. Burada hemen el gazıyla bisikleti zıplatıp pedalla devam edebiliyorsunuz. Öyle scooter gibi parmağımı basıp kullanırım gibi bir durum bence yok. Pedal desteğinde bacaklarınız zaten yorulmuyor. El gazını basılı tutmak parmağınız için daha yorucu
2- Trafik:
Menzili etkileyen en önemli faktörlerden birisi trafiktir. Bunu arabalara benzetebililirsiniz. Nasıl arabalar trafikte daha fazla yakıt tüketiyorsa bu bisiklette öyle. Trafiksiz yolda 5. seviyede pedal desteğiyle 25 ile gittiğinizi düşünelim. Burada tatlı eğimlerde falan 25'in altına düşersiniz. Düz yolda 25'in altına bisiklet zaten düşmüyor. Vites oranları iyi. 25-30 ile rahatça gidebilirsiniz. Biraz kondisyon yapıp 35'lere bile çıkabilirsiniz. Ama kondisyonsuz düzlükte gittiğinizi düşünün hızının 22-23'e düştüğünde çok az pedal desteği vererek sizi 25'e getirecek. Zaten 25'in üzerinde herhangi bir pil tüketimi yok. Tüketimi ekranda gösteriyor zaten 0 W olarak kullanıyorsunuz. Burada 25'in altına hızınız düştükçe motor 30-40 watt harcayarak sizi hemen 25'e getiriyor. Zaten hızlı gittiğiniz için menzil zaten uzayacak.
Trafik devreye girdiğinde bu durum değişiyor. Çünkü yeri geldiğinde duruyorsunuz ve 0'dan 25'e motor sizi çıkarmak için 20'lerde olduğu gibi 30-40 W değil, 400-500 W güç ile itiyor. Bu da haliyle pili tüketiyor. Çünkü sizi hızlıca eski hızınıza getirmek için güç harcıyor. Tabi bu maksimum hız için örnek. Destek seviyesini örneğin; 3 yaparsanız sizi 18 km hıza kadar destekler ve gücü burada keser. Yani burada destek seviyesi ve pil durumunun önemi çok.
3- Yokuş:
Menzili en çok kısaltan yerler yokuşlar. 1 km yokuş çıkın, 20 km düzlükte harcadığınız pili harcarsınız. Bu yokuşun eğimine ve kullandığınız destek seviyesine göre değişir tabi. Ben yokuşu düz yolda gibi çıkayım derseniz 5. seviyede çıkmanız lazım. Çünkü orta seviye bir yokuşu 25 ile elektriksiz çıkacak delikanlı yok
Yani motor sizi 25'e getirmek için maksimum gücü kullanacak. Yokuşu 1 veya 2. destek seviyesinde 10-15'le de çıkabilirsiniz. Bu şekilde daha az pil harcarsınız. Hızlı gitmek ve yorulmak ayrı. Acelem yok tın tın çıkarım dersenizde 1. seviyede çok az pil ile yorulmadan yokuş çıkabilirsiniz. Tabi yokuş çok dikse destek seviyesini artırmak gerekir. Bazen öyle yokuşlar çıktım ki 5. viteste 10-15 yapabildim
Ama yokuşların yorulmadan rahatlıkla çıkarsınız. Bu konuda şüpheniz olmasın. Ama ne kadar yokuş o kadar az menzil
4- Destek Seviyesi:
Destek seviyesi araba vitesi gibi seviyeli kullanırsanız daha az pil harcarsınız. Yani siz durduğunuzda 5. kademe yerine 1. kademe ile kalkış yapıp hızlandıkça kademeyi artırsınanız daha az pil harcayarak 25'e ulaşırsınız. Çünkü 1. kademede bisiklet sizi 8 km hıza kadar destekler bunu az bir güçle motoru yormadan yapabilir. Hızlandıkça artırsanız o esnada zaten pedalda çevireceğiniz için hızlara çabuk ulaşıp motoru çok yormadan kendinizde yorulmadan sürebiliyorsunuz. Ama tembellik yapıp bisikleti açar açmaz 5 seviyeye alırsanız kullanmadığınız gücü bile pilden yersiniz. Çünkü 25'e gelmeden fren yapabilirsiniz. Araba gibi, ne kadar fren, o kadar tüketim. Tekrar aynı hıza gelmek için pil tüketiyorsunuz çünkü
Özet ve Yorumlarım
Genel anlamda Alba'nın çalışma mantığıyla beraber pil tüketimi deneyimimi paylaştım. Kullanan arkadaşlar zaten biliyordur fakat almayı düşünen arkadaşlara yardımcı olabilir. Ben kendi kullanım senaryomdan da bahsedeyim.
Ben işe gidip geliyorum. Bir pille 80 civarı yapıyorum. Ama rotamda çok fazla yokuşta var. O an ki psikolojime göre değişken kullanıyorum. İşe giderken terlememek için pedal desteğiyle kullanıyorum. Akşamlara eve gittiğim için minimum destekle kullanıyorum. 1. seviyeye alıyorum ve trafikteki acil durumlarda el gazıyla kaçıyorum. Bir de durduğumda kalkış için destek vermesi için. Bisiklet vitesi genelde 8 oluyor ve spor olsun diye yüksek kadans yapmaya çalışıyorum. 1 sene içinde pilde gözle görülür bir gerileme hissetmedim. 1000 dolum ömrü olduğu söyleniyor. 50 km'de bir şarj etmiş olsam bile 2000 km'de 40 kere şarj etmiş olurum. 50 km'de zaten şarj etmiyorum. Genelde 70 civarı. Yani şu ana kadar 20-30 kere şarj etmişim. İşe gidip gelmeme rağmen 1 senedir hala 950'den fazla dolum şansım var demek bu. Yani pil uzun süre gider gibi duruyor. Ama tabi kullanmasanız bile zaman geçtikçe hücreler ölüyor. Normal kullanımda pilin 5 sene rahat götüreceğini düşünüyorum. Tabi bu 5 sene menzil azalması olur ama yinede idare eder. Etmezse Alba'dan pil sipariş edebiliyorsunuz zaten