Bakıyorum neresinden tutayım diye ama malesef olmuyor.Defalarca kez bence dedim daha ne diyeyim. Kimse almasin kotudur demedim. Konular arasinda vardi ultegra ile alt setler arasinda performans farki var diye. Dogrudur hic ust seviye setli pisikletim olmadi. Olsun diye de ugrasmadim. Deoreden sonrasina ihtiyacim yok. Kaldi ki bir sezon iki ayri bisikletin km gostergelerinde toplam yol olarak ayri ayri 9binli kmleri gorecek kadar yogun kullandigim/spor yaptigim zamanlar oldu.
Ask ise ask tabi . Esimi o kadar bisiklete ikna edene kadar canim cikti. 1 tane neyine yetmiyor deyip durdu daha gecen aya kadar. Bir anda ne olduysa ses etmez oldu.
Deore gobek olayina gelince icki sigara aliskanligi olmayan biriyim. Ayda 500TL sigaraya bayilmiyorum. 150-200 TL lik bir gobek sonucta oyle pahali degil.
Bunca yillik bisiklet hayatimda birkac ufak kazacik disinda Allaha sukur ne kadro catlattim ne gobek dagittim basima en fazla lastik patlamasi geldi ki artik araba lastik tamir spreyi aldim mi yanima o da dert degil. Hatta yillarca ve binlerce km yol yapan eski bisikletimi kayinbiradere sattim. Uzerinde ilk dizdigim jantlar var. Ne akordu kacti ne yamuldu ne gobekler sorun cikartti. Bakim makim da yapmadim hatta o gobekleri sadece bir sefer acip yagladim. Belli bir seviye ki artik bakinca gorece pahali diyebilirsiniz ama uzun omurlu malzeme uygun fiyata alinabiliyor. Zamaninda sora gobek alinca vay be derken simdi ortaseker 105 alip mutlu mesut yasiyorsunuz.
Demem o ki kendi eksiginizi pahali donanimlar alma yoluna gitmek yerine calisarak kapatmalisiniz. Surada kac pro bisikletci var konuya yazan. Profesyonel demek gecimini bu isten cikaran yapan anlaminda soruyorum. Tamam usta bisikletcisinizdir uzmansinizdir bende de daha iyisinizdir. Bu yasta bu kadar ara vermis birisi olarak iddiam yok. Ama daha bisikletinizde kacinizin iyi donanimi var kacinizin bisikletinde kadans sensorune kadar var isin bilimsel kismina insan fizyolojisine ne kadar hakimsiniz.
Antrenor olupta yolda yediginiz cikolatanin bir anda enerjinizi limiti asinca tabi, yok ettigini icindeki yaga baglayan adam gordum. Kardiyo calisma ile kabalama calismayi ayirdedemeyen tipki araba motoru vites devir hizi uyumu gibi kadans hiz vites ayari yapan kac kisi var. Yolda giderken enerjisi bitmeden yavas yavas yukleyen lastiginin basincini kontrol eden. Zamaninda cok aradim ama su anda da var mi bilmiyorum Turkce bu isi anlatan bir kitabin bile olmadigi bir spordan bahsediyoruz. Kendim de anca akademik kaynaklardan o zamanki ingilizcemle zar zor cozdugum kitap fotokopisi disinda birsey yoktu. Baktiginizda kaciniz en azindan youtube deki yabanci kaynaklarin anlattiklarini anlayip bilgi ediniyorsunuz. Bilincsiz kulaktan dolma seylerle falanca iyi dedi filanca cok begenmis. Goreceli kavramlar paraniz coksa alin hayalinizde varsa alin ama bu makinenin motoru sizsiniz. Siz ne kadar iyiseniz o okadar gider daha fazla degil.
İşte samimi karbon manifestosu...İki materyaldaki bisikleti de kullanmış biri olarak tek söyleyeceğim şu; karbon hakkında "Paranıza değmez." ya da "Çok profesyonel değilseniz gereksiz." gibi yorumlardan ben kişisel olarak çok sıkıldım. Bu yorumları yapmak da hadsizlik bu arada aslında. Kimse kendi fikrini belirtir gibi davranmıyor, baya evrensel bir gerçeği dillendiriyormuş gibi hareket ediyor.
Lütfen karbon materyali hakkında bir şey söylerken düşmanca bir tavırla yaklaşmaktan vazgeçin. Sizden daha iyi ekonomik durumu olan insanlar kullanabiliyor diye bir materyali kötüleyemezsiniz. Bilimsel gerçekler, kullanıcı deneyimleri var işin içinde. Onlara dayanarak eleştirecekseniz, tabii ki de bilgi paylaşımı olur. Aksi takdirde artık bu karbona dair temeli olmayan iddialar sadece itici olmaktan öteye gitmiyor.
Pedala kuvvet uygulandığında kaybolan enerji nereye gidiyor?Teknik olarak rijtlik pedala çok fazla kuvvet uygulandığında aradaki kaybın minimuma inmesi ve ya sprintte göbeğe uyguladığınız yüksek güç ile kadronun torsional olarak esnememesi durumu için
Klasik cevap, " karbonun yoksa ne konuşuyosun " ...İşte karbonun yüceleştirilmesinin başka bir yolu..
Bahsedilen enerji kaybı yok denecek kadar az. Kadro sünger gibi değil, yay gibi davranıyor desek daha doğru olur. Yaya yüklediğiniz potansiyel enerji size geri dönüyor. Kadro esnekliği enerji kaybından çok stabilite ile ilgili bir durum. (Ön ve arka tekerin virajlarda birbirini izleyebilmesi vb.)@a.gul29 pedala kuvvet uyguladığınızda eğer aynakol ve göbek esnerse bu sizin uyguladığınız kuvvetin bir kısmını sönümlüyor. Kaybolan enerji bu sönümlemeden dolayı. Süngere ve bir plastik kutuya kuvvet uygulasanız sünger önce belirli bir miktar kuvveti emerek şekil değiştirip sonra hareket edecek, plastik ise bu kuvvetle hemen hareket etmeye başlayacaktır.
Bu tip kuvvetler esneme ve akabinde isi enerjisi olarak harcanir.Pedala kuvvet uygulandığında kaybolan enerji nereye gidiyor?
İşte samimi karbon manifestosu...
Karbon parası olanın, pahalı olduğu için aldığı, afrodizyak ve uyuşturucu karışımı, içine karbon ve reçine de konan, siyah bir maddedir...
"Zenginim aldım" aptallığa bağlanabilecekken, "en teknolojik maddeydi, gücüm yetti aldım" demek daha havalı olduğu için, alan hiç kimse bu sükse kısmını kabul etmez, rijitliğini, kırılmazlığını, hafifliğini destanlaştırır, överde durur..
Karbon, bisiklet dünyasının Harley Davidson' udur, tek farkla, Harley'ciler alma sebeplerini inkar etmezler...
Malesef yine pek olmamış. Bisikleti şanzıman kendini motor olarak düşün😁 gücü yere aktarmak için kayıpları en iyi ne tolere eder.Bur forumun amaci birilerinin istedigi cevabi alip kendini mutlu etmesi degildir. Elbette herkesin bir dusuncesi bir bakis acisi bur hayat felsefesi var. Elbette yanlis yada dogru yada farkli gorusler olacak.
Karbon superdir candir herkes birer tane almali
Hatta imkani olanlar 2 ser tane alip olmayanlara da verirse tadindan yenmez.
Bir de eger karbon rijitse esnemiyorsa suruste konfor, titresim engelleme, yoldaki darbeleri emip rahat ettirmek gibi bir durum olmaz.
Bence karbon kadro bisikletler haliyle ust seviye donanima sahip oldugundan kullaniciya fark hissetiriyor. Aluminyum kadroda ust seviye set kullanan ve ayni setle karbona gecen varsa onun goruslerini duymak isterim
Tabi karbon kadro diye hepsi ayni seviyede avantaj saglayacak demek mumkun degil. Onun da giris orta ust siniflari var.
Ben savaşı bırakıyorum başkan seninle. Anlamak istediğini anlamakta ısrarlısın , gücü gereksiz aktarmayım.Yani diyorsunuz ki Ultegra Dura-Ace setleri gereksiz is kadroda biter tiagra bile fazladir. Ben hemen Shimano' ya bir yazayim bosa ugrasmayin biz isi cozduk. Siz karbon kadro ile devam edin😊