Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Aramızda geleneksel tıraş meraklısı var mı?

@Ekrem Yılmaztürk

Hocam selamlar. Ustura konusunda insanlar çok önyargılı, ekşiyi bile okusanız hevesiniz kaçar zaten. Biraz el alışkanlığı istiyor, çelik yerine başta jiletli bir ustura bakın bence. Ebay.com'dan Sanguine Coolcut 4 diye arama yaparsanız bana kalırsa en iyi jiletli usturalardan birine sahip olursunuz. Fırça olarak domuz kılı bir Jaguar fırça işinizi görecektir. Sabun - krem olayını da isteğinize göre çözersiniz. Ustura gelene kadar ben yine de geleneksel tıraş olucam derseniz, yaprak jileti çift taraflı kullanan eski tip makinalardan var. Wilkinson Sword Classic Double Edge ve Rimei tıraş aleti başlangıç için idealdir. İnternette bir aramayla bulabilirsiniz, almak isterseniz de zaza taraflarında vardır yine. Usturanız gelince öncelikle jiletsiz olarak yüzünüzde elinizi alıştırın, tutmayı öğrenin. Youtube'ta güzel videolar var onları bol bol izleyin, zamanla jilete de geçersiniz eliniz alışacaktır.

• Beğen
Tepkiler: Ekrem Yılmaztürk
Scudo
Eskinin kıymeti harbiyesini hiç ettiler. Eskiden sinek kaydı tıraş olmuş bir adam yoldan geçince ona bakılır, helal olsun denirdi. Çünkü eskiden ustura ile tıraş olunurdu. Hele evde tıraş oluyorsa, bu durum o adamın dış görünüşüne ve insanlara verdiği saygının ne dozda olduğunun ispatıydı. Evde olmuyorsa da düzenli olarak berbere gittiği ve kendine bakmaya önem verdiği anlamına gelirdi. Bir de kruzave takım giyiyorsa, tamamdı artık, olmuştu. Şimdi işler değişti.

Ben tıraş olmaya başladığımda memur olan babam "her Allah'ın günü böyle tıraş olacaksan ol, yoksa şimdiden makineye geçmeye bak" dedi. Bunun askeri var, o var, bu var diye göz dağı verdi. O zamanlar, iş bilmezlikle karışık bir itaatkarlıkla, makine kullandım ama hiç keyfi yoktu. Ayrıca ne tıraş olduğumu hissediyordum ne de yüzümdeki sakalların tam olarak alındığını. Sanki hep bir ince sakal tabakası ile geziyormuş gibi hissediyordum. Sonra baktım olmuyor, jilete başladım. Kısa zaman içinde Mach 3 ve bir tık ötesi ustura geldi. "Bu usturaları neden bir deri parçasına sürtmüyoruz biz" derken öğrendim ki onun esası çelikten olanıymış. Babamın küfürlerini hiç unutmam. "Millet ileriye gitmeye çalışır bizimkisi 70 yıl öncesinin peşinden koşuyor. Bir ustura için toptancıları aramadığı kaldı." :D Neyse iş oraya kadar geldi. Uzun süren bir hastalık dönemi geçirdim ve hastanede bile böyle tıraş olurdum. Zaten öyle olduğunuz ve tıraş olmak keyif verdiği için düzenli tıraş oluyorsunuz. Hastanede saçlarımı kesmeye gelen epey yaşlı bir amca bana, "helal olsun, genç adam ama işi biliyor, kalmadı böyleleri" demişti. Eyvallah dedik :)

Sonra aynı hastalığım sebebiyle ellerimde titreme hasıl oldu. Zorladım ama baktım ki bir gün hastanelik olacağım, biraz da evdekilerin baskısıyla, Mach 3'e dönmek zorunda kaldım. Bir gün bende misafir kalan arkadaşım 1,5 dakikada tıraş olduğumu görünce yuh dedi. "Usturadan sonra Mach 3 le uyurken bile tıraş olurum diye artistliğimi de yaptım" :D

Velhasıl, ustura ile tıraş olurken tıraştan keyif alırsınız. Öyle böyle değil, heykeltıraş edasıyla sakal kesimi, size öyle diyeyim, siz anlayın. Ama temizlik bakımından dikkat etmek çok önemlidir. Sakalı bıçak vurmadan önce kıvama getirmek gerekir. Emektir yani ustura ile tıraş. Her şeyden evvel bir kültürdür. Şimdi olamıyorum. Keyif almayınca bazen salıyorum gidiyor. Ama olabilen varsa bırakmasın, ayrıcalıktır.

Ben sevdim eller kessin diyerek lafı bitiriyorum. Bu konuyu açtığı için de Tamer Bey'e tekrar tekrar teşekkür ediyorum ve saygılarımı sunuyorum.

Eskiden traş mı varmış? Annem zorlamasa hiç kesmem. Rahatsızlık verecek uzunluğa kadar hiç ulaşmadı ama bakalım hedefimde o var.

Ama bu kartuşsuz ustura meselesine bi ara bende sarmıştım. Bayağı bir inceledim ancak okuduklarımdan korktum. Zormuş, önce yüzü buharla yıkamak lazımmış. Gözenekler açılacakmış. Sonra kullanması çook zormuş falan. Almadan pes etmiştim. :D

@Tuncay Üner

Zor, ama bahsettiğim gibi zevklidir. Tıraş olmaya destana dönüştürmek isteyenler için idealdir. :D

Bu tarz tıraşta dikkat edilecek nokta, yüzü tıraşa iyi hazırlamak. Buhar olayını yapmıyorum fakat sıcak suyla bir masaj, bunun üzerine de fırçayla yüzünüzde biraz uğraşmanız yeterli oluyor. Çelik ustura veya jiletli ustura veya jileti çift taraflı kullanan DE aletler. Bunlarla olduğunuz tıraşı hissedersiniz, keyif alırsınız. Kartuşlu aletler gerçekten hem sakalınızı almıyor hemde elleri inanılmaz tembelleştiriyor. Dümdüz çekiyorsunuz, açı falan yok. Burdan ustura veya DE aletlere geçecek arkadaşların başta zorlanması ve tahriş yaşaması normaldir bu el tembelliğinden dolayı.

Ben şimdi çelik usturanın bilemesi konusunda araştırmalar yapıyorum, bütçe ayırabilirsem bir taş alıp bilemeyi öğrenmem lazım :) Kullanması gibi bilemesi de ayrı bir zanaat. Buna üşenecek ve bunun altına giremeyecekseniz jiletli ustura işinizi çok rahat görür. Ülkemizde satılan Sedef, Ali Bıyıklı tarzındaki usturalar oldukça hafif ve dengesiz usturalar, el alışkanlığınız olmadan kendinizi kesmeniz muhtemel. Bu yüzden Sanguine Coolcut 4 tıraşseverler arasında çok popüler, benimde severek kullandığım bir ustura. Ağırlık ve denge bakımından çelik usturalara yakın gerçekten. Tavsiye edilir.

Sakal bende severim fakat her gün tıraş olmak zorunda olan kişiler için kartuşlu makineyle tıraş olmak genelde eziyet ve birde hazır köpükle tıraş olunca bu eziyet dahada artıyor. İnsanın yüzü tahriş ve sivilce manyağı oluyor :) Başlıkta bahsedilen tarzda bir tıraşla bunun önüne geçebilirsiniz ve en önemlisi olunan tıraştan keyif alınır, küfredilmez ulan yine mi tıraş olucaz diye.

Erdem hocam bende size teşekkür ediyorum, Saygılar...

Arkadaşlar selamlar, yaz günlerinde tıraş olmayı işkence olarak görüyorsanız Arko'nun Extra Fresh ve Ice Mint olarak 2 model tıraş kremi var, bunları size tanıtmak isterim. İkisi de mentollü etkiye sahip, sanırım tek farkları extra freshte mentol biraz daha yoğun. Bugün Extra Fresh tıraş kremi ile bir tıraş olayım dedim, gerçekten çok ferah bir tıraş oldu. Yüzümde klima varmış gibi gezdim tıraştan sonra :) Ayrıca yurtdışından alışveriş yapan arkadaşlar varsa yaz ayları için Proraso Tıraş Sabunu'da çok öneriliyor.

Bugün olduğum tıraş;

https://lh6.googleusercontent.com/-O8YY8SmbOJc/Ubcum_T-U4I/AAAAAAAABF4/kDdSaZIsK5E/w812-h609-no/P6110042.JPG

Abi bende Gillette'in ice mint traş köpüğü var. Yüzüme sürdükten kısa bir süre sonra ferahlatıyor ama yüzüm soğukluktan yanıyor bir süre sonra.

@Hakan Yazgan

Kategori başlığı Serbest Kürsü, her konudan konuşulabilen bir yer kısacası. Sakal tıraşı zamanınız geldiğinde sizleri de bekleriz :)

• Hahaha
Tepkiler: hakano
@LION_GURKAN

Tıraş köpüğünü hiç denemedim açıkçası fakat krem beni tatmin etti diyebilirim. Bu yanma hissini az da olsa bende hissettim. Extra Fresh olmasına bağladım, Ice Mint kremi de deneyeceğim en kısa zamanda.

@Ekrem Yılmaztürk

Tamer abi Ekrem abinin bahsettiği 'ustura kesiği sakattır' olayına ne diyeceksiniz? gerçekten sıkıntılı bir durum mu?

5 bıcaklı jiletle başladım tıraşa, 5 bıçaklı makineyle devam. Adam elmasını biraz üstü kalıyor onu da jiletle alıyorum mis gibi:)

@LION_GURKAN

Ustura kesiği sakattır olayını hiç anlayamadım ben açıkçası. Hele ki sözlüklere falan ustura ile tıraş olmak gibisinden şeyler yazarsanız elinizi ustura alamazsanız. Yok boynunu kesersin, yok boğazını kesersin bilmem ne. Satır değil elimizdeki alt tarafı ustura ve jilet. Permatikle tıraş olan varsa bilecektir, o şekilde kendinizi en fazla ne kadar kesiyorsanız usturada aynı şekilde. Ki elinizin terazisi iyiyse, acele etmeden tıraş olmayı seviyorsanız ustura ile en sağlıklı ve en yakın tıraşı elde edersiniz.

Çelik ustura ile tıraş kıyaktır ama kesiği jiletten beterdir.

Jilet bir yere kadar keser ve durur ama çelikte öyle değil "gelmişken kemiğe de bir selam vereyim" der :)

Bu durum her ne kadar "yuhunuz" dedirtse de böyle bir gerçek var.

@Ahmet SARI

Doğru söylüyorsunuz hocam fakat çeliğinde jiletli usturalara nazaran müthiş bir balansı var. Kendinizi kesmeniz jiletli kadar kolay değil. Ustura ile olduğum tıraşlarda kendimi ne kadar kestiysem hep jiletli ustura ile oldu, bugüne kadar çelik ustura ile yüzüme tek kesik atmadım.

Kendim traş olamıyorum usturayla ama aynı keyfi gidip alt tarafını penseyle kırdığım permatikle almaya çalışıyorum. Oluyor mu, hayır.

şunun konforu hiçbirinde yok

http://www.productwiki.com/upload/images/gillette_fusion_power.jpg

@BerkayGürakın

İnanın ki kartuşlular konfor falan değil. Bir gün bununla bir günde jiletle tıraş olun aradaki farkı çok net anlarsınız emin olun. Usturayla öyle bir tıraş oluyorum ki 2 gün sakalım çıkmıyor neredeyse, o kadar yakın bir tıraş sağlıyor :)

Ustura kesiği takıntısı olanlara seslenmek istiyorum. Ben yemeğe yapımına oldukça merakı olan biriyim. Normal bir bıçakla yaptığınız işlem ile şef bıçağıyla yaptığınız işlem arasında ne kadar keyif farkı varsa ustura ile normal jilet arasında o kadar fark vardır. Ama şef bıçağını kullanmak nasıl ustalık ve tecrübe gerektiriyorsa ustura kullanmak da aynı şekilde tecrübe ve ustalık ister. Ayrıca kesici her cisim kesilen her cismi keser, bunun oranı kesen cisme uyguladığınız güçle ilgilidir. İşi bilmeyip normal tıraş bıçağıyla yüzüne peeling yapmış insan tanıyorum. Kaptırdığınızda salatalık kabuğu gibi alır götürür maazallah. Olay ustura kesiğinin çoğu zaman iz bırakmasından kaynaklıdır. Jilet de iz bırakır ama ince olduğu için deri yenilendikçe toparlar. Ustura biraz kalın ve derin de kestiyse izi çok zor geçer. Tek temel sorun budur. Kaliteli bir usturanın gönyesi iyi oturmuş olur ve kolay kolay kendinizi kesmezsiniz, bunu da bilin. Ha ben Mach 3 kullanıyorum çünkü rahatsızlığımdan dolayı ellerimde titreme var.

İşi bilen insan Tamer Hocam'a tekrar selamlarımla :D

@Tamer KAMIŞLI

İş seçimlerimi salakça da olsa sakalı kesmeyeceğim hatta aylarca uzatabileceğim uygun sektörlerden belirlemeye çalışıyorum:) Tabi kazın ayağı öyle değil.

Zaman zaman cillop gibi yüzümün olması gereken işlerde ise ustura en az 2 gün idare ediyordu ki 4-5 bıçaklı olanları bildiğin kalemtıraş etkisi yaratıyordu.

Bu konuda çoklu bıçaklı olanlar usturanın kesinlikle eline su dökemez.

Geri