Scudo Sports

Arka göbek - ruble uyumu

Elimdeki ön dişli için olan yaprak 3-4 mm kalınlığında bir sorun teşkil eder mi?
Birde rubleyi kaç ile kaç dişli arası almamı önerirsiniz? Ön dişli 34T şuan.

Ekstra: Araya 1.85mm spacer koymam gerek doğru mudur?
Benim bildigim yol bisikletlerinde araya spacer koyuluyor ve MTB lerde koyulmuyor.
Ön disli yani aynakol yapragi kac li sistem icin? Eger 8li sistem icin se sorun yok ama 9lu, 10lu veya 11li icin se uyum saglamaz. Siz 8li ruble takinca 8li zincir de takmaniz gerekecek ve bu sistemde ön yapragi da 8li sisteme uygun takmalisiniz. Aksi taktir de dedigim gibi uyum saglamaz, yani randumanli calismaz ve sizi üzer.
Zincirler de 5,6,7,8 li sistemler ayni genislikte ve 9lu dan itibaren teker teker daraliyorlar.

mm olarak zincirin dis genisligi belirlenir, bu da dis genisligi nekadar daralirsa okdadar da ic genisligi daralir demektir.
5li - 8li Zincir7–8 mm
9lu Zincir6,5–7 mm
10lu Zincir6 mm
5,9 mm (Campagnolo)
11li Zincir5,62 mm
5,5 mm (Campagnolo)
12li Zincir5,3 mm
5,15 mm (Campagnolo)
13lü Zincir4,9 mm(link)

Birde arka aktariciniz kacli sistem? 8li veya 9lu sistem ise sorun yok 10lu ise ince ayarla calisa bilir, calismaya bilirde ama 11li ise onuda degistirmeniz gerekecek.

Kaset olarak 11/34 disli de tüm sisitemler normalde calisir ama 8li kasetde birde 11/40T var ve ufak bir adaptör ile buda calisiyor ve ön 32 veya 34t olunca bunu kesinlikle tavsiye ederim.

Bisikletinizin üzerindeki sistemi neden 8li sisteme cevirmek istiyorsunz? Simdiki sisteminiz kacli?

Scudo
Benim bildigim yol bisikletlerinde araya spacer koyuluyor ve MTB lerde koyulmuyor.
Ön disli yani aynakol yapragi kac li sistem icin? Eger 8li sistem icin se sorun yok ama 9lu, 10lu veya 11li icin se uyum saglamaz. Siz 8li ruble takinca 8li zincir de takmaniz gerekecek ve bu sistemde ön yapragi da 8li sisteme uygun takmalisiniz. Aksi taktir de dedigim gibi uyum saglamaz, yani randumanli calismaz ve sizi üzer.
Zincirler de 5,6,7,8 li sistemler ayni genislikte ve 9lu dan itibaren teker teker daraliyorlar.

mm olarak zincirin dis genisligi belirlenir, bu da dis genisligi nekadar daralirsa okdadar da ic genisligi daralir demektir.
5li - 8li Zincir7–8 mm
9lu Zincir6,5–7 mm
10lu Zincir6 mm
5,9 mm (Campagnolo)
11li Zincir5,62 mm
5,5 mm (Campagnolo)
12li Zincir5,3 mm
5,15 mm (Campagnolo)
13lü Zincir4,9 mm

Birde arka aktariciniz kacli sistem? 8li veya 9lu sistem ise sorun yok 10lu ise ince ayarla calisa bilir, calismaya bilirde ama 11li ise onuda degistirmeniz gerekecek.

Kaset olarak 11/34 disli de tüm sisitemler normalde calisir ama 8li kasetde birde 11/40T var ve ufak bir adaptör ile buda calisiyor ve ön 32 veya 34t olunca bunu kesinlikle tavsiye ederim.

Bisikletinizin üzerindeki sistemi neden 8li sisteme cevirmek istiyorsunz? Simdiki sisteminiz kacli?
Şuan sıfırdan topluyorum o yüzden ön dişli hariç hepsini yeni alıcam. Zaten ön dişliyide yeni almıştım. Dişli çoklu rubleler için uygun.

Şuan sıfırdan topluyorum o yüzden ön dişli hariç hepsini yeni alıcam. Zaten ön dişliyide yeni almıştım. Dişli çoklu rubleler için uygun.
Komple yeni topluyorsaniz neden 8li toplamak istiyorsunuz?

Elinizdeki ön disli coklu derken 2li veya 3lü aynakollar icin oldugunu tahmin ediyorum ki o disliyi tekli sistemde zaten kullanamiyorsunuz. Tekli sistemin yapraklarindaki dislerin sekilleri degsik oluyor, kullanmaniz gereken ön yaprak birincisi Narrow-Wide-Aynakolyapragi olmasi lazim. Bu yaprak dislerinin sekli daha baska ve daha saglam oluyor, ayrica zincirin atmasini önlüyor (Genelde zincir capraza düsünce de atmasini, sürtünmesini vs önlemesi icin).

Benim size tavsiyem direk 1x11 sistem toplamaniz. 1x8 toplamak icin baya bi bilgi sahibi olmaniz gerekiyor, basit bir is degil ve maliyet olarak sonuc 1x11li sistemle ücasagi bes yukari ayni olur. Eger elinizde bisiklet olsaydi ve o bisiklet de 8li sistem olsa belki biraz daha ucuza mal edebilirdiniz. Lutfen Yanlis anlamayin size bilgisizsiniz vs demek istemiyorum.

En basta aynakola dogru yapragi taktikdan sonra kadroya aynakolu takmakla is bitmiyor asil hesap kitap isi zincir hattini ölcmek ve ön yapragi dogru psisyona getirmekle basliyor (dogru zincir hattin ölcmek, dogru posisyonlara getirmek icin dogru pullari, spacerleri bulup almak). Sonra o sisteme dogru zinciri bulmak, her 8li zincir olmuyor cünkü 5,6,7,8 li zincirler esnek olmadigi icin arka capraza düsünce zincir esnemeyecek ve düz kalacagi icin ses yapacak, randumanli calismayacak ve sürtünme olayi daha fazla olacak.

Tekli sistemlerin hazirlari varken gercekten bu eziyeti kendinize yapmak istiyormusunuz? Bunu da bir düsünün derim. Buradan yazarak bir yere kadar bilgi alabilir ve sonuca pek ulasamasiniz bence.

Size tekrardan basarilar diliyorum ama yine de benim tavsiyem tercihinizi 11li sistem den yana yapmaniz olacak, 8li ile ugrasmanizi tavsiye etmiyorum.

Bunu derken, tam olarak kaçlı rublelere uygun? Ürün adı ya da linki var mı?
Arkadas coklu aynakollar icin demek istemis galiba, ben öyle anladim yani 2li, 3lü aynakollar icin. Aksi taktirde benimde simdi dikkatimi cekti ve bende merak ettim. Vallaha süpersin, "rublelere" olan kelime benim dikkatimi cekmemisdi. :kötü: :)

Elimdeki ön dişli için olan yaprak 3-4 mm kalınlığında bir sorun teşkil eder mi?

Ekstra: Araya 1.85mm spacer koymam gerek doğru mudur?
3-4 mm kalınlıkta derken? 4'ü geçtim 3 mm olması bile mümkün değil. 3 mm sacdan yaprak sadece single speed dişlilerinde oluyor, o da pahalı kaliteli markalarda. 1x8 kullanılacaksa ön dişlinin zincir oluğunu iyi doldurması lazım çekiş sistemi randımanı ve ön dişlinin ömrü bakımından. 2.5 mm kalınlığında ön dişliler var 1x8'ler için ama pahalıdır. En azından 2.0 mm olsun derim. Ayrıca dişlinin dişlerinin uzun olması gerekiyor. Veya da zincir kılavuzu almak gerekir. Zincirin geriliminin az olduğu durumlarda (arkada küçük dişlilerde iken) zincirin ön dişliden çıkamaması için.

Ön 34 ise 8s 11-32 yeter diye düşünüyorum. Tabi hız bakımından biraz kısıtlı olur. Ama idmanlıysanız tırmanış bakımından 34/32 oran olarak yeter.

Freehub'ı doldurmak için ne kadar ekleme yapmak gerekir söyleyemem. Direkt dikkat edilecek şeyi söyliyim. Ruble kapağı sıkıldığında kafası freehub body'ye dayanmamalı. Dayanırsa iyi sıkılamaz ve sık sık gevşer. Bu kuralı sağlayacak kadar pul koymak lazım ruble altına.

arkadaşlar yeni konu açmamak için buradan yazıyorum. Bisikletimde campagnolo veloce 13-26t ruble var fakat bozuldu, bazen boşa dönüyor. türkiyede bir tek aktif pedalda var fakat 13-26t yok. Ellerinde 12-25t ve 13-29t var bunlardan birini alıp takabilir miyim? Olmuyorsa yurt dışından alacağım mecburen. Başka marka ruble de takılmıyor galiba, birkaç konu okudum takılmaz demişler.

arkadaşlar yeni konu açmamak için buradan yazıyorum. Bisikletimde campagnolo veloce 13-26t ruble var fakat bozuldu, bazen boşa dönüyor. türkiyede bir tek aktif pedalda var fakat 13-26t yok. Ellerinde 12-25t ve 13-29t var bunlardan birini alıp takabilir miyim? Olmuyorsa yurt dışından alacağım mecburen. Başka marka ruble de takılmıyor galiba, birkaç konu okudum takılmaz demişler.

Boşa dönüyorsa bozulan freehub. Tamir edilebilir, freehub değiştirilebilir, göbek komple değiştirilebilir. Değişime gidilirse 9s-10s sistemlerde diğer bileşenlerle uyumluluk için yine Campagnolo (link)olmalı.

Yine de ruble değiştirme ihtiyacı olursa, Campagnolo ruble kullanmanız lazım.
Rubleniz kaçlıysa (9/10) aynı sayıda dişlisi olan ve dişli büyüklükleri arka attırıcının sınırları içinde kalan farklı oranlı rubleleri kullanabilirsiniz. Örneğin arka attırıcı kısa bacak Record 10s ise 27 dişten büyük rubleyi kabul etmediğinden 13-29 olmaz, Record orta bacak ya da Veloce 2x10 kısa bacak ise olur. Tam modelin özelliklerine bakmanız lazım.

Şurada Shimano/SRAM/Campagnolo freehub çeşitleri hakkında bir içerik var: (link)

Boşa dönüyorsa bozulan freehub. Tamir edilebilir, freehub değiştirilebilir, göbek komple değiştirilebilir. Değişime gidilirse 9s-10s sistemlerde diğer bileşenlerle uyumluluk için yine Campagnolo (link)olmalı.

Yine de ruble değiştirme ihtiyacı olursa, Campagnolo ruble kullanmanız lazım.
Rubleniz kaçlıysa (9/10) aynı sayıda dişlisi olan ve dişli büyüklükleri arka attırıcının sınırları içinde kalan farklı oranlı rubleleri kullanabilirsiniz. Örneğin arka attırıcı kısa bacak Record 10s ise 27 dişten büyük rubleyi kabul etmediğinden 13-29 olmaz, Record orta bacak ya da Veloce 2x10 kısa bacak ise olur. Tam modelin özelliklerine bakmanız lazım.

Şurada Shimano/SRAM/Campagnolo freehub çeşitleri hakkında bir içerik var: (link)
Hocam trabzonda birkaç bisikletçiye götürdüm freehubdan bahseden bile olmadı. Çok teşekkür ederim boşu boşuna ruble değiştirecektim. Sizin mesajınızdan sonra bozuk freehub videolarını izledim bendeki bozuk parça bu gibi görünüyor. Tekrar teşekkürler

3-4 mm kalınlıkta derken? 4'ü geçtim 3 mm olması bile mümkün değil. 3 mm sacdan yaprak sadece single speed dişlilerinde oluyor, o da pahalı kaliteli markalarda. 1x8 kullanılacaksa ön dişlinin zincir oluğunu iyi doldurması lazım çekiş sistemi randımanı ve ön dişlinin ömrü bakımından. 2.5 mm kalınlığında ön dişliler var 1x8'ler için ama pahalıdır. En azından 2.0 mm olsun derim. Ayrıca dişlinin dişlerinin uzun olması gerekiyor. Veya da zincir kılavuzu almak gerekir. Zincirin geriliminin az olduğu durumlarda (arkada küçük dişlilerde iken) zincirin ön dişliden çıkamaması için.

Ön 34 ise 8s 11-32 yeter diye düşünüyorum. Tabi hız bakımından biraz kısıtlı olur. Ama idmanlıysanız tırmanış bakımından 34/32 oran olarak yeter.

Freehub'ı doldurmak için ne kadar ekleme yapmak gerekir söyleyemem. Direkt dikkat edilecek şeyi söyliyim. Ruble kapağı sıkıldığında kafası freehub body'ye dayanmamalı. Dayanırsa iyi sıkılamaz ve sık sık gevşer. Bu kuralı sağlayacak kadar pul koymak lazım ruble altına.
Kusura bakmayın uzun süreden sonra konuyu tekrar açıyorum. Şimdi tekrar inceledim evet aynakoldaki yaprak 3,5mm Şuan elimde fotoğrafta olan 34T tekli aynakol mevcut. Rubleyi gene 8s 11-32 olarak kullanayım mı yoksa farklı bir öneriniz olur mu? Birde bu sisteme uygun bir ortagöbek ve zincir önerebilir misiniz? Biraz bütçe dostu olursa iyi olur. Kullandığım kadro Salcano Ng750 27,5".WhatsApp Görsel 2024-12-18 saat 17.09.43_90ddbc93.jpgWhatsApp Görsel 2024-12-18 saat 17.13.27_1079a806.jpgWhatsApp Görsel 2024-12-18 saat 17.13.27_101bd644.jpg

Son düzenleme:
Fotodaki dişli vitessiz bisiklet için. Vitesli bisiklet zinciri bu dişliye tam olarak girmez. O yüzden 1x sistem yapacaksan sac kalınlığı 2.0 mm olan 1x dişlisi alman gerekiyor.

• Beğen
Tepkiler: SerdarCYCoo2Bursa
Geri