@ahlaksız
Yanlış anlamazsanız, çok demagojik bir açıklama bu.
Ne var bu şehirde? Kültür var, Sanat var, Konserler var, Gösteriler var, Sergiler var, Etkinlikler var, Spor var, (garip gelebilir ama benim açımdan Beşiktaş var),
Ayrıca en önemlisi, bu şehirde "iş" var.
Zira istanbul tek basina Türkiye ihracatinin %46sini, ithalatinin %40'ini yapiyor, Türkiye genelinde ticaret sektöründe yaratılan katma değerin yüzde 27'si tek basina İstanbul'a ait, butun ulkenin toplam mevduatinin %35i İstanbul'da, ulusal borsanin, kredi kurumlarinin, bankalarin neredeyse alayinin merkezi istanbul'da, bu sehirdeki iki (üç) havalimaninin toplam yolcu kapasitesi ulkenin geri kalaninin 10 kati, dünyanın dört yanına bu şehirden direkt uçabiliyorsunuz, müşterileriniz direkt bu şehre gelebiliyorlar, ülkenin 19 milyon kayitli aracinin 3.5 milyonu İstanbul'a kayitli (yaklaşık %18'i). Bu şehir ülkenin turizm yükünü de çekiyor, Türkiye'ye gelen 40 milyon turistin 13 milyonu (34%) İstanbul'a geliyor.
Mesela üretim ne var denmiş. Kocaeli'ne bağlı olsa da, İstanbul'a İzmit'ten daha yakın olan Gebze, tek başına Türkiye Endüstriyel üretiminin %15'ini karşılıyor.
İstanbul Sanayi Odası'na bağlı kuruluşlar, Türkiye toplam üretiminin %35'ini oluşturuyorlar.
Ha doğru soru şu olabilir, neden bu kadar İstanbul merkezli bir ülkeyiz biz, neden her şeyin merkezi İstanbul'da, neden hep İstanbul ön plana konuluyor. Ama bu da bir devlet ve planlama politikası konusu.
İstanbul'un içinde yaşayan-yaşamaya çalışanlar- (mecburen) yaşayıp nefret edenler, bu konuda en son suçlanacak kişiler.