@Fixie Cem Bu nasıl kör ve sığ bir bakış aklım almadı okuyunca donup kaldım.
Kapitalizmin nimetlerinin olduğunu söyleyen birisi onun dünyaya neleri kaybettirdiğini görmekten aciz bir cehalet içinde demektir. Bugün dünyada milyonlarca insan antidepresanlarla, ilaç şirketleri, merkez bankaları ile uluslararası şirketlerin kıskacında hiçbirşeyden haberi olmadan ve daha kötüsü hiç düşünmeye ihtiyaç duymadan yaşıyor. Bu kahrolası sistemi hırs kölesi doymak nedir bilmeyen “nasıl daha fazla kazanırım”ı tek dert edinen insanlar yapılaştırdı. Kristof kolomb hala birçoğumuzun zihniyetinde büyük kaşif, gezgin, cesaret timsali olarak bulunuyorsa hep bize öğretilen yanlışlara düşünmeksizin bize verilen küçük nimetlere kandığımızdan böyleyiz. Aldığımız 3000tl aylık size ülkede ve dünyadaki zenginliklerin adil bölüşüldüğü izlenimi verebilir. Öyle değil! Adil bölüşüm hayal mi? Evet hayal. Fakat daha çok adil olunmasını istemek onurlu bir hareket olsa gerek. Çocuklar için, savaşla yok edilen bölgelerden sürgün milyonlarca insan için; kısaca masumlar için.
Biliyorum birileri gene komünist solcu vs diyecek. Hiç umrumda değil. Ne komünistim ne solcuyum. Bırakın artık bu kalıplaşmış ifadeleri. Bu ifadeler 50-60 sene öncesinin kelimeleri. Bizi ayrıştırıp böldükleri kelimeler. Neyse. Bu laf uzar. Köyün tek delisi olma riskini alarak bunları söyledim. Sıkıntı yok.
Daha önce bir vesileyle asladurma hakkında da birkaç eleştiride bulunmuştum. Bu başlıktan haberim yoktu. Kısaca tekrar birkaç şey söyleyim.
Asladurma tarzındaki youtuber lar bisikletin ve kültürünün gelişmesine yardımcı oluyorsa Demet Akalın Attila taş gibileri de bu ülkenin en büyük sanatını yapıyorlar. Demet akalının binlerce takipçisi yok mu? Kadın konserlerinde dolduruyor mu? Evet! E o halde kendisi büyük sanatçı! Diyebilir miyiz?Hayır bu denklem tamamıyla yanlış.
Çağrı terzioğlu gibi isimler varken bu arkadaşın çekim stili, kamera kullanımı ve anlatımı gerçekten amatörce. Burada kim daha iyi yarışına girmeye gerek yok. O yüzden isim vermemek belki daha doğruydu. Herneyse.
Şu sponsorluk konusuna gelirsek:
Diyor ki asladurma: büyük bisikletçiler de marka anlaşması sonucu başka bisiklet kullanamaz. Öyle. Fakat bu kıyas doğru değil. En azından nispeten kişilikli bir duruşla biraz özgürlük alanı istenebilir anlaşma sürecinde. Fakat gökten be yağarsa şükür mantığı söz konusu olduğu için bunları beklemek hata.
Bu youtuber kalabalığında o kadar markadan sponsorluk alıp üzerine ajitasyon da gereksiz olmuş. Montaj ve edit sürecinin ne zor olduğundan bahsediyordu gönderisinde... yapma lütfen! Sızlanmaya hakkın olmamalı. Çünkü kamera edit olayında en özensiz youtuberlardan birisin. Bir diyalog var, ver araya müziği; biraz kokpitten biraz ön-arka çekim, bolca gırgır hooop oldu bitti al sana 20dk’lık video.
Belki fazla ciddiye aldım. Doğru olabilir. Kim ne yaparsa yapsın banane demek de mümkündü tabi.
Düşüncelerimizin egodan ve bencillikten uzak olduğuna inanıyorsak söylemek en güzelidir.