Scudo Sports

Aslı bisiklet ve yaşadığım talihsiz olay

Fıkra Türk toplumunu anlatan Türk fıkrası ondan önceki ifadeler nazi dönemindeki bir kilise adamının itirafları;) He tabi bakış açısı, sadece bizim toplumda değil başka toplumlarda da var dersiniz bu durum kendinizi haklı çıkarırsınız(ki şovenizmin tersten okunuşudur) yada dersiniz; ya başka toplumlarda baskın olan bu değil haksızlığa uğramadan da başkalarının haklarını gözeten toplum anlayışları kültürleri var deyip feyz alırsınız.

• Beğen
Tepkiler: mahmutuzun
Scudo
Harbi oyleymis :) demekki uykuku iken okuduguna yorum yapmamak gerekiyormus :) neyse saglik olsun ayrica hakli oldugunuzu soylemistim. Bir diger sorun su bizlere gelenek ve atasozu adi altinda empoze etmeye calistiklari hatta ve hatta bir cok insana ettikleri bilinc altimizda o cumleler uzerine kurulu hayatlari olanlar var. Iste bu tip insanlar sen8n anlattiklarin arasinada girmekte. "Ornek: bana dokunmayan yilan bin yil yasasin. "

Bir cogumuz duymustur bu cumleyi atasozu oldugu iddaa edilir. Eger dogru ise bu umursamazlik bize atalarimizdan kalmis demektir. Ancak tarihe bakildiginda bunu soylemis olabilicek insan ata diye nitelendirilmicektir.

Olaylar cok karisik sonu toplum psikolojisine gidiyor.
Ozetle: asli bisikletin yaptigi cok ayip ve bir esnaf bunu yapti diye butun esnaflarin ac kalmasini istemekde cok ayip.

Ufak bir anektot: leventteki delta bisiklette calisan arkadasda insanin suratina bakmiyor bile inundeki bilgisayarda bisiler yapip bir soru sordugunuzda git bak orda iste diye cevap veriyor.
Ama sanirim bu yazim silinecek cunku delta forum sponsoru eger silinmesse yoneticilerin demokratikligini tebrik ederim

Öncelikle geçmiş olsun. Bir kaç düşüncem var, aktarmak isterim.

"Bir kişinin davranışları ve konuşma tarzı firmaya mal edilmemeli." Şeklide ki düşünceye karşı şunu düşünüyorum. Tamam biz firmada çalışana mal etmeyelim. E gittik oradan bisiklet aldık satış sonrası destek alamadık firmaya mal etmeyelim. Ürünümüz bozuldu parça değişimi gerek garantiye girmedi, firmaya mal etmeyelim. Şimdi size soruyorum sorunları kime mal edelim? 5 sene esnaflık yaptım 9 senedir 45 yıllık bir firmada çalışıyorum. Bir kişi çıkacak müşteriye tabiri caiz ise gider yapacak ve bir kişi yüzünden koca firmaya olayı mal etmemiz gerektiği söylenecek. Şu an çalıştığım firmada bu şekilde konuşmaya meyilli bir insanı mülakattan geçirmiyorlar. Sorarsanız biz de şahıs firmasıyız kurumsal değiliz. Ama 45 yıllık adı olan bir kuruluşta bu şekilde insanlar kapının önünden bile geçemez mantığı hakim burada. Lakin ben bu tarz durumlarda firmaya mal edilmeli ve firmanın aklını başına devşirmesi gerektiğini düşünenlerdenim. Durumu sonradan fark edip aramak, herhangi bir şahsın elinde bıçakla sürekli kesip, aaaa yanlışlıkla oldu ben kesiği diktirivereyim demek gibi. Yaşanan olayları örtbas etmek farkındalık yaratmaz. Farkındalık olayların sürekli tekrarlanma sıklığının azalması ile gözlenebilir ancak.

Bisiklet satış, müşteri memnuniyeti, satış sonrası servis işi bir araba satış servis işi gibi olmadığı için büyük sorunlar yaşatıyor. Yeri geliyor 5 ila 15 bin tl lik bisikletler alınıyor. Ama sorun bu ürünleri satan distribütör ve satış sonrası servis ağının aldığı eğitimden geçiyor. Müşterilerine önem veren bir firmadan ürün aldıysanız ve servisiniz de denk geldi, sizinle iyi iletişim kuruyor ve sorunlarınızı size bir bir anlatıyor ise şanslı olanlardan oluyorsunuz. Maalesef bunun denetim mekanizması olmadığı için bu tip firma ve servisler az bulunuyor.

Sonuç olarak firmalar, özellikle satış yapan firmalar satıcılarına sürekli eğitim vermek, satıcılarının müşteri ilişkilerinde üst düzeyde tutum sergilemesine yardımcı olmaları gerekmekte. Bu şekilde firma olduğunu sürece etiketinizde yazan rakamın değil, ağzınızdan çıkacak kelimelerin ve yaptığınız davranışların önemi artmakta, müşteri etiketinizi değil sizin ona karşı ilgi ve aktardığınız bilgi ile sizi seçme eğilimi göstermesinde yardımcı olmaktadır.

"Ornek: bana dokunmayan yilan bin yil yasasin. "

Konuyla doğrudan ilgisi yok ama bir şey paylaşmak istiyorum.

Bizim atalarımız, sizin bizim gibi sıradan insanlardı, öyle sözler söyliyeyim ki derin mecazi anlamları olsun demezlerdi. "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" böyledir, konu bildiğin yılandır ve sana saldırmıyorsa sen de ona zarar verme demektir.
"her koyun kendi bacağından asılır" . Yılanlı atasözünün aynısı gibi, oysaki anlamı gerçekten de koyun ve bacaktan asılma olayı. Bu bütün atasözleri için geçerlidir, hepsi düz anlamlıdır, şifresizdir.

Aslı bisiklet olayına gelince, bizim oralarda o küfrün yarısı için adam vurulur, tamamı için ise adam vurulup üstüne dükkanı yakılır. (bizim oralar Mozambik yaylaları, yanlış anlaşılmasın)

Bisiklet işi market işletmeye benzememeli, severek yapılmalı ve bisiklet tutkunu olmalıdır. Ben mesela mersedes galerisi gezerken "bana burada bedava satış elemanı işi teklif edilse kabul ederim" diye düşünürüm, sevdiğin işi yapacaksın sonuçta.

Rasit bey ben zaten ornegi asli bisiklet konusuyla degil mesajimda yazdiklarimla alakali oldugu icin verdim.
Ayrica ATAlarimizin bizden farkli olmadigini biliyorum ama bugun atasozleri duz anlamlariyla degil icerdigi mesajla kullanilmaktadir. Aksi takdirde cok bos ve anlamsiz cumleler olabilir.

Besle kargayi oysun gozunu
Kadinin sirtindan sopayi karnindan sipayi eksik etmeyeceksin.

Gibi ve daha uzar gider o yuzden atasozleri duz ve basit dusunulemez.

Ben genel konuştum Tahsin bey, size özel değil, yanlış anlaşılmasın. Bakın gene aynı, karga evcilleştirilmeye uygun değildir, an gelir saplar dideği gözüne. Ama "kadınlı ve sopalı" cümle asla bir "atasözü" olamaz, hayvanın tekinin kahvede söylediği bir laftır olsa olsa.

Iste tam olarak bahsettigimde bu sizin hakli olarak karsi ciktiginiz o kadinli sopali olan cumle (ki kesinlikle haklisiniz) ve bana dokunmayan yilan bin(yil) yasasin cumlesi atasozu adi altinda genclere empoze edilmeye calisan mantalitedir. Bir kulturun gelismesi isteniyorsa yavas yavas bu sacmaliklardan kurtulup daha beyni bos, ogrenmeye ac cocuklarimiza kardeslerimize bunun digrusunu ogretmeliyiz

konu facebook yorumlarına dönmüş 10 bilemedin 20 den sonra başlıkla alakası kalmayan facebook çerezleri gibi :)

• Beğen
Tepkiler: Gökhan K.
raşit bey atasözlerinin bazıları gerçek anlamlı, bazıları ise mecaz anlamlıdır.. yani okuduğunuz doğrudur ancak esas anlatılmak istenen mecaz anlamıdır. örneğin: mum dibine ışık vermez. burda söz mumun dibine ışık vermediğini anlatmaya çalışmıyor yani.

Yazıklar olsın bu ne esnaflık ne insanlık. Bir insan kendini ahlakını kaybetmişse ondan ne esnaflık nede başka bir şey beklenir. Aslında hak ettikleri kendi dilinden anlayan küfüre dayakla karşılık veren insalık modeli ama bu bize ağır gelir biz ancak o kapıdan kendimizi bozmadan öfkeyle ve kızgınlıkla dışarı çıkarız. Umarım bir gün kendi dilinden anlayan ve o dükkanı başına yıkan biri çıkar ve emin olun o tip bi müşteri tekrar geldiğinde ''NE VERİYİM ABİME'' diyip bin türlü yağcılık yaparlar. Var işte böyle dengesiz tutarsız insanı zıvanadan çıkartan insanlar sadece satıcıda değil her yerdeler. Şiddetle kınıyorum inşallah hak ettiğini ticari ve insani anlamda misliyle bulur.

Bu satıcı tarafımdan kara listeye alındı ve tüm tanıdıklarıma bu yönde bilgi vereceğim kimse alışveriş yapmasın. Taaki ilgili esnaf bu forumda kocaman bir özür yada açıklama metni yayınlayağı zamana kadar...

Herkese Keyifli Forumlar...

... -- gereksiz tartışmalara girmemek amacıyla sildim.

Hmm Raşit bey belki dalga gecrmiscesine belkide ciddi soylediniz ama anlatilmak isteneni anlamadiniz yada anlatamadik.

Ayrica asli bisiklet suclu evette sadece bir kisi mi cikip helal olsun adamlar ozur dilemis deme cesareti gosterdir ayrica
C.oz bey niye forumda ozur mesaji yayinlasin ki firma zaten sorunu yasayan arkadasdan ozur dilenmis?

Yurume mesafesi 17 saniye yakinlarindayim suan gidip kafalarina jant teli ile vuriyim mi?

@Tahsin Y.

Tahsin Bey bu kadar bu konuyu bulandırmaya çabalamanızın ve Aslı bisikletin önüne siper olmanızın sebebi çıktı ortaya sanırım.

(Genel konuşuyorum) Lütfen bırakın şikayetini istediği gibi dile getirsin insanlar.Memnun olanlarda memnuniyetini dile getirsin. Konu iyice saçmalandı bence.Esnaf hakları, ten teması ve atasözleri konusundan sonra dünya kupası finali ve cumhurbaşkanlığı seçimi de gelir mi ona göre konuya aboneliğimi kaldırmayı düşünüyorum..

Konuyu şu anda okudum. Gerçekten geçmiş olsun iğrenç bir durum fakat ülkemizdeki satıcı kalitesi maalesef bu şekilde (kibar ve işine saygılı olanları tenzih ederim). Ben bu kadarına denk gelmedim ama gözümün içine baka baka inanılmaz fiyatları çakmaya, kazıklamaya çalışanları gördüm, insan pes diyor.

@Özgür R
Yok sen sebebinin ortaya ciktigini dusunuyorsun sadece kendileri ile ne bir sohbetim ne bir selamim nede bir alisverisim olmustur kendi bisikletimi bile ordan almadim(sedona almama ragmen) sadece burda ileri bisikletten bir adet bisiklet aldim baskada birsey almadim hayatimda. O yuzden her mesajimda dedigim gibi kendilerini tanimam etmem. O yuzden lutfen bir seyler itham etmeye calismayin.

Ayrica dunya kupasini brezilya alir cumhurbaskanligi secimide muallak siyasi gorusleri bosverin :)

Ve gene soyluyorum Asli bisiklet cok yanlis yapmistir ama nedense biride cikip demiyor ki adamlar ozur de dilemis hatta hatalarini telafi etmek icin 900tl lik ayakkabiyi hediye etmek istemisler. Madem dogrulari soyluyorsunuz bunuda soyleyin diyorum. konuyu bulandirmak istemem ama bana karsi bir sey soylendiginde herkesin dogal hakki olan cevap hakki mi kullaniyorum.

@Bora Doruk

Söylemek istediğim şuydu Bora.

Konu sahibi arkadaş çok kötü bir muamele ile karşılaşmış. Ardından Aslı bisikletten asli yetkililer özür dilemiş ve hediyede bulunarak gönlünü almaya çalışmışlar. Bu göz ardı edilemez.

Bende aslı bisiklet ile muhattap oldum ve üst düzey hizmet aldım. Bir kişi bu terbiyesizliği yaptı diye aslı bisikleti asalım keselim yok edelim yazın üzerine sana bu soruyu sormak istedim. Aslı bisiklet ile bir çok sorun yaşayan arkadaşların nerede kiminle muhattap oldular burada belirtebilirler mi lütfen.

@M.FARUK

Sizin bahsettiğiniz kusursuzluk.

Maalesef ki bunu bulmanız imkansız.

Firma, çalışanının yaptığı saygısızlığı hem özür hemde hediye ile çözmeye çalışmış. Günümüzde bu denli çözüm odaklı hareketleri bulmanız çok zor.

Yalnız sizin 'saygısızlık' diye ifade ettiğiniz şey TCK na göre hakaret suçudur.Firma ne yapabilirdi derseniz çalışanın işine son verebilirdi bu bağlamda.İnsanlar kusursuz varlıklar olmadıkları için kusurlarından dolayı cezalandırılmayacakları anlamına gelmiyor.
Türk Ceza Kanunu MADDE 125
Hakaret
(1) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.

@Mustafa Özer

Sizinde bahsettiğiniz gibi 'hem özür hemde hediye ile çözmeye çalışmış' çözememiş.Yani o çalışan hala o firmada görev yaptığı için tekrarlanabilir durumlara mahal vermiş firma.

• Beğen
Tepkiler: verisakeet
Geri