Bir dünya açıklama yapılmış önceki sayfalarda evet, bakarsanız gerekli cevapları bulabilirsiniz tabi, ben kendi tecrübemi paylaşmak isterim.
Karın ve sırt kaslarım yeteri kadar kuvvetli olmadığı için bisikletteyken üst beden ağırlığımı kollarımla taşımak zorunda kalıyorum, bu da bisiklet üstünde yarım saat ve üzeri gibi sürelerde vakit geçirince yükün gidona bindiği avuçlarımın dış kısmı ve serçe-yüzük parmağı civarlarımda uyuşmaya sebebiyet veriyor. Problemi geçici olarak çözmek için sürekli tutuş pozisyonumu değiştirmeye çalışıyorum, ani fren ihtiyacım olmayacağını düşündüğüm yerlerde gidonun düz kısmından tutmaya çalışıyorum ve problemi çözüyoruz bir şekilde.
Bune ek olarak, konu dışı olduğunu biliyorum ama kilitli pedala geçtikten sonra ayak serçe parmaklarımda da benzer problemi yaşamaya başladım. Yarım saat gibi bir süre sonra serçe parmaklarımın yerinde olmadığını hissediyorum
Gördüğüm kadarıyla sorunların çözümü 2 şekilde mümkün. Birincisi ekipman; yani vücudunuza uygun bisiklet, kaliteli ayakkabı, özel tasarımlı gidonlar, jelli elcikler, vs. gibi bir dünya çözüm mevcut. Ancak bunların bir kısmı problemi çözmek yerine halının altına süpürmek, bilginiz olsun. İkinci çözüm, vücudunuzu yaptığınız spora uygun hale getirmek.
Alt tarafı işe gidip geliyorum, veya çok sık ve yoğun bir antrenman programı takip etmiyorum, sadece haftasonları sahilde takılıyorum, çocuklarımla keyfine gezinti yapmak için biniyorum, vb. diyorsanız, bisiklet bu sebeplerle hayatınızdaysa konforunuzu arttıracak ekipmanlara yönelmek mantıklı olacaktır. Ancak aksi durumdaysanız, mutlaka ama mutlaka vücudunuza bakmanız gerekiyor öncelikle. Üst vücudum kendi kendini taşıyacak seviyeye gelmeden gidonda yapacağım değişikliklerle problemi çözebiliyorsam, o squatlar o mekikler çekilmeden kenarda durmaya devam edecektir. Ayakkabıyla pedalla ayak parmak uyuşmasını çözebilirsem bacakları aça aça bilekleri zorlaya zorlaya ilerde oluşabilecek daha büyük sıkıntıların kucağına tam yol ileri şeklinde gitmeye devam edeceğim demektir.
Son bir örnek daha vermek isterim; çok güzel seleler var piyasada, o kadar para veriyorsun ki evdeki koltuk konforunu yaşatıyor galiba bisiklet üstüne insana. Ama aynı seleyle 10kg fazla halimde yaşadığım apış arası uyuşmalarını yaşamıyorum, haberiniz olsun.
Doğru ekipman (elbette ki bütçeye göre), doğru vücut (mümkün olduğunca), doğru pozisyon (tecrübeyle), her derdinizi çözecektir.