Scudo Sports

Aynakol çıkmıyor

Tepki
12
Arkadaşlar aynakolumu değiştirmek istiyordum güzel ve keyifli bir günde...ayanakolun allen başlı vidalarını söktüm çektim çıkmadı bidaha asıldım yine çıkmadı..bu sefer göbeği felan söktüm çıkmadı ...bi dövmediğim kaldı aleti yok çıkmadı yardımlarınızı bekliyorummm

Scudo
Aynakolun orta göbeğe bağlı olduğu yer koniktir.Ne kadar çekersen çek çıkmaz:D .Aynakol aparatını çıkardığın vidanın yerine takıp sıkıştır.Yalama olmuş gibi dönmeye başladıktan sonra sıkıştırmak için çevirdiğin tarafın tersine döndür.Aynakolda beraberinde çıkar zaten:in: .Eğer sökmek için aletin yoksa hiç uğraşma bisikletçiye götür .

eğer eski tip aynakollardansa uygun bir somunu takıp sıkarsan, dayandıgı yerde de dkkatli sekilde sıkma islemine devam edersen aynakol göbekten uzaklasmaya baslar ve pıt.. cıkar.. tabi direkt tokmakla girisenler de olabiliyor o tavsiyem degil =)

Aynakol sökme aparatınız yoksa vurarak zorlamayın, göbeği dağıtırsınız. Ya bisikletçiye gidin ya aynakol çektirme aparatını edinin ya da aynakol vidası sökük şekilde birkaç tur atın (dikkat edin, sürerken pat diye çıkıp düşerse yaralanmaya sebebiyet verebilir).

Çektirme aparatı yoksa. Bisikleti yan yatır, göbek mil içine hidrolik fren yağı dök, Yağın araya tam girmesi için 3-5 dakka bekle sonra çekiç murç ile 3-5 tıkla rahatlıkla çıkar...

• Beğen
Tepkiler: Cihan ÜRÜT
@Cihan ÜRÜT

Ben de öyle yaptım, çektirme aparatım olmadığı için en bisikletçiye gittim. Bir kolu zar zor söktükten sonra, ayna tarafını sökmeye sıra geldi. Çektirme aparatını yuvasına diş attırarak gelişigüzel taktı. Müdahale edemedim çünkü iş işten geçmişti. Dişler yalama olunca çektirme aparatı işlevsiz kaldı. Bu sefer eline levye çekiç alınca bari kadroyu kurtarayım deyip, oradan kaçtım.

Anlayacağınız en yakın "bisikletçi" de sorunlara çözüm getiremeyebiliyor.

Şu an çektirme yuvası işlevsiz kalmış bir ayna ile başetmek zorundayım.

Arkadaşlar ayna kol çıkarma sürecinde;elinizde çektirme yok ise tabii ki çekiç ve keskiyle çıkarmak zorundasınız.Fakat herhalde gidipte çekiçle dişlilere vurmakla çıkaramazsınız.Keskiyi ayna kolun arka tarafında mile bağlandığı merkez noktasına yerleştirin ve çekiçle üç-beş sefer vurun.Zaten yerinden çıkar.Fakat çıkmaz ise mecburen;ayna kol,mili değiştirmek zorunda kalabilirsiniz.

15-20 tl'ye satılan (daha ucuzları da var) aynakol çektirme aleti ile 1-2 dakikada sökersiniz.

aynakolu sökmem gerek çektirme aletim yok civatayı söktüm üstünde zincir yoktu çıkması için olduğu yerde pedal çevirdim 2 3 dakika çıkmadı aynakola zarar vermeden ufak tıklattım çekiçle olmadı taktikleri alabilirmiyim varmı bir püf noktası

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
aynakolu sökmem gerek çektirme aletim yok civatayı söktüm üstünde zincir yoktu çıkması için olduğu yerde pedal çevirdim 2 3 dakika çıkmadı aynakola zarar vermeden ufak tıklattım çekiçle olmadı taktikleri alabilirmiyim varmı bir püf noktası
Büyük bir somun ve ona uyan metrik vida ile idareten bir çektirme aleti yapabilirsiniz.

Tahta koy tahtaya çekiçle kuvvetlice vur. Ayrıyeten wd-40 türevi yağlayıcı pas sökücü sprey sık.

Wd-40 sıkınca zaten gevşeyecektir. Bir kaynama daha olmaması üçin aklında olsun. Pedalın oturduğu milin etrafına gres sür. Öyle tak. Vida oldupu için çıkmaz

Somunun dış tarafına diş açmak gerekmez mi yerine yerleşmesi için?
Tam olarak nasıl anlatıcam bilemiyorum ama çektirme mantı basit.
Göbekten destek alarak kendini iterek aynakolu çıkaracak.
Konuşmada pek becerikli değilim. 😅

Tam olarak nasıl anlatıcam bilemiyorum ama çektirme mantı basit.
Göbekten destek alarak kendini iterek aynakolu çıkaracak.
Konuşmada pek becerikli değilim. 😅
Göbekten destek alması için somunun bir şekilde aynakola sabitlenmesi lazım, onu nasıl yapıyorsunuz?

Göbekten destek alması için somunun bir şekilde aynakola sabitlenmesi lazım, onu nasıl yapıyorsunuz?
Haklısınız, biraz hızlı ve eksik düşündüm sanırım.
Aynakolu tutacak bir düzenek gerekiyor ki çektirme işe yarasın. Biraz Zihni sinir bir iş olur ve en kolayı bir çektirme edinmek sanırım.

bende aynakolu sökerken çektirme yok diye alternatif yollar denemiştim, (atölyemden uzakta yeterli alet edevat yokken) uğraşlarım sonucu kadroya zarar vereceğimi anlayıp ertesi gün bir çektirme temin etmiştim, sizin de alet edevat konusunda kısıtlı imkana sahip olduğunuzu tahmin ederek kesinlikle çektirme edinmenizi tavsiye ederim, yoksa kadroya yada göbek dişlerine zarar vermek söz konusu

MAERKEK'in de dediği gibi varsa büyükçe bir çekiç ve murç (Yada murç görevi görecek bir parça) ile aynakolun arkasında sertçe vurmayı deneyebilrisiniz. Bu yöntem için 200-300 gramlık ufak çekiçler işe yaramayacaktır. Eğer olmazsa zorlamayın. Sadece bu iş için üretilmiş aynakol çektirmesi en sağlıklı yöntem. Bunda herkes hemfikir sanırım.

Bu arada WD40 değil ama başka marka bir yağ sökücüyü arada sırada sıkışan parçalar için kullanıyorum şimdiye kadar kayda değer bir katkısını göremedim. Markadan mı dersiniz?

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
vurmayı deneyebilrisiniz.
Benim aklıma da ilk bu yöntem geldi ama daha fazla sorun çıkarma ihtimali yüzünden hiç söz etmedim.
Bizim millet sorunlara ilk önce kaba kuvvetle girmeye alışık sanırım.

• Hahaha
  • Beğen
Tepkiler: necmeddin ve Loiz
Geri