Scudo Sports

Başıboş köpeklerle mücadele ve kurumların sorumluluğu

Burada başıboş köpeklerin sokaklardaki yaşam haklarını savunanların tek bir tanesi bile, o sokağa yanlışlıkla girebilecek herhangi bir kişinin köpekler tarafından saldırıya uğramayacağının 100% garantisini veremez. Bu garanti %100 olmak zorunda. Eğer böyle bir garanti verebiliyorlarsa, kendi çocuklarından birini öyle bir sokakta yalnız bırakabiliyor mu onu sormak gerekiyor. Ayrıca hiç kimse (özellikle de çocuklar) köpek davranışları için özel ders almıyor. Köpeklerin davranışları ile ilgili dersler almak zorunda da değil. O sırada sokakta sürü içinde olan köpeklerin her birinin kendi psikolojik durumlarını ayıklayıp çözmek zorunda hiç değil. Bu arada ben bir köpek düşmanı değilim. Bulunduğum sitede bir sürü köpek var ve bazıları ile iletişimimiz oldukça iyi. Ama ben bir köpek eğitmeni/uzmanı da değilim. Yine de köpeklerin yeri sokaklar değil diyorum. Hele de başıboş bir şekilde hiç değil.

Scudo
Konu tüm ülke için kör dövüşüne döndü. Yalnızca bu konu da değil maalesef. Artık kimse herhangi bir tartışmaya haklı veya haksız çıkmak için girmiyor. Zira bir çok konuda haklı olmak bir anlam ifade etmiyor.
Haklı ama ölü olmaktansa, haklı da olmayalım yaşayalım modunda insanlar. Kış uykusu hali hakim. Erken çocukluk döneminde egosantrik bir refleksi vardır çocukların. İstemedikleri şeyleri duyunca kulaklarını kapatırlar, onlar duymayınca istemedikleri şeylerin olmayacağını düşünürler. Ya da gözlerini kapatırlar aynı amaçla.
İşte tam olarak bu refleksi sergiliyoruz.
Son bir kaç yıldır dünyada ve ülkede olan biteni alt alta yazıp düşünsek, sağlam akılla çıkılacak bir süreç değil. İşte o yüzden zihinler kendini korumaya alıyor sanırım.

Mesajların çoğunu okudum... Hakkarideki olay bugün kabinede de ele alınmış ve CB kurallar uygulansın diyor.

Köpeklere karşı özel bir korkum yoktur ama havlayan çoban köpeklerinden ve Kangallardan ciddi şekilde rahatsız olurum. Özellikle kış aylarında sürüyü koruma içgüdüsü daha fazla olur diyorlar. Çoban köpeği tam olarak sahipsiz değil ama köy yollarında ve çiftlikler olan kenar mahallelerde sayıları çok fazla ve başıboş olarak dolanıyorlar.

Belediye istediği kadar şehirlerdeki köpekleri toplasın, esas sıkıntı kenar mahalleler ve şehrin dışı. Bisiklete bindiğim yerleri bazen arabayla da dolaşırım ve çuvalla tavuk atıklarını köpeklere yem olarak verildiğini kendi gözlerimle gördüm. Muhtemelen bir et işleme işletmesinin atıklarıydı.

Bu şekilde beslenen köpeklerin önüne geçemeyiz.

Mesajların çoğunu okudum... Hakkarideki olay bugün kabinede de ele alınmış ve CB kurallar uygulansın diyor.

Köpeklere karşı özel bir korkum yoktur ama havlayan çoban köpeklerinden ve Kangallardan ciddi şekilde rahatsız olurum. Özellikle kış aylarında sürüyü koruma içgüdüsü daha fazla olur diyorlar. Çoban köpeği tam olarak sahipsiz değil ama köy yollarında ve çiftlikler olan kenar mahallelerde sayıları çok fazla ve başıboş olarak dolanıyorlar.

Belediye istediği kadar şehirlerdeki köpekleri toplasın, esas sıkıntı kenar mahalleler ve şehrin dışı. Bisiklete bindiğim yerleri bazen arabayla da dolaşırım ve çuvalla tavuk atıklarını köpeklere yem olarak verildiğini kendi gözlerimle gördüm. Muhtemelen bir et işleme işletmesinin atıklarıydı.

Bu şekilde beslenen köpeklerin önüne geçemeyiz.
Şehrin içi dışı yok. Gittigim guzergahlarda mahallem dahil şimdiye kadar köpek görmedigim yerlerde adım bası köpek var ve hepside üçer dördeli guruplar halinde. Çip olayı çıktıktan sonra patlama oldu sorumluluk almak istemeyenler köpekleri terk etti. "Hayvan severler" barinaktan sahiplenip sokağa bırakiyormuş daha sonra ilçe tarıma gidip "kaybettim" diyerek cezadan kurtuluyorlarmış.

Son düzenleme:
Bugün bi kez daha teyit ettim ki öğleden sonra bu hayvanlar heralde öğle yemeği yiyor olacaklar ki pörsümüş vaziyette yatıp uyukluyor, baya rahat oluyor ortalık haberiniz olsun :D

Eskişehir ise Eskişehir'in en köpekli rotasıdır.
Eskişehir'de köpeksiz tek yer belediye - valilik önüdür :)
İş çıkışı 6.30'dan 20:00'a kadar kısıtlı vaktim oluyor. Hava karanlık olunca çok bir seçeneğim kalmıyor. Çamlıca - Batıkent - Söğütözü (bisiklet yolu var eskişehir'in en uzun Bisiklet yolu :D) keskin köyüne yakın yerden geri dönerek ortalama 22 - 23 km civarında bir rota yapabiliyorum. Başka rota keşfedemedim karanlıkta. En azından bu rota köpekler bakımından güvenli ve 20 - 25 km civarinda.
Hafta sonlarında gündüz vaktinde çoğunlukla Eşenkara - Kızılinler vs yapıyorum. bu rotayı zaten bilmeyen yoktur.

Eskişehir'de köpeksiz tek yer belediye - valilik önüdür :)
İş çıkışı 6.30'dan 20:00'a kadar kısıtlı vaktim oluyor. Hava karanlık olunca çok bir seçeneğim kalmıyor. Çamlıca - Batıkent - Söğütözü (bisiklet yolu var eskişehir'in en uzun Bisiklet yolu :D) keskin köyüne yakın yerden geri dönerek ortalama 22 - 23 km civarında bir rota yapabiliyorum. Başka rota keşfedemedim karanlıkta. En azından bu rota köpekler bakımından güvenli ve 20 - 25 km civarinda.
Hafta sonlarında gündüz vaktinde çoğunlukla Eşenkara - Kızılinler vs yapıyorum. bu rotayı zaten bilmeyen yoktur.

Evet Eskişehir'in her yerinde köpek ile karşılaşabilirsiniz. Fakat hayvancılık yapılan, özellikler Sündiken dağlarının eteklerinde bulunan Cumhuriyet, Beyazaltın hattında yer alan sürü köpekleri, bisikletçiler tarafından daha çok kullanılan, daha çok tarım ile uğraşan Yörükhırka, Gökçeışık, Yenisofça, Oklubalı gibi köylerdeki köpeklerden daha saldırgan ve sayıca fazladır. Eskişehir'de bisikletçiler zorunlu olmadığınca bisiklet yolu kullanmaz çünkü bisiklet yolları tehlikeli ve bisikletçiyi yaya ile karşı karşıya getirmek için tasarlanmıştır.

Yardımcı olması için ısı haritası. Yoğunluk (kullanım sıklığı) arttıkça koyu kırmızıya dönmektedir.
Ekran Alıntısı.PNG

Bu ısı har
Evet Eskişehir'in her yerinde köpek ile karşılaşabilirsiniz. Fakat hayvancılık yapılan, özellikler Sündiken dağlarının eteklerinde bulunan Cumhuriyet, Beyazaltın hattında yer alan sürü köpekleri, bisikletçiler tarafından daha çok kullanılan, daha çok tarım ile uğraşan Yörükhırka, Gökçeışık, Yenisofça, Oklubalı gibi köylerdeki köpeklerden daha saldırgan ve sayıca fazladır. Eskişehir'de bisikletçiler zorunlu olmadığınca bisiklet yolu kullanmaz çünkü bisiklet yolları tehlikeli ve bisikletçiyi yaya ile karşı karşıya getirmek için tasarlanmıştır.

Yardımcı olması için ısı haritası. Yoğunluk (kullanım sıklığı) arttıkça koyu kırmızıya dönmektedir.
324692 dosyayı görüntüle
bu ısı haritası olayını ilk defa duyuyorum. Daha Ventusky uygulamasını yeni çözmüşken. Tam olarak nasıl verim alabiliyoruz bu haritadan?

Tam olarak nasıl verim alabiliyoruz bu haritadan?
Haritada yolun rengi ne kadar koyuysa, bisikletçiler tarafından o kadar fazla tercih edilmiş anlamına gelir. Siz de tercih ediniz :)

Strava Heatmap, Strava'nın Premium kullanıcılarına sunduğu, harita üzerinde bir yol veya güzergah üzerinden geçen bisikletçi hareketlerini esas alarak kullanım yoğunluğunu veren bir hizmet. Yol veya güzergah üzerinden ne kadar sık ve çok bisikletçi geçerse renk koyulaşır. Böylelikle bölgede bisikletçilerin hangi yolları, hangi rotaları sıklıkla kullandığı çıkarımı yapılır.

Konuyla alakalı bisikletçilerin sıklıkla geçtiği rotaların daha az köpek barındırdığı veya bölgedeki köpeklerin bisikletçilere yaklaşımının daha az saldırgan olduğu çıkarımı yapılabilir.

strava böyle reklam yapmadı valla. Gidip de premium alacağim gibi :)

• Hahaha
Tepkiler: Bir vatandaş
Heat map özelliği daha da geliştirildi şu sıralar, zaten uzun süredir genel heat mapin yanında kendikinizi de görebiliyordunuz şimdi son hafta ve gece heat mapleri de geldi. Yol durumlarıyla ilgili çok faydalı haritalar bence.

• Beğen
Tepkiler: Özcan
Bi örnek paylaşılmışken hazır bu vesileyle sormak isterim; bisikletli arkadaşlarımızın ‘başıboş köpek saldırısı’ olarak tanımladıkları olay bu vidyoda görünen gibi bişey mi? Bu bir saldırı değil zira, merak ettim sadece düşüncelerinizi.
Böylesi bir aksiyonda baldırdan dişlenmek

• Beğen
Tepkiler: Umur Bora ve MakRo
Hıffızsıha kapatılmadan evvel kuduz aşısını ülkemizde yapabiliyorduk. Şimdi ise hindistandan ithal. İçeriğinde ise bilinen cıva olduğu ve daha kimbilir neler neler.

Sokak köpeklerinin toplanmamısının diğer sebebi de bu.

Hıffızsıha kapatılmadan evvel kuduz aşısını ülkemizde yapabiliyorduk. Şimdi ise hindistandan ithal. İçeriğinde ise bilinen cıva olduğu ve daha kimbilir neler neler.

Sokak köpeklerinin toplanmamısının diğer sebebi de bu.

Eski aşılar sığır beyni içeriyordu oldukça riskliydi artık kullanılmıyor. Metaller uzun zamandır aşılarda immun sistemi bölgeye çekip aktive etmek için kullanılıyor.

• Beğen
  • Hahaha
Tepkiler: templeos ve Özcan
Geri