Bursalılar bilir, Hamitler kent mezarlığının arkasında depo kılıklı bir yerde yaşayan husky kırması bir köpek var. On yıldır tüm bisikletçilerin başına bela olmuştur. Kovalamadan bırakmaz, yakalarsa diş geçirmeye bayılırdı. Bazen motorculara ve otomobillere bile saldırdığı oluyordu. Neyse ki artık iyice ihtiyarladı, şişti göbek yaptı, kimseyi kovalamaya takati kalmadı. Artık sadece karşıdan izliyor.
Bu hayvan taktik geliştirmişti. Uzaktan bisikletçi gördüğü zaman ya kenarda park etmiş bir aracın, ya da uygun bulduğu başka bir siperin arkasına saklanıp pusuya yatıyordu. Tam bisikletçi yanından geçerken atılıp hem gafil avlıyor, hem hızlanmasına imkan kalmadan taciz ediyor, resmen insanla dalga geçiyordu.
Birincide pusuya düştükten sonra, ben de artık onu uzaktan izlemeye başladım. Nerelere saklandığını görür oldum. Ne de olsa hayvan aklı bir yere kadar, dikkatli bakınca ya kuyruğu, ya kulağı görünüyordu illa ki

Bir keresinde yanına iyice yaklaşıp bisikletten inip, ben onu beklemeye başladım. Bakmak için kafayı çıkardığında bağırarak ben kovaladım. Başta korkmuştu ama çabuk toparlamış ve karşı saldırıya geçmişti. Yine ben zararlı çıkmıştım. Sonrasında yıllarca, yol kenarından sopa tedarik edip öyle geçtim o bölgeden. Sopadan korkuyordu, görünce saldırmaktan vazgeçiyordu.
Yazmaya başlamışken, köpeklere karşı kullandığım doğal önlemlerimi paylaşayım:
Bağırmak: Özgüvenli biçimde şiddetle bağırmak ve onlardan baskın gelmek, birçok köpeği caydırır. Gırtlağa zararlı ve inatçı/azimli bazı heyvanlarda işe yaramıyor.
Sopa: Zopayı görmesi bile çoğunu yola getirir. Bağırmaktan daha etkili ancak taşıması kolay olmayabiliyor. Sürdürülebilir değil.
Yeni keşfettiğim ve çok çok etkili bir yöntem: Köpeksever taklidi
Başıboş ve saldırgan köpeklerin belki de tamamı, mamacılar tarafından beslenen ve o bölgeyi sahiplenmiş hayvanlar. Her geçene saldırırlar, kendilerini besleyenler hariç. Peki onlar köpeklere nasıl yaklaşıyor? "Gel bakalım kuçu kuçu, hadi koşun bakayım mama geldi, ehi ehi" vs vs
İşin anahtar kısmı ses tonu. Kullanığın lisan ve kelimeler bile önemli değil. Sevgi dolu bir ses tonuyla isterseniz küfür edin. Gerçi "GEL, MAMA" gibi kelimeler ekstra etkili oluyor tabi. Dişlerini çıkarmış, hırlayan ve üzerinize yürüyen hayvanlar öyle bir değişiyor ki, inanamazsınız. Dil dışarı çıkıyor, kuyruk sallanmaya başlıyor. Kimisi senden mama bekliyor, kimisi sen sürerken yanında bir süre yürümeye devam ediyor. Tehlike falan kalmıyor.
Aklınızda olsun, çok işe yarıyor.