Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bel fıtığı ve bisiklet

Bel fıtığı yatarak dinlenme gerektiren bir rahatsızlık. Ancak fıtığın ağrı kısmını yani bacağı etkileyen ksımını ortadan kaldırdıktan sonra bisiklet sürülür. Bel fıtığının tedavisinde (ameliyat veya alternatif tıp yöntemleri diye tabir edeyim) uygulandıktan sonra gerek fizik tedavi gerek yatarak dinlenme sonrasında sürüş abartılmadan 2 şer haftalık periyotlar belirlenip mesafe arttırılabilir. Tabii her seferinde tekrar etmeyeyim fiziksel kapasite göz önünde bulundurularak abartılmadan sürüş yapılmalı. En son doktor ne derse o tabii. Ben kendi tecrübemi dile getirdim. Doktora sorduğum ilk soru bisiklete binebilir miyim olmuştu.

• Beğen
Tepkiler: nevzatsercanoktay
Scudo
Bel boyun fıtığı ve çeşitli rahatsızlıklar için çok etkili bir çözüm olarak bir "osteopati" hekimi bulmanızı öneririm. rahatsızlığınıza tamamen sizin faydanız çizgisinde yaklaşarak müdahele edecektir. hatta rahatsızlığın sebeplerini tesbit ederek onları ortadan kaldirmaniza yardımcı olacaktır.

@Cem crk

Kayropraktik fıtığı geçirir. Ayrıca düzenli yoga tamamem geçirir, yüzme de çok iyi gelir.

@nevzatsercanoktay

Ağrınız olmuyorsa bisiklet kullanabilirsiniz. Bisiklet kullanmanız fıtığı olumsuz etkilemez. Doktora sorarsan binme der. Hatta hiç yerinden kıpırdama der. :)

Sevgili bisikletçi arkadaşlar , ben de sizler gibi hem bisikletçi hem de bel fıtığı-çok ta ağır düzeyde- biriyim. Ayrıca da Ortopedi Uzmanıyım. Benim yaptığım incelemelere göre bisikletin bel fıtığına zararlı etkisi olmuyor ancak tabii ki belli koşular altında ; önce belinizde acil cerrahi girişim gerektirecek bir fıtık olmamalı, vücudunuzu spora özellikle gövde exersizleri ve sizin için mümkünse yüzme yaparak hazırlamalısınız . Bundan sonra tercihan yol bisikleti ve çok agresif çok aşırı öne eğilme olmayan bir pozisyonda ayarlamalı önce kısa turlar ile başlayıp sonra tedricen turları uzatabilirsiniz. Bu arada da diğer exersizleri unutmamak gövdeyi güçlü tutmak şarttır.

• Beğen
Tepkiler: C.Koc
Hocam öne eğilme olmadan diyosun ama yol bisikleti diyorsun. Şehir desen tamam dik sürüş sağlıyor. Ama yol dedin aerodinamiklik için eğilmek şart yani

2 senedir bel fıtığı başlangıcı var, 24 yaşındayım. istanbulda oturuyorum. spor, ulaşım ve gezi amaçlı kullanıcak bi bisiklete ihtiyacım var.(uzun yolda yapmak istiyorum) özellikle şu bel mevzuu göz önünde bulundurulduğunda hangi tür bisiklet kullanmalıyım?

Bel ağrıları olan kişinin yapmasında yararı olan sporlar; yüzme, yürüme, hafif koşular ve bisiklete binmek (dik durumda yapılmalı ve kıvrık gidonlu bisikletle yapılmamalı) olarak sayılabilir. k:(link)
Yol bisikleti ya da sabit bisiklet olabilir. Her durumda bisiklete binerken dik duruşa, sele yüksekliğine, hız ve direnç parametrelerine dikkat etmek gerekir. Hastaya nabız sayması ve aşırı yüklenmelerden kendini koruması öğretilmelidir. k:(link)

dik duruştan kasıtları tam olarak nedir anlayamadım. Bisiklet üstünde şöyle durmak mümkün mü? '' l ''. az biraz eğim olmak zorunda gibi duruyor, peki bu ufak eğimler rahatsızlık verir mi? Sanırım bisiklet kullanan bir fizik tedavi doktoruna ihtiyacım var.

Yol bisikleti sizi biraz zorlar gibime geliyor.Fakat ayarları doğru ve size uygun hicbir bisikletle bence sorun yasamazsiniz.Doktora danışın derim zarar vermemek icin kendinize.

Öncelikle doktor kontrolünde olun ve tıbbi tedavi sürecinizi başlatın. Doktorunuz binmenizi onaylarsa şehir/tur bisikleti sizin için uygun olacaktır. Ben ameliyattan iki ay sonra binmeye başladım, 6 ayda 2500 km yaptım, çok faydasını gördüm. Fakat asla çok zorlamayın, vücudunuzla daima barışık kalın, onun sesini dinleyin.

Çamlık Hastanesi "kıvrık gidonlu" bisiklete binilmemesi gerektiğini belirtmiş, bunun doğru olduğunu varsayıyorum; bu durumda drop barlı yol bisikleti dışında (yani eğilmenizi gerektirmeyen, dik ve rahat bir oturuş pozisyonlu) bir bisiklet sizin için uygun olacaktır. Yol bisikleti olabilir ama, düz gidonlu olmalı. Size uygun bisiklet şehir-tur bisikleti. Özetle, dik ve rahat oturuşlu, kadro boyu ve ayarları size uygun herhangi bir bisiklet olur.

Şehir bisikleti dik durmayı sağlıyor bro

Size en uygun katlanir bisiklet tipi uygun görünüyor bana soracak olursaniz. Hem dik oturuş sekli hemde cok yormayacak disli oranlariyla hemde olur ya kendinizi kotu hissederseniz sürüş anında toplayip bi taksi dolmus ne varsa donebilirsiniz

Sağlık şakaya gelmez. Hele hele fıtık bambaşka bir illettir. Bence recumbent tarzı bir bisiklet alın. Belinizi hiç zorlamadan kullanın. ( Kendim içinde bu aralar ciddi ciddi düşünüyorum. )

V0ApYq.jpg

(link)

Kendimden örnek vereyim. 2013 yılından bu yana fıtık mevcut bende bisiklet dersek 2 yıl neredeyse oldu alalı ama bu zamana kadar bisiklet sürerken bel ağrısı değilde popo ve boyun ağrısı yaşadım :D Tabi bacağımızı saymazsak :) Belimin ağrıdığını hiç hatırlamıyorum açıkçası Bel fıtığı başlangıcıydı tabi benimkisi şu an ne durumdadır pek fikrim yok evde otururken uzanırken sorun yaşıyorum tabi...

Merhabalar,
Çok sayıda mesaj olduğu için tek tek okuyamadım kusuruma bakmayın. Sadece benim durumumda olan arkadaşlar varsa yardımcı olmak için yazıyorum. Kendimde de hem sırt hem de belde fıtık başlangıcı var ne yazık ki. Yurtdışında bir düşme sonucu oluştu. O zamanlar biraz (biraz dediğime bakmayın 10-12 kg ) fazla kilom vardı. Ülkeye dönünce bacaklarıma da ağrı vurmaya başlamıştı. Öncelikle fazla kilolardan kurtulmayı hedefledim. Ve fazla kilolarımı verdikten sonra bisiklet antremanlarına başladım. Şu an 2 yıldır bisiklet (yol yarış) antremanlarını yapıyorum ve çok şükür hiç bir sorun yaşamıyorum. Bu konuda ileri düzeyde fıtığı olmayan arkadaşlara verebileceğim öneriler:
* varsa fazla kilonuz ideal kilonuza inmek,
* sırt, bel ve bacak kaslarını (özellikle core bölgesi) güçlendirmek
* bisiklet sürülecekse vücuda tam uygun şekilde (bike fit olabilir örneğin) ayarlanması gerekiyor.

Yol yarışta hiç bel ağrısı yaşamadım bu üstteki dediklerimden sonra. Fakat bir kez mtb sürme fırsatım oldu ve çok belim ağrıdı. Buradan da şu çıkarımı yaptım: mtb duruş şekli itibari ile darbelerde (bozuk yol ve parkurda) direk bele stress binebiliyor (belki ben mtb konusunda çok acemiyim ondan olabilir). O yüzden bel ve sırt fıtığı olan arkadaşlar yol yarışta daha rahat edebilir sanki.

Not: Ben bir doktor değilim ve bu yazdıklarım da tamamen benim yaşadığım, deneyimlediğim şeylerdir. Kesin, bilimsel doğrulardır diyemem. (aslında bilimse olan kısımlarda var kilo verip, bike fit yaptırmak bel fıtığını rahatlatması gibi ama :p ):) Benim gibi bu tedavisi tam olarak mümkün olmayan sorunu yaşayan herkese geçmiş olsun dilerim.

Bisiklette tekrar eden bel ağrıları şayet ileri düzey bir fıtık ve fıtıklarınız olmadıkça bikefit sorunu olarak ele alınmalı. Yol bisikleti veya mtb kullanımı ile alakası yok. Yol bisikletinin ölçüleri eğer size tam uygunsa emin olun bir mtb'ye binmiş kadar rahat edersiniz. (Çok agresif duruş pozisyonlarını hariç tutuyorum) Ve tam tersi rahatlık abidesi bir mtb de size ağrılar yaşatabilir.

Özetle bel ağrısı olanlar bisikletini normal bir insana göre 2 - 3 kat daha fazla kendine göre kişiselleştirmeli. Şansınız varsa mağazadan aldığınız bir bisiklet de size cuk oturabilir. Eğer olmazsa başta gidon boğazı, gidonu sele ve sele ölçülerini size göre uyarlamanız ( bikefit) gerekir. Sonra bisiklet kullanmak sizin için sorun çıkarmayacaktır. Bisiklet türünün bir önemi yok. Vücudunuz ne kadar esnek ne kadar değil en önemlisi.

• Beğen
Tepkiler: Upper Architect
Konuya daha önce yazmışım, yazdıklarım yine geçerli. Yol bisikleti bel bölgesine gelen darbeleri en iyi söndüren açılara sahip. Şehir bisikletlerin de ve kısmen de olsa mtb de vücut ağırlığınızın büyük bir kısmı belinize yük bindirir, yol bisikletin de bu yük, açıları gereği kollara ve gövdeye yayılır. Dikkat edilmesi gereken tek şey kışın sürüşler de bel bölgesini sıcak tutmak. Bel bölgesin de, kaslarda ki tutulma, çoğu kez fıtık ağrısı ile karıştırılır, ta ki mr çekilene kadar. Kışın sürüşler de korse kullanımı bu tür tutulmaları önler.

Öncelikle geçmiş olsun. Bence bisiklet sürmeyi deneyin bir yerde benim rahatsızlığıma iyi geldi. Fakat hastalığımın ilk haftasında markete yürümeye bile cesaret edemiyordum. Aksayarak yürüyordum ve koltukda oturmaya başlamam 2.5 ayı buldu. Düz sert yatakta yatmanın faydasıda çok oldu. Normal yürümeye başladıktan sonra bisiklet sürmenin faydası çok oldu. Yokuşlarda tam güç veremiyorum elimle çıkartıyorum bisikleti bazı yerlerde ama sahilde git gel 30 km sürmek hiç zorlamıyor. Turdan sonra ağrım hiç yokmuş gibi oluyor. Tabi bu arada belin sıcak kalması için korse takıyorum. Tabi ilk hafta yürümemi hızlandıran cihazıda söyleyeyim. TENS ELEKTRONİK AKUPUNKTUR diye arattırın bulursunuz. Her sabah düzenli kullandım. Kaslarınızı yük ve zorlama yapmadan çalıştırıp rahatlatıyor. Tabi youtube da fıtık eksersizlerinide günde 2 ile 3 sefer arası yaptım. Teknoloji güzel nimet. Tekrardan geçmiş olsun.

Belim ağrırken adım atsam ağrı artarken bisikletle düz güzergahlı işime bisikletle gittim geldim yolda ağrı hissetmedim hiç
bana özel de olabilir bu durum

Çok şiddetli olmamakla birlikte benimde bel fıtığı problemim var. Hareket etmediğim içinde ayakta beklerken sıkıntı çekiyorum. Soruma gelecek olursak, yarış bisikleti almak istiyorum uzun tur hayalim var. 600 km civarında bir tur düşünüyorum yol bisikleti ile. Henüz almadım önerilerinizi bekliyorum eğilme durumundan dolayı bir çekincem var.

• Beğen
Tepkiler: İstanb_lue
Geri