Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Benzincide lastik şişirmek

Birimlere dikkat etmek lazım ÖNCELİKLE
metre -inç vb.
 
Scudo
Arkadaşlar, basitçe: Basınç=Kuvvet/Etkime Alanı (Yüzey) formülüyle hesaplanır. Bu durumda lastiğin iç yüzeyindeki 1 cm[SUP]2[/SUP]'lik alana 1 kgf'lik bir kuvvet uyguladığınızda 1 kgf/cm[SUP]2[/SUP]'lik bir basınçtan söz edersiniz. Bunun da çeşitli birimleri vardır (N/m[SUP]2[/SUP], kgf/cm[SUP]2[/SUP], Bar, PSI, vs.). Lastiğin, içerisine akışkan (genellikle hava) alma kapasitesini ise hacim belirler. O hacmi havayla doldurdukça, hacmin sınırlı olmasından dolayı şişmeye karşı bir ters kuvvet oluşur (ki basınca yol açan da budur) ve lastiğe hava bastığınız cihazdaki ölçüm sistemi de bu kuvveti yani basıncı ölçer ve üzerindeki göstergede size bu değeri gösterir. Dolayısıyla lastik üreticisinin verdiği basınç değeri, lastiğin aldığı hava miktarıyla değil, lastiğin dayanabileceği hava basıncıyla ilgilidir. Bir bisiklet lastiği içerisine dolan toplam 500 cc (uydurdum) hava ile 60 PSI basınca ulaşabiliyorken, bir otobüs lastiği 5000 cc hava ile doldurulduğunda bile hala 30 PSI'lik bir direnç kuvveti (yani basınç) meydana gelmemiş olabilir. Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur. Saygılarımla...
 
  • Beğen
Tepkiler: ahmetdin
yol bisikleti lastiklerinin sibopları ufak, benzincide hava basmak için ne tarz bir aparat kullanabilirim ve nereden bulabilirim???
 
  • Beğen
Tepkiler: sametutuncu
aynı aparatttan aldım, benzincide denedim, hava tamamamen boşalaıyor ama doldurmayı başaramadım...
 
Bütün günü bisiklet üstünde geçirdikten sonra, bir de çadır kurmak için uygun yer aramak gözünüzde mi büyüyor? İşin kolayına kaçın: Çadırınızı benzin istasyonuna kurun! Kolay dedik ama bu, ilk önünüze gelen istasyonda çadırınızı kuracaksınız demek değil. Bu işin mutlaka uygulamanız gereken kuralları var!

Öncelikle, konaklamayı düşündüğünüz benzinlik, 24 saat açık olanlardan mı? Bunu -genelde- petrol şirketinin büyüklüğünden anlayabilirsiniz. Örneğin, BP, Shell, Opet, Lukoil, Alpet, Total gibi şirketlerin istasyonları 24 saat açıktır.

İkinci önemli nokta da istasyonda çadır kurmaya elverişli alanın olup olmaması. Şehir içindeki istasyonların çoğu dar bir alana kurulduğundan, istasyon görevlileri -ki genelde en kıdemli pompacı- size çadır için müsaade etmeyeceklerdir.

Üçüncü ve en önemli nokta ise istasyondaki görevlilerle kurduğunuz iletişimdir. Bu aşamada ukala bir tavrınız, başka bir istasyon bulana kadar bisiklet sürmenize sebep olur. Unutmayın, onlar ev sahibi, siz de misafirsiniz.

İlk olarak, bisikletinizle istasyona girdiğinizde, onu ayak altı olmayan, kimsenin hareketini ve çalışmasını engellemeyecek, ancak kolaylıkla görülebilecek bir yere koyun. Bisikleti görevlilerin görmesi, onlara sadece bisikletle seyahat eden biri olduğunuz izlenimi verecektir. Bisikletiniz bu aşamada devrilmemeli. Unutmayın, bisikleti durduğu yerde devrilen bir turcu, acemi turcudur! (Benim bisikletim de hâlâ koyduğum yerde devrilir.)

Bisikleti bıraktınız. Şimdi istasyonun marketine girip kendinize dolaptan soğuk bir içecek alın, mesela limonlu bir Didi. Kasaya gidip ücretini ödeyin. (Eee, yani. Ev sahibi dediysek...) Ama bunu yaparken yavaş hareket edin. Sonuçta ateş almaya değil, konaklamaya geldiniz. Bu, görevlilerin size "Yorulmuyor musun?" gibi, cevap vermekte fazlasıyla tecrübeli olduğunuz sorular sormalarını ve belki de sizin istasyonda konaklamanızı sağlayacak samimi bir sohbete başlamanızı sağlayabilir. Eğer görevlilerle aranızda herhangi bir soru-cevap trafiği olmadıysa, ilk adımı siz atın ve para üstünü alırken -benim uzun arayışlar sonucunda bulduğum- şu zeka dolu soruyu sorun (para üstünü size uzattığında onun eline dokunarak, aranızda duygusal bağlar da kurabilirsiniz. Şaka tabii lan, herif pompacı, sakın yapmayın öyle bişey):

-Bir de, buralarda şöyle, çadır kurulabilecek uygun bir yer var mıdır?

Bu sırada elinizdeki içeceği -reklamlardaki gibi- pssst, klik, glug, glug, glug, ımgh (yutkunma), huuu (ferahlamadan sonraki derin nefes) efektleriyle içerek samimi bir sohbet havası da yaratabilirsiniz. Sakın bir dikişte bitireyim demeyin, çöp kutusu ararken sohbeti tarumar edersiniz.

Neyse, zeka dolu sorunuz karşısında görevli:
1- Vallahi bilmem ki (diyerek kıvırabilir)
2- İleride bir park var, orası müsaittir (diyerek kibarca istasyonda çadır kuramayacağınızı belirtebilir)
3- Burada kurun, şu yanda boş yerler var (diyerek gözünüzde Hulûsi Kentmen mertebesine yükselebilir)

Birinci ve ikinci seçenekler daha sık karşınıza çıkar. Bu yüzden, daha görevli düşünürken, sihirli kelimelerle onun zihnini yöneterek, istediğiniz cevabı vermesini sağlayabilirsiniz:

- Beton olabilir, çimenlik olabilir, düz bir yer olsun, fark etmez yani.

Bu aşamada dikkat ederseniz, benzin istasyonunda bulunan zemin çeşitlerini tarif ederek, onun en iyi bildiği yeri, iş yerini, size önermesini sağlayacak büyük adımlar attınız.

Eğer hâlâ "İlerideki parkta kurun, orası güvenlidir." veya "Bilmiyorum ki, neresi olabilir?" diyorsa, son kozunuzu oynayın anasını satayım.

- Benzinlikte var mıdır uygun bir yer?

Bu aşamada ya "Yok, burası olmaz." ya da "Var aslında, şurası olur mu?" diyecektir. Duruma göre, ya istasyonda gösterdiği yere kurarsınız çadırınızı, ya da ufka doğru bisikletinizi sürerek bir sonraki istasyonda denersiniz şansınızı. Ama altın kural: Sakın istasyona zart diye girip zurt diye "Burada çadır kurabilir miyim?" sorusunu sormayın. Haşırt diye "Hayır!" deyiverirler.
 
Çok güzel yazmışsınız iletişimi kurduğunuzda zaten fazlasıyla yardımcı oluyorlar. Bu yazıyı yazdığınız için bende çok teşekkür ederim.
 
Bir an temaslı duygusal bağın senaryosu gözümde canlandı da... Satis faction fonu eşliğinde pompacı abiler... Lan bi git ya!

Tek iken bu yolu kullanarak konaklama yapılabilir. Genelde meraklı sorular ile ilgi odağı olunabiliyor. Misal üstteki yorumun sahibi Emrah Gülez ile Karadeniz turuna çıkmadan evvel, otogardaki bir benzinciye ihtiyaç için gitmişken, Kendimizi personel odasında çorba içerken bulmuştuk. Tamam çorbayı onlar ısmarlamadı ama çayın hakkını vermek lazım. Samimi bir diyalog için iki tarafın da samimi olması yeter bence.

Bir de kalabalık bir grup ile benzinci alternatifini denemek lazım. Yani düşünüyorum da kim ıssız bir göl kıyısında bir şaman ile beraber kalmak ister ki? Pompacının bıyığına kurban. Çal ordan bir satis faction...
 
Ve Yusuf Yılmazvural, pompacılar ile ilgili makalesini yayınlayarak doktara tezini verir. Yazıyı okurken bir an kendimi benzin istasyonunda buldum, betimlemeler buna yol açıyor.
 
Benim bir kere ihtiyacım oldu. Rica ettim. Fiyat tablosunun (Totem) hemen altındaki yeşilliklere çadırımı kurmamı söylediler. İzin verip vermeyeceklerini o ana kadar düşünmemiştim. Ha uyudum mu? Yattım ama pek uyuyabildiğim söylenemez. Her pardon diyende bir sıçradım uykumdan. Sanki beni çağırıyorlarmış gibi.. :) Yani kısacası bendeki gibi benzinliğin dibine değil de azıcık daha uzağına çadır kurmanızda fayda var. Tabii izin aldıktan sonra.. :) Teşekkür ederim..
 
Uzun seheyat şimdilik aklımda yok ancak bilgim olsun diye okudum ve çok beğendim. Teşekkürler paylaşımınız için :)
 
İletişim hatası ileride ki parkta yatırır anlamına geliyor. Pompacı ismi korkutucu olsa da yardımseverlerdir :)
 
@Serkan HODANCI

fiyat totemleri genellikle yolun kenarında oluyor.. orada uyumak zaten imkansız.. yoldan geçen araçların gürültüsünü geçtim, istasyona gelenlerin meraklı bakışlarını da geçtim..
yolda bi kaza olsa araba direkt çadırın üstüne uçacak.. para verseler yatmam orada :islik:
 
@türkay yılmaz

Aslında çalıların arasında kalan bir bölümüydü benim kaldığım yer. Çünkü istasyon çok ıssızdı. Mecburdum beni gören birilerinin sesimi duyacak birilerinin yakınımda olması gerçekten gereken bir yerdeydim. Elbetteki toplamda 3 saat gibi bir süre uyumuşum dur. zaten geç yattım erken kalktım. Beni idare etmişti. Elbette bir iki kişi daha olsa yanımda hiç ihtiyaç duymazdım. Güvenlik emniyet keyiften önce gelmişti o gün..:)
 
gerçekten yazı tecrübe kokuyor :))
 
Okudukça gülümsedimş. En sevdiğim yerler benzin istasyonlarıdır. Bu anlattıklarınızın bir çoğunu yaşamış biri olarak kesinlikle katılıyorum. Artı olarak daha büyük istasyonlarda dışarıda mescit vardır ve sımsıcacıktır. Sahibi biraz yufka yürekliyse uyku tulumunda mis gibi bir uyku olur. :)
 
Abi bu bilgi için çok sağol eğer uzun yola gidersem ve benzinlikte yatmayı düşümürsem hemen bu forum gelicek aklıma yeniden teşekkür ediyorum
 
Benzin istasyonları güvenlidir, eyvallah. Tuvaleti vardır, eyvallah. Ama benim için her biri bir kervansaraydır. Yeri ayrıdır yani. Tabii kervansaraylardaki taş işçiliği, tarihi doku filan bulunmaz buralarda ama, en azından bin bir türlü ilginç adamı bir araya getirir.

Mesela, gidenler, konaklayanlar, en azından önünden geçerken lavabosunu kullananlar vardır Ankara Temelli Shell istasyonunun. Yeri şurada:

(link)

Tanıdığım en garip insanlardann biriyle (malumunuz, ülkemizde ilginç adam kıtlığı var, ilginç dediysem öğretici ve her yerde öğrenemeyeceğiniz bilgiler) bu istasyonda tanıştım. Hem benzinlikte konaklamamızı sağladı, hem de "domuz avı rehberliği" diye bir mesleğin varlığından bizi haberdar etti (domuzlar hakkında ne bilgiler). Yolunuz düşerse oradaki kafede bir çay, kahve için. Pek temiz bir yer değil, herif dükkanda tavşan, tavuk, ördek filan besliyor. ama, bir çaydan bir şey olmaz. En fazla ishal olursunuz, mideniz bulanır filan.

6954 dosyayı görüntüle
 
@Yusuf Yılmazvural

Hahaha
Çok keyifli bir yazı olmuş. Benzinlikler candır. Sadece uyku değil, doğru bir iletişim sayesinde duş bile alınabilecek (tabii ki muslukta) yere dönüşebilir. Teşekkürler yazı için
 
Geri