@Ozan Duran
Haklısınız.Soruyu soran ya da merak eden diğer arkadaşlar için açıklayalım.İnsan vücudunda çeşitli oran ve orantılar vardır.Bacak boyu,gövde boyu,kol boyu ve bunların birbiriyle orantıları sözkonusudur.Genellikle amatör biniciler Seattube uzunluğu olan size hesabına göre seçim yapar.Burada,iç bacak boyunu bilmek-ki ortalama iç bacak boyu,1m X cm kadardır.Yani 1.85 uzunluk için ortalama iç bacak uzunluğu 85,1.90 için 90 cm...
Ancak bir de ırkların bazı temel özellikleri var.Bizlerde genellikle bacak boyu kısa,buna karşın gövde uzundur.Elbette tam tersi durumlar da söz konusu.Çok sevdiğim sporcu bir arkadaşımla boylarımız aynı.İkimiz de 1.84'üz.Onun iç bacak boyu 74,benim 85 cm.
İşte bu durumda sele yüksekliği,sele kızak ayarı,stem açısı ve uzunluğu gibi faktörleri de hesaba katarak,ortalama bir hesap yapıyoruz.İdeal bir bacak boyuna sahipseniz,daima boy endeksinize uygun standart bir kadro seçiminde sıkıntı yaşamazsınız.
Boyunuz 1.80'in üzerinde ancak bacak boyunuz kısaysa,boyunıza göre (L) yani 56 olması gereken kadroyu (M) yani 54 olarak seçmek,gövdenin daha uzun olduğu düşünüldüğünde,seleyi 1 cm geriye çekerek(Kızak) belki bir kaç cm daha uzun bir stem kullanmak faydalı olabilir.
Açıkçası,56 da rahat ettiğim gibi,54'ün de bana küçük geldiğini düşünmüyorum.Hatta zorlu etaplarda profesyonellerin bile bir alt size kullandıklarını(Özellikle tırmanış etaplarında) biliyoruz.
Son olarak tavsiyem;geleneksel bir yöntem olan,yani üst boru apış aranızdayken seleden inip,üst boruyla apış aranızda 3-4 parmak mesafe kalıp kalmadığını kontrol edin.Boyunuza göre değil,bacak ve kollarınıza göre ve en uygun sele pozisyonunu(Dikey ve yatay) bulun ve işaretleyin.
Herkese göre % 100 uygun bir ölçü yok,bunu çok fazla kafaya takmayın.